Pompeji in Vezuv – ostanki izbruha vulkana v antičnih časih

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Zamislili smo si poletne počitnice na Siciliji in se odločili, da tja ne bomo leteli, pač pa se peljali z avtomobilom. Pot iz Ljubljane do Sicilije je dolga približno 2000km in logično je bilo, da jo bomo morali nekako presekati. Eden izmed postankov je bil tudi Neapelj oz. njegova okolica: antično mesto Pompeji in vulkan Vezuv.

Pompeji in Vezuv – arheološki biser južne Italije

Pompeji – kratka zgodovina

Večina je najbrž vsaj približno že kaj slišala o Pompejih, a vseeno bom napisala par osnov: Pompeji so bili rimsko mesto v bližini Neaplja, ki ga je leta 79 po Kr. prekrila več metrov debela plast vulkanskega pepela – posledica izbruha bližnjega vulkana Vezuv (Vesuvio). Kakor je bilo to grozno in tragično za tamkajšnje prebivalce (le redki so se rešili), pa je vulkanski prah omogočil, da je vse v mestu ostalo zelo lepo ohranjeno in je tako kasnejšim arheologom in zgodovinarjem dalo številne informacije o življenju v Pompejih in v Rimskem cesarstvu na splošno.

Pompeji in Vezuv v ozadju

Antični Pompeji in za njih usodni vulkan Vezuv

Pompeji – ogledi

Pompeji so precej veliko arheološko najdbišče, zato priporočam, da si vzamete dovolj časa za ogled. Mi smo bili tam skorajda cel dan! Še eno priporočilo: če Pompeje obiskujete poleti, si vzemite dovolj za pit, kapo za na glavo in obilico sončne kreme. Sence namreč v Pompejih praktično ni! Za državljane EU, mlajše od 25 let je vstopnina le 2€, za otroke pod 18 pa brezplačna. Ostali plačajo celoten znesek, ki trenutno znaša 16€. Trenutne cene preverite na povezavi tule.

Najbolj zanimivi so nam bili rimski prehodi za pešce, ki so pravzaprav velike skale, ki so nekoliko dvignjene nad nivo ceste. Razlog za to naj bi bili konjski iztrebki, ki jih je bilo takrat toliko, da so za pešce naredili nekoliko dvignjen prehod čez cesto 🙂

prehod za pešce Pompeji

Prehod za pešce v antičnih Pompejih

Zelo lep je tudi amfiteater in forum, številne terme, ohranjene so izredno razkošne vile … najdejo se tudi posamezni zelo lepo izrezljani stebri in pisane freske. Ko že govorim o freskah, lahko omenim tri specifične lokacije: Hiša Venere, Lupanar (bordel) in pa Vila skrivnosti. Te stavbe imajo najbolj zanimive in tudi najlepše ohranjene oz. restavrirane freske v Pompejih.

Vzpon na Vezuv

Vezuv ali Vesuvio je 1220m visok vulkan, na katerega se da vzpeti. Vzpon je res enostaven, saj se z avtom lahko pripeljemo do višine približno 1000m. Tam pa je potrem treba plačati vstopnino (10€) in nadaljnjih 30 minut hoje nas pripelje na vrh. Opozorilo: v vrhuncu poletja je sonce zelo močno in je hoja lahko zelo naporna. Po drugi strani pa lahko vsak trenutek tudi zapiha, ko pa postane tudi kar hitro hladno.

krater Vezuv

Pogled v krater Vezuva

Na vrhu Vezuva se odpre pogled v krater. Ne vem zakaj, ampak takrat sem pričakovala, da bom videla v notranjost vulkana, kako lava brbota v kraterju. Seveda se tega ne vidi. Krater je pravzaprav samo ena velika luknja, polna sipkega vulkanskega peska in na mestih že preraščena s travo. Je pa krater izredno širok, kar okoli 50m v premer. Široka pot za obiskovalce vodi približno do pol poti okoli kraterja, potem pa se je treba obrniti. Žal se ne da čisto naokoli.

krater Vezuv

Na vrhu Vezuva.

Pompeji in Vezuv – se splača?

Če sem čisto odkrita, me Vezuv ni tako zelo navdušil. Ogled je precej turističen, sam vulkan pa ni tako poseben. Posebno v primerjavi z Etno, ki smo si jo ogledali nekaj dni kasneje na Siciliji. Etna je res fascinantna in priporočam obisk, ampak to je že druga zgodba. Pompeji pa so razred zase. Čeprav sem videla že res veliko rimskih, grških in drugih izkopanin, me to vedno navduši. Videti, kako so živeli pred 2000 leti, hoditi po istih kamnih kot so antični Rimljani in prečkati cesto na istih prehodih za pešce je bilo meni zagotovo posebno doživetje.

antični pompeji

Antični Pompeji so bili zame izredno zanimivi.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena