Ideje za prvomajske počitnice

Kam za prvomajske počitnice?

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Prvomajske počitnice so čas, ko že kar “vohamo” poletje, ko verjetno vsi že komaj čakamo otoplitev in malo lepše vreme. Zato so tipične ideje za prvomajske počitnice navadno orientirane na jug oz. v toplejše kraje. V tej objavi sva izbrala najine predloge za prvomajske počitnice, ki vsebujejo izlete po Sloveniji, potem izlete po Evropi – take, na katere se lahko odpravimo z avtomobilom, saj je dostikrat težko dobiti ugodne letalske karte za točno določene termine. Seveda pa sva dodala tudi še ideje za prvomajske počitnice v malo bolj oddaljene kraje, kamor se je smiselno odpraviti z letalom in za malo več časa. Tako se bo za vsakega našlo nekaj. Vsi izleti so preverjeni, saj piševa le o krajih, kamor sva sama potovala.

Praga v cvetju

Ideje za prvomajske počitnice

Ideje za prvomajske počitnice v Sloveniji

Pa začnimo v naši državi – ideje za prvomajske počitnice v Sloveniji. Karkoli izberete v Sloveniji, bo super. Verjetno bo večino vleklo na sonce in na toplo, zato poglejmo najprej nekaj izletov na jugu. Morda kar malo klišejsko, ampak ali bi šli na morje? Oddih na obali lahko združite s kakšno aktivnostjo – mogoče kolesarjenje po Parenzana kolesarski/železniški progi? Ali pa pohod po Kraškem robu v zaledju Istre? Bela krajina je tudi spomladi čudovita, odeta v sveže zelene barve, ali pa Kozjansko, kamor pride ptič čebelar iz Afrike gnezdit! Za še več idej za izlete po Sloveniji pa preveri objavo spodaj.

PREBERI ŠE  Kam na izlet po Sloveniji - n+1 ideja za izlet po Sloveniji
pisan ptič na suhi veji, ptič čebelar, kozjansko

Prelepi, pisani ptički čebelarji na Kozjanskem

Ideje za prvomajske počitnice – z avtom po Evropi

Nama se zdi, da je najlažje potovati z avtom po Evropi. Saj je v času počitnic dostikrat težko dobiti ugodne letalske karte. Poleg tega pa se lahko tudi v zadnjem trenutku odločiva, kam se bova odpravila. Če je recimo nekje napovedano slabo vreme, se bova pač odpeljala v drugo smer. To je čar potovanja z avtomobilom. Tu so torej številni izleti po bližnjih (in malo bolj daljnih) državah Evrope.

Italija – izlet v Benetke, Bologno in Raveno (ter še kaj vmes)

Tole je lahko kratek 3-dnevni izlet v Italijo, kjer si na poti pogledate čudovite Benetke, univerzitetno Bologno ter Raveno s prekrasnimi mozaiki. Ni predaleč in ni preveč vožnje, hkrati pa je ravno toliko daleč, da se že čuti kot potovanje, načeloma bo v Italiji tudi nekoliko topleje, pa če si na poti privoščite še kakšno pico ali dobre testenine, bo izlet odličen. Preberi objavo na blogu, kjer je tale najin izlet podrobno opisan.

PREBERI ŠE  3-dnevni izlet v Italijo: Trst, Gradež, Bologna, Ravena in Benetke
sončni zahod za cerkvijo s kupolo. Benetke

Benetke so čudovite tudi jeseni.

Italija – izlet v Modeno, Parmo, Cinque Terre ter Treviso

Tudi tole je lahko 3-dnevni izlet v Italijo. Odpeljemo se malo dlje in gremo na kulinarično turo, kjer si lahko pogledate, kako nastaja balzamični kis, kako pridelujejo parmezan ter poskusite čisto pravi, original tiramisu. V Modeni je torej postanek za ogled pridelave tradicionalnega balzamičnega kisa, v Parmi  parmezana. Na poti nazaj pa je čas še za postanek v Trevisu, od koder izvira original tiramisu. Midva sva tole potovanje združila še z obiskom Cinque Terre (prikupne obmorske vasice v Italiji) ter pohajkovanjem okoli belih marmornatih gora na severu Apeninov.

Če imate več časa, pa ga združite z zgoraj opisanim izletom in iz tega nastane že kar eno-tedenski izlet v Italijo med prvomajskimi počitnicami.

PREBERI ŠE  Ogled sirarne, kjer delajo parmezan. Parma, Italija
Cinque Terre-vas zgrajena v strmo pobočje ob Ligurskem morju

Ena izmed petih vasic Cinque Terre: Manarola.

Toskana, Italija

Toskana je preprosto čudovita in vanjo se človek lahko zaljubi. V Toskano gremo lahko na recimo krajši izlet za podaljšan vikend, ali pa tam preživimo cel teden. Toskanska pokrajina je prekrasna s svojimi valovitimi grički, topoli, agriturismi, bogato zgodovino in okusno hrano. V Toskani najdemo nekaj res ikoničnih krajev, ki so verjetno na popotniškem seznamu večine ljudi. Recimo poševni stolp v Pisi, naravne terme Saturnia, Firence s svojo ogromno katedralo, stolpi v San Gimignanu, da ne omenjam čudovitih polj in toskanske pokrajine.

PREBERI ŠE  Predlog za izlet - Toskana

Čudovita Pisa!

Rim, Italija

Rim je že tako daleč, da se lahko tja odpravimo z avtom (oz. vlakom, avtobusom) ali pa tudi z letalom, hkrati pa je dovolj južno, da se bo razlika v temperaturi tudi že poznala. Stvar posameznika. Midva sva šla do sedaj vedno v Rim po kopnem (avtobus, avto). Na poti se da narediti še kakšen zanimiv postanek v katerem izmed zgoraj opisanih mest. Rim pa … po pravici mu rečemo Večno mesto. Rim ima res en tak poseben čar, posebno vzdušje. Čudovita arhitektura na vsakem koraku in še več zgodovine. Od starih Rimljanov pa do danes, Rim je mesto, kamor se midva z veseljem vračava. Videti Kolosej, Panteon, Forum Romanum, Vatikan in Vatikanske muzeje, vseh 7 rimskih gričev in razgled z njih, vodnjak Fontana di Trevi … res, Rim je čaroben. In tam z lahkoto preživite tudi cel teden.

PREBERI ŠE  5-dnevni izlet v Rim (plan po dnevih)

rimski amfiteater kolosej

San Marino

San Marino je čisto majhna država, ki je vse naokoli obkrožena z Italijo. Obisk San Marina najlažje skombiniramo z izletom recimo v Toskano ali pa na poti do Rima oz. dlje proti jugu Italije. San Marino je znan po svojih treh stolpih, ki stojijo visoko na vzpetini in od koder je čudovit razgled na (italijansko okolico).

PREBERI ŠE  San Marino, država treh stolpov
Palazzo Publico, palača s stolpom v italijanskem stilu

Palazzo Publico, San Marino

Hrvaška

Hrvaška, naša južna soseda je tipična poletna destinacija. Ampak tudi v spomladanskih mesecih zna biti lepa, pa še nekoliko bolj mirna. Oddih v obmorskem kraju na Hrvaškem je lahko med prvomajskimi počitnicami zelo prijeten in če imate srečo ali pa ste dovolj pogumni, se boste lahko v morju tudi že kopali.

Ideja za izlet je lahko tudi Istra. Ponuja možnosti za kolesarjenje, pohodništvo (vzpon na Vojak, najvišji hrib v Istri), številne slapove … Midva sva ravno v tem času šla na Vojak in na vrhu je bil še sneg, medtem, ko je bilo spodaj v Opatiji že prav prijetno (skoraj poletno) toplo. Kakšna razlika na le nekaj kilometrih! Prav tako je tudi Velebit odličen za pohodništvo. Ali pa morda Plitvička jezera?

PREBERI ŠE  Izlet po hrvaški Istri

Madžarska

Madžarska je poznana zaradi svojih term, Blatnega jezera in Budimpešte. In vse to skupaj lahko združimo v en prav lep spomladanski izlet. Ideja za spomladanski izlet je torej: vožnja do Blatnega jezera in raziskovanje njegove okolice …

PREBERI ŠE  Podaljšan vikend izlet - Blatno jezero, Madžarska

Potem sledi vožnja do Budimpešte in ogled tega fascinantnega mesta. Arhitektura, zgodovina, terme, hrana … Najlepši pa je seveda grad. Iz Budimpešte, pa se potem odpeljite še naprej do mesteca Eger ter Miskolc, kjer najdemo še dvoje res zanimive terme. Enim pravijo Madžarske Pamukkale, druge pa se nahajajo v jami!

PREBERI ŠE  Izlet na Madžarsko - v iskanju termalnih bazenov
cave bath Miskolc

Jamske terme v bližini Miskolca

Bosna in Hercegovina

Krajši izlet do Sarajeva na odlično kavo ter čevapčiče? Zakaj pa ne 🙂 Na poti pa si pogledamo še bosanske piramide, ali pa podaljšamo izlet do Mostarja in slapov Kravice na jugu države. Se mi zdi, da včasih naše bližnje države kar malo spregledamo, pa vendar imajo veliko za ponuditi. V lepem spomladanskem vremenu je Bosna in Hercegovina lahko super (ugodna) destinacija za jesenske počitnice.

PREBERI ŠE  Sarajevo in bosanske piramide
Sarajevo: minaret in vodnjak

Ikona Sarajeva

Srbija

Podaljšan vikend izlet v Beogradu? Kdo je za? Ogled mesta, nakupovanje in zabave na splavih na reki Savi. Zveni super, kajne? Če imaš kaj več časa, pa lahko podaljšaš še do Srebrnega jezera ter narodnega parka Džerdap, kjer je veliko možnosti za pohodništvo in lepe razglede.

PREBERI ŠE  Beograd: glavne znamenitosti + Plečnikova cerkev + spomenik Kosmaj
Ikona Beograda: katedrala sv. Save

Ikona Beograda: katedrala sv. Save

Romunija

Ali vam povem eno skrivnost? Romunija sploh ni tako zelo daleč, kot se morda zdi. In če potujete z avtom, ste v približno 8h že na meji z Romunijo, hkrati pa so iz Benetk tudi številne letalske povezave do različnih mest v Romuniji. Za prvomajske počitnice priporočava izlet v Transilvanijo, kjer je nekaj čudovitih gradov in veliko medvedov. Teh je največ okoli jezera Sv. Ane na severu Romunije. V enem tednu si lahko pogledate že kar lep del Romunije, za bolj poglobljeno raziskovanje, pa je dobro imeti recimo 10 dni.

Na poti v ali iz Romunije se lahko ustavite še kje na Madžarskem ali pa v Srbiji 😉 .

PREBERI ŠE  Načrt potovanja: Romunija
Grad Peles, Romunija

Grad Peles, Romunija

Albanija

Tudi Albanija ni tako daleč, kot se zdi. Midva sva naredila izlet ravno za prvomajske praznike in sicer 12-dnevni roadtrip preko Kosova v Albanijo, vse do njenega juga in nazaj. Albanija se lahko pohvali s prekrasnimi plažami in kristalnim, turkiznim morjem na jugu. Res vredno vožnje! In za prvi maj sva se midva tam že kopala! Na poti do tja se pa ustavite še v Beratu – mestu tisočerih oken, ali pa se vzpnite do gorske vasice Teth oz. s trajektom preko jezera Komani.

PREBERI ŠE  Pregled potovanja Kosovo & Albanija
turkizno morje z belo peno na beli plaži

Turkizna plaža na jugu Albanije

Češka

Češka je tudi relativno blizu in tja se lahko odpravimo z avtom na nekajdnevni (ali pa celotedenski) izlet za prvomajske počitnice. Češka ima čudovita mesta (Praga je itak noro lepa!), pravljične gradove in zanimivo naravo. S slednjim mislim češke gore iz peščenjaka – zelo mehkega kamna, iz katerega sta veter in voda oblikovala nenavadne strukture. Če se za prvomajske počitnice odpravite na Češko, si nujno poglejte Adršpach na severu države. Kakšni kamni, kakšne oblike. Noro in vredno obiska! Ko pa se boste želeli malo pogreti, pa zavijte še do kraja Karlovy Vary. To je termalni kraj, znan po svojih toplicah in mineralnih izvirih tople vode ali pa si privoščite kopel v pivu, ki jo ponujajo številne pivnice. Verjemite, da paše malo toplote, ker zna bit Češka tudi hladna v prvomajskih praznikov.

PREBERI ŠE  Adršpach - nori hribi na Češkem
Adršpach - peščenjakove gore na Češkem

Adršpach – nori hribi na severu Češke

Poljska

Za enotedensko potovanje je tudi Poljska zelo zanimiva. V enem tednu se splača osredotočiti na jug Poljske. Krakow je bilo nekdanje kraljevo mesto in je temu primerno lepo, polno gradov in cerkva. Za Krakov si vzemite vsaj dva dni časa, ker je res ogromno za videti. V njegovi okolici so pa še zloglasno koncentracijsko taborišče Auschwitz, malo lepši in prijetnejši rudnik soli Wieliczka in pa gorovje Tatre na jugu države, na meji s Slovaško. Iz Krakova se lahko odpravite še malo na sever do puščave Bledowske, nato pa proti zahodu do Vroclava. En dan namenite iskanju palčkov po mestu (preberi objavo o Vroclavu, da izveš, kakšni so ti palčki: V iskanju palčkov v Vroclavu). Na poti domov pa se ustavite še pri gradu Moszna. Je pa treba vedeti, da je Poljska nekoliko hladnejša od naših krajev in se temu primerno obleči 😉 .

PREBERI ŠE  Načrt potovanja po Poljski
grad Krakov obsijan z večerno svetlobo

Grad Wawel, Krakov

Nemčija

Nemčija je precej velika država, tako da priporočava, da si izberete njen južni del za prvomajske počitnice. Na jugu Nemčije se dežela Bavarska lahko pohvali s čudovitimi gradovi (slavni Neuschwanstein), gorami (nacionalni park Berchtesgaden), jezeri (npr. Chimsee) in prikupnimi mesteci (npr. najbolj romantično mesto Rothenburg ob der Tauber). Če iz Bavarske nadaljujete proti zahodu, boste šli čez Švabsko, zvezno deželo Baden Würtenberg in na koncu pridete vse do Bodenskega jezera, ki je že na meji s Švico. Tam so nekoč živeli koliščarji, katerih hiše so še danes na ogled. Hiter skok čez mejo v Švico se splača, saj si tam lahko pogledamo še Renske slapove. Mislim, da je tole kar pestro za potovanje v času prvomajskih počitnic – res veliko se da videti v enem tednu, kajne?

PREBERI ŠE  Najlepši kraji v južni Nemčiji
nemške lesene hiše na glavnem trgu mesta Rothenburg

Rothenburg velja za najbolj romantično mesto v Nemčiji

Provansa, Francija

Provansa morda zveni daleč, ampak dejansko sploh ni tako zelo oddaljena – 8h vožnje sva bila že v Nici. Torej, Provansa. Znana je po sivkinih poljih, čeprav jih spomladi še ni za pričakovati (sivka cveti v juniju in juliju). Poleg sivke Provansa ponuja še veliko naravnih ter zgodovinskih lepot. Nekdanje papeško mesto Avignon ima res lepo papeško palačo oz. kar grad, zalivi v okolici Marseille so ravno prav oddaljeni, da so mirni in prijetni za ležeren dan na plaži (morda bo za kopanje še prezgodaj, ampak se v calanque, kot pravijo tem zalivom, splača v vsakem primeru – sprehod do dol in potem še gor je dober za malo aktivnosti, plaže pa so božanske), dalje so v Provansi čudovite male vasice, pokrajina iz oranžne zemlje, soteska Verdon, rimski akvedukt Punt du Gard in še bi lahko naštevala.

PREBERI ŠE  Azurna obala in Provansa - znamenitosti, ki jih morate obiskati
pogled na Calanque Sormiou - znamenitosti Provanse

Peš do plaže Calanque Sormiou

Ideje za prvomajske počitnice – z letalom po Evropi in Bližnjem vzhodu

Z letalom lahko pridemo kamorkoli po Evropi za le nekaj evrov in v relativno kratkem času. Zato je tu možnosti res ogromno, edino iznajdljiv in prilagodljiv je treba biti, da dobiš te res ugodne letalske karte. Idej za prvomajske počitnice z letalom je veliko – od nekajdnevnih “city- break-ov” (izletov v posamezno mesto), pa do roadtripov z najetim avtomobilom. Začnimo s krajšimi obiski mest po Evropi, potem pa preidemo na malo daljša (celotedenska) potovanja tudi izven Evrope – nekaj idej imava za severno Afriko in Bližnji Vzhod.

Pariz, Francija

“Paris is always a good idea” (Pariz je vedno dobra ideja), je naslov ene knjige, ampak tudi sicer velja. Ne glede na letni čas, Pariz je čudovito mesto, ki bi ga moral obiskati vsak. Spomladi je gotovo čudovit in v času našega obiska je bil tudi presenetljivo topel. Romantika, glamur, Eifflov stolp, Elizejske poljane … V Parizu je znamenitosti ogromno, zato priporočava vsaj 3 dni, če pa imate več časa, pa seveda še kakšen dan več, da morda naredite še izlet do Verisaillesa, ki bo spomladi v živo zelenih barvah.

PREBERI ŠE  Poceni izlet v Pariz - kaj sva si pogledala in koliko naju je to stalo
moški in ženska pod Eifflovim stolpom

Pariška klasika 🙂

Alzacija, Francija

Ste že slišali za Alzacijo? Marsikdo ne pozna tega dela Francije, ki se nahaja ob nemški ter švicarski meji. Ste pa že slišali za risanko Lepotica in zver, kajne? Se spomnite vasice, iz katere izvira Belle, glavna junakinja risanke? No, ta vasica je bila narisana po navdihu vasic v Alzaciji v Franciji. Največja taka “vasica” (v bistvu je to že mesto) je Colmar, v njegovi bližini pa je še nekaj manjših in prav tako pravljično lepih francoskih vasic. Kako do Alzacije? Najlažje z letalom do Basla v Švici, od tam pa potem z vlakom (ali najetim avtomobilom) naprej. Idealno za krajši spomladanski izlet!

PREBERI ŠE  Izlet v Colmar - pravljično francosko mesto
Colmar - srednjeveško mesto v Franciji

Colmar – pravljično francosko mestece

London, Velika Britanija

London je – podobno kot Pariz – mesto, ki ga je preprosto treba obiskati in kjer se splača preživeti več dni – toliko znamenitosti je namreč tam. London ima tudi pogosto slabo vreme, zato boljše, da ne pričakujete lepega vremena morda boste potem pozitivno presenečeni. Kakorkoli, Tower Bridge, Buckinghamska palača, vožnja s tipičnim angleškim avtobusom – double deckerjem, številni londonski parki, tržnice, pubi, muzeji z brezplačno vstopnino … ste že navdušeni? 🙂

PREBERI ŠE  Mestni vodnik: London
Punca, ki gleda proti Tower Bridge v Londonu

London

Berlin, Nemčija

Berlin je še ena prestolnica v Evropi, vendar ima čisto svoje vzdušje. Berlin je kul, hipstersko, žurersko mesto, a hkrati polno zgodovine, da bo zanimivo za vsakogar. V Berlinu se vedno nekaj dogaja. Pa naj si bodo to zabave, kulturne prireditve, bolšji sejmi, teden mode, filmski festival ali pa božični sejmi. V spomladanskih mesecih je že aktualno tipično nemško posedanje ob reki Spree s pivom v roki. Kljub temu, da je Berlin veliko mesto, kjer se vedno nekam mudi, pa je potem to posedanje ob reki čisto nasprotje – skoraj počitnice!

PREBERI ŠE  Mestni vodnik: Berlin, Nemčija
Berliner Dom, berlinska katedrala

Berlinska katedrala

Amsterdam, Nizozemska

Nizozemska je aktualna spomladi zaradi cvetočih tulipanov. Višek sezone tulipanov je navadno v sredini aprila, ampak morda jih ujamete tudi še med prvomajskimi počitnicami. Ko pa boste že na Nizozemskem, pa si poglejte še Amsterdam in Rotterdam, dve živahni a zelo različni mesti. Amsterdam je – vsaj v centru mesta – bolj starinski, tam najdemo tiste tipične ozke in visoke mestne hiše. Na drugi strani pa imamo Rotterdam, ki je bil med 2. svetovno vojno hudo bombardiran in nato obnovljen. V Rotterdamu tako najdemo veliko sodobnejše arhitekture, ki je tudi izredno zanimiva.

Lepega vremena na Nizozemskem ne pričakujte, ker tudi tam rado dežuje. Morda pa vas prijetno preseneti 😉 .

PREBERI ŠE  5 zanimivh stvari, ki jih lahko počneš v Amsterdamu (in 3 stvari, ki jih odsvetujeva)
nočna fotografija tipične amsterdamske hiše

Tipične amsterdamske hiše ob kanalih

Bruselj, Belgija

Tudi Belgija je ena taka država, kjer je pogosto deževno, oblačno in vetrovno. Ampak spomladi je še največ možnosti za lepo vreme. Zato se lahko za par dni podate v Bruselj, od tam pa skočite še do prekrasnega mesteca Brugge. Poleg ogledov Atomiuma, gotskih katedral in ostalih znamenitosti, si privoščite še tipične belgijske vaflje, belgijsko pivo in ocvrt krompirček, ki izvira prav iz Belgije.

PREBERI ŠE  Belgija - potovanje po prekrasnih mestih (Gent, Brugge, Leuven ...)
mesto Brugge v Belgiji

Brugge velja za eno najlepših belgijskih mest

Irska

Irska je tudi ena taka deževna država, a ravno spomladi je navadno najlepšega vremena. Jaz sem jo obiskala v maju in smo imeli v enem tednu le en dan dežja. Seveda tisti dan, ko smo želeli na ogled slavnih klifov Moher 🙂 Kakorkoli, Irska je zelena dežela, kjer se po ozkih in ovinkastih cestah vozimo mimo številnih pašnikov z ovčkami. Na zahodni obali so številni mogočni klifi, na vzhodni obali so morda bolj zanimiva mesta in njihovi pubi.

PREBERI ŠE  Irska - znamenitosti, ki jih morate obiskati
irska pokrajina

Prečudovita Irska

Barcelona, Španija

Če bi rajši šli nekam bolj na toplo, pa je Barcelona super ideja za city-break med prvomajskimi počitnicami. Barcelona je polna življenja, dogajanja, sproščenega vzdušja, z ogromno znamenitostmi, možnostmi za izlete, sprehode ob plaži (zna biti, da bo morje že dovolj toplo za kopanje!) ter okusno kulinariko. Kdo si ne želi videti znamenite cerkve Sagrade Familie, ki jo gradijo že več kot 100 let? Ali pa poskusiti španskih tapasov in sangrije? Sedeti v parku Guell in opazovati mesto pod seboj? Poleti je Barcelona res polna turistov, do spomladi pa je še relativno umirjena. Zato se nama zdi, da je pomlad idealen čas za obisk Barcelone.

PREBERI ŠE  Mestni vodnik: Barcelona
sagrada familia

Preprosto čudovita Sagrada Familia

Portugalska

Izlet na Portugalsko med prvomajskimi počitnicami je lahko v obliki city break-a, ogleda mesta npr. Lizbone ali pa Porta. Ali pa dejansko potovanje po celi Portugalski. V enem tednu se da videti kar lep del te dežele. Predlagava najem avtomobila in potem izlet od severa proti jugu (ali obratno). Nama je bil najbolj všeč južni del Portugalske – Algarve, kjer najdemo nenavadne kamnite strukture, preoblikovane zaradi vetra in morja. Od tam se sva šla do najbolj JZ točke Evrope: Cabo Sao Vicente, nato pa do Lizbone, dalje do Sintre, Fatime in Porta. Tole je lahko enotedenski izlet z avtomobilom po Portugalski. Ne bo mrzlo, prav vroče pa na Portugalskem itak ni nikoli, saj jo Atlantski ocean prijetno hladi.

PREBERI ŠE  Pregled potovanja Španija in Portugalska

Spomenik portugalskim pomorščakom in raziskovalcem sveta. Lizbona, Portugalska

Neapelj in Amalfijska obala, Italija

Neapelj se nahaja še približno 200km južno od Rima, zato je verjetno bolj smiselno tja leteti – sploh, če greste za npr. podaljšan vikend. Kaj je v okolici Neaplja za videti? Veliko! Tam so Pompeji in tam je Herculaneum – to sta dve mesti, ki ju je vulkan Vezuv (na katerega se lahko sedaj varno vzpnete) dobesedno zasul s pepelom in tako ohranil. V Neaplju najdemo tudi original pico (tam namreč stoji prva picerija na svetu!), v bližini pa je še čudovita Amalfijska obala. Amalfijska obala je (podobno kot Cinque Terre) strma obala, kjer so vasi gradili v še bolj strmo kamnito pobočje. V pomladnih mesecih že privablja kopalce, njene vasice in limonchello pa ne bodo pustile nikogar ravnodušnega.

PREBERI ŠE  Amalfijska obala in Neapelj - vikend izlet
amalfijska obala, tukizna voda, strma obala, Italija

Amalfijska obala

Sardinija, Italija

Sardinija je drugi največji otok v Sredozemlju in pravijo ji tudi “sredozemski Karibi”. Plaže na Sardiniji so res noro lepe. Pesek ali pa beli kamenčki in turkizno morje. Poleg tega pa ima Sardinija tudi gore za vse pohodnike in plezalce (pozimi se da tudi smučat tam!) ter zanimivo zgodovino. Priporočava en teden na Sardiniji – to je ravno dovolj za potovanje po severnem delu otoka.

PREBERI ŠE  Top znamenitosti Sardinije (plaže, hribi, ruševine itd)
Top plaže Sardinije: Cala Spinosa

Cala Spinosa je obdana z nenavadnimi granitnimi skalami

Sicilija, Italija

Sicilija je največji otok v Sredozemskem morju. Pohvali se lahko z vulkanom Etna, starodavnimi mesti, prijetnimi vasicami, lepimi plažami … Priporočava, da greste na Sicilijo z letalom, tam pa najamete avto in si pogledate ta največji italijanski otok.

PREBERI ŠE  Potopis - Sicilija z avtomobilom
vulkan Etna v oblakih, Sicilija

Pogled proti vrhu Etne

Apulija, Italija

Apulija je pokrajina na skrajnem jugovhozdu Italije, v petki italijanskega škornja (prav škorenj se imenuje tudi Salento). Apulija je super ideja za prvomajske počitnice, saj je v tem času že topla in prijetna, hkrati pa ni še preveč turistov. Glavna znamenitost Apulije so trulli hiške v kraju Alberobello, potem pa se je vredno odpraviti še do Matere, kjer so ljudje živeli v jamah še ne tako dolgo nazaj. Potem pa obiščite mesto Lecce, predvsem pa uživajte v čudoviti obali Apulije. Plaže tam so gotovo ene najlepših v Italiji (ok, morda imajo na Sardiniji tudi lepe plaže).

PREBERI ŠE  Italijanska petka - Salento in njene lepote
tipične hiške v Alberobello, kjer ljudje še živijo

Romantični trulli-ji v kraju Alberobello

Ciper

Ciper je država, ki geografsko že bolj spada v Azijo kot v Evropo, hkrati pa je to tretji največji otok v Sredozemlju. Ciper se deli na južni in na severni (ali turški) del. Severni Ciper je pravzaprav svoja država (ki jo priznava le Turčija), tam se uporabljajo turške lire in tam je več minaretov, na jugu države, ki spada tudi v Evropsko unijo pa se uporabljajo evri, vera pa je večinoma grško-pravoslavna. Ciper ponuja čudovite plaže ter ogromno staro-rimskih oz. grških ostankov. Po sredini (po vzporedniku) Cipra poteka gorstvo Trodos, ki je izredno rodovitno (koliko sadja tam uspeva!), hribovito, tam je polno slapov in kanjonov, pozimi pa lahko tam tudi smučamo! Ena lepših stvari na Cipru so gotovo tudi morske jame na njegovem JV delu. Dodajte jih v svoj načrt potovanja po Cipru. Ciper je ravno prav velik, da se ga da z najetim avtomobilom raziskati v enem tednu. In navadno se da spomladi tam že kopati v morju!

PREBERI ŠE  5 razlogov zakaj obiskati Ciper
Ciper, arheološki ostanki v Paphosu

Kato Paphos

Malta

Malta je majhen otok na jugu Evrope, čisto blizu Sicilije in je idealna za prvomajsko potovanje. Ker je Malta majhna, je tudi obvladljiva. V enem tednu z lahkoto vidimo vse na Malti, avtomobila pa niti ne potrebujem (itak vozijo po “napačni” strani ceste, pa še polno je nekih ozkih ulic v mestih). Malta ponuja zanimivo mešanico med Evropo in Severno Afriko. Vidi se vpliv arabščine – recimo že v jeziku, pa tudi v kuhinji ter v arhitekturi. Glavne znamenitosti Malte so gotovo Blue Lagoon na otoku Comino, samo mesto Valletta je bilo nama res top zaradi svoje arhitekture, pa okusni pastizziji (neke vrste zavitki), katakombe sv. Pavla, klifi Dingli ter ribiški čolni z “očmi”.

PREBERI ŠE  Malta - načrt potovanja
pisana ladja z očmi iz Malte, Marsaxlokk

Tipična ribiška ladja ima “oči”, ki ribiče pripeljejo k ulovu, Marsaxlokk

Jordanija

Z Jordanijo pa se premikamo izven Evrope, a ostajamo v njeni bližini – gremo na Bližnji vzhod. V času prvomajskih počitnic je v Jordaniji vreme ravno prav toplo, ni še prevroče, hkrati pa je bistveno bolj toplo kot pri nas – tako poletno toplo. Priporočava, da v Jordaniji najamete avto, saj boste tako lažje raziskovali državo. Glavna znamenitost Jordanije je gotovo Petra – starodavno mesto, s templji, vklesanimi v skale. V načrt za prvomajske počitnice po Jordaniji dodajte še Wadi Rum – puščavo, kjer se mešata pesek in gore in nastaja taka nezemeljska pokrajina. Za konec potovanja pa se odpravite do Rdečega morja, kjer se boste lahko kopali ali pa tudi potapljali. Seveda pa ne zamudite tudi Mrtvega morja!  Zaradi svoje gostote, v tem morju ne moreš dejansko plavati, lahko pa lebdiš! Noro, kajne?

PREBERI ŠE  Petra - biser Jordanije
treasury

Petra, Jordanija

Izrael

Sosednja država od Jordanije je Izrael. Po naravi sta si ti dve državi precej podobni, po kulturi pa precej različni. Izrael ima prav tako Mrtvo morje, kjer lahko lebdiš v vodi. Poleg tega ima Izrael tudi Rdeče in Sredozemsko morje, kar pomeni še več možnosti za kopanje, v Rdečem morju tudi za potapljanje. Če se za potovanje med prvomajskimi počitnicami odločite za Izrael, svetujeva, da si ogledate tudi nekaj zgodovinskih krajev, ki delajo Izrael tako zanimiv. Jeruzalem je zibelka treh svetovnih verstev. Kristjani imajo tam Baziliko Božjega groba – to je cerkev, ki zajema kraj Jezusove smrti (Golgota) ter njegov grob. Judje imajo tam Zid žalovanja – edini ostanek nekdanjega velikega templja, muslimani pa imajo tam mošejo Al Aqsa s svojo ikonično zlato kupolo. Obiska vredna je še Cezareja, kjer najdemo ostanke nekdanjega rimskega mesta, žurerski Tel Aviv, če imate še malo več časa, pa se lahko zapeljete še na jug države, kjer so prav zanimivi kanjoni.

PREBERI ŠE  Potopis: Izrael in Palestina - sveti kraji za islam, krščanstvo in judovstvo
Jeruzalem

Jeruzalem. Stičišče treh največjih religij sveta: islama, judovstva in krščanstva

Maroko

Maroko se nahaja na severu Afrike in ima arabsko kulturo. Maroko se lahko pohvali z visokimi gorami (gorovje Atlas, kjer so najvišje gore severne Afrike s preko 4000m višine), čudovitimi zelenimi soteskami (oazami) ter seveda puščavo Saharo. Izlet v Saharo in ena noč v šotoru (ali na prostem) sredi puščave je obvezen del potovanja v Maroko. Ne zamudite tudi ogleda vsaj enega maroškega mesta,  kaotično a karakterno medino (osrednji del mesta). Tam se da navadno videti številne rokodelce, ki oblikujejo kovino, barvajo keramiko … ali pa stružijo usnje. Tudi to je ena izmed znamenitosti Maroka. Povem vam, da vam v Maroku ne bo dolgčas. Spomladi bo temperatura v Maroku ravno pravšnja, v gorah zna biti malo hladno in morda celo sneženo, prav tako so noči v puščavi mrzle. Čez dan pa je povsod prijetno toplo. Kopanje v Maroku spomladi ni ravno aktualno. No, tudi poleti je kakor za koga. Tam je pač Atlantski ocean, ki je precej hladen in vetroven, tako da je Maroko bolj za surfanje, kot pa za poležavanje na plaži.

PREBERI ŠE  Maroko - pregled potovanja
senca kamel in jezdecev v Sahari

Naša karavana v Sahari, Maroko

Tunizija

Tunizija je podobna Maroku (razlike in podobnosti med Marokom in Tunizijo si preberi tule). Le da ima Sredozemsko morje in ne Atlantskega oceana, kar pomeni, da je morje toplejše in se bo dalo spomladi že kopati (Rok se je kopal tudi februarja). Ob obali Tunizije in na Djerbi – največjem otoku je veliko hotelov in veliko turistične infrastrukture, kar omogoča malo razvajanja in luksuza, če si tega želite. Hkrati pa Tunizija ponuja tudi izlete v puščavo, Saharo, imajo tudi kar nekaj rimskih ostankov – recimo amfiteater El Jem, ki je 3. največji na svetu. Mesta v Tuniziji so podobno kot v Maroku prikupna s tipičnim centrom – medino, kjer se da kupiti vse 🙂 Tunizija ima tudi številne oaze na obrobju puščave, ima slano jezero ter lokacijo, kjer so snemali Vojno zvezd.

PREBERI ŠE  Top znamenitosti Tunizije ali kaj si v Tuniziji pogledati?
tunizijska zastava na utrdbi

Tunizijska zastava na utrdbi Ribat v mestu Sousse

Egipt

Še vedno smo v severni Afriki in Egipt je še ena odlična destinacija za prvomajske počitnice. V Egiptu bo toplo oz. že skoraj vroče, možnosti za ohladitev oz. kopanje v morju je v Egiptu veliko, saj ima tako Sredozemsko kot tudi Rdeče morje. Poleg tega pa ima Egipt seveda piramide in templje, pa grobnice in drugi ostanke antičnih civilizacij, ki si jih verjetno želi videti vsak vsaj enkrat v življenju. Za Egipt predlagava vsaj en teden časa, da lahko vidite vse glavne znamenitosti. Če bi želeli pa še malo dopusta ob morju, izlet v puščavo (tudi Egipt ima Saharo), v oaze ali pa si pogledati še kakšen tempelj več, je pa že dobro imeti 2 tedna.

PREBERI ŠE  Popotniški nasveti za Egipt
Hotel z razgledom na piramide, Kairo, Giza

Hotel z razgledom na piramide

Dubaj, Združeni arabski emirati

Dubaj je eno tako velemesto, ki ga je (podobno kot London, Pariz itd) pač treba obiskati. In čeprav midva nisva ljubitelja mest, nama je bil Dubaj kar všeč. Dubaj je lahko hiter mestni obisk – recimo 3 dni, podaljšan vikend, ali pa celotedensko potovanje oz. dopust. V Dubaju so glavne znamenitosti Burj Khalifa – najvišja stavba na svetu, The Palm – 7-zvezdični hotel potem pa je tam še ogromno muzejev in drugih znamenitosti, ki vam lahko zapolnijo dneve tekom dopusta. Fontana pred Dubai Mall je recimo tudi nekaj takega, kar si je res vredno ogledati. Prav čarobno je bilo zvečer opazovati svetlobno in zvočno predstavo, po kateri so vodometi brizgali vodo pred največjim nakupovalnim središčem na svetu.

Iz Dubaja je možen tudi izlet v puščavo. Ni sicer to Sahara, je pa vseeno precej velika puščava, kjer greš lahko jahat kamele, se vozit s štirikolesniki ali terenci po sipinah ali pa preprosto uživat v opazovanju sončnega zahoda. Potem pa lahko obiščeš še glavno mesto Združenih arabskih emiratov, Abu Dabi, ki je tudi čudovito in ponuja znamenitosti za npr. dodatna dva dni dopusta.

Kljub temu, da so Združeni arabski emirati muslimanska država, je Dubaj precej liberalen in toleranten kar se tiče naših zahodnjaških navad (oblačenje, obnašanje).

PREBERI ŠE  Znamenitosti Dubaja - kaj si pogledati v 2 dneh?
Burj Khalifa, najvišja stavba na svetu, Dubaj

Burj Khalifa, najvišja stavba na svetu, Dubaj

Ideje za prvomajske počitnice, če imaš več časa (daljše potovanje)

Pomlad je v veliko delih sveta začetek ali pa konec sezone. Kar pomeni, da so lahko potovanja zato nekoliko cenejša, manj je gneče, a mogoče te ujame kakšen deževen dan kje, saj je recimo v tropskih krajih to ravno začetek deževne dobe.

Oman

Nadaljujmo kar na Arabskem polotoku. Oman je čudovita država, soseda od Združenih arabskih emiratov, a v Oman se splača iti za nekoliko več časa kot v Emirate. V Omanu najemite avto in pojdite na roadtrip. V oranžno puščavo, pa v belo puščavo, zapeljite v kakšen wadi (posušeno rečno strugo), kjer se lahko kopate v tolmunih, pa v gore, pogledat nasade sadja v Omanu. Obala Omana ponuja ogromno možnosti za kopanje ali pa tudi potapljanje. Nedaleč od Muškata (glavnega mesta Omana) se nahaja otočje Daymaniat, ki je pravi podvodni raj. Mešanica vsega, vam pravim, je tale Oman. Aja pa še to: v Omanu se da divje kampirati. Midva sva tekom celotnega potovanja zapravila točno NIČ evrov za prenočišča! Spanje sredi puščave ali pa na plaži je pa itak zakon 😉

PREBERI ŠE  Načrt potovanja - Oman
igra na sipini, Oman

Bela puščava Sugar Dunes, Oman

Sejšeli

Čas naših prvomajskih počitnic sovpada z idealnim časom za potovanje na Sejšele. Takrat namreč na Sejšelih ne dežuje in ne piha noben monsun – to je ravno vmesno obdobje, ko se SZ in JV monsun menjata in takrat ne piha nobeden izmed njiju. Morje je mirno, ozračje je toplo … idealno torej za obisk tega tropskega paradiža. Za Sejšele je lahko dovolj že en teden, da vidite tiste glavne znamenitosti. Prednost Sejšelov je tudi ta, da so le eno uro naprej od nas, kar pomeni, da vas časovna razlika ne bo nič “prizadela”. Kakorkoli, na Sejšeli boste srečali njihove želve velikanke, na otoku Praslin boste lahko videli največji oreh na svetu – coco de mer, ter obiskali prekranse plaže z ogromnimi rdečkastimi balvani, po katerih so Sejšeli znani.

PREBERI ŠE  Načrt potovanja: Sejšeli in stroški potovanja

Čudovita plaža Anse Cocos

Mehika (in Belize)

Začetek maja je tudi idealen čas za potovanja v Mehiko (in Srednjo Ameriko). Sezona hurikanov se še ni začela, morske trave v Karibskem morju tudi navadno še ni (preveč), turistov pa tudi ne. Vreme je prijetno, ni prevroče, ni prehladno, vlaga je še načeloma zdržna. Idealno torej. Mehika je sicer ogromna država, tako da je možnosti kam iti in kaj si pogledati ogromno. Najbolj obiskan je polotok Jukatan. Z razlogom seveda. Ljudje tam so prijazni, potovanje je enostavno, znamenitosti pa je ogromno. Številne majevske piramide (Chitzen Itza je samo ena izmed njih, obstaja pa jih še ogromno), čudovite plaže, džungla, kolonialna mesta, roza jezero, flamingi, opice … Jukatan lahko le priporočiva.

Če imate dovolj časa, lahko obiščete še sosednjo državo Belize, kjer je kultura precej drugačna. Belize je bil nekoč angleška kolonija (Mehika je bila španska), kar se odraža v drugačnem uradnem jeziku ter tudi drugačnih prebivalcih. Za naju je bil Belize še bolj prijeten kot mehiški del Jukatana. Pa dražji tudi, to moram priznati. ☺️

PREBERI ŠE  Načrt potovanja: Jukatan (Mehika in Belize)
Na vrhu najvišje majevske piramide - Calakmul, Mehika

Na vrhu najvišje majevske piramide – Calakmul, Mehika

Gvatemala

Malo južneje od Mehike se nahaja Gvatemala – dežela Majev. Manj razvita od Mehike, a po najini izkušnji bolj pristna, bolj prijetna. Gvatemala ponuja čudovite stvari. Najboljša je gotovo bruhajoči vulkan. Vulkan Fuego je ves čas aktiven in praktično vsako noč se da videti izbruhe lave. To je verjetno nekaj najboljšega, kar sva kadarkoli doživela – videti izbruh vulkana. Poleg tega je v Gvatemali slavni Tikal in še druga majevska mesta z veličastnimi piramidami. Pa jezero Atitlan, ki je naravnost magično s številnimi toplimi vrelci in vulkani, ki ga obdajajo. Najboljša stvar Gvatemale pa so ljudje. Tako prijazni, nasmejani, pristni. V Gvatemali so še tisti “pravi indijanci”, potomci Majev.

PREBERI ŠE  Bruhajoči vulkan Fuego in vzpon na vulkan Acatenango
bruhajoči vulkan, Gvatemala

Noro doživetje: izbruh vulkana Fuego

Jamajka

Prvomajske počitnice so nekako zadnji čas za obisk Karibov, preden se začne deževna doba. Jamajka je ena taka destinacija v Karibih, ki ponuja kar nekaj raznolikosti. Seveda imajo čudovite plaže, imajo tudi bioluminiscenten plankton, ki se ponoči prav čarobno sveti, pa gore z nasadi kave in drugega tropskega sadja.

PREBERI ŠE  Načrt potovanja: Jamajka
par na sprehodu po sipini

Najlepša jamajška plaža: Lime Cay

Kambodža (in Tajska)

Prvomajske počitnice so čas, ko se deževna doba v JV Aziji ravno začenja. Kar pomeni nižje cene in manj turistov, ker se glavna sezona počasi zaključuje, hkrati pa še ni tistih tropskih nalivov. Kambodža je vredna obiska zaradi ogleda templjev Angkor. Najbolj poznan je tempelj Angkor Wat, čeprav je tam okoli več sto podobnih templjev. Vsi izvirajo nekje iz 13. stoletja (plus, minus par sto let 😉) in vsi so bili preraščeni z džunglo do nekaj deset let nazaj. Danes so templji očiščeni in odkopani izpod džungle, a hkrati ostaja ta divji občutek, da si sredi tropskega gozda. Noro je videti s kakšnimi detajli so se ukvarjali takrat, kako natančno so izklesali templje in kako jih je potem vse “požrla” džungla.

Potovanje po Kambodži lahko združite z obiskom kakšnega otoka na Tajskem in si tako še malo odpočijete. Midva sva izbrala otok Koh Chang blizu Kambodže.

PREBERI ŠE  Angkor Wat in ostali templji v Kambodži
angkor wat

Čaroben Angkor Wat

Nepal – treking v Himalaji

Čas naših prvomajskih počitnic je tudi idealen čas za treking v Nepalu. Tu ne govorimo več o prehodnem obdobju, ampak kar o TOP času za potovanje v Nepal. Takrat je konec zime, monsunsko deževje pa se še ni začelo. To sicer zna za seboj potegniti malo dražje letalske karte in malo več gneče na trekingih, ampak se splača potrpeti. Ker, ko v živo, s svojimi očmi in skoraj na dosegu roke vidiš te mogočne gore Himalaje … takrat pozabiš na vse ostalo, ker ti preprosto zastane dih. Za treking v Nepalu je dobro imeti 3 tedne časa.

PREBERI ŠE  Načrt potovanja: Nepal
Gora Machapuchare (6993m)

Razgled na Machapuchare (6993m)

Bolivija

Že dolgo sanjaš o obisku največje slane puščave na svetu, Salar de Uyuni v Boliviji? Potem to prvomajske počitnice idealen čas za obisk. To je ravno po zaključku deževnega obdobja na Altiplanu (visoki planoti v Andih). To pa pomeni, da je na sicer ogromni slani podlagi še kakšen centimeter vode. In ta voda ustvari popolno ogledalo, ki je nekaj najlepšega in najbolj norega, kar sva kdaj videla. Že samo za to se splača potovati v Boliviji! Če pa potovanje združite še z recimo severom Čila (puščava Atakama, kjer je norih prizorov še več) ali pa z jugom Peruja (kdo ne bi želel v Machu Picchu?), pa iz tega nastane že konkretno, avanturistično potovanje.

PREBERI ŠE  Največja slana puščava na svetu Salar de Uyuni
bel terenski avto na vodi. Salar de Uyuni, Bolivija

Poplavljena slana puščava Salar de Uyuni

Kam za prvomajske počitnice, torej?

Možnosti kam iti na izlet za prvomajske počitnice oz. kam iti na potovanje med prvomajskimi počitnicami, je seveda ogromno. Tule sva podala najine predloge in ideje, povzela, kje sva midva bila v tem času ali pa kam se splača iti. Čestitava vam, če ste prebrali do konca tole objavo 😉 in upava, da se našli, kakšno idejo zase. Vse je seveda odvisno od časa, ki ga imate ter denarja, ki je na razpolago. Upava, da vas je katera izmed idej za prvomajske počitnice navdušila. Sedaj pa veselo planiranje potovanja 😉

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena