Mestni vodnik: Barcelona

Nasveti za obisk Barcelone

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Barcelona je posebno mesto. Je mesto z dušo, s prijetnim vzdušjem, zanimivo arhitekturo, mesto polno življenja in zgodovine. Za naju je bil prvi obisk Barcelone najinega prvega daljšega potovanja: ko sva 3 tedne potovala po Španiji in Portugalski. Kasneje sva Barcelono ločeno obiskala še večkrat in tokrat je čas, da spišem tudi Mestni vodnik: Barcelona oz. lahko bi temu rekli tudi koristni nasveti za obisk Barcelone.

sagrada familia

Preprosto čudovita Sagrada Familia

Mestni vodnik: Barcelona oz. nasveti za obisk Barcelone

Kako do Barcelone?

Barcelona je precej dobro povezana s Slovenijo oz. njeno okolico. Boljše, kot recimo glavno mesto Španije, Madrid. Do Barcelone letijo številni nizkocenovci. Za naju je bil še vedno do sedaj najbolj priročen let iz Trevisa ali pa Benetk do Barcelone z Ryanairom. Do Barcelone se da tudi po kopnem, ampak je pot do tja kar dolga. Iz Ljubljane do Barcelone je okoli 1500km, tako da je to za dobre dva dni vožnje.

Kako po Barceloni? Mestni prevoz v Barceloni

Če sem čisto odkrita, sva midva pristaša pešačenja po mestih, saj na tak način vidiva veliko več in dobiva boljši občutek o mestu. In Barcelona je čudovita in res se je vredno malo “izgubiti” v ozkih ulicah s tipičnimi balkončki. Ampak za kakšen daljši premik bo verjetno javni prevoz vseeno prišel prav. V Barceloni imajo metro (podzemno železnico), pa seveda tudi avtobuse. Kateri avtobus ali metro vzeti, je navadno najlažje z uporabo ali GoogleMaps aplikacije ali pa aplikacije TMB Barcelona. V tej aplikaciji v iskalnik napišeš od kam do kam želiš potovati, ta ti potem ponudi možne poti, lahko pa preko aplikacije kupiš tudi vozovnico. Plačaš s kreditno kartico, stvar je hitra in enostavna.

ženska pred Museu Nacional d'Art de Catalunya

Večerni sprehod po Barceloni. Pred Museu Nacional d’Art de Catalunya

Kje spati v Barceloni

Barcelona kot velemesto ponuja ogromno možnosti za prenočišča. Od poceni hostlov pa do prestižnih hotelov in vsega vmes. Bolj je morda pomembna lokacija. Če potujete brez avtomobila, se splača poiskati nastanitev nekje v centru mesta, v kolikor pa imate avto, pa bo parkirišče lažje (in cenejše) najti nekoliko na obrobju. Skupaj sva bila v hostlu blizu plaže La Barceloneta, ko pa sem v Barcelono potovala sama (in imela avto), pa sem si preko AirBnb poiskala sobo na obrobju mesta v predelu El Prat de Llobregat (blizu letališča, hkrati pa z direktno avtobusno povezavo do centra mesta).

Kaj in kje jesti v Barceloni?

Kot velemesto Barcelona ponuja najrazličnejše okuse. Od tipičnih španskih/katalonskih pa do vseh možnih mednarodnih okusov. Za tapase (španske obložene kruhka) in sangrijo (vino in sok), najbolj tipično špansko stvar, priporočam Bodega Biarritz ali pa Txapela, za paello (rižoto z morskimi sadeži) pa je odličen Bracafe. Seveda obstaja še cel kup ostalih. Kakorkoli, ko boste v Barceloni, si privoščite kakšno paello in sangrijo.

paella - španska rižota v loncu

Originalna paella

Jezik v Barceloni

“Barcelona je del Španije, torej govorijo špansko – a ni logično?” bi si morda kdo mislil. A stvar ni tako enostavna. Barcelona je v pokrajini Katalonija, to je del Španije, kjer govorijo katalonsko in kjer se že nekaj časa trudijo za svojo neodvisnost. Načeloma v Barceloni vsi znajo špansko, ampak ne se ustrašit, če bodo kje napisi, spletne strani v nekem hecnem jeziku. To je verjetno katalonščina, ki je mešanica med španščino in francoščino.

PREBERI ŠE  Recept: Paella (rižota z morskimi sadeži) - Španija

Spanish phrase book in spanishDict aplikacija

Kaj si pogledati v Barceloni

Sedaj pa še h glavni stvari: kaj si pogledati v Barceloni oz. znamenitosti Barcelone. Teh je res veliko in za Barcelono si lahko vzamete več dni, pa še ne boste vsega videli. Tule so naštete najine najljubše stvari, najlepše znamenitosti Barcelone.

Sagrada Familia

Sagrada Familia je verjetno glavna atrakcija Barcelone. Gre za ogromno in čudovito cerkev, ki jo je dizajniral slavni arhitekt Gaudí. Cerkev gradijo že od leta 1882 in še do danes ni dokončana. Se pa počasi bližajo končni obliki. Cerkev Sagrada Familia ima res ogromno simbolike, ogromno kipov, reliefov, steklenih oken … vsega možnega, ampak v dobrem smislu. Mene ta cerkev vsakič navduši. Več o Sagradi Famili piše v objavi, ki sem jo napisala ob najinem prvem obisku Barcelone: Razlaga cerkve Sagrada Familia.

La Pedrera – Casa Milà

Casa Mila oz. La Pedrera je še ena Gaudijeva stvaritev, ki si jo obiskovalec mora ogledati. Nahaja se v centru Barcelone in je bila zgrajena v začetku 20. stoletja za družino Milà – od tod tudi ime Casa Milà. Drugo ime za stavbo – La Pedrera pomeni v katalonščini kamnolom, saj je stavba navzven deluje kot, da je iz kamna in to je bilo v času gradnje precej nenavaden izgled za barcelonske stavbe. Stavbo sestavlja več prestižnih stanovanj ter uradov. Enega izmed stanovanj lahko obiskovalci še danes vidimo, najbolj zanimiv pa je verjetno sprehod po terasi na vrhu stavbe, ki je podobno kot Sagrada Familia polna simbolizma.

Casa Mila, Barcelona

Casa Mila, Barcelona

Meni je bila najbolj všeč ravno terasa na strehi, kjer so dimniki v obliki “vojščakov”, ki naj bi varovali streho. Posamezni deli strehe so potem razdeljeni glede na elemente (ogenj, zrak, voda …). Uporabljeni so zanimivi materiali (keramika, odpadne steklenice, marmor …). Meni je bila tudi Casa Mila izredno zanimiva in vredna ogleda, navkljub precej dragi vstopnini.

Dimniki v obliki vojščakov na strehi Casa Mila

Dimniki v obliki vojščakov na strehi Casa Mila

Casa Batllò

Še ena Gaudijeva stvaritev, ki se nahaja čisto blizu Casa Mila je Casa Battlo. Casa Batllo je stara meščanska hiša, zgrajena leta 1877. Kasneje je bila v lasti družine Batllo, ki so bili bogati barcelonski industrialci. Želeli so si prenoviti svojo hišo in sicer tako, da bi bila nekaj čisto posebnega. Nekaj drugačnega. Všeč jim je bil Parc Güell in poiskali so arhitekta – Gaudija ter ga prosili, da bi zrisal načrte za prenovo njihove hiše. In tako je nastala današnja Casa Batllo, ena izmed Gaudijevih mojstrovin. Od zunaj stavba izgleda naravnost pravljično. Z zaobljenimi linijami, prikupnimi balkončki, barvno fasado in nenavadno streho.  Tudi tole je “must-see” v Barceloni.

Casa Batllo, Barcelona

Casa Batllo, Barcelona

La Rambla

La Rambla je najbolj znamenita barcelonska ulica. Tako kot npr. Čopova v Ljubljani, je la Rambla vedno živahna, polna ljudi prodajaln, kavarn in restavracij. Omeniti velja tudi, da so obiskovalci la Ramble pogosto tudi tarča žeparjev, zato le pazite na svoje stvari, ko se sprehajate tukaj. Dolžina La Rambla ulice je malo več kot 1km, nahaja pa se praktično v centru mesta (blizu barcelonske katedrale, Plaça Catalunya, kipa Krištofa Kolumba …). Če boste v bližini, se le sprehodite po La Rambli, ni pa tako zelo posebna. Vsaj za naju ne.

moški v trgovini s pršutom

Srečen Rok, ko je našel trgovino s pršutom na La Rambli

Plaça d’Espanya

Plaça d’Espanya (ali španski trg) je eden glavnih trgov v Barceloni. Postavili so ga leta 1929 za svetovno razstavo v Barceloni, danes pa predstavlja pomembno prometno križišče (priročno za prestope iz ene avtobusne linije na drugo ali pa na metro) ter nekako začetek (ali pa konec) ogleda Barcelone. Na Plaça d’Espanya oz. v bližini stoji pomemben umetniški muzej Museu Nacional d’Art de Catalunya ter ikonična beneška stolpa. Najboljši razgled na trg in muzej v ozadju je s terase bližnjega nakupovalnega centra Arenas de Barcelona (ki je v obliki arene za bikoborbe). Vstop v nakupovalno središče je brezplačen, seveda, prav tako tudi vstop na teraso. Priporočam 😉 Razgled je res čudovit.

Plaça d'Espanya, Barcelona

Plaça d’Espanya, Barcelona

Castell de Montjuïc

V centru Barcelone, tik ob morju se nahaja manjši hribček in na njem stoji grad oz. Castell de Montjuïc. Gre za precej staro vojaško utrdbo – menda je iz leta 1640, ki je že od svoje postavitve nekako simbol katalonskega upora proti Španiji. Namreč, prva bitka, ki se je bila v tej utrdbi, je bila ravno upor Kataloncev leta 1641. Španci so prišli zatret upor, a so jih Katalonci pri tej utrdbi premagali. Tekom naslednjih let, desetletij in stoletji je utrdba doživela marsikaj, predvsem pa bi stene lahko povedale veliko krvavih in grozljivih zgodb. Dandanes je grad Castell de Montjuïc spremenjen v muzej, okoli njega pa je čudovit vrt. Tudi pot na sam grad je zanimiva. Med drugim se gor lahko povzpnemo z gondolo.

PREBERI ŠE  Najem električnega avtomobila za potovanje in kaj vse je šlo narobe

Parc Güell

Park Güell je še ena stvaritev arhitekta Gaudija. Gospod Güell je bil premožen industrialec in si je na tem mestu zamislil nadstandardno barcelonsko četrt, Gaudi pa naj bi v njeni sredi naredil čudovit park. Ideja o nadstandardni četrti ni bila popolnoma realizirana, park pa je nastal in je še danes ena večjih znamenitosti Barcelone. Gre za čudovit preplet Gaudijevih arhitekturnih elementov, pravljičnih potez, ki spominjajo na hiške iz sladkorja ter narave in zelenja. Glavne atrakcije parka Güell so mozaične klopi ter podoba kuščarja, za katerim se skriva ogromen zbiralnik vode za okoliške predele Barcelone. Park je res izredna kombinacija narave in umetnosti in vam ga vsekakor priporočam v ogled.

Park Güell

Park Güell

La Barceloneta

Barcelona je obmorsko mesto in spodobi se, da v času obiska Barcelone skočimo tudi na plažo. Najbolj “in” je plaža Barceloneta, ki se nahaja na severnem delu barcelonske obale. Gre za približno 2km dolgo peščeno plažo, polno lokalov in dogajanja. Preprosto “must-see” v Barceloni. In verjemite, paše se malo spočiti na plaži in se ohladiti v morju, sploh če – tako kot midva – prepešačiš celotno Barcelono.

La Barceloneta, plaža v Barceloni v sončnem zahodu

La Barceloneta, plaža v Barceloni

Camp Nou

Camp Nou je nogometni stadion, ki ga poznajo vsi nogometni navdušenci. Gre namreč za domače igrišče nogometnega kluba FC Barcelona. Štadion je z 99 000 sedeži največji štadion v Evropi in menda 4. največji na svetu (če niso v Katarju že zgradili kaj večjega?). Za ljubitelje nogometnega kluba Barcelona je tole pač obvezen ogled. Sprehodite se lahko skozi njihove garderobe, preko igrišča, zraven pa je še manjši muzej, kjer lahko vidite nekatere trofeje (pokale) ter drese najbolj slavnih igralcev.

Izleti v okolici Barcelone

Samostan Montserrat

Samostan Montserrat se nahaja približno 50km iz Barcelone in je idealen za enodnevni izlet iz mesta. Samostan je zanimiv predvsem zaradi svoje lege. Namreč stoji v sredi naravnega parka Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, za katerega so značilne nenavadne zaobljene oblike gora. Tudi višina je svojevrstna posebnost. Iz Barcelone, ki je praktično na nivoju morja se v borih 50km dvignemo na 1240m visoko. Noro, kajne? Ovinki, strmina do gor, ampak se splača. Razgled je čudovit. Na Barcelono spodaj in morje v daljavi. Če imaš srečo, se vidi vse do Majorke! V druge smeri pa se vidi same nenavadne gore. Samostan je lahko odlično izhodišče za pohodništvo ali plezanje v okolici.

Colonia Güell

Colonia Güell je še ena Gaudijeva stvaritev, ki leži v predmestju Barcelone. Industrialec Güell je tja nameraval preseliti svojo tovarno, hkrati pa so tam nameravali ustvariti tudi novo sosesko za delavce. Želeli so narediti lepo sosesko, kjer bi bila kvaliteta življenja nekoliko višja. Zato so prosili Gaudija, da bi zdizajniral cerkev za tamkajšnje prebivalce.

nedokončana cerkev Guadija - Colonia Guell

Colonia Guell – to bi bila imenitna cerkev, če bi jo dokončali!

Cerkev je bila zgrajena le na pol, potem pa se je gradnja ustavila zaradi finančnih težav. Tako je bilo končano samo spodnje “nadstropje” oz. kripta, glavni del cerkve pa ni bil nikoli zgrajen. Vseeno je tudi kripta izredno zanimiva in v njej so vidne vse Gaudijeve značilne poteze. Ne bom šla v detajle, saj boste ob obisku dobili avdio-vodiča, kjer lahko slišite vse informacije o sami cerkvi. Lahko pa povem le to, da je Colonia Güell primerljivo lepa kot npr. Sagrada Familia in ostale Gaudijeve stvaritve. Zaradi svoje lokacije pa je bistveno manj obiskana. Tako se čisto lahko zgodi, da boste sredi poletja, v višku sezone, tam edini obiskovalci.

kripta, nedokončana cerkev Colonia Guell

Notranjost kripte v Colonia Guell

Andora

Andora je majhna država v Pirenejih, približno 200km iz Barcelone. Gre za gorato državo, ki je znana po svojih smučiščih ter ugodnih nakupih (davki v Andori so izredno nizki). Andoro se da obiskati kot enodnevni izlet iz Barcelone, če pa imate več časa in željo po pohodništvu v Pirenejih, pa priporočam vsaj dva dni. Meni je bila Andora čudovita. Več o tej deželici pa preberite tule: Andora – znamenitosti in zanimivosti.

Cerkev Santa Coloma, Andora

Cerkev Santa Coloma v Andori

Tako, to je najin mestni vodnik: Barcelona. Upava, da vam koristi in da vam da kakšno idejo za ogled v Barceloni. Nama je to eno tako simpatično mesto, kamor se z veseljem še vrneva.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena