Spodnje perilo za tiste dni v mesecu – za popotnice in športnice

Menstrualno perilo za popotnice

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Fantje, žal vam moram povedat, da tale objava najverjetneje ne bo zanimiva za vas in se vam že vnaprej opravičujem. Lahko pa jo pokažete svoji punci, ženi, sestri itd. Punce, to, kar bom tu opisala – menstrualno spodnje perilo – je meni spremenilo življenje. Resno 🙂 Tako zelo sem navdušena, da vsaki prijateljici razlagam o teh “čudežnih gatkah”, da ne govorim o kopalkah, ki jih lahko nosiš med menstruacijo. Brez tamponov, seveda! Ampak sedaj malo prehitevam. Najprej vam povem, kako sem sploh do tega prišla, potem razložim nekaj osnov o menstrualnem spodnjem perilu, potem pa povem še svoje izkušnje.

Kaj je pritegnilo mojo pozornost k Modibodi spodnjemu perilu za čas menstruacije

Moja bivša sodelavka Maša je na Facebooku enkrat objavila nekaj v smislu “menstrualno spodnje perilo je super” in zraven nalepila še neko povezavo, hkrati pa sem dobila še povabilo v Facebook skupino na to temo. Takrat sem si mislila: “Z veseljem bi te podprla, ampak to pa res ne bo šlo.” Saj bi rada preklopila na kaj bolj trajnostnega, nekaj, s čimer ne zgeneriram toliko plastičnih oz. ne-reciklirajočih odpadkov vsak mesec, ampak spodnje perilo, ki je krvavo, pa tudi ne gre, no. Čez nekaj mesecev sem spet videla eno njeno objavo, kjer pa je Maša pisala nekaj o kopalkah za čas menstruacije. “Čakaj, kaj? Kopalke? Se pravi, ne potrebujem tamponov in se vseeno lahko kopam v tistih dneh? Ok, sedaj pa imaš mojo pozornost” 🙂

Modibodi - menstrualno spodnje perilo

Modibodi – menstrualno spodnje perilo

Najprej sem sama malo pogooglala temo menstrualnega spodnjega perila (in ugotovila, da je menstrualno perilo najbolj “in” stvar v Avstraliji, Novi Zelandiji, ZDA in v Veliki Britaniji), potem pa sva se z Mašo dogovorili, da pridem kar do nje in mi vse razloži.

Menstrualno spodnje perilo

Menstrualno spodnje perilo so – preprosto povedano – spodnje hlačke z že všitim vložkom. Mogoče zveni čudno, ampak je pravzaprav genialna ideja. Spodnje hlačke so udobne in vpojne hkrati. Vložek notri je tanek in prijeten za kožo. Ni potrebe po dodatnih vložkih, ki so se vsaj meni radi premaknili in potem “puščali” ali pa so mi dajali neprijeten občutek na koži. Hkrati pa tudi ni potrebe po vstavljanju česarkoli v nožnico, kar je bilo meni vedno neprijetno, tamponi so me vedno tiščali, menstrualna skodelica pa me sploh ni prepričala.

Maša je uvoznica za avstralsko podjetje Modibodi in to znamko menstrualnih “gatk” sem stestirala ter jih sedaj uporabljam tudi sama.  Zato se v tej objavi povsod nanašam na to – Modibodi – znamko menstrualnega perila.

Kako menstrualno perilo sploh deluje in kako se ga uporablja?

Odgovor je preprost: oblečeš spodnje hlačke in jih nosiš, kot vsake druge. Ko jih nehaš uporabljat, jih splahneš pod hladno vodo in jih nato opereš v pralnem stroju.

modibodi perilo za menstruacijo

Sedaj pa če gremo malo bolj v detajle. Največ informacij najdete na spletni strani modibodi.si, jaz bom tule le povzela oz. izpostavila stvari, ki se meni zdijo pomembne. Torej, menstrualne hlačke imajo vpojni del, čigar velikost se razlikuje glede na vpojnost. Se pravi “maxi” vpojnost je tista za ponoči in pri teh spodnjicah je vpojni del največji. Pri normalni ali blagi vpojnosti pa je tudi vpojni del primerno manjši. Ta vpojni del zadrži kar precej tekočine, v povprečju nekje 2x toliko kot recimo tampon, kar pomeni, da lahko spodnjice nosimo dlje časa (točna razlaga vpojnosti je na spletni strani). To je super za kakšno daljšo vožnjo na potovanju ali pa pri hoji v hribe, kjer tudi ni kar WC-jev na razpolago. Tekom nošenja spodnjic ni občutka mokrote, ko pa je čas za menjavo, pa se le-ta začuti. Takrat se preprosto preoblečemo.

PREBERI ŠE  5 stvari, ki jih moraš vedeti pred odhodom na Kitajsko

modibodi spodnje perilo

Če le imamo možnost, je dobro menstrualno perilo takoj sprati pod hladno vodo. Ok, to je tisti malo “bljak” moment, ko vidiš, da pač ne teče kristalno čista voda, ampak je malo rdeče barve. Vendar pa meni to sploh ni tako odbijajoče, kot sem mislila. Ko so spodnjice splahnjene, jih lahko damo direktno v pralni stroj, ali pa jih posušimo in damo v stroj, ko je pač poln. Perejo se na 30°C (ali pa 40°C) in brez mehčalca, saj je vpojni del iz merino volne. Sušijo se na zraku in nikoli v sušilnem stroju.

Odvisno od jakosti in dolžine menstruacije si potem vsaka ženska izbere, koliko kosov menstrualnega perila bo imela. Jaz imam 2x maxi vpojnost (ta je za 24h in uporabljam za npr. treking v Nepalu oz. primere, ko imam močno menstruacijo in malo priložnosti za preoblačenje), 3x nočno vpojnost, 4x moderate-heavy vpojnost in 3x light vpojnost. Tako sem preskrbljena (oz. imam še malo rezerve) za vsak mesec.

Menstrualno perilo – moja izkušnja

Hribi in kampiranje v Švici

Prvič sem menstrualno perilo stestirala, ko sva bila na vikend izletu v Švici. Namen sva imela dve noči kampirati in dva dni hoditi po hribih. Menstruacije še nisem pričakovala, samo saj veste – vedno pride takrat, ko si je najmanj želiš. In tako sem za vsak slučaj s seboj vzela še menstrualno perilo. In kaj se je zgodilo? Menstruacijo sem dobila takoj prvo jutro v Švici. Prve dva dni menstruacije sta pri meni najhujša. Močna krvavitev in navadno še bolečine, krči. “Idealno” za kampiranje in hribolazenje. Ko sva se odpravljala na prvi treking sem gledala tiste “Mašine gatke” in razmišljala: “Bi ali ne bi?” Na koncu sem jih oblekla. Stvari je treba testirat v težkih pogojih, da si lahko res ustvarim mnenje.

ženska v gorah, švica

Pohodništvo in kampiranje v Švici – prvi test Modibodi spodnjega perila

Oblekla sem srednjo vpojnost (moderate – heavy) in šla na celodnevni treking. Najprej sem bila malo živčna, kako bo to šlo, če bo dejansko držalo, po kakšne pol ure hoje pa sem čisto pozabila na vse skupaj – tako zelo prijetne in udobne so te spodnjice. In ko sem se spomnila, kaj imam pravzaprav oblečeno, sem si mislila: “Noro, kot da ne bi imela menstruacije. Nič me ne tišči, žuli, nič se nikamor ne lepi … kot navadne gatke.” Hodila sva cel dan, približno 8h in ko sva se vrnila v kamp sem živčno tekla v kopalnico. “Gotovo že pušča!” Ampak ni nič puščalo. Presenečena in navdušena sem se stuširala, splahnila spodnjice in jih dala sušit na vrvico od šotora.

ženska pohodnica, ženska hodi po gorski potki v švicarskih alpah

Vzpon na goro Schäfler

Zvečer sem imela podobno dilemo. Bi za ponoči oblekla te nove maxi vpojne gatke ali se poslužim “stare metode”. Glede na to, da se je podnevi stvar dobro obnesla, sem nekoliko lažje izbrala spodnjice. Z maxi vpojnostjo imam boksarice, ki so se mi zdele sprva malo velike. Ne v smislu številke, ampak tako, koliko pokrijejo. Kot da bi imela oprijete kratke hlače na sebi, sem se počutila. Ampak dejansko niso tako hudo velike, samo vpojni del je res velik. Za ponoči mi je bilo super, da so udobne in s tem, da so tako velike, so mi dajale občutek varnosti, da ne bo nič nikamor steklo. In res ni. Še en test in jaz še bolj navdušena 🙂

Altenalp Turm - pogled nanj z vrha Schäfler-ja

Na vrhu gore!

Potovanje po Mehiki

V Mehiki sva bila 4 tedne in seveda je vmes prišla tudi moja menstruacija. Tokrat sem imela s seboj več spodnjic in sem lahko res dobro stestirala, koliko jih potrebujem in kako pogosto jih moram menjati. To je sicer specifika vsake posamezne ženske, pa tudi vsake menstruacije. Jaz sem recimo ugotovila, da mi tekom 1. in 2. dneva menstruacije odgovarja zamenjati spodnjice. Torej načeloma nimam cel dan istih, kot je sicer najbrž mišljeno, ampak jih vmes zamenjam. Spodnjice so se tudi v Mehiki, pri res dolgi vožnji (6h v kosu), pa pri vzponu na 4000m visok vulkan, v izredno vlažnem okolju ob obali … res povsod obnesle več kot odlično. Sem pa v Mehiki stestirala še nekaj: kopalke!

Teotihuacan piramida in ženska spredaj

Napis na majici pove vse 🙂

Treking v Nepalu

Nedavno sva bila na trekingu v Nepalu in seveda je menstruacija prišla ravno sredi trekinga. Tokrat sem imela s seboj hlačke z maxi vpojnostjo. Te so me “rešile” za prve dva dni, ko je menstruacija močna in bi sicer mogla menjavati vložke/tampone na nekaj ur. Kar je na trekingu v Nepalu precej neprijetno. Stranišč ni kar tako na voljo, pa še tista, ki so, so precej umazana, brez tekoče vode … S temi hlačkami pa sem morala za menjavo poskrbeti točno enkrat na 24h. Ko sem se zvečer stuširala, sem jih sprala in oblekla sveže.

ženska na trekingu v Nepalu. Oprema za treking

Treking v Nepalu

Kopalke za tiste dni v mesecu (menstrualne kopalke)

Kopalke so stvar, zaradi česa me je vse skupaj sploh začelo zanimati. Ko sem jih stestirala, nisem mogla verjeti, da kaj takega obstaja, da se lahko kopaš (tudi v bazenu) takrat, ko imaš menstruacijo. Ampak sem bila spet presenečena. Stvar deluje, nikjer ne pušča in ne privablja morskih psov 🙂 Menstrualne kopalke imam ligh-moderate vpojnosti (torej blaga vpojnost). Na ven delujejo kot navadne kopalke in se nikjer ne vidi, da je notri karkoli všito. Občutek je tudi kot navadne kopalke, edino mogoče so malo trše.

Termalni bazenčki Pozas de Tolantongo

Maša me je opozorila, da te kopalke ne bodo primerne za prvi ali drugi dan menstruacije, ampak jaz sem jih testirala ravno drugi dan, ko sva se celo dopoldne kopala v bazenčkih Grutas de Tolotnogo v Mehiki. Pa so zdržale. Verjetno res niso za celodnevno nošenje, takole za pol dneva oz. par ur pa ni bilo nobene težave. Sprva, ko sem šla v vodo sem ves čas pogledovala med noge, če je kje kaj spustilo, če je kaj rdečega tam. Po kakšne pol ure pa sem se sprostila in samo še uživala v kopanju. Na menstruacijo pa pozabila.

PREBERI ŠE  Popotniški nasveti za Egipt

Kasneje sem kopalke testirala oz. kar pridno uporabljala tudi na Maldivih, se z njimi potapljala, sončila na plaži, plavala … In nimam nobene pripombe, so odlične.

gugalnica v morju, lokalni otok Thoddoo, maldivi

Idilična gugalnica v morju, lokalni otok Thoddoo

Zakaj je menstrualno perilo Modibodi super?

Če še niste ugotovile iz napisanega, sem res navdušena nad tem novim odkritjem. Menstruacija mi kar naenkrat ni več tako neprijetna. Menstrualno perilo daje izredno prijeten občutek na koži, ne draži in ni občutka mokrote, menjati pa ga je potrebno veliko manj pogosto kor npr. vložke ali tampone. Hkrati me izredno veseli, da so menstrualne spodnjice tudi bolj okolju prijazne, ker se zadnja leta res trudim zmanjšati odpadke v gospodinjstvu. Kopalke pa so sploh revolucija zame ❤️

ženska v roza kopalkah v turkiznem morju. Top plaže Sardinije: Lo Impostu

Kopalke za tiste dni v mesecu so zame nekaj najboljšega!

Komentiraj

2 komentarja

Klavdija 10/2022 - 10:28

Zdravo
Kje bi lahko te hlačke naročila

Odgovor
Katarina 10/2022 - 10:34

Naročiš jih lahko na spletni strani od Modibodi Slovenija. Povezava je tudi v blogu, jo dam pa še tule: https://modibodi.si

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena