Popotniški nasveti za Egipt

Nasveti za potovanje v Egipt

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Egipt je za marsikoga država na vrhu “bucket lista”, na vrhu seznama popotniških želja. Kako tudi ne. Egipt ima slavne piramide in sfingo ter številne druge stare egipčanske templje ter grobnice,  imajo puščavo, reko Nil, po kateri lahko plujemo in nenazadnje je tu Rdeče morje s prekrasnim podvodnim svetom. Tule sva zbrala najine izkušnje s potovanja po Egiptu in spisala prispevek Popotniški nasveti za Egipt. Namenjeni so v prvi vrsti popotnikom, ki bodo po Egiptu potovali. Znajo pa koristiti tudi tistim, ki se v Egipt odpravljajo le na dopust.

selfie pred templjem Abu Simbel

Malo zaspan jutranji pozdrav iz Egipta!

Popotniški nasveti za Egipt

Kako do Egipta?

Iz Ljubljane lahko v Kairo, glavno mesto Egipta pridemo preko Istanbula, torej s Turkish Airlines. To je zelo udobna povezava, vendar navadno ne najcenejša. Direktno povezavo imamo z Dunaja z EgyptAir, ki je tako kot Turkish Airlines, full-cost letalska družba. To pomeni, da dobimo en obrok na letu, ter da je prtljaga že vključena v ceno – le-ta pa je navadno kar visoka.

Če pa pogledamo nizkocenovce, pa imamo zadnje čase vedno več povezav z bližnjih letališč z WizzAirom. Iz Benetk, Dunaja, Budimpešte, Milana lahko letimo v Aleksandrijo, Kairo, Hurgado, Marso Alam ter Sharm el Sheikh. Vedeti pa morate, da je Wizzair nizkocenovnik in da v ceno letalske karte prtljaga ni vključena.

Hačepsutin tempelj v Luksorju, pred njim stoji moški

Hačepsutin tempelj

Kdaj je najboljši čas za potovanje v Egipt?

Egipt ima kar vroče podnebje, zato se potovanje v višku poletja odsvetuje. Temperature namreč narastejo tudi do 40°C, prav tako je tudi morje zelo toplo in ne nudi več ohladitve. Če vam je pomembno kopanje v morju, potem so jesenski meseci idealni za potovanje v Egipt. Takrat je morje še toplo, ozračje pa se že malo ohlaja. Še vedno pa je dovolj toplo za kratke hlače in kratke rokave. Podobno je spomladi, edino, da zna biti morje še malo hladno za kopanje. V marcu je bila temperatura Rdečega morja v Sharm el Sheikhu okoli 21°C, Sredozemsko morje pa je še hladnejše. Zima je idealna za samo potovanje po Egiptu. Takrat so dnevi ravno prijetno topli, v Luksorju se ne skuhaš, ko si ogleduješ templje ob Nilu, v Kairu boš morda oblekel pulover, za kopanje pa morda na jugu Egipta bo, Sharm el Sheikh pa ima prehladno morje.

egipčanska piramida v megli

Pozimi se zna zgoditi, da je v Kairu tudi megla!

Viza za Egipt

Za Egipt Slovenci potrebujemo vizo. Dobi se jo lahko kar na letališču, lahko si jo urediš preko spleta (e-viza) ali pa na veleposlaništvu v Ljubljani. Več o sami vizi za Egipt pa že piše na blogu:

PREBERI ŠE  Viza za Egipt
Viza za Egipt - nalepka

Viza za Egipt – nalepka

Varnost v Egiptu

Ogromno ljudi potuje v Egipt in načeloma se ne zgodi nič groznega. Morda vas bo kdo “nate*nil”, kje boste plačali malo več, ampak v večini primerov potovanja potekajo brez težav. Vsake toliko pa so v zgodovini imeli tudi kakšen terorističen napad. Posledično imajo v Egiptu res veliko policijskih kontrol. Na cesti je ogromno policijskih “check-pointov”, kamorkoli greš (v muzej, restavracijo, ogled izkopanin, pred vzponom na goro Sinaj), moraš svojo prtljago dati skozi rentgenski skener, tebe pa pretipajo, da ne skrivaš kje kaj razstreliva. Te policijske kontrole so tako pogoste (npr. pred vstopom v Egipčanski muzej so nas 3x pregledali), da so postale že rutinske in dostikrat sploh ne preverjajo res dobro. Vsaj občutek dajejo tak, da pač so policisti tam, ker morajo biti, ampak dejansko pa nič zares ne preverijo.

Kakorkoli, svetujem, da s seboj ne nosite kakšnih nožev (recimo švicarski nož), da se izognete težavam pri teh pregledih. V mestih pa bodite tako tipično popotniško previdni. Ko je tema, hodite le tam, kjer je preverjeno varno, v gneči pazite na svoje stvari (npr. nahrbtnik daš spredaj, da ti ga kdo ne odpre) in vedno dobro preverite, koliko denarja ste dali za plačilo neke stvari in koliko ste ga dobili nazaj.

Tempelj Abu Simbel

Tempelj Abu Simbel

Ženska popotnica v Egiptu

Egipt je muslimanska država in večina žensk je v javnosti zelo tradicionalno oblečenih. S tem mislim na burke in abaje (dolge črne obleke in naglavne rute). Pogosto so tudi sedišča ločena na ženske in moške dele (primer: javni trajekt čez reko Nil, kjer so ženske strogo sedele v enem delu, moški pa v drugem delu).

So pa v Egiptu zelo vajeni turistov in so v večini tudi zelo strpni do naših navad. Tako turistke večinoma po Egiptu hodijo oblečene “normalno”, zahodnjaško. Ni si treba zakrivati glave, kratki rokavi so čisto ok, tudi kratke hlače, če pridejo do kolen. Smiselno se je obleči tako, da ti je prijetno. Da ne razkazuješ preveč kože (in tako privabljaš poglede), hkrati pa da se ne skuhaš pod vsemi oblekami. Sama sem bila v Egiptu januarja in marca, ko so bile temperature dovolj nizke, da sem bila vedno v lahkih dolgih hlačah ali krilu ter majici s kratkimi rokavi. S seboj sem imela vedno ruto – če me je zeblo ali pa če bi šla v kakšno mošejo. Na plaži pa so kopalke seveda čisto normalne.

ženska hodi med stebri templja Karnak

Tempelj v Karnaku (ali Karnak tempelj)

Denar v Egiptu

V Egiptu uporabljajo valuto egipčanski funt (EGP), ki ima v zadnjem času kar hudo inflacijo. Tako so trenutno cene v Egiptu za nas, Evropejce kar ugodne. Možnosti plačevanja s kartico je v Egiptu relativno malo, večinoma se povsod uporablja gotovina. Sprejemajo pa tudi evre in ameriške dolarje in pogosto tudi vrnejo razliko v evrih ali dolarjih. Vseeno pa je najbolj ugodno, če imate pri sebi lokalno valuto. Menjalnic je dovolj povsod, prav tako bankomatov. Preverjen je bankomat banke QNB Alahli, ki ne zaračunava svoje provizije na dvig gotovine, tako da je dvig tam res ugoden.

Sim kartica Orange in egipčanska gotovina (EGP, egipčanski funti)

Sim kartica Orange in egipčanska gotovina (EGP, egipčanski funti)

Internet in elektrika v Egiptu

Večina nastanitev v Egiptu ima wifi, tako da brez signala praktično ne boste (edino morda v puščavi). Če boste internet potrebovali tudi na poti, pa si uredite lokalno sim kartico. Ponudnikov je veliko, cene pa so relativno ugodne. Vodafone ima menda najboljšo pokritost, Orange pa je najcenejši. Imela sem tudi WE ponudnika, ki je deloval čisto solidno. Pokritost v turističnih krajih je pri vseh operaterjih dobra. Sim kartico se večinoma dobi že na letališču, sicer pa jo lahko kupite v kakšnem mini-marketu.

Električne vtičnice v Egiptu so enake kot pri nas, tako da pretvornik ni potreben.

Jezik in sporazumevanje v Egiptu

Uradni jezik v Egiptu je arabščina, če smo natančni je to egipčanska arabščina (ki je nekoliko specifična). Skoraj vsi zaposleni v turizmu pa govorijo tudi angleško (pogosto še kakšen drug jezik). Težav s sporazumevanjem načeloma ne bi smeli imeti, razen v zelo odročnih krajih. Za take primere pa pride prav kakšen frazemski slovar (Phrasebook). GoogleTranslate je zelo slab, ko pride do prevajanja arabščine.

Ključar templja, ključar z velikim egipčanskim ključem

Ključar templja

Hrana v Egiptu

Gotovo poznate vsaj nekoga, ki je potoval po Egiptu in imel prebavne težave, kajne? To je kar stalnica v Egiptu. Midva se lahko pohvaliva, da teh težav nisva imela. Sva bila pa seveda zelo previdna. Voda v Egiptu ni pitna, zato sva vedno pila prefiltrirano vodo. Imava Lifestraw plastenko s filtrom, kamor sva natočila vodo s pipe in jo potem pila preko vgrajenega filtra.

Kar se tiče hrane pa sva vedno jedla hrano, ki je bila sveže pripravljena (skuhana ali spečena), načeloma nisva jedla mesa, sadje tako, ki se je dalo olupiti … no, priznati je treba, da sva sva v Egiptu jedla zelo previdno in rajši malo manj (sva si pomagala s proteinskimi ploščicami, ki sva jih prinesla od doma). Po vsakem obroku sva vedno popila tudi nekaj požirkov Coca-Cole. Ne žganje “za razkužit”, pač pa Coca Cola. Preverjeno že več let to počneva in še nisva imela prebavnih težav (niti v Boliviji ;))

Kako potovati po Egiptu? Vlak, avtobus, letalo?

Egipt je precej velika država in premiki med kraji znajo kar trajati. Odvisno seveda od vašega načrta potovanja in časa, ki ga imate na razpolago, se odločite, kako se boste premikali po državi.

Določeni deli države so dosegljivi (načeloma) le z agencijo. Recimo izlet v Belo puščavo ali pa do oaze Siwa je smiseln z agencijo, saj so to tako odročni kraji, pa veliko policijskih kontrol je na poti, da je boljše to organizacijo prepustiti drugim. Med ostalimi kraji pa so za premike na voljo avtobusi, vlaki in letala.

Avtobusi so poceni, res poceni, ampak vožnja zna trajat. Med bolj udobnimi avtobusi naj bi bilo podjetje GoBus, čeprav nočne vožnje ne bi več ponovila 🙂 Kot naši Flixbusi, le še manj prostora za noge in prtljago. Za krajše razdalje pa so gotovo super.

sudanski avtobus ob jerezu Nasser

Avtobus – tole ni GoBus, tale je še slabši 😉

Vlaki so bolj udobni, a so se z decembrom 2022 občutno podražali. Cene so za turiste v primerjavi z domačini sedaj 3x višje (300% podražitev; prej so bile cene enake za vse in so bili vlaki enako ugodni kot avtobusi). Omeniti velja tudi to, da je sedaj treba vlak v Egiptu plačati z ameriškimi dolarji. Vlak, ki sva ga preiskusila, je peljal na relaciji Asuan – Luksor. Sedeži so bili zelo udobni, sam vlak pa precej star in umazan. Pohecala sva se, da so te vlake Britanci dali v odpis nekje v 60-tih letih prejšnjega stoletja in so potem pristali v Egiptu 🙂

Mnogi uporabijo nočni vlak med Kairom in Luksorjem (ali Asuanom). Ta vlak je pa še posebaj drag. Cena januarja 2023 je bila okoli 120 USD na osebo za spalni vlak. Nama se je zdelo to brutalno drago.

Na egipčanskem vlaku. Udoben je definitivno, čist in moderen pa gotovo ne 🙂

Najdražja, a tudi najhitrejša opcija premikov med večjimi mesti v Egiptu pa je letalo. Notranji leti so okoli 40€ v eno smer, prtljaga vključena. Za tako ceno sva recimo letela iz Luksorja v Kairo ter iz Kaira v Sharm el Sheikh. Namesto 10h na avtobusu, sva bila 1h na letalu. Namesto 10€ sva dala 40€.

Na letalu EgyptAir

Najem avtomobila v Egiptu ni priporočljiv. Zaradi številnih policijskih kontrol ter NOREGA in KAOTIČNEGA prometa, kjer je skoraj gotovo, da boste izgubili vse živce in zelo verjetno tudi kje popraskali avto.

Kaj si pogledati v Egiptu?

Joj, Egipt ima pa toliko znamenitosti, da lahko naštevam cel dan 🙂 Ampak, če gremo takole na splošno, si splača pogledati naslednje znamenitosti Egipta:

  • Kairo: piramide, sfinga, Egipčanski muzej, koptski del Kaira, citadela, tržnica (bazar) itd
  • Luksor: Dolina kraljev, Dolina kraljic, tempelj v Karnaku
  • Asuan: “prestolnica” plovil felucca – tipičnih jadrnic na Nilu, pa tudi nekaj egipčanskih templjev je v bližini
  • Abu Simbel – egipčanski tempelj vklesan v goro, kasneje prestavljen na novo lokacijo
  • Sinajski polotok: gora Sinaj, samostan sv. Katarine, potapljanje v Rdečem morju
  • puščave: Bela puščava, Črna puščava, oaza Siwa (tega nisva uspela obiskat zaradi Katarinine bolezni, sicer pa je bilo v načrtu)
ženska sedi na ladji felucca, ki pluje po Nilu pri mestu Asuan

Na ladjici felucca – prečimo Nil (pri Asuanu)

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena