6 znamenitosti Prage, ki si jih moraš ogledati

by Katarina

Praga je glavno mesto Češke z dolgoletno zgodovino, bogato arhitekturo in mnogimi lepotami, ki si jih verjetno vsak obiskovalec želi pogledati. Ampak kaj storiti, če imaš samo npr. en dan v Pragi? Kaj si pogledati v Pragi? Kaj so tiste glavne znamenitosti Prage, ki si jih res moraš pogledati. Sama sem bila v Pragi že 3x in si jo kar dodobra pogledala. In tule so sedaj moje (oz. najine) top znamenitosti Prage, ki jih priporočava vsakemu, ki bo v tem mestu.

mesto Praga. Pogled s praškega gradu

Čudovita Praga

Top znamenitosti Prage

Izbrala sva 6 znamenitosti Prage, ki sva si jih pogledala ob najinem zadnjem eno-dnevnem obisku Prage in se nama zdijo najbolj zanimive in vredne ogleda. Praga je sicer ogromno mesto in človek z lahkoto tam preživi tudi 3 dni, da si jo res dobro pogleda. Zato so na koncu naštete še nekatere znamenitosti, ki si jih lahko pogledate, če imate več časa v mestu. Ampak glavne znamenitosti Prage pa so naslednje:

Lep pozdrav iz Prage! 🙂

1.) Praški grad in Plečnikove umetnine

Pražský hrad po češko, oz. Praški grad po slovensko je glavna znamenitost Prage. In prav je tako. Gre za izredno veličastno stavbo na hribčku nad Prago. Ampak, če smo čisto natančni, Praški grad vsaj od daleč ne deluje kot pravi grad. Od daleč bomo opazili katedralo svetega Vida, ki nekako dominira gradu. Vse naokoli pa so potem stavbe, ki sestavljajo grad, a nimajo tiste morda tipične oblike, obzidja, stolpov ipd.

Praški grad, grad Praga

Praški grad

En del gradu je dostopen vsem, brez vstopnine, za drugi del gradu potrebuješ vstopnico (dobi se jo na spletu), tretji del gradu pa je popolnoma zaprt, saj trenutno tam biva (in dela?) češki predsednik. Midva sva obiskala samo ta brezplačni del (zaradi pomanjkanja časa, pa tudi ni se nama zdelo tako zelo zanimivo, da bi plačevala vstopnino). Praški grad je znan tudi zaradi slovenskega arhitekta, Jožeta Plečnika, ki je sodeloval pri njegovi obnovi. In tako sva seveda najprej šla pogledat njegova dela. Na srečo je ravno v času najinega obiska tam potekala razstava o Jožetu Plečniku. Tako sva si lahko še več podrobnosti o njegovem delu prebrala z razstavnih panojev.

praški grad ob sončnem zahodu

Praški grad še posebno zažari v večernih barvah

Plečnik je uredil terase, razgledne ploščadi nad vrtovi na južni strani gradu ter tudi sam vrt. Zato je bil začetek najinega sprehoda po gradu točno ta vrt, ki se v češčini imenuje Zahrada na valech. Že od daleč sva prepoznala Plečnikovo delo: opeke, njegove tipične stebre, piramide, krogle … Poudariti tudi velja, da so s teh teras nad vrtom verjetno najlepši razgledi na Prago. Zato se je res vredno sprehoditi tu, tudi če vas Plečnik ne zanima.

plečnikova arhitektura v Pragi

Plečnikova arhitektura v Pragi – grad v Pragi

Pot sva nadaljevala po “bikovem stopnišču” (Býčí schodiště v češčini), še eni Plečnikovi stvaritvi. Po tem stopnišču se pride iz teras in vrtov v osrednji del gradu, direktno pred katedralo svetega Vida. Katedrala je v gotskem slogu, polna nekih detajlov, izrezljanih v kamen in je že od zunaj čudovita. Potem, ko sva vstopila notri, pa sva oba hkrati rekla “waw!”. Res je osupljivo lepa, pa sva videla že veliko cerkva po svetu.

plečnikova arhitektura v Pragi: Bikovo stopnišče

Plečnikovo “Bikovo stopnišče” na gradu v Pragi

2.) Karlov most

Druga najbolj popularna stvar v Pragi je Karlov most (Karlův most po češko). Most je iz začetka 15. stoletja (končan naj bi bil 1400) in je tako preživel številne vojne in poplave in še vedno ostal cel. Most ima na vsaki strani en obrambni stolp, ograjo pa na obeh straneh krasijo številni kipi svetnikov. Najbolj popularen je verjetno kip sv. Janeza Nepomuka, saj legenda pravi, da moraš podrgniti spodnji del kipa in potem se boš gotovo še vrnil v Prago.Sprehod preko Karlovega mostu je tako “obvezna” stvar v Pragi, čeprav zna biti tudi precej hektična dejavnost. Ljudi je na Karlovem mostu vedno ogromno. Poleg številnih turistov so tam še razni ulični prodajalci, brezdomci, velja pa biti pozoren tudi na žeparje!

Ljudje se sprehajajo po eni izmed top znamenitosti Prage: Karlov most

Karlov most – top znamenitost Prage

3.) Judovsko pokopališče

Praga je imela nekoč tudi precej veliko Judovsko skupnost, na kar opozarjajo nekatere stavbe, sinagoge in tudi staro judovsko pokopališče (Starý Židovský Hřbitov). To pokopališče velja za najstarejše ohranjeno judovsko pokopališče. In ko rečem staro, vam povem, da je res res res staro! Najstarejši nagrobnik ima letnico 1439! Pa tudi po izgledu boste hitro verjeli, da je pokopališče izredno staro. Nagrobniki so že nagnjeni, potemneli, počasi jih prerašča mah. Omeniti velja, da to ni pokopališče Judov v času holokavsta. To pokopališče so prenehali uporabljati daleč pred tem (najverjetneje konec 18. stoletja). Vseeno pa je zanimivo za ogled in vredno postanka.

Judovsko pokopališče v Pragi

Judovsko pokopališče v Pragi

4.) Stari mestni trg z Astronomsko uro in Tinsko cerkvijo

Staroměstské naměstí je češko ime za stari mestni trg, ki je center mesta že vse od 10. stoletja. Gre še za eno izredno obljudeno točko v mestu, ampak žal je tako, da je obljuden z razlogom. Trg obdajajo čudovite stavbe, vključno z znamenito Astronomsko uro. Če ni preveč gneče in imate čas, priporočava, da si vzamete nekaj minut in poskušate razvozlati, kaj točno ta astronomska ura predstavlja. Ali pa vzemite v roke Lonely Planet in si preberite razlago. Vsekakor je zanimiva. Vsako polno uro Astronomska ura priredi mali “šov”. Vratca nad uro se odprejo in leseni kipci apostolov se sprehodijo mimo. Zveni bolj zanimivo, kot dejansko je. Naš Martin Krpan nad Lutkovnim gledališčem v Ljubljani je bolj zanimiv za najine pojme. Pa še manj gneče je.

Stari mestni trg, Praga

Stari mestni trg v Pragi

Ko ste že na tem trgu, si velja pogledati še cerkev Marije pred Tynom (Tinska cerkev) – še ene izmed ikon Prage. Tudi ta cerkev je v gotskem slogu, škoda je edino to, da pred cerkvijo stoji mestna hiša in tako zakriva pogled na sicer impozantno cerkev.

Praga v cvetju

Tinska cerkev, pogled z gradu

5.) Vyšehrad

Nekoliko južno od centra Prage na hribčku stoji še en grad – Vyšehrad, kar v prevodu pomeni “zgornji grad”. Najverjetneje je bil to prvi grad v Pragi, tudi prvotno prebivališče kraljev, ki pa so se po izgradnji današnjega Praškega gradu preselili tja.

PREBERI ŠE  Toulovcovy maštale - skalne strukture iz peščenjaka

Od daleč ga podobno kot Praški grad prepoznamo predvsem po cerkvi v sredini gradu. To je gotska cerkev sv. Petra in Pavla, v bližini pa je pokopališče, kjer počivajo nekateri znani Čehi, recimo skladatelja Smetana in Dvořak (izgovorjava Dvoržak). Tu je bistveno manj turistov kot na Praškem gradu, tako da je obisk zaradi tega bolj prijeten.

Vyšehrad, cerkev nad reko Vltavo, Praga

Vyšehrad, Praga

6.) Dancing house

Dancing house (plešoča hiša) je primer moderne arhitekture v Pragi. Dizajnirala sta jo slavni ameriški arhitekt F. Gehry in češko-hrvaški arhitekt V. Milunić. Leta 1945 so ameriška letala bombardirala Prago in med drugim uničila tudi stavbo, ki je nekoč stala na tem mestu. Kmalu po koncu vojne so začeli z iskanjem idej, kako bi zapolnili praznino. Gradnjo je financirala nizozemska zavarovalniška banka in tako so si lahko privoščili res uglednega arhitekta (Gehry-a) in naredili rahlo ekstravagantno stavbo.

Dancing house, modernistična stavba v Pragi

Dancing house v Pragi

Od kod torej ime? Že v dizajnu je bilo mišljeno, da bo nova stavba sledila obliki plesalcev. Del stavbe je okrogel, deluje stabilen in pokončen – to je plesalec. Drugi del stavbe pa je bolj “gibčen”, v sredini nekoliko stisnjen in se na videz naslanja na drugi del stavbe – to pa je plesalka. Debata, ali to paše v Prago in ali je Dancing house dejansko lepa ali neprimerna, še vedno poteka. Lepota pa je itak v očeh vsakega posameznika. Pojdite jo pogledat in si sami ustvarite mnenje o njej.

Ostale znamenitosti Prage:

V kolikor imate v Pragi več časa, si poglejte še katero od naštetih stvari: John Lennon wall – stena z grafiti in verzi pesmi Johna Lennona in Beatlov, ki nama ni bila posebno všeč. Cerkev sv. Nikolaja (Kostel svateho Mikulaše) je čudovita baročna cerkev v Mali Strani, pod praškim gradom, Powder Tower (Prašna brana po češko ali prašni stolp) je gotski stolp in nekdanja mestna vrata v Prago – podoben stolpom na Karlovem mostu, Cerkev sv. Ljudmile (Kostel svate Ludmily) – čudovita neogotska cerkev v malo manj turističnem delu Prage,  Narodno gledališče, (Narodni divadlo) – prekrasna neorenesančna stavba ob reki Vltavi in center razvoja češke umetnosti, Petrin – hrib za razgled na Prago, vožnja z ladjico po reki Vltavi, za konec pa še obvezno poskusi “trdelnik“, češko verzijo kurtoša.

Praga - plovba z ladjico po reki Vltavi v Pragi

Vožnja z ladjico po reki Vltavi

Izleti v okolici Prage

Če ste na daljših počitnicah, lahko Prago izkoristite za bazo, od tod pa delate izlete v okolico. Na to temo je na blogu ločena objava, klikni tule in jo preberi. Bom pa vseeno tukaj naštela najine predloge za izlet v okolici Prage:

  • zapuščen kamnolom Velika Amerika
  • grad Konopište
  • grad Karlštejn
  • Panska skala
  • Nacionalni park Češka Švica oz. Saška Švica
  • Karlovy Vary
  • grad Hluboka
  • Češki Krumlov
  • Češki raj
  • Kutna Hora
Bastei Bridge - kamniti most med peščenjakovimi gorami. Saška Švica

Slavni Bastei Bridge, Saška Švica

Dela bo dovolj, kajne? Idej za izlete in oglede v Pragi pa tudi. Uživajte na Češkem!

En selfie na praškem gradu

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena