5 razlogov zakaj obiskati Ciper

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Do nedavnega naju ni nič kaj posebno vleklo na Ciper. Zdelo se nama je, da je to še ena tipična počitniška destinacija, ki ne ponuja kaj dosti več, kot pa le lepe plaže. Ker so bile večinoma tudi cene letalskih kart dokaj visoke, o Cipru sploh nisva razmišljala. Potem pa je julija letos prišla ena huda akcija in letalske karte sva dobila smešno poceni (več o tem preberi v objavi Ali je lahko še ceneje? Letalska karta do Cipra za 0,01€!). Takrat sva ga prvič res opazila in po najinem kratkem oddihu na tem sredozemskem otoku, vam predstavljava najinih 5 razlogov, zakaj obiskati Ciper:

5 razlogov zakaj obiskati Ciper:

1.) Lepe plaže in čisto morje

Plaže in kopanje v morju je verjetno za večino ljudi, ki pride na Ciper, glavni razlog obiska. Midva načeloma nisva velika ljubitelja poležavanja na plažah in tudi na Cipru tega nisva dala visoko na najino prioritetno lestvico. A sva bila presenečena in navdušena nad številnimi raznolikimi plažami in res čistim morjem. Kjerkoli sva se kopala, je bila voda kristalno čista in turkizno modre barve.

turkizno moro morje Golden Beach, Severni Ciper

Golden Beach, Sevarni Ciper

Na južni obali Cipra so plaže večinoma kamenčkaste in med njimi bi izpostavila res lepo plažo ob Afroditini skali (Aphrodite’s Rock). Na zahodu in severu pa so plaže ali peščene ali pa skalnate. Najčistejša in najlepša voda se nama je zdela na skalnatem Rtu apostola Andreja (Cape Apostolos Andreas), takoj za to plažo pa je bila peščena plaža Golden Beach, nedaleč stran.

Aphrodite's Rock plaža, Ciper

Meni najlepša plaža je bila pri Afroditini skali – Aphrodite’s Rock

2.) Arheološke izkopanine in zanimiva zgodovina

Čeprav imava načeloma zelo rada naravo, pa nama je tudi zgodovina zelo zanimiva. Že tekom potovanja po Grčiji sva se navduševala nad zgodovino in ostanki te starodavne civilizacije, ki je segala tudi do Cipra. Ne samo, da so na Cipru svoj pečat pustili Stari Grki, tam so bili tudi Rimljani in kasneje Benečani, Asirci, Otomani … Izmed arheoloških ostankov nama je bilo najbolj všeč antično mesto Salamis ter arheološko najdišče v Pafosu, kjer so našli čudovito ohranjene rimske mozaike.

antično rimsko stebrišče, Salamis, Ciper

Ostanki antičnega mesta Salamis, Severni Ciper

Tudi novejša zgodovina Cipra je zelo divja in raznolika. Otok je strateško pomembna lokacija za številne narode in tako so se tekom zgodovine tu zvrstili raznorazni vladarji. Trenutno stanje Cipra je razdeljen otok, saj je Severni Ciper okupirala Turčija in razglasila samostojno državo, ki je nihče ne priznava. Tako je del otoka čisto turški z značilno arhitekturo, turškim jezikom, kulturo, hrano, valuto, drugi del otoka pa je izrazito grški, kjer jedo tzatziki, souvlaki (tipično grško hrano), govorijo grško, zapisi so v grški pisavi, pokrajina pa je poseljena z ortodoksnimi samostani.

katedrala, mošeja Famagusta

Mošeja ali katedrala? Turčija ali Ciper?

3.) Nizke cene na Severnem Cipru

Severni Ciper je kvazi samostojna država, ki pa jo priznava le Turčija, njen okupator, ostali pa priznavajo Ciper kot eno državo na celotnem otoku. Čeprav je situacija glede Severnega Cipra zakomplicirana, pa je obisk za turiste popolnoma varen. Še več: ker je valuta Severnega Cipra turška lira, so cene ta tej strani otoka občutno nižje. Primer: cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina je na južnem delu 1,33€/L, medtem ko je na severnem le 4.97 TRY/L (kar je 0.67€). Tudi cene prenočišč ter hrane in vstopnin so prijetno nizke.

tipična hrana Cipra, kosilo

Konkretno kosilo za par evrov!

4.) Raznolika narava in rodovitna pokrajina

Ker sva po Cipru potovala septembra, ko je plodov narave največ, naju je rodovitnost in raznolikost narave na Cipru popolnoma navdušila. Če naštejem, kaj vse sva videla, da raste na Cipru: lubenice, melone, pomaranče, limete, limone, grenivke, banane, kaktusi, grozdje, jabolka, hruške, granatna jabolka, breskve, pitaje (dragon fruit), mango, avokado, oljke … še bi lahko naštevala! Predvsem naju je navdušila raznolikost, saj jim uspeva tako tropsko sadje, kot tudi kontinentalno.

granatno jabolko na Cipru, gorovje Troodos

Obilje svežega sadja v gorovju Troodos naju je popolnoma navdušilo.

Druga stvar pa je narava: od čudovitih plaž in čistega morja, pa do zelenih gozdov in gora. Ciper ima vse. Res je sicer, da je septembra večina pokrajine rjave in posušene od poletne vročine, a v gorah se najde tudi zelo zelena območja. Najbolj naju je navdušil Paphos Forest – to je gozd samih borovcev, ki tako omamno dišijo. Za piko na i pa tam živijo še mufloni, ki se jih tudi da videti v rezervatu Stavros tis Psokas.

muflon se hrani, gorovje Troodos, Ciper

Muflon!

5.) Varnost

Prva stvar, ki so nama jo povedali na Cipru, pri najemu avtomobila je bil stavek: Ciper je zelo varen, ničesar se vama ni treba bati. Morda sva v zadnjem času prevečkrat potovala v “nevarne” države in sva postala pretirano previdna, saj sprva sploh nisva verjela, da je lahko Ciper varen. A sva se hitro sprostila, ko sva videla, kako ljudje puščajo avtomobile kar odklenjene, celo vžgane med tem, ko skočijo v trgovino.

PREBERI ŠE  Najlepši kraji južnega Cipra

Zaradi konflikta med južnim in severnim delom otoka, je prisotnost vojske, sploh na obmejnih območjih, pogosta. Številne so tudi table: prepovedano fotografiranje ali prepovedano območje – vojaški objekt. Vendar to velja bolj za Severni Ciper in okolico meje, na južnem delu tega ni videti. A ne glede na sicer morda nekoliko neprijetne poglede na oborožene vojake, je Ciper zares varen.

ulica Larnake ob sončnem zahodu

Prijetno vzdušje v centru Larnake

 

Od Cipra nisva kaj dosti pričakovala, a naju je zelo prijetno presenetil. Če dobite možnost in ugodne letalske karte, obisk Cipra toplo priporočava.

moški in ženska v Cape Greco, v morski jami

Čudoviti Ciper

Več o Cipru pa lahko prebereš tule:

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena