Top znamenitosti Sardinije (plaže, hribi, ruševine itd)

Kaj nama je bilo na Sardiniji najbolj všeč

by Katarina

Sardinija je drugi največji otok v Sredozemskem morju in je po površini večja od Slovenije. Potem lahko verjamete, da ta otok ponuja OGROMNO zanimivosti in lepot. Najprej verjetno vsi pomislimo na Sardinijo zaradi njenih lepih plaž, ampak, po tem, ko boste prebrali to objavo, boste videli, da je na Sardiniji možno doživeti in videti še marsikaj drugega. Tule so torej najine top znamenitosti Sardinije oz. tule bova naštela stvari, ki so nama bile na Sardiniji najbolj všeč.

silhueta moškega in ženske v jami na plaži Cala Luna, Sardinija

Sardinija je čudovita

Top znamenitosti Sardinije

1.) Prekrasne plaže v Golfo di Orosei (Cala Luna, Cala Goloritze in ostale)

Sardinija je znana po svojih čudovitih plažah in tudi naju ni razočarala. Zaliv Golfo di Orosei se nahaja na vzhodni obali Sardinije in tam najdemo najlepše plaže na Sardiniji. Naj omenim samo nekatere: Cala Luna (najbolj popularna), Cala Fuili (najlažje dostopna), Cala Goloritze, Cala Marioulu, Cala Sissine in še druge. Razen Cala Fuili, ki je dostopna z avtomobilom (in potem po stopnicah dol na plažo), so vse plaže težje dostopne. Čaka vas najmanj uro in pol hoje pa kakšnih 300 ali več višinskih metrov se naredi po poti. Vedno lahko pešačenje zamenjate za čoln (privat ali redna linija), vendar pa so cene temu primerne 😉

Top znamenitosti Sardinije: bel pesek in turkizno morje - to so plaže na Sardiniji

Sardinija se lahko pohvali s svojimi čudovitimi plažami

Če boste potovali na Sardinijo vsekakor priporočava obisk vsaj ene izmed plaž v zalivu Golfo di Orosei. Meni je bila najlepša Cala Luna (morda zato, ker sem se na poti do nje najbolj namučila), Roku pa Cala Goloritze. Več o plažah na Sardiniji pa preberi v ločeni objavi: Najlepše plaže na Sardiniji.

2.) Capo Caccia (rt s svetilnikom, klifi in kraško jamo)

Če boste kaj googlali znamenitosti Sardinije, boste gotovo zasledili tudi Neptunovo jamo (Grotto di Nettuno). Gre za kraško jamo, polno kapnikov, posebna pa je tudi zaradi bližine morja. Ampak redkokje pa piše, da je tudi rt, pod katerim se jama nahaja, nekaj posebnega. Capo Caccia je rt na več sto metrov visokih pečinah. Kot se za rt spodobi, gor stoji svetilnik, okrog pa so speljane številne krajše potke do prekrasnih razgledov. Nama je bilo tu izredno všeč, predvsem zaradi razgledov na širno in odprto morje.

Top znamenitosti Sardinije: rt Capo Caccia, Sardinija

Capo Caccia – rt s svetilnikom v bližini Alghera

3.) Capo Testa kot z drugega planeta

Rt oz. polotok Capo Testa je najbolj severna točka Sardinije, ampak poseben je predvsem zaradi svoje pokrajine. Na Capo Testa namreč najdemo nametane granitne skale, ki sta jih morje in (slan) veter oblikovala v nenavadne oblike. Skale so ena na drugi, ena preko druge, potem pa so tam luknje, vdolbine v skalah, ena skala je pravokotna in stoji pokonci, druga je popolnoma okrogla, tretja ima neke vrste luske … Noro je, vam povem. Vzemite si nekaj ur za sprehod po tem prekrasnem polotoku in za kopanje na plažah med vsemi temi skalami. Kdor pa je navdušen plezalec, pa bo imel sploh veliko dela tu 😉

Top znamenitosti Sardinije: Capo Testa, najbolj severni rt Sardinije

Capo Testa – najbolj severni rt Sardinije

4.) Plezališča z razgledom

Sardinija je poleg plaž znana tudi po plezanju. Plezališč je na Sardiniji ogromno, plezalnih smeri še več in za vse, ki vam/nam je ta šport ljub, bo na Sardiniji gotovo dovolj zanimivosti. Midva najbolj uživava pri plezanju, kadar imava lepe razglede in tega je bilo na Sardiniji res ogromno. Plezališča so ob morju (recimo Cala Fuili, Cala Goloritze, Capo Testa) ali pa v kanjonih (Ulassai), od koder pa je tudi razgled na morje … Skala na Sardiniji je odlična, razmere za plezanje pa prav tako. Več o plezališčih na Sardiniji pa je v ločeni objavi: Plezanje na Sardiniji.

Top znamenitosti Sardinije: ženska pleza na Capo Testa, Sardinija

Plezanje na Capo Testa

5.) Prikupne majhne vasice

Že morda kar malo stereotipno Italijo (pa tudi Francijo) pogosto povezujemo s prikupnimi vasicami. Lahko potrdiva, da za Sardinijo to kar velja. Tam najdemo vasice, kjer se čas kar malo ustavi, kjer se otroci igrajo na glavnem trgu, starejši gospodje klepetajo pred cerkvijo, kjer so hiše stisnjene, ulice ozke in strme, ampak vse skupaj izpade prijetno. Ena izmed prvih takih res prijetnih vasic je bil Baunei. Potem pa sva jih veliko videla med najino vožnjo proti zahodu. Npr. Triei, Gavoi, Ottana, Gairo Sant’Elena, Santa Teresa Gallura …

kraj Santa Teresa Gallura na Sardiniji v sončnem zahodu. Spredaj so kaktusi, zadaj serkev na hribčku, okoli hiške. Top znamenitosti Sardinije so tudi prikupne vasice

Santa Teresa Gallura

6.) Kanjon Ulassai in kanjon Gola di Gorrupu

Na Sardiniji najdemo tudi številne gore, vmes pa kakšen kanjon. Najbolj poznan je kanjon Gola di Gorrupu, ki zgleda, kot bi nekdo goro na pol prerezal in jo ravno toliko razmaknil, da lahko skozi teče reka. Nekoliko manjši, a zato nič manj impresiven je kanjon Ulassai. Nama je bil ta všeč zaradi lažjega dostopa (do Gola di Gorrupu je ogromno hoje!) in pa plezališč v okolici.

Top znamenitosti Sardinije: kanjon Gola di Gorrupu, Sardinija

Kanjon Gola di Gorrupu

7.) Arheološki ostanki iz bakrene dobe (Nuraghe)

Tole je bilo pa za naju nekaj čisto novega. Sploh nisva vedela, da ima Sardinija tako zanimivo zgodovino. V času bakrene dobe so tu na Sardiniji imeli navado postavljati relativno visoke stolpe, imenovane nuragi (po slovensko) oz. nuraghe (po italijansko). Ruševine stolpov pa so še danes prav impozantne. Po celotni Sardiniji je razkropljenih ogromno teh Nuraghe ruševin. Ene so večje, drug manjše … v Google maps (ali kateri drugi navigaciji) se jih da sproti videti ob poti, ki vam jo aplikacija izriše, tako sva kdaj kar s ceste videla kakšne izkopanine ali pa se malo zapeljala do kakšne “Tombe dei Giganti” (velikanove grobnice). Namenoma pa sva si ogledala tudi ene večje ostanke Nuraghe Santu Antine v bližini kraja Sassari in bila navdušena. Kot neke vrste Machu Picchu, le da je stvar še starejša! In malo manjša 🙂 Zanimivo je videti, kako so gradili stolpe brez kakršne koli malte ali drugega veziva. Dandanes pa so ruševine tudi lično urejene in osvetljene, kar jih naredi še bolj zanimive.

Top znamenitosti Sardinije: Ruševine Nuraghe Santu Antine, Sardinija

Ruševine Nuraghe Santu Antine

8.) Hrast plutovec in pluta

Ali ste kdaj pomislili od kje pride pluta? Meni se je vedno zdelo, da pluta izhaja nekje od daleč … morda iz kakšne Brazilije. Pa sva bila na Sardiniji presenečena in navdušena. Namreč, na Sardiniji sva se peljala mimo neskončnih nasadov oz. kar gozdov hrastov plutovcev. Plutovec je torej vrsta hrasta, iz čigar debla oz. lubja pridelujejo pluto. Opaziti se jih da ob cesti, ko vidiš, da je pol drevesnega debla “olupljenega”. Tam so debelo in mehko pluto odstranili in čakajo, da zraste nova. Seveda sva se ustavila tudi midva in šla potipat, kako zgleda pluta v naravi. In res je mehka … čisto tako, kot tista pluta, ki jo imava doma npr. za podstavke ali pa zamaške. Največ hrastov plutovcev sva videla na cesti med Coghinas in Tempio Pausania na severu Sardinije.

top znamenitosti Sardinije: hrast plutovec. Drevesa z olupljenim deblom

Hrast plutovec – oranžni deli debla so tisti deli, kjer so pluto sveže odrezali stran

9.) Najvišja gora Sardinije: Punta la Marmora in smučišče

Ste pomislili, da ste narobe prebrali naslov? Smučišče na Sardiniji? Tudi naju je presenetilo. A ni Sardinija otok v Sredozemskem morju? Pa tam ja ni snega! O, pa je! Na Sardiniji imajo tudi gore (najvišja je visoka 1834m), sneg in posledično tudi smučišče. Seveda sva morala to preverit. Že na poti do kraja Fonni, ki je izhodišče za dostop so smučišča, so naju presenetili cestni znaki, ki so opozarjali na obvezno zimsko opremo v zimskih mesecih. Od Fonni-ja sva se peljala po vijugasti cesti do Brucu Spina – spodnje postaje žičnice v edinem smučišču na Sardiniji. Naju je potem peš pot peljala mimo smučišča do najvišje gore na Sardiniji, Punta la Marmora, 1834m (1,5h hoje, 360 višinskih metrov). Kakšna pokrajina je tam! Suha, gorata … nekaj, česar na Sardiniji gotovo nisva pričakovala. Z vrha pa razgledi! Na vse strani, tudi do morja se je videlo. Dokler se je kaj videlo … kajti, kmalu so prišli črni oblaki in z njimi dež in midva sva eno uro tekla dol do avta, pa naju je vseeno napralo.

ženska kaže proti vrhu Punta la Marmora

Tjale gor greva!

Upam, da so vam najine top znamenitosti Sardinije všeč in da vas morda prepričajo za obisk tega otoka oz. da vam olajšajo planiranje vaših počitnic tam. Naju je Sardinija navdušila ❤️

moški in ženska na vrhu gore Punta Marmora

Na najvišjem vrhu Sardinije: Punta Marmora

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena