Izlet na Madžarsko – v iskanju termalnih bazenov

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Naša vzhodna soseda Madžarska navadno ni najbolj popularna turistična destinacija. Če že, gremo Slovenci v Budimpešto, morda na Blatno jezero, potem pa se naše poznavanje in zanimanje za Madžarsko zaključi. Ampak, Madžarska ima veliko zanimivih stvari, vrednih ogleda. Ker je ravno zima in naju itak ves čas po malem zebe, sva se odločila, da greva nekam na toplo. Letalske karte v zadnjem momentu so predrage, pa tudi časa nisva imela več kot en vikend, zato sva šla na izlet na Madžarsko. Kaj je toplega na Madžarskem sredi zime, se sprašujete? Toplice seveda! Madžarska je znana po številnih termalnih vrelcih, kjer so kasneje nastale toplice. Torej, celotni vikend izlet na Madžarsko je bil v iskanju termalnih bazenčkov. Tistih bolj ali pa manj poznanih. Greste sedaj z nama na izlet na Madžarsko? Da si še skupaj pogledamo vse termalne bazenčke, kjer sva se grela?

cave bath Miskolc

Vikend izlet na Madžarsko, vikend namakanja v termalnih bazenih

Izlet na Madžarsko – iskanje termalnih bazenčkov

Toplice v Budimpešti

Budimpešta kot center vsega turizma in dogajanja na Madžarskem ima tudi veliko zelo lepih toplic. Nekatere izvirajo še iz časa otomanske okupacije in so posledično zgrajene v turškem stilu, spet druge so novejše gradnje in so neo-klasicistične iz časa Avstro-Ogrske. Vsekakor je doživetje term v Budimpešti obvezno. Turisti načeloma izbirajo med naslednjimi toplicami: Szechenyi, Gellert, Rudas, Kyrali in Lukacs. Prve dvoje toplice so iz časa Avstro-Ogrske, druge dvoje so turške, zadnje pa veljajo predvsem za “party” toplice. Midva sva se odločila za toplice Rudas, čeprav sva se nagibala tudi k obisku term Gellert. Cene vseh bolj popularnih term so okoli 15 – 20€, edino Kyrali so nekoliko cenejše. Za manj gneče in cenejšo vstopnico se splača iti v toplice med tednom dopoldan.

parlament ponoči, budimpešta

Budimpešta je vedno lepa.

Terme Rudas, Budimpešta

Terme Rudas (izgovorjava “Rudaš”) imajo čudovito turško zasnovo. V sredini je osemkotni bazen s termalno vodo in vonjem po žveplu. Ta bazen je postavljen pod kupolast strop z barvnim steklom, ki rahlo spominja na zvezdnato nebo. Okoli tega velikega bazena so še manjši bazenčki z različno toplo vodo (od 28 pa do 42°C), nekoliko bolj zadaj pa imajo še turško savno oz. “parne sobe”. Ta del Term Rudas je bil najin razlog za obisk. Želela sva videti ta osemkotni bazen s kupolo. Fotografije na spletu so božanske, realnost je bila nekoliko drugačna. Ne me narobe razumet, terme so super, vendar pa je bila vidljivost  času najinega obiska minimalna, tako da osemkotnega bazena sploh nisva videla v celoti 🙂 Razlog je bil veliko pare v zraku. Sprva sem bila precej razočarana nad situacijo, ampak saj nisva prišla samo zaradi razgleda. Prišla sva se namakat. Voda v bazenu je prijetno topla (36°C), ljudi ni bilo preveč, tako da sva potem v kopanju prav uživala.

Poleg tega starinskega dela so nedavno dogradili še novejši del toplic, ki za naju niso bile nič posebnega. So pač navadne toplice, kot pri nas npr. Šmarješke toplice. V tem novejšem delu je zanimiv edino bazen na strehi, to je v 3. nadstropju. To je zunanji bazen, ki ponuja čudovite razglede na mesto, Donavo in mostove. Zelo lepo, če le ni preveč gneče.

Rudas terme Budimpešta

Realnost Rudas term

Vse informacije o termah Rudas najdete tule: Rudas Baths

Sodomb, Egerszalok – slani hrib ali evropske Pamukkale

Egerszalok je termalni kraj približno 130km vzhodno od Budimpešte. Poznan je predvsem zaradi slanega hriba (Sodomb), ki naj bi bil podoben Pamukkalam v Turčiji. Gre za termalno vodo, polno mineralov, ki se postopoma odlagajo, nalagajo in sproti tvorijo naravne bazenčke ter konec koncev del pobočja prekrijejo z belo, rahlo nagubano plastjo sedimentov.

Slani hrib niti ni tako zelo star. Namreč leta 1961 so tu prvič začeli kopati (vrtati) globoko pod zemljo, saj so iskali nafto. Na površje pa je pritekla “le” termalna voda s temperaturo približno 65°C. Ta voda je najprej sama naredila prvi “slani hrib”, prve sedimente je začela odlagati ob svoji naravni poti po pobočju navzdol.

Sodomb Egerszalok

Sodomb Egerszalok, naravni slani hrib

Kasneje pa so to začeli izkoriščati in so vodo usmerili v umetno narejene bazenčke, mineralna voda pa jih počasi prekriva s svojimi sedimenti in jih res spreminja v nekaj takega kot so Pamukkale v Turčiji. Le da so ti bazenčki tukaj narejeni načrtno.

Egerszalok slat hill

Malo manj naravni bazenčki. Vseeno bo treba v Pamukkale

Kakorkoli, slani hrib v Egerszaloku je zanimiv in brezplačen za ogled. Z menda zdravilno mineralno vodo, ki pride iz tega izvira napajajo tudi bližnje terme Saliris Resort, kjer se lahko tudi kopate. Nama se te toplice niso zdele nič posebnega, razen bojda zdravilne vode. V bližnjem kraju Eger imajo turške terme, spet zelo lepe zasnove, le malo manj urejene kot terme Rudas v Budimpešti. No, tudi sam kraj Eger je precej lep in vreden sprehoda.

Več informacij o slanem hribu in toplicah pa najdete tule: Egerszalok Sodomb (Salt Hill)

cerkev v mestu Eger

Res lepo mesto Eger

Barlangfürdő (jamsko kopanje), Miskolc

V bližini kraja Miskolc (izgovorjava Miškolc) so še ene izredno zanimive terme. Barlangfürdő ali jamske terme (Cave bath v angleščini) so toplice, ki se nahajajo v jami. Bazen se začne na odprtem, potem pa lahko zaplavamo skozi številne jamske tunele. Brez skrbi, vsi ti tuneli so precej visoki in prostorni, torej ni skrbi, da bi koga zgrabil strah pred zaprtimi ali utesnjenimi prostori.

ženska v toplicah Miskolc

Jamske terme v bližini Miskolca

Najboljša stvar teh toplic (vsaj za naju) so bile stene, prekrite s sedimenti. Podobno kot v Egerszaloku imajo tudi tu mineralno vodo, ki počasi, a vztrajno prekriva vse kar ji je na poti. Tako najdemo v teh toplicah cele stene, pa tudi šobe, naravne tuše prekrite s sedimenti. Pa tudi tudi že na stopnicah, ki vodijo v jamske bazene so nastali taki mini bazenčki (mini Pamukkale sva jim rekla midva). Stvar je delovala precej bol pristna, naravna kot Egerszalok, poleg tega pa je tudi vstopnina tukaj bistveno cenejša (okoli 5€ za 4-urno vstopnico). Za naju so bile to najboljše terme tega izleta!

Več informacij o toplicah je tule: Cave bath Barlanhgürdö.

Heviz – toplice ob Blatnem jezeru

Večina Slovencev je gotovo že slišala za Heviz, ali pa vsaj za Blatno jezero. Na skrajnem jugu (oz jugozahodu) tega jezera se nahaja še eno majhno jezero, ki vsebuje (rahlo radioaktivno) zdravilno termalno vodo. Voda v jezeru je celo leto prijetno topla, zato je kopanje mogoče tudi sredi zime, ko je zunaj vse zamrznjeno. Več informacij o teh toplicah najdete tukaj: Termalno jezero Heviz.

termalno jezero Heviz

Termalno jezero Heviz sva obiskala nekaj let nazaj v sklopu izleta na Blatno jezero

Izlet na Madžarsko in obisk termalnih bazenov je odličen pobeg iz mrzle zime. Saj ne, da je na Madžarskem kaj topleje kot pri nas. Ravno nasprotno, v času najinega izleta je bilo tam še hladneje. Ampak se pa lahko prav prijetno pogrejemo v številnih termah.

moški in ženska v Budimpešti

Med vsemi termami sva si vzela čas tudi za ogled Budimpešte 🙂

Komentiraj

2 komentarja

Lucija VOLK 10/2021 - 21:25

zelo lepo in zanimivo,vsekakor odlična idela.lepo prosim le, midva imava 2 labradorca,to niso majhni psi.Kje in kako so dobrodošli na Mađarskem.Hvala in vse lepo želiva ! Lučka in janez

Odgovor
Katarina 10/2021 - 12:36

Živjo,
me veseli, da vama je ideja všeč. Kar se tiče psov pa žal ne vem. Midva ne potujeva s psom in teh izkušenj/informacij nimava.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena