Predlog potovanja po Poljski

Poljska je ogromna država v centralni Evropi, ki pa jo pogosto spregledamo kot destinacijo za potovanja. Pa vendar, Poljska je bila nekoč močno kraljestvo in ostanki, posledice tega so vidne še danes: bogati gradovi, cerkve, starodavna mesta … poleg tega pa imajo tudi raznoliko naravo: gore na jugu in (sicer mrzlo) morje na severu, vmes pa ravnino polno žitnih polj, najde se tudi puščava in seveda gozdovi.
Midva sva bila na Poljskem večkrat in si jo ogledala po delih, lansko leto pa je Katarina celo poletje preživela v Krakovu in tako pobližje spoznala še poljsko kulturo in ljudi. Iz vseh najinih izkušenj sva pripravila predlog 2-tedenskega potovanja po Poljski, takega, kot bi ga naredila midva, če bi se še enkrat odpravila na pot.
Zemljevid potovanja po Poljski

Zemljevid potovanja po Poljski (klikni za povečavo) – predlog potovanja po Poljski

1. dan

Vožnja iz Ljubljane do Zakopan na jugu Poljske. Na poti si lahko ogledate še Bratislavo na Slovaškem.
Prevožena razdalja: 780km
Nastanitev: Zakopane

2. dan

Če le vreme dopušča, je danes dan za pohodništvo. Najbolj pogumni se lahko povzpnete na najvišjo poljsko goro Rysy (2503m), tisti manj navdušeni nad gorništvom, pa boste uživali ob sprehodu do jezera Morskie Oko.
Nastanitev: Zakopane

3. dan

Vožnja do Krakova in ogled mesta: srednjeveški center (Stare Miasto), judovska četrt Kazimierz (tudi Schindlerjeva tovarna), predel Łagiewniki z dvema čudovitima cerkvama in večerno kopanje v potopljenem kamnolomu Kraken Zakrzówek.

4. dan

Dopoldanski izlet do rudnika soli Wieliczka, popoldan, po 16h, pa brezplačen obisk nekdanjega koncentracijskega taborišča Auschwitz.
Prevožena razdalja: 150km
Nastanitev: Krakov

5. dan

Vožnja iz Krakova do Varšave. Na poti si lahko pogledate Bledovsko puščavo (Pustynia Błędowska), ki je nastala zaradi človeškega posega v naravo in romarski kraj Čenstohova (Częstochowa).
Prevožena razdalja: 300km
Nastanitev: Varšava

6. dan

Ogled Varšave: prenovljenega starega mesta (ki je bil med 2. svetovno vojno popolnoma uničen in nato zgrajen v takšni podobi, kot je bil pred vojno), spomenika varšavske vstaje (ki je bila pravzaprav povod za prej omenjeno obsežno bombardiranje in uničenje mesta), judovske četrti,  in predela Praga s številnimi grafiti.
Nastanitev: Varšava

7. dan

Vožnja do nacionalnega parka Białowieża, popoldanski sprehod po gozdu ali “safari” – iskanje evropskih bizonov, ki živijo na tem področju. Tu se da tudi prečkati mejo z Belorusijo in za to ne potrebujete vize. Seveda pa morate ostati znotraj nacionalnega parka.
Prevožena razdalja: 230km
Nastanitev: Białowieża

8. dan

Še dopoldanski sprehod po parku in iskanje živali, nato pa vožnja do Gdanska na severu Poljske.
Prevožena razdalja: 480km
Nastanitev: Gdańsk

9. dan

Ogled mesta Gdansk: starega srednjeveškega jedra ter spomenikov in muzeju Solidarnosti, gibanju, ki je bilo ključno pri padcu komunizma na Poljskem. Popoldanski izlet na polotok Hel z ladjico.

10. dan

Vožnja do kraja Łeba, kjer se začne Słowinski narodni park. Preostanek dneva preživite tu: sprehodi po gozdu so čudoviti, sipine ob morju pa skoraj neverjetne. Najpogumnejši se lahko poleti tudi kopajo v Baltskem morju.
Prevožena razdalja: 120km
Nastanitev: Łeba

11. dan

Jutranja vožnja do mesta Szczecin ob nemški meji. Za ljubitelje narave sledi sprehod po kljukastem gozdu (Krzywy Las), katerega nastanek spremljajo številne (malo verjetne) legende, ljubitelji mest pa ostanejo v Szczecinu in si ga ogledajo.
Prevožena razdalja: 270km
Nastanitev: Szczecin

12. dan

Počasi je treba proti domu. Usmerite se proti jugu in se peljite do mesta Wroclaw. Popoldan imate čas za ogled starega mesta, otoka na reki Odri in velike panoramske slike Panorama Racławicka – ponosa Poljske.
Prevožena razdalja: 390km
Nastanitev: Wroclaw

13. dan

Iskanje palčkov po mestu Wroclaw. Na turističnih informacijah si vzemite zemljevid palčkov in jih začnete iskati po mestu. Super zabavna zadeva! 😉
Nastanitev: Wroclaw

14. dan

Vožnja nazaj domov, do Ljubljane je iz Wroclawa 10h vožnje.
Prevožena razdalja: 920km

Tole je najin predlog potovanja po Poljski, po želji pa glede na interese oz. razpoložljiv čas, dodajte ali izpustite kakšen kraj.

Koristni podatki

  • Na Poljskem nimajo veliko avtocest. Te so le na jugu in zahodu države, ostalo so hitre ceste. Vse ceste pa so v dobrem stanju, vzdrževane in varne.
  • Prenočišča priporočava, da si rezervirate preko Airbnb (s klikom na povezavo dobite 25€ popusta) ali Booking.com (povezava vam prinese 15€ popusta)
  • Poljska valuta je zlot, ki je približno v razmerju 4:1 z evrom, torej 1€=4PLN. Bančne kartice sprejemajo skoraj povsod, evrov pa skoraj nikjer 🙂
  • Cene so na Poljskem v povprečju približno 30% nižje kot pri nas. To velja predvsem za hrano. Vstopnine tudi načeloma niso drage, bencin je cenejši kot v Sloveniji. Tudi kazni za prometne prekrške niso tako hude kot pri nas 😉
  • Če želite poceni jesti, priporočava Bar Mleczny – mlečne bare, neke vrste menze še iz socialističnih časov. Redko kdo govori angleško, kartic ne sprejemajo imajo pa poljsko hrano po zelo nizkih cenah. Najde se jih v vsej večjih poljskih mestih in so zanimiva izkušnja.
  • V večjih mestih in na bolj turističnih krajih se da sporazumevati z angleščino, drugje pa vam bo znanje ruščine, srbščine, hrvaščine oz. mešanica vsega tega prišla prav, da se boste lahko kaj dogovorili.

Želiva vam prijetno potovanje!

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
NE ZAMUDI NOVE OBJAVE
ENKRAT NA TEDEN BOŠ DOBIL OBVESTILCE O NOVIH OBJAVAH
Pošlji
Izpišeš se lahko kadarkoli.
close-link