Izlet v Colmar – pravljično francosko mesto

Colmar in okolica - mesteca kot iz Disneyeve risanke Lepotica in zver

by Katarina

Z novimi linijami Ryanaira iz Zagreba prihajajo tudi nove možnosti za poceni izlete po Evropi. Letošnjo pomlad sva imela v planu obisk moje (Katarinine) sestre, ki živi v Švici. Da bi združili pač druženje in malo potovanja, smo se dogovorili, da se dobimo v Baslu, kamor se da po novem zelo ugodno leteti iz Zagreba. Iz Basla pa sva potem midve s sestro (Rok je na koncu ostal doma) naredili vikend izlet v Colmar, francosko pravljično mestece. Colmar je mesto, ki naj bi bil navdih za mesto oz. vas v Disneyevi risanki Lepotica in zver. V okolici Colmarja je še nekaj drugih manjših in prav tako pravljičnih krajev: Kaysersberg, Riquewihr in Ribeauville, ki so prav tako vredni ogleda. Spodaj vam predstavljam, kaj sva si pogledali. Bilo je lepo 😉

Colmar - srednjeveško mesto v Franciji

Colmar – pravljično francosko mestece

Izlet v Colmar – vse, kar moraš vedeti

Kje sploh je Colmar?

Colmar se nahaja blizu tromeje Švica-Francija-Nemčija oz. nekoliko severno od te tromeje. V bližini je francosko mesto Strasbourg (70km severno) ter švicarsko mesto Basel (60km južno). Colmar leži na vzhodu Francije, v regiji Alzacija (Alsace). Ta francoska regija je zgodovinsko precej zanimiva, saj sta si jo Francija in Nemčija tekom zgodovine ves čas “podajali”. To se opazi tudi na imenih krajev, ki so napol nemška, napol pa francoska, kot tudi na arhitekturi, hrani itd.

Kaj si pogledati v Colmarju – znamenitosti Colmarja

La Petite Venise (Male Benetke)

Verjetno najlepši, najbolj romantičen, najbolj pravljičen del mesta Colmar je predel, imenovan Male Benetke (Le Petite Venise v francoščini). To je del starega mesta, skozi katerega teče reka La Lauch, ob rečnem kanalu pa stojijo prikupne starinske hiše. Podobnost z Benetkami je le v tem kanalu in občasnem čolnu, ki turiste pripelje po njem. Hiše pa so čisto nemške, oz. tipične alzaške. Gre namreč za hiše s strmimi strehami in značilnimi lesenimi tramovi, ki so vidni tudi navzen. Nekaj podobnega sem že videla v številnih nemških mestih (omenim lahko Rothenburg ob der Tauber). In ravno te stavbe ter ozke ulice vmes so bile navdih za vasico, v kateri živi Bella iz risanke Lepotica in zver.

La Petite Venise je majhen del in hitro se da ga prehoditi. A vseeno si je vredno vzeti nekaj časa, saj je vsaka hiša svoja mojstrovina. Vsaj meni je bila 🙂 Na vsakem koraku sem se ustavljala in občudovala te pravljične hiške!

Ženska v srednjeveški vasici Colmar, Francija

Navdušena nad pravljičnim Colmarjem

Fontaine Schwendi

Fontana oz. vodnjak v centru mesta je edina stvar iz Colmarja, ki je dejansko upodobljena v risanki Lepotica in Zver. Preostanek vasice v risanki je narisan po navdihu Colmarja, vendar ničesar iz Colmarja ne moremo prepoznati v risanki. Razen tega vodnjaka. Sam vodnjak ni nič posebnega, če sem čisto odkrita. Ampak, če boste hodili po Colmarju, boste šli skoraj gotovo mimo in če je tako, si fontano le oglejte.

PREBERI ŠE  Najin spontani izlet v Francijo v času korone

Maison Pfister, Koïfhus in Maison des Tetes

Dalje sem se peš odpravila proti centru mesta. Na poti so tri zanimive stavbe. Maison Pfister ali Pfisterjeva hiša je zanimiva zaradi poslikav. Namreč na njeni fasadi najdemo naslikane najrazličnejše prizore – tako iz Svetega pisma, kot tudi iz zgodovine.

Maison Pfister, Colmar

Maison Pfister

Koïfhus ali Hiša dajatev (carine) je naslednja zanimiva stavba v Colmarju. Ta ni zgrajena v “pravljičnem” slogu z lesenimi tramovi, pač pa je bolj “konkretna stavba z arkado, ki vodi na notranje dvorišče. Včasih je bil to kraj trgovanja in političnega dogajanja v srednjem veku.

Tretja stavba pa je t.i. Hiša glav (Maison des Tetes). Gre za popolnoma drugačno stavbo, zgrajeno v renesančnem stilu, ime pa je dobila zaradi preko 100 glav (naslikanih oz. upodobljenih, da ne bo pomote!) na fasadi.

Collégiale Saint-Martin (Cerkev sv. Martina) in Église des Dominicains (Dominikanska cerkev)

Če smo v evropskem mestu, je že skorajda nujno, da si pogledamo vsaj eno cerkev. Tako pač je, v Evropi imamo res ogromno čudovitih cerkva in tudi Colmar ni izjema. Izpostaviti velja dve cerkvi. V samem centru mesta se nahaja cerkev sv. Martina, ki je zgrajena v gotskem stilu. Že samo od zunaj jo je zanimivo opazovati. Toliko detajlov lahko vidimo, če jo podrobno pogledamo!

Dominikanska cerkev je prav tako narejena v gotskem slogu, kot njeno največjo znamenitosti pa ji pripisujejo sliko Marije v vrtničnem grmu. Nisem ravno umetnostni zgodovinar, ampak meni je vedno lepo stopiti v kakšno cerkev, se malo odmakniti od vrveža zunaj in si pogledati navadno izredno bogato okrašeno notranjost.

Kip svobode

Ali ste vedeli, da je Kip svobode, tisti, ki stoji v New Yorku Francija podarila ZDA? In Francoz, ki je Kip svobode naredil, je bil Auguste Bartholdi – francoski umetnik iz Colmarja. Zato dandanes stoji replika Kipa svobode sredi krožišča na obrobju Colmarja, v centru Colmarja pa je muzej, posvečen Bartholdiju. V muzej nisem šla, Kip svobode pa sem si seveda ogledala.

Francoska hrana v Colmarju

Alzacija je znana tudi po hrani. No, saj je cela Francija, ampak Alzacija je morda malo specifična. Tu pride do mešanja francoske in nemške kuhinje. In tako se v Colmarju dobi odlične francoske rogljičke, prav tako pa tudi noro dobre “nemške” preste. Ena boljših pekarn v mestu je Imhoff, nekoliko izven centra, ampak za njihove rogljičke se splača! Resno. Izredno tipična alzaška hrana je tudi Tarte flambee – rečejo ji tudi alzaška pica. Gre za izredno, ampak res izredno tanko testo, ki je nadevano s smetano, čebulo ter slanino. Po želji se potem doda še sir, zelenjava in drugi dodatki. Dobi se jo praktično v vsaki restavraciji v Colmarju. Cena je podobna ceni za pico, le naješ se malo manj. Vredno poskusit, vseeno.

francoski rogljiček pred vrtno gredico

Najboljši francoski rogljiček, kar sem jih kdaj jedla

Okolica Colmarja – kaj si pogledati v Alzaciji?

Colmar je relativno majhno mesto in ogledati se ga da v nekaj urah. Ker sva imeli s sestro kar dva dni časa v Colmarju, sva tako šli še malo na izlet v okolico. Plani so bili veliki: najeti sva želeli kolesi in kolesariti po alzaški vinski kolesarski cesti. Zvenelo je pravljično. Kolesarjenje med pomladno cvetočimi drevesi, med trtami in pravljičnimi mesti. Realnost pa je bila malo drugačna. Tisti vikend se je vrnila zima in tako sva na kolesa lahko pozabili, cvetoča drevesa pa je prekril sneg. Vseeno sva se podali na izlet, le malo drugačen je bil.

PREBERI ŠE  Azurna obala in Provansa - znamenitosti, ki jih morate obiskati

Kaysersberg

Iz Colmarja sva se z avtobusom odpravili v bližnje mestece Kaysersberg. Nenavadno ime, kajne? No, ali pa ne. Zveni zelo nemško, pa vendar je tole v Franciji. Ja, to je tisto, kar sem pisala v uvodu. Alzacija je bila nekaj časa pod Nemčijo in od tod tudi ta “ponemčena” imena.

Kako iz Colmarja do Kaysersberga? Na avtobusnem postajališču Theatre v Colmarju je treba poiskati postajo G, tam pa potem pride avtobus številka 25 (ali pa 145) in te odpelje do Kaysersberga. Vozovnico se da kupiti kar pri šoferju.

Kaysersberg je pomanjšana različica Colmarja. Prav tako ima reko oz. bolje rečeno rečico, ki teče skozi vas, ob njej pa se dvigajo prikupne hiše z lesenimi tramovi. Sprehod skozi ta kraj nama je vzel slabo uro (pa še to sva se ogromno ustavljali, fotografirali, hodili po trgovinicah).

pravljična vasica Kaysersberg

Kaysersberg – izlet iz Colmarja

Nad Kaysersbergom, na vzpetini je nekoč stal grad (Chateau de Kaysersberg), danes pa je od njega ostal le še en stolp. Vseeno vredno vzpona, saj se od tam odpre lep razgled na vasico spodaj.

Pot med vinogradi od Kaysersberg do Riquewihr

Kako priti od Kaysersberga do Riquewihr-a? Vasici sta le 5km narazen, ampak povezave z javnim prometom ni. Morali bi z avtobusom nazaj v Colmar in potem z drugim avtobusom do Riquewihr. Ker sva itak načrtovali kolesarjenje, sem preverila, kje poteka kolesarska pot in ugotovila, da bi jo čisto lahko tudi prepešačili. Tako sva se z gradu nad Kaysersbergom odpravili po rahlo blatni potki proti Riquewihr-u. Peš pot je dolga 5 km in hodili sva približno 1h in 20 min. Vmes je pihalo, snežilo, deževalo … sestra je bila “navdušena” nad mojo idejo pešačenja 🙂 Predstavljam si, da bi bila v lepem vremenu to lahko čudovita izkušnja. Razgledi na neskončne vinograde so bili že tako lepi, ob lepšem vremenu pa bi res prišli do izraza.

pogled na vas Kaysersberg in alsaške vinograde

Pot med vinogradi od Kaysersberga do Riquewihra

Riquewihr

Ko sva načrtovali izlet, se nama je zdelo, da je Kaysersberg tisto “ta lepše” mestece v okolici Colmarja. Zato sva si za Kaysersberg vzeli precej časa, v Riquewihr pa sva prišli že rahlo utrujeni in premraženi, pa še lovili sva avtobus za nazaj v Colmar. Tako sva imeli tukaj po najinem mnenju malo premalo časa. Ampak Riquewihr je res res res lepo mestece in po mojem mnenju precej lepše od Kaysersberga. Tudi precej bolj turistično, posledično. Center mesta je poln pisanih hiški z lesenimi tramovi in res deluje pravljično. Tekali sva po ulicah in si ogledovali te stavbe, ki so ena lepša od druge. Riquewihr je tudi središče pridelave alzaškega vina – rizlinga, tako da ponujajo degustacijo praktično na vsakem vogalu. Prav tako ne manjka pekarn, palačinkarn, sirarn … lačen človek tu ne bo.

Riquewihr je res čudovito mestece. Kot bi ga nekdo narisal, potegnil iz risanke (in ne obratno!), lahko bi tudi rekla, da deluje kot muzej na prostem. Meni je bil res všeč in ga res lahko priporočam za krajši izlet iz Colmarja.

Kako iz Colmarja do Riquewihr (in obratno)? Avtobus, ki povezuje Colmar in Riquewihr, je avtobus številka 106. V Riquewihr-u je postaja pred pošto izven metnega “obzidja”, v Colmarju pa gre spet do postajališča Theatre. Tale avtobus pelje mimo Kipa svobode, tako da se da združiti ogled Riquewihr in Kipa svobode.

PREBERI ŠE  Muzeji v Parizu - v iskanju slik francoskega slikarja Monet-a

 

Plani za izlet v okolici Colmarja so bili še bolj obsežni, ampak nama je vreme malo ponagajalo, zato sva se omejili le na ti dve mesteci. Vsekakor sta bili čudoviti in vredni izleta. Predvsem Riquewihr je bil prav pravljičen. Colmar pa itak! Priporočam tale izlet v Colmar vsem ljubiteljem risanke Lepotica in zver, pa tudi sicer vsem navdušencem nad malimi evropskimi zgodovinskimi mesti. Lepo je, res je lepo.

Sestrski izlet v Colmar

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena