Italijanska petka – Salento in njene lepote

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Za regijo Salento marsikdo sploh še ni slišal. Ampak, da ima italijanski škorenj svojo petko, pa vsi vemo. No, in ta petka je Salento! Pokrajina na jugu Italije slovi po čudovitih plažah, saj se tu ravno začne turkizno modro Jonsko morje in plaže so primerljivo lepe kot v Grčiji. Midva sva se v ta del Italije sicer podala zaradi vasice Alberobello in njenih trulli – hišk. Ampak, ko sva bila že v bližini, sva se odločila ogledati še bližnji Salento, ki poleg lepih plaž ponuja še marsikaj.

turkizna modra voda v zalivu na jugu Italije

Grotta della Poesia, Salento

Salento – italijanska petka in kaj si tam pogledati

1.) Grotta della Poesia

Grotta della Poesia je naraven bazenček, kamor morska voda doteka skozi podzemno jamo in se meša s sladkovodnim izvirom. Ime menda prihaja iz grščine, kjer poesia pomeni izvir. Voda v tem bazenčku pa je najlepše turkizne barve. Pa razgledi na morje so čudoviti. Nisva ravno kakšna romantika, ampak to je bil pa eden bolj romantičnih krajev.

2.) Lecce

Pravijo, da kar so Firence za italijansko renesanso, je Lecce za italijanski barok. Celotno staro mestno jedro je zgrajeno iz mehkega bež apnenca. Tako mehkega, da če z nohtom podrgneš po steni katedrale, so bo poznala črta! In seveda je vse baročno okrašeno oz. načičkano.

Najlepša, najbolj načičkana, se pravi najbolj baročna naj bi bila cerkev Sv. križa (Chiesa di Santa Croce), vendar pa so njeno fasado v času najinega obiska ravno obnavljali, zato je bila obdana z gradbenim odrom in zavita v zaščitne planke 🙁 Zelo lepo baročno okrašena je tudi katedrala na Piazza del Duomo. Če sem čisto iskrena, je pravzaprav celotno staro mesto baročno okrašeno in noro lepo.

Priporočava počasen sprehod skozi uličice in opazovanje vseh še tako majhnih detajlov, vmes pa si privoščite sladek pastichotto ali kakšno drug italijanski prigrizek.

Pastocchotto za zajtrk

Pastocchotto za zajtrk

3.) Laghetto della Cava di Bauxite

To je majhno jezero tik pred mestom Otranto. Zanimivega ga dela divje rdeča barva okoliške kamnine in temno zelena barva vode. Dejansko je to ostanek izkopa boksitne rude, ki ga je zalila voda. Boksit je sam po sebi rdeče barve in ker ga je še vedno v tleh veliko, je vsa prst naokoli temno rdeča!

Nasvet: od parkirišča pa do jezera je le 5 minut peš hoje, priporočava pa pohodniške čevlje, ker je rdeča prst zelo mehka in se posledično precej ugreza.

jezero, obdano z rdečo prtsjo

Rdeča prst povsod naokoli je posledica boksita v zemlji

4.) Katedrala Marije Vnebovzete, Otranto

V mestu Otranto sva si pogledala le eno stvar in to je bila katedrala. Pritegnila naju je zaradi “kapele lobanj”. Na spletu sva prebrala le to, da imajo v stranski kapeli te katedrale cel kup človeških lobanj. Nič več nisva vedela. Ko pa sva tam prebrala, od kje te lobanje izvirajo, pa naju je obšel srh.

Bilo je v srednjem veku, ko so se Turki izkrcali na obali Otranta in napadli kraj. Kristjani so se skupaj z nadškofom skrili v katedralo in tam molili za ugodno rešitev. Turki so jih našli ravno, ko so obhajali mašo. Prvega so obglavili nadškofa in to kar na oltarju. Preostale ljudi so ločili na otroke, sposobne za delo in ženske, ki so jih kasneje odpeljali s seboj v Turčijo in prodali za sužnje. Dojenčke in odrasle moške pa so obglavili enega za drugim tam na licu mesta. Lobanje, ki so danes v kapeli so torej odsekane glave vseh teh nesrečnih ljudi, menda jih je 813.

človeške lobanje pred oltarjem, Otranto

Lobanje, spomin na brutalen pokol v Otrantu

Drugače pa naju je samo mesto Otranto močno spominjalo na Valletto na Malti, saj ima podobno lego in zelo podobno mestno obzidje.

debel okrogel obrambni stolp. Otranto, Salento, Italija

Mogočno mestno obzidje, Otranto

5.) Italijanski Maldivi

Plaža Pescolouse je menda najlepša plaža v Apuliji in zato so jo poimenovali tudi italijanski Maldivi. Poleti je tam senčnik pri senčniku, človek poleg človeka, januarja pa je bila seveda čisto prazna. V poletnih mesecih bi verjetno svoj izlet po Apuliji tudi usmerila v raziskovanje lepih plaž, pozimi pa seveda le-te niso bile posebno zanimive 🙂

peščena plaža na jugu Italije, Pescolouse

Menda najlepša italijanska plaža: Pescolouse

6.) Santa Cesarea Terme

To je bilo nekoč mesto za aristrokracijo in naju nekoliko spomnilo na Opatijo. Bogataši so si gradili prestižne vile in se namakali v zdravilni vodi, ki izvira iz termalnih vrelcev. Nama pa je bila všeč predvsem zato, ker ima nore klife iz katerih so tudi klesali oz. rezali kamenje za grajenje mesta. Razgledi so čudoviti, močno morje pa divje buta ob skale. To je bil eden lepših krajev v Salentu.

PREBERI ŠE  Saturnia in Bagni San Filippo – naravne terme v Toskani

Sklep: Salento je čudovit!

Čeprav Salento velja za poletno destinacijo, saj ponuja čudovite plaže, sva midva tja potovala januarja in prav tako izredno uživala. Predvsem so nama bile všeč nižje cene in pa odsotnost množičnega turizma. Navdušila naju je tudi hrana, ki je, tako kot se za italijansko hrano spodobi, izredno okusna. Le obleči bi se morala malo bolj, da naju ne bi zeblo – priznam, da sva nekoliko podcenila zimo v Apuliji 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena