Žalostna puščava na Poljskem – Pustynia Błędowska

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Približno 50km severozahodno od Krakova se nahaja Pustynia Błędowska, puščava sredi polj in gozdov, kar nekje sredi Poljske 🙂 Danes meri samo še 32km², včasih pa se je raztezala kar preko 150km²! To je pravzaprav dobra novica, saj pomeni, da se puščava, ki je posledica rudarjenja na tem področju, počasi spet pogozduje. Ampak hkrati s projektom pogozdovanja pa poteka še projekt ohranitve puščave, saj si od nje obetajo obisk turistov in tako pritok denarja v regijo 🙂 Bomo videli čez nekaj let, kateri projekt bo prevladal …

gozd, ki se prevesi v puščavo

Razgled na gozd in puščavo – Pustynia Błędowska

Puščava na Poljskem: Pustynia Błędowska

Kako je Pustynia Błędowska nastala?

Kaj se je zgodilo, da je tu nastala puščava? Vse se je začelo v 13. stoletju, ko so pod današnjo puščavo imeli rudnik cinka in srebra. Zaradi kopanja vedno novih rovov, se je podtalnica umikala vedno nižje in tako počasi nehala napajati drevesa in ostalo zelenje na površju. Poleg tega pa so v tistem času tudi izdatno sekali drevesa (borovce), saj so njihova debla uporabljali kot podporne stebre v rovih. In tako so se tla sušila, hkrati pa ni bilo več dreves, ki bi preprečevala zemeljsko erozijo. Ostal pa je samo še bel pesek, ki ga še danes vidimo kot puščavo. Puščava ni nič kaj lepa in privlačna, je pa konkretno opozorilo, kaj se lahko zgodi, če ne bomo dovolj skrbeli za okolje in preveč posegali v okolje.

ženska hodi po mivkasti puščavi, ob strani so zelena drevesa

Pustynia Błędowska

Kot rečeno, se puščava počasi zarašča, saj se nivo podtalnice spet dviguje, hkrati pa področje tudi umetno pogozdujejo. Zanimivo je, kako ostra je meja med gozdom in puščavo. Na eni strani lepi vitki borovci in prijetna, z iglicami prekrita podlaga, na drugi strani pa sivo-bel pesek in neko napol suho, temno zeleno in rjavo nizko “šavje”, ostre trave in grmički.

zelen šop trave in oranžne rastline na peščeni podlagi

Puščavsko rastje

Kako do puščave Pustynia Błedowska?

Razgledna točka Czubatka punkt widokowy je v vasi Klucze. Ko se zapeljemo v naselje, pa samo še sledimo tablam za puščavo. A tu ni dostopa do puščave, pač pa res samo razgled. Kdor pa želi prav na sprehod po suhem pesku, pa se mora zapeljati še malo dlje, do vasi Chechło in tam poiskati Punkt widokowy Dąbrówka.

peščena puščava z občasnimi suhimi travami in temnim nebom zgoraj

Dostop iz vasi Chechło

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena