Beli hribi v Toskani in Carrarski marmor

Carrara, Toskana: kamnolom marmorja, od koder izvirajo Da Vincijeve stvaritve

by Katarina

Toskano navadno povezujemo z valovitimi grički, drevoredi iz topolov, lepimi mesti in renesančnimi umetninami. Pa ste kdaj pomislili, da ima Toskana tudi gore? Verjetno ne, kajne? Midva vsekakor nisva. Danes pa vam z veseljem predstaviva en skriti kotiček Toskane: Carrara – kamnolom marmorja in beli hibi v Toskani.

kamnolom marmorja Carrara, beli hribi v Toskani

Ja, tole je Toskana. Tole so ti beli hribi v Toskani

Carrara – beli hribi na severu Toskane

Tudi midva Toskane nisva povezovala s hribi oz. gorami – vse dokler se nisva odpravila na vikend izlet v Parmo (pogledat sva si šla pridelavo sira parmezana), ki sva ga združila z ogledom čarobnih vasic Cinque Terre. Kaj ima to veze s Toskano, hribi in marmorjem, kot je napisano v naslovu? Takoj povem! Cinque Terre se nahajajo sicer v pokrajini Ligurija, Parma pa v Emiliji Romani. Ampak ravno tam v bližini se stikajo tri italijanske pokrajine. Toskana na jugu, Ligurija na zahodu in Emilija Romana na severu. In na tem stiku najdemo precej visoke gore – tu se namreč začnejo Apenini. Najvišja gora v Toskani je recimo visoka kar 2000m. Niste si mislili, kajne?

moški in ženska v Apeninih

V Toskani se začnejo Apenini – italijanska gorska veriga

Carrara in njen marmor

Mesto Carrara se nahaja blizu obale Ligurijskega morja in direktno pod temi Apenini, na skrajnem severu Toskane. Carrara je pomembno mesto že iz časa starih Rimljanov. Od tam namreč izvira Carrarski marmor. Ste že slišali zanj? Rok kot arhitekt je takoj vedel, kaj je to, meni ni bilo nič jasno. A mi je hitro razložil, da je bil kamnolom v Carrari od vedno izredno pomemben. Od tam izvira namreč marmor za številne staro-rimske stvaritve (npr. Panteon v Rimu), kasneje pa se je ta marmor uporabljal v renesansi, npr. za Da Vincijeve kipe. Pa tudi recimo, ko ti v Dubaju ali pa Katarju rečejo, da je npr. mošeja narejena iz italijanskega marmorja, navadno mislijo tale – Carrarski marmor.

Kamnolom marmorja, Carrara

Kamnolom marmorja, Carrara

Dajmo sproti še ponovit malo snovi iz geografije. Kakšna kamnina je sploh marmor? Marmor je metamorfna kamnina, ki nastaja s preoblikovanjem apnenca ali dolomita. Navadno se to dogaja pod vplivom izredno visokih temperatur in visokih tlakov – v bližini kakšnega vulkana ali pa globoko od površjem Zemlje.

Ogled kamnoloma marmorja v bližini Carrare

Če pogledate na GoogleMaps, boste videli, da je kamnolom v bližini Carrare OGROMEN. Prav na zemljevidu oz. tudi na satelitskem posnetku se vidi eno veliko belo zaplato. Seveda smo si to zadevo želeli ogledati tudi od bliže. Kamnolom v Carrari si lahko ogledaš v sklopu vodenega obiska. Izlet traja približno 1h in ni pretirano drag – okoli 15€. Povezava do več informacij je tule.

Ampak saj naju verjetno že poznate. Midva bi šla vedno in povsod sama, če se le da. In tudi tale kamnolom si lahko pogledaš sam. Z avtom smo se odpeljali iz obmorske Carrare na približno 1300m nadmorske višine – do parkirišča v bližini koče Rifugio CAI Carrara. Že s tega parkirišča smo imeli prekrasen razgled na kamnolom.

kamnolom marmorja nad mestom Carrara - beli hribi v Toskani

Razgled na kamnolom marmorja nad Carraro

Nato smo se odpravili po pešpoti na bližnji hrib – že zato, da smo noge malo pretegnili – od tam pa dol do enega izmed kamnolomov. Do sem bi se lahko zapeljali tudi z avtomobilom. Na GoogleMaps poiščite Foca di Pianza. Sledil je sprehod v osrčje kamnoloma. Ta kamnolom takrat ni bil aktiven, zato je bilo gibanje tam dovoljeno in varno. In bilo je tudi noro. Veste kakšne klade marmorja so tam! To niso kamenčki, to so prave skladovnice, po mojem je en kos težak več ton. Noro, noro, noro. Če se potepate po Toskani, si tole morate ogledati!

obiskovalci kamnoloma v Carrari

Kakšne ogromne marmorne sklade! Noro

Načrt po dnevih za izlet v Toskano pa najdeš tule, na blogu:

Predlog za izlet – Toskana

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena