San Marino, država treh stolpov

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

San Marino je 3. najmanjša država v Evropi, a hkrati najstarejša republika na stari celini. San Marino je enklava sredi Italije, ki je od Ljubljane oddaljena približno 500km. Vikend v marcu, ko sva bila že malo naveličana deževnega vremena, je bil odlična izbira za kratek obisk San Marina in okoliških krajev, ki so že v pomladanskih barvah.

Poleg dejstva, da je samostojna država, kljub temu, da jo popolnoma obkroža Italija, da govorijo italijanski jezik, da je kultura in zgodovina praktično enaka italijanski – zakaj je San Marino tako poseben?

Razgled s San Marina

Posebnost je to, da je glavno mesto, San Marino, postavljeno na strateško odlični legi; na visoki vzpetini Titano (739m), ki je na eni strani navpično odsekana, na drugi pa se sicer malo manj navpično, a vseeno zelo strmo dviga nad okolico. Ko se enkrat povzpneš na rob te vzpetine, kjer stojijo trije stražni stolpi, simbol San Marina, se ponuja odličen razgled na vso okolico: Jadransko morje, mesta, gradove in utrdbe na sosednjih (italijanskih) vzpetinah in zasnežene Apenine.

pogled na zasnežene strehe hiš in v daljavi zasnežene gore

Pogled na zasnežene Apenine

Legenda pravi, da naj bi prvo naselje tu ustanovil menih Marino s hrvaškega otoka Raba. V Apenine se je zatekel med preganjanjem kristjanov v Rimskem času in tu ustanovil skupnost. V srednjem veku, ko je Riminiju (bližnjemu mestu v Italiji) vladala rodbina Malatesta, so v San Marinu zgradili te najbolj znane tri stolpe na vrhu vzpetine Titano. Služili so kot obramba, opazovalnica in tudi kot zapori.

grajski stolp nad prepadom - San Marino

Prvi stolp, La Rocca in strm prepad pod njem

Ekonomija San Marina

Moje prvo vprašanje glede San Marina je bilo: Od česa ta država živi? Vsi namreč vemo, da standard v državi ni nizek. Odgovor: BANKE! Domačini so nama povedali, da ljudje, ki imajo kakšen nelegalen zaslužek, prinesejo denar v San Marino. Tu banke nič ne sprašujejo, pač pa samo sprejmejo denar bogatašev in ga pridno obračajo. Država je tako premožna, da je samo socialna pomoč za brezposelne 800€ mesečno (po besedah domačinov), hkrati pa ščitijo svojo ekonomijo tudi na način, da npr. državljani ne morejo registrirati avtomobila, ki ni bil kupljen v državi. Zato je tudi avtomobilskih salonov razmeroma veliko za tako majhno državo.

ženska hodi po tlakovani poti proti gradu

Pot ob robu vzpetine, na kateri stoji San Marino

San Marino – znamenitosti

Torej, kaj je v San Marinu res za pogledati? Zanimivo je samo glavno mesto, San Marino, pa še to le za kakšni 2 uri. Midva sva se sprehodila skozi ozke uličice do Piazza della Liberta, glavnega trga, ki ponuja lep razgled na okoliške hribe. Na trgu stoji še Palazzo Publicco, lepa srednjeveška stavba, ki je danes dom sanmarinskega parlamenta.

Palazzo Publico, palača s stolpom v italijanskem stilu

Palazzo Publico

Pot sva nadaljevala še do cerkve Basilica del Santo, ki je tipična bazilika s tremi ladjami, a nič posebnega. Še naprej sva se strmo vzpenjala in prišla do prvega in največjega stolpa, La Rocca. Ob močnem vetru, ki brije na vrhu vzpetine, sva šla do drugega stolpa, La Cesta in še do tretjega, najmanjšega stolpa, Il Montale. In potem po krožni poti nazaj.

Poleg lepega razgleda me je presenetilo dejstvo, da rob vzpetine, ki se nadaljuje v nekaj stometrski prepad, ni prav nič zavarovan. Nobene ograje, nobenega znaka! Glede na jakost vetra me je skrbelo, da me ne bo sunek porinil čez rob. Torej, kdor se odpravlja v San Marino: previdno okoli stolpov!

ženska s kapuco na glavi stoji pred italijansko palačo

Močan veter v San Marinu

Naslednji dan sva nadaljevala z izletom po italijanski okolici San Marina, ki je tudi izredno zanimiva.

PREBERI ŠE  (Italijanska) okolica San Marina

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena