Belgija – potovanje po prekrasnih mestih (Gent, Brugge, Leuven …)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Na kaj pomislite, ko slišite besedo Belgija? Priznam, da jaz pomislim na ravnino in na vedno oblačno, rahlo deževno vreme. No, pa na Atomium v Bruslju tudi pomislim. Ampak kljub nekako slabim predpostavkam o Belgiji,  naju je Belgija prav prijetno presenetila. Dejansko je to država prelepih srednjeveških mest, ki sva si jih z veseljem ogledovala. Tukaj sva zbrala najina najlepša mesta Belgije, ki jih priporočava vsakemu, da jih obišče. Belgija – potovanje po prekrasnih mestih, ki ga lahko začinimo s sladkimi vaflji in belgijsko čokolado ter poplaknemo z odličnim belgijskim pivom. A gremo na pot?

mesto Brugge v Belgiji

Brugge velja za eno najlepših belgijskih mest

Belgija – potovanje po mestih (najlepša mesta Belgije):

Bruselj

Ok, Bruselj je glavno mesto Belgije je za večino ljudi tudi izhodišče za potovanje po Belgiji. V Bruslju stoji slavni Atomium, ki je kar nekako ikona Belgije. Poleg tega pa se Bruselj ponaša z Evropskim parlamentom ter lepim srednjeveškim centrom. O Bruslju je na blogu že ena objava, zato si več lahko preberete tam: Novoletni Bruselj.

Brugge

Brugge (izgovorjava “Bruž”) velja za najbolj romantično belgijsko mesto. Podobno kot Amsterdam, tudi Brugge včasih imenujejo “severne Benetke“, saj je center Brugge-a prepleten z vodnimi kanali. Brugge je idealen za enodnevni izlet iz Bruslja, saj se nahaja le 100km na SZ.

mesto ob reki, Brugge, Belgija

Čudoviti Brugge s svojimi kanali spominja na Benetke

Privoščite si vožnjo z ladjico po kanalih in si mesto poglejte z račje perspektive, nato pa se še sprehodite skozi srednjeveški center mesta, ki se ponaša s številnimi impozantnimi stavbami. Najbolj prepoznaven je najbrž zvonik na glavnem trgu,  ki ima kar 48 zvonov ter zaposlenega zvonarja (kariljonerja), da upravlja z njimi oz. igra na njih. Pravijo tudi, da se stolp rahlo nagiba, še vseeno pa to ni nič v primerjavi s stolpom v Pisi. Če bi si želeli malo rekreacije, na vrh zvonika vodi preko 350 stopnic. Nadihali se boste, ampak tudi razgled na mesto vas ne bo pustil ravnodušne. Ostale omembe vredne znamenitosti Brugge-a so samostan begin (redovniški red, značilen zahodno Evropo v srednjem veku), Marijina cerkev, bazilika Svete krvi in pa čipke. Ja, Brugge je znan po svojih čipkah, tako kot pri nas Idrija!

mesto Brugge v Belgiji

Brugge velja za eno najlepših belgijskih mest

Gent

Gent je na pol poti med Brusljem in Brugge-om, torej 50km SZ od Bruslja. Gent je prečudovito belgijsko mesto, ki se lahko pohvali s srednjeveškimi stavbami: gradom, cerkvami in številnimi mostovi, ki se pnejo nad rekama Scheldt in Leie. V srednjem veku je bil Gent največje in najbogatejše mesto v severo-zahodni Evropi – od tod izvirajo vse te prekrasne stavbe in njegov šarm, ki ga ob obisku občutimo še danes. Res, Gent je pravljičen, romantičen, poln lepih hišk in hiš z zašiljenimi stolpiči. Ob obisku Genta si velja ogledati grad Gravensteen in katedralo svetega Brava, kjer najdemo prav poseben oltar. Za umetnike ali arhitekte bo zanimiv tudi Muzej oblikovanja (Design Museum Gent), kjer hranijo zanimiva dela npr. Le Corbusier-ja. Potem pa se še malo sprehodite po mestu in ga občudujte. Nama je bil noro všeč.

srednjeveške stavbe ob reki, mesto Gent, Belgija

Gent je tudi čudovito mesto

Leuven

Leuven (izgovorjava “Löven”) je znano študentsko mesto, ki se nahaja 30km vzhodno od Bruslja. Tudi številni slovenski študenti so v Leuven-u opravili kakšno izmenjavo. Leuven je namreč kraj, kjer stoji najstarejša in največja univerza v državah Beneluksa (Belgija, Nizozemska in Luksemburg) oz. najstarejša katoliška univerza na svetu. Ime univerze je preprosto: Katholieke Universiteit Leuven (Katoliška univerza Leuven). Torej, študentje: poglejte si možnosti izmenjave v Leuven-u, se splača 😉 No, poleg študija pa Leuven premore tudi prekrasno mestno hišo, ki je večinoma razlog za obisk turistov, ter cerkev sv. Petra. Aha, pa omeniti velja tudi pivovarno v Leuven-u. Ja, dolgčas vam tam ne bo 😉

Mestna hiša v mestu Leuven

Mestna hiša v mestu Leuven

Antwerpen

Antwerpen je drugo največje belgijsko mesto, ki je znano predvsem po diamantih in zanimivi legendi. Legendi o odsekani roki, ki je mestu dala tudi ime. Več o legendi si lahko preberete v prispevku na blogu: Legenda iz Antwerpna. Antwerpen je iz Bruslja oddaljen le slabih 50km na sever in ga je možno skombinirati s kakšnim drugim izletom ali pa kot popoldanski skok iz Bruslja.

antwerpen kip metalca roke

Kip metalca dlani v Antwerpnu

Lier

Lier je manjše mesto na obrobju Antwerpna in je lahko idealen postanek na poti npr. iz Bruslja v Antwerpen. V Lieru smo si pogledali beginažo, ki je pod UNESCO zaščito. Nekajkrat sem že omenila samostan begin oz. beginažo, pa bom tu malo razložila. Beginaža je kompleks, mestna četrt, včasih prav samostan. Namenjen je bil bivanju begin, to so bile neke vrste redovnice, vendar brez posebnih zaobljub. Šlo je torej za verne ženske, ki so živele v neki skupnosti. Beginaža se je razvila v državah Beneluksa in Franciji nekje v 13. stoletju. Danes so beginaže pogosto preurejene v študentske domove (npr. v Leuvnu) ali pa stanovanjske soseske. Poleg omenjene soseske smo si pogledali še cerkev svetega Gummarusa, stolp Zimmer s prav posebno astronomsko uro in pa nenavaden muzej punčk (Museum de Kleine Wereld).

samostan Lier, Belgija

Nekdanji samostan v mestu Lier je nekaj posebnega

Nijlen

Nijlen je še eno mesto na obrobju Antwerpna, ki samo po sebi ni nič posebnega. Razen … da je tam muzej diamantov! Precej nepoznana stvar (ampak, itak se nikjer ne razglaša, kje so skriti diamanti, kajne?). Briljante Kempen je manjši center, kjer želijo predstaviti diamantno dediščino Antwerpna in okolice. Zanimiva zadeva 😉

PREBERI ŠE  Recept: belgijski vaflji - Belgija

 

Upam, da ste uživali v temle virtualnem potovanju po Belgiji. Pa le ni tako pusta in temačna tale Belgija, kot se mi je morda sprva zdela 🙂 Mesta v Belgiji so res prekrasna in arhitekturno zanimiva. Ko pa to dopolnimo še z okusnimi vaflji in čokolado, poplaknemo pa s kakšnim odličnim belgijskim pivom, je Belgija idealna destinacija za krajše potovanje.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena