Predlog za izlet – Toskana

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kam za prvi maj? Zakaj pa ne v Toskano? Ta čudovita italijanska pokrajina je dovolj blizu, da se za podaljšan vikend tja lahko odpravimo kar s svojim avtomobilom. Z zgodovino in arhitekturo bogata mesta ter čudovita pokrajina in odlični sladoledi so naju očarali – upava, da bodo tudi vas. Da pa tole ne bo samo še ena izmed mnogih blogerskih objav o Toskani, sva dodala še eno posebnost: skice! Rok ima mirno roko ter smisel za risanje in se je na izletu po Toskani preiskusil še v skiciranju. Meni se zdi, da mu gre dobro, povejte še vi 😉 Tule pa je predlog za prvomajski izlet – Toskana!

izlet v toskano - zemljevid poti

Zemljevid izleta v Toskano (klikni za povečavo)

Načrt potovanja: Toskana

Načrt sva pripravila za 4-dnevni izlet (podaljšan vikend med prvomajskimi prazniki) v Toskano, spodaj pa sva potem podala res veliko možnosti, kako ta osnovni načrt potovanja po Toskani podaljšati in razširiti.

1. dan: Firence

Zgodnje jutranja vožnja do Firenc. Iz Ljubljane je približno 5 – 6h vožnje, kar pomeni, da če štartamo res zgodaj, nam ostane še kar nekaj dneva za raziskovanje samega mesta. V Firencah si je vredno pogledati ogromno katedralo, il Duomo in se povzpeti na njeno kupolo, ki ponuja čudovit razgled na mesto. Katedrala v Firencah je tako ogromna, da se jo vidi od daleč in iz katerekoli razgledne točke prav štrli ven iz mesta. Ko pa stojiš pred njo, pa je prevelika, da bi jo oko lahko celo zajelo.

Rokova skica: kupola katedrale v Firencah
Zvonik katedrale v Firencah
Katedrale v Firencah se ne da fotogrfirati ... je enostavno prevelika!
Še en del katedrale - tokrat je na sliki krstilnica
pročelje renesančne katedrale v Firencah
In še pročelje katedrale v Firencah
s freskami poslikana kupola v Firencah
kupola v katedrali v Firencah
skica Firenc
Rokova skica: pogled na Firence
pogled na Firence
Šele iz daljave lahko vidiš celo katedralo

Za vse ljubitelje umetnosti je zanimiva tudi Galleria degli Uffizi, saj hrani najpomembnejša dela renesančnih umetnikov – med njimi tudi vsem poznan Michelangelov kip David. Ena glavnih znamenitosti, ampak za najine pojme preveč turistična zadeva je tudi stari most Ponte Vecchio. Zanimiv je zato, ker so skupaj z mostom na njem zgradili tudi celo vrsto hišic, ki so bile nekoč dokaj ogabne mesarije iz katerih se je cedila kri, ostanki razkosanih živali pa so najpogosteje pristali v reki Arno spodaj. V renesansi, ko je tukaj vladala družina Medici, so most očistili in prodajalnice so zasedli draguljarji, kar je seveda temu kraju močno dvignilo ugled. Dandanes so hišice s prodajalnami še vedno na starem mostu, večinoma pa v njih prodajajo spominke.

Prevoženi kilometri: 490km

Prenočišče: v Firencah oz njeni okolici (mi smo spali v kraju Prato)

2. dan: Pistoia, Lucca, Pisa

Iz Firenc gremo najprej v kraj Pistoia, čigar ime nosi tudi orožje – pištola! Ja, menda so prav v tem kraju sestavili prvo pištolo. Naslednji postanek je kraj Lucca, ki ima izredno debelo srednjeveško obzidje. Seveda danes to ne služi več prvotnemu namenu, pač pa so po vrhu obzidja uredili sprehajalno pot. Popoldan pa sledi ogled čudovite Pise.

PREBERI ŠE  Top znamenitosti Sardinije (plaže, hribi, ruševine itd)

Mesto je zaslovelo zaradi gradbeniške napake – Poševnega stolpa! Ta stolp oz. campanille (zvonik) se je začel nagibati že med gradnjo in se je potem nadaljnjih 700 let nagibal za 1mm na leto. Ves čas so na različne načine poskušali to preprečiti in menda jim je leta 1998 nenazadnje celo uspelo. Na trgu Campo dei Miracoli sta poleg tega poševnega zvonika še katedrala in krstilnica. Celoten trg s temi romantičnimi in čudovitimi stavbami in zeleno travo je kar kičasto lep in čeprav zelo turističen, je bil meni osebno najlepši del potovanja.  V Pisi pa nikar ne spreglejte trga Piazza dei Cavalieri, ki je bil nekoč politični center takrat izredno močnega in vplivnega mesta Pisa. Žal pa ima ta kraj tudi črno zgodovino: v stolp Torre dei Gualandi so v 13. stoletju zaprli takratnega grofa Ugolina skupaj z njegovimi sinovi in vnukoma ter jih tam pustili, da so umrli od lakote. Huda kazen za domnevno izdajo mesta …

V toplih mesecih je v bližini Pise plaža Viareggio – odličen kraj za kopanje v Ligurskem morju.

Prevoženi kilometri: 100km

Prenočišče: Pisa (preveri cene na bookingu)

3. dan: San Gimignano, Volterra, Siena

Čas za toskanske vasice in toskanske gričke. Vas Volterra bo zanimiva navdušencem nad sago Twilight, saj je dogajanje enega dela te sage – ko se srečajo vampirske družine, postavljeno prav v to vas . Sicer pa je Volterra manjša in nekoliko manj obljudena različica znane vasi San Gimignano. Obe sta namreč postavljeni na gričku in imata značilne toskanske kamnite stolpe. Nekoč je veljalo pravilo: Bogatejša je bila družina, višji stolp si je zgradila. San Gimignano ima takih stolpov več in so boljše ohranjeni, zato se večina obiskovalcev ustavi tam. Vendar je po najinem mnenju San Gimignano že kar preveč turistično: vse ulice so polne prodajaln spominkov, ogromno obiskovalcev … tako za na hitro pogledat je in nič več. Rajši gremo v čudovito Sieno. To je drugo največje toskansko mesto in res lepo, v plus se mu šteje tudi dejstvo, da je mesto nekoliko bolj umirjeno, ni toliko turistov, kot jih je v Firencah.

Prevoženi kilometri: 150km

Prenočišče: Siena

4. dan: Siena in povratek domov

Dopoldanski ogled mesta Siena. Ogledati si je vredno Torre del Mangia, ki je eden najvišjih srednjeveških stolpov v Italiji, Palazzo Publico ter čudovito katedralo il Duomo. Sledi le še povratek povratek domov – do Ljubljane je približno 6h – 7h vožnje.

Prevoženi kilometri: 560km

Dodatne možnosti:

V kolikor imate na voljo več časa, pa so tule še kraji v bližini, ki so po najinem mnenju tudi vredni ogleda.

1.) Terme Saturnia in terme Bagni San Filippo

Južna Toskana je poznana po izredno lepih naravnih termalnih bazenčkih. Najbolj popularne so terme Saturnia (klikni na link, da prebereš objavo o Saturnii), midva pa sva obiskala tudi terme Bagni San Filippo, ki so prav tako izredno lepe, le nekoliko manj obljudene. Oboje terme so okoli 100 – 160km južno od Siene, toskanska pokrajina tam okoli pa je naravnost čudovita. Res vredno obiska.

bagni san filippo: ljudje se kopajo v potoku pod belo mineralno steno

Mineralna stena Fosso Bianco in kopalci v Bagni San Filippo

2.) Agriturismo Baccoleno

Kateri je najbolj znan, najbolj fotografiran kraj v Toskani? Vsi ste verjetno že videli spodnjo fotografijo, kajne? Ampak, kje se to nahaja? Tole je fotografirano malo nad kmečkim turizmom Agriturismo Baccoleno. Nahaja se v južni Toskani, približno 40km JZ od Siene.

sončni vzhod v Toskani. Cesta, obdana s topoli

Čudovita Toskana

3.) Carrara in njeni beli marmorni hribi

Ali ste vedeli, da ima Toskana tudi hribe? In to prav posebne, nenavadne bele hribe. Nahajajo se na skrajnem severu Toskane, blizu Ligurskega morja nad krajem Carrara. Tam se začnejo Apenini in tisti hribi so vsi iz marmorja. Že od Starih Rimljanov dalje tam kopljejo marmor in ga uporabljajo v gradnji. Tako je Carrarski marmor postal že prav slaven. Nama je bilo noro in res zanimivo videti, od kje ta slavni marmor prihaja. Več o Kamnolomih v okolici Carrare si preberi tule, na blogu: Beli hribi v Toskani.

kamnolom marmorja Carrara, beli hribi v Toskani

Ja, tole je Toskana. Tole so beli hribi v Toskani

4.) Cinque Terre

Cinque Terre sestavlja pet pisanih vasic, zgrajenih v strma pobočja ob Ligurskem morju. Izhodišče je kraj La Spezia 80km severno od Pise. Dejansko Cinque Terre ležijo že v sosednji pokrajini, Liguriji, a nič zato. So zelo blizu prej omenjene Carrare.

Cinque Terre-vas zgrajena v strmo pobočje ob Ligurskem morju

Ena izmed petih vasic Cinque Terre: Manarola.

5.) Otok Elba

Izlet v Toskano lahko združite tudi s počitnicami na otoku Elba. Trajekti na Elbo vozijo iz kraja Piombino, ki je v bližini Pise. Otok pa je zanimiv zaradi Napoleonove palače – Napoleon je bil namreč leta 1814 izgnan na Elbo, kjer je ostal 300 dni, nato pa je pobegnil nazaj v Francijo. Poleg tega pa se Elba lahko pohvali z lepimi plažami in čudovitim Tirenskim oz. Ligurskim morjem ter gorato notranjostjo. Priporočava npr vzpon na najvišji hrib Monte Capanne (1019m) in pa obisk plaž na zahodni obali Elbe.

PREBERI ŠE  Načrt potovanja: celinska Grčija z avtomobilom
klif in plaža na Elbi

Plaža na Elbi: droben pesek, valovi, toplo morje, zanimivo rastje … res super destinacija za oddih!

6.) San Marino

Mestna državica San Marino in bližnje mesto Rimini sta odličen postanek na poti domov. Če pa ste ravno v okolici in imate nekaj časa, pa toplo priporočava ogled okoliških gradov – najlepši nama je bil grad San Leo. Več o tem pa v objavi Italijanska okolica San Marina

Palazzo Publico, palača s stolpom v italijanskem stilu

Mestna hiše (Palazzo Publico) v San Marinu

7.) Modena in balzamični kis

Na poti domov, se lahko ustavite tudi v Modeni in pogledate, kako pridelujejo tisti pravi, italijanski balzamični kis. Verjemite, da ni niti približno podoben tistemu, ki ga pri nas kupujemo v trgovinah. Vredno postanka, vsekakor. Več o balzamičnem kisu pa piše tudi na blogu: Aceto balsamico.

Modena se nahaja približno 160km severno od Firenc oz. 40km SV od Bologne.

steklenička balzamičnega kisa iz Modene

Tradicionalni balzamični kis iz Modene

8.) Parma in parmigiano reggano

Še en kulinarični postanek (ali pa ovinek) lahko naredite na poti iz Toskane. V okolici mesta Parma so številne sirarne, kjer nastaja pravi, originalni parmezan (parmigiano reggano). Parmo je smiselno uvrstiti v svoj načrt potovanja po Toskani, če boste šli do Carrare oz. do Cinque Terre. Takrat vam bo čisto na poti. Od Parme do La Specie (izhodišča za Cinque Terre) je 125km. Več o samem ogledu proizvodnje parmezana si preberi na blogu.

Parmezan (Parmigiano Reggiano)

Parmezan (Parmigiano Reggiano)

9.) Assisi

Če pa boste iz Toskane pot nadaljevali proti jugu (morda greste še do Rima?), se je vredno ustaviti še v Assisiju. Assisi je mesto sv. Frančiška Asiškega z baziliko Sv. Frančiška Asiškega, v okolici pa so še drugi kraji, povezanimi s tem svetnikom. Nahaja se v pokrajini Perugia, nekoliko južneje od Toskane, oz. 130km JV od Sienne.

cerkev sv. frančiška asiškega na griču, asissi

Cerkev Sv. Frančiška Asiškega v Assisiju

Srečno vožnjo in uživajte v lepotah Toskane.

PS: kako se vam zdijo Rokove skice?

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena