Od kje izvira tiramisu? Iz Trevisa v Italiji!

Treviso - več kot letališče

by Katarina

Treviso je manjše italijansko mesto v bližini Benetk, ki nam je verjetno vsem poznano zaradi letališča. S Trevisa namreč letijo nizkocenovci po vsej Evropi in tudi nam Slovencem omogočajo ugodna potovanja. Ampak, ali ste šli kdaj v samo mesto Treviso, ali ste šli vedno le do letališča? Ko sva se nedavno vračala iz vikend izleta po Italiji, sva ustavila tudi v Trevisu. Tokrat z namenom, da si ogledava center in poskusiva najbolj slavno jed iz Trevisa. TIRAMISU! Tiramisu namreč izvira prav iz tu. Torej, od kje izvira tiramisu, kje ga poskusiti in še par lepih fotografij Trevisa si lahko pogledate in preberete v nadaljevanju.

tiramisu iz Trevisa

Od kje izvira tiramisu? Iz Trevisa!

Treviso – domače mesto tiramisuja

Začnimo najprej z nekaj osnovami o tiramisuju, njegovi zgodovini, potem pa gremo dejansko v Treviso, kjer se da ta pravi tiramisu tudi poskusiti. In moram omeniti, da samo ko pišem tole, se mi že sline cedijo 🙂

Kaj je tiramisu?

Tiramisu je sladica, sestavljena iz piškotov, ki so namočeni v kavo ter kreme iz jajc, smetane in mascarpone sira. Tiramisu se ne peče, ampak se samo sestavi skupaj in postreže. Preprosto, kajne? Toliko, kolikor je kuharskih receptov, toliko je potem tudi različic tiramisuja. Jaz recimo nisem ljubitelj kave in rajši v svojem tiramisuju kavo nadomestim s kakavom. Pa surovih jajc tudi ne maram preveč, zato jih navadno izpustim. In tako moj recept seveda ni niti približno podoben tistemu pravemu tiramisuju.

Tiramisu naj bi izumili dokaj nedavno. To ni tako kot pica, starodavna italijanska jed. Ne, prvi recept za tiramisu se je pojavil v 60. letih prejšnjega stoletja. Kdo točno si ga je prvi zamislil in od kje točno izvira, je tudi huda polemika. Lasti si ga namreč italijanska regija Veneto (Benečija) ter Friuli Venezia Giulia (Furlanija Julijska krajina). Ampak nekako je sedaj splošno sprejeto dejstvo, da je bil izumitelj tiramisuja Ado Campeol in njegova restavracija Le Beccherie v Trevisu. In tja smo se na poskušino odpravili tudi mi (midva in prijateljica, ki je potovala z nama do Parme in Cinque Terre tisti vikend).

od kje izvira tiramisu? Iz Trevisa, Le Beccherie restavracije

Pravi tiramisu je okrogle oblike (kot torta)

Kje poskusiti pravi originalni tiramisu?

Restavracija Le Beccherie v centru Trevisa je precej imenitna restavracija, ki je tudi na Michelinovem seznamu. Sedaj pa si predstavljajte. Trije prijatelji smo tisti dan dopoldan hodili po hribih v Toskani in raziskovali kamnolom marmorja. Mi in avto smo bili polni finega belega prahu. Sledila je precej dolga vožnja iz Toskane čez hribe in doline do Trevisa, da nam je bilo vsem po malem slabo. Aja, pa kosila tudi nismo imeli, ker smo se “šparali” za tiramisu. Utrujeni smo se vozili po italijanski avtocesti in razmišljali: ali bi sploh šli na tiramisu? A se nam da? Ko smo ugotovili, da bomo v Treviso prišli ravno v času, ko se zvečer restavracija Le Beccherie spet odpre, smo si rekli: ok, to je znak, da moramo tja!

skupina pohodnikov nad kamnolomom v Carrari, Toskana, Italija

Po ogledu kamnoloma v Carrari (Toskana) smo bili vsi precej prašni in prepoteni.

Sledila je vožnja v center Trevisa. Bila je nedelja zvečer, začetek poletja. V centru itak ni kje parkirati, še tistih nekaj parkingov, ki je na voljo, je bilo zasedenih. Ljudi pa … delovalo je, kot da je celo mesto prišlo v center, vsi so se sprehajali naokoli, jedli sladolede, posedali po klopcah … Po precej kaotični vožnji in ogromno enosmernih cest smo le našli parkirišče. In to brezplačno in pa čisto blizu centra! Vsi smo bili še v pohodniških oblekah, tako da smo se kar v avtu na hitro preoblekli, se počesali, malo ličil in deodoranta dodali nase in upali, da bomo zgledali dovolj spodobno, da nas spustijo v tako prestižno restavracijo.

PREBERI ŠE  Aceto Balsamico - Balzamični kis iz Modene: kako nastane in kje si pridelavo ogledati

Restavracija je očitno navajena turistov, ki pridejo sem poskusit tiramisu. Glede oblek niso nič komplicirali, so nam pa takoj prinesli poseben meni s seznamom sladic ter vin, ki se dobro ujemajo z njimi. Mi smo si seveda naročili vsak en košček tiramisuja, ki ima tu kar zasoljeno ceno – 8€! Ampak, če smo tu in če je to pravi tiramisu, potem ne bomo “škrtarili”.

ženska v restavraciji Le Beccherie, Treviso. Tiramisu

Odličen tiramisu in vrhunsko vino. Najboljša kombinacija za zaključek izleta po Italiji

In, kakšen je pravi tiramisu?

Tiramisu v restavraciji Le Beccherie je bil (presenetljivo) v trikotni obliki (kot kos torte, čeprav sem bila vedno navajena tiramisu dobiti v obliki kocke). To je bila edina nenavadna stvar, čeprav so nam potem povedali, da je pravi, originalni tiramisu vedno okrogel. Ostalo pa … božansko! Dober, res dober. In vina, ki ti jih predlagajo za zraven, res res res dobro pašejo. Tako lepo dopolnijo okus tiramisuja. Tu pač ne smeš gledat na ceno, ampak si privoščiš tisti košček tiramisuja in kozarček vina. Se splača.

Ogled mesta Treviso

Po tej “večerji” smo se še sprehodili po mestu oz. šli na hiter ogled Trevisa. Po eni strani ni nič posebnega, po drugi strani pa je tako očarljivo mesto. Tako italijansko, s tipično arhitekturo, ozkimi, tlakovanimi ulicami, visokimi stavbami v centru. Kar nam je bilo všeč, je to, da ni bilo veliko uličnih prodajalcev (kot so sicer pogosti v večjih, bolj turističnih italijanskih mestih). Vzdušje je bilo res prijetno in zelo lokalno. Imajo zelo lepo katedralo, cel kup tipičnih italijansko prikupnih trgov, v neki stranski ulici pa smo našli tudi starokrščanske mozaike.

ogled mesta Treviso

Center Trevisa nas je tudi čisto navdušil

Enkrat pridemo gotovo nazaj in gremo na tak pravi, turistični ogled mesta Treviso. Za tokrat pa je bilo tole ravno dovolj, da nam je bil Treviso noro všeč.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena