Top znamenitosti Savdske Arabije (zahodni del)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Savdska Arabija (ali tudi Saudova Arabija) je največja država na Arabskem polotoku in po površini zavzema večino tega dela sveta. Do nedavnega je bila Savdska Arabija popolnoma zaprta za turizem. V državo so lahko vstopili le muslimanski romarji (Meka, najpomembnejše muslimansko sveto mesto se nahaja namreč v Savdski Arabiji) ali pa tisti, ki so v državo prišli zaradi posla (poslovni obisk ali delovno razmerje). Leta 2019 pa se je Savdska Arabija le odločila odpreti svoje meje tudi za turizem in sedaj lahko po tej slikoviti in raznoliki državi potujemo praktično vsi. Midva sva se odločila, da si podrobno pogledava zahodni del države (oz. še bolj natančno bi lahko rekli: severozahodni del države). Letela sva namreč v kraj Džida (Jeddah) od tam pa potem ob obali proti severu in malo v notranjost. Tule so znamenitosti Savdske Arabije v tem delu, ki jih res priporočava za ogled.

Hegra je največja znamenitost Savdske Arabije

Hegra je največja znamenitost Savdske Arabije

Top znamenitosti Savdske Arabije (zahodni del)

Džida (Jeddah)

Džida (po angleško Jeddah) je drugo največje mesto v Savdski Arabiji in njena poslovna prestolnica. Nahaja se ob obali Rdečega morja in je posledično tudi pomembno pristanišče. Kot vsa velika arabska mesta, ima tudi Džida veliko megalomanskih stolpnic, ogromnih nakupovalnih središč, rahlo kaotičen promet, obalno sprehajalno stezo (imenovano Corniche) in stari del mesta.

Katarina se je izgubila v ozkih ulicah Džide

 • Stari center mesta (Old Jeddah oz Al-Balad)

V Džidi je omembe oz. ogleda vreden ravno ta stari del mesta Old Jeddah (angleško) oz. Al Balad (arabsko). Hiše v tem delu mesta so bile narejen iz koral ter z lepimi lesenimi okni, vrati in balkoni. Do nekaj let nazaj, je stari center Džide razpadal, potem pa je država začela vlagati ogromne denarje v obnovo tega dela mesta. Še vedno lahko zakorakaš v kakšno res zanikrno ulico s potepuškimi mački, ogabnim vonjem in razpadajočimi hišami, večina starega centra pa je že obnovljena ali pa dela še potekajo. Med starinskimi hišami je ogromno soukov (arabskih tržnic), kjer prodajajo vso možno šaro za turiste: spominke, datlje, dišave, začimbe … nama so se zdele cene kar visoke, ampak itak je mišljeno, da se malo spogajaš 😉 V starem delu mesta imajo tudi za turiste lepo urejena brezplačna stranišča in ponekod tudi brezplačen wifi. Bistvo je pa itak sprehod in občudovanje teh starinskih stavb. Midva sva kljub grozni vročini (in vlagi) skoraj 2 uri hodila med temi koralnimi stavbami in se izgubljala v ozkih ulicah.

stari center Džide: stavbe iz koralnega kamna z lesenimi balkoni

Stari center Džide

 • Jeddah fountain (vodomet v Džidi)

Druga omembe oz. ogleda vredna stvar v Džidi pa je vodomet kralja Fahd-a (King Fahd Fountain), ki se ga da videti s severnega dela obmorske sprehajalne poti (Corniche). Gre za največji vodomet na svetu, saj menda voda leti do 260m v višino. Ogled priporočava zvečer, ko se stemni. Takrat je vodomet tudi osvetljen, prav tako pa je tudi sprehod po Corniche veliko bolj prijeten, ko te sonce ne poskuša scvreti 🙂 Ja, v Džidi je res vroče 🙂 Zvečer pa postane prijetno toplo, ob Corniche je ogromno ljudi, ki se pridejo sprehajat ali pa imajo kar piknike tam na travi. Zelo zanimiva izkušnja oz. malo vpogleda v savsko kulturo.

King Fahd fountain - najvišji vodomet na svetu se nahaja v Džidi

King Fahd fountain – najvišji vodomet na svetu se nahaja v Džidi

Ash Shafa (okolica Taifa) – nasad vrtnic, opice in hribi

Taif je še eno večje mesto v Savdski Arabiji, ki je od Džide oddaljeno le slabih 200km, a leži na višini okoli 1880m. Posledično ima bistveno bolj prijetno klimo in je priljubljena destinacija v poletnih mesecih. Namreč, v okolici Taifa so gore, pod njimi pa nasadi sadja. Midva sva si za najin cilj izbrala predel Ash Shah (okoli 70km JZ od Taifa). Tam sva šla plezat, ogromno je tudi možnosti za pohodništvo, videla sva opice (grivasti pavijani) ter obiskala en nasad vrtnic in bližnjo “rose farm”, predelovalnico vrtnic.

Pojdimo po vrsti 🙂

Taif mountains - okolica Taif v Savdski Arabiji je zelena, polna nasadov sadja

Okolica Taifa in Ash Shafe je zelena in polna nasadov

 • Opice v Savdski Arabiji – grivasti pavijani

Ta sorta opic v osnovi izvira iz Afrike (afriški rog, torej tam okoli Somalije), poznali pa so jih že v starem Egiptu in jih tudi po božje častili. Tekom stoletij so se te opice naselile tudi v gorskih predelih Savdske Arabije. Če se boste peljali iz Džide (Jeddah) proti Taifu, jih boste skoraj gotovo opazili ob cesti. Poglejte na GoogleMaps in boste videli “Monkey lookout” in podobna imena ob glavni cesti. Midva sva se peljala po eni malo bolj stranski cesti do Ash Shah in sva se že bala, da jih ne bova videla. Potem pa sva zavila proti nasadu vrtnic in takoj za prvim ovinkom sva opazila opice! Hitro do njih, seveda. Pavijani (no, pa kar opice na splošno) imajo ostre zobe in so lahko nepredvidljive. Zato sva jih previdno opazovala iz varnega zavetja avtomobila. Okna sva sicer odprla, a ravno toliko, da sva jih videla in bila sva pripravljena, da jih takoj zapreva, če bi slučajno opice želele skočit v avto.

grivasti pavijan - opice v Savdski Arabiji

Grivasti pavijani

Kakorkoli, opice naju niso napadle, bile so precej prestrašene. Dokler sva jih samo opazovala iz avta, so se brigale zase, ko pa je Rok proti njim usmeril svoj fotoaparat z objektivom, pa so se hitro skrile. Kakšnih 15 minut sva jih opazovala pri čohanju, iskanju bolh (vse opice, ki jih vidiva zadnje čase, se samo čohajo 🙂 že tiste na Japonskem so se tudi samo praskale in si iskale bolhe), ter nabiranju kaktusovih listov. Potem pa sva se mirno odpeljala. Nobene gneče ni bilo, samo midva in opice.

 • Nasad vrtnic

Domačin nama je predlagal, da si ogledava nasad vrtnic oz. po angleško “rose farm”, farmo vrtnic. Lokacija je tule: 21.1227655, 40.2728792, imena pa žal ne veva, ker je vse napisano v arabščini. Kakorkoli, farma se nahaja visoko v gorah nad Ash Shafa, do tja vodi ozka in strma, a asfaltirana cesta, ogled pa je smiseln v drugi polovici aprila v zgodnjih jutranjih urah (nekje do 9h zjutraj). April je namreč sezona za vrtnice, takrat vrtnice cvetijo in vsako jutro jih obirajo. Torej, če želite videti nasade polne vrtnic, se splača sem priti eno jutri v sredini ali pa drugi polovici aprila.

nasad vrtnic v okolici Ash Shafa, Taif mountains

Nasad vrtnic v Savdski Arabiji

Poleg ogleda nasada, nama je lastnik razkazal še predelovalnico vrtnic in nama razložil postopek destilacije vrtnic in pridelavo vrtnične vode. “Rose water” oz. vrtnična voda je izrednega pomena na Arabskem polotoku. Ljudje jo uporabljajo za pitje, kuhanje, kot parfum, za lajšanje glavobolov … Pač, res vsestranska stvar je to.

PREBERI ŠE  Nasveti za potovanje po Savdski Arabiji

Poskusila (povonjala) sva lahko različne produkte iz vrtnic in seveda na koncu tudi nekaj kupila 🙂

Krater Al-Wahbah in vulkanska pokrajina

Ali ob misli na Savdsko Arabijo pomislite tudi na vulkansko pokrajino? Midva vsekakor nisva. Savdsko Arabijo sva si predstavljala kot suho državo s sipinami in peščenimi puščavami. Pa vedela sva, da imajo nekaj hribov, torej bodo gore in tam kaj zelenja. Potem pa sva se vozila iz Taifa proti Medini in tam je pokrajina postala čisto črna, vulkanska. Občutek je bil, kot da je včeraj tu bruhal vulkan! Vse je bilo še tako črno, zoglenelo, nobenega življenja ni bilo videti. Pa je dejansko zadnji vulkan v Savdski Arabiji bruhal v 13. stoletju! Le podnebje tu je tako vroče in negostoljubno, da se v tej črni pokrajini nič ne zasadi na novo.

Črna vulkanska pokrajina v Savdski Arabiji

Črna vulkanska pokrajina v Savdski Arabiji

Najbolj impozanten je krater Al-Wahbah, ki se nahaja približno 250km severno od Taifa. Krater je ogromen! V premeru meri okoli 2km, globok pa je okoli 250m. In najbolj zanimivo je to, da je na dnu ta krater bel, saj ga prekriva plast kalcijevega fosfata. Do kraterja Al Wahbah vodi lepa cesta, tam je urejena razgledna ploščad, imajo tudi stranišča in manjši muzej. Pa sredi dneva je tu grozno vroče, moram povedat 😉

krater Al Wahbah

Al Wahbah krater

Sipine in puščave

Savdsko Arabijo oz. Arabski polotok na splošno povezujemo s puščavo. V Savdski Arabiji so tiste prave, velike, neskončne peščene sipine na JV države. Tam je t.i. Empty Qarter (prazna četrtina) – to je največja puščava na Arabskem polotoku in je na meji med Združenimi arabskimi emirati, Omanom, največji del pa jo ima Savdska Arabija. Nekaj manjših peščenih puščav je tudi v sredini države, tu na SZ, kjer sva midva potovala, pa je tega bistveno manj. A sva vseeno našla eno manjšo puščavo malo izven mesta Umluj, tako da sva tudi midva odkljukala hojo po sipinah v Savdski Arabiji. Se mi zdi, da je to kar nekaj takega, kar moraš tu doživeti. Pa seveda videti kakšno kamelo, ampak teh je itak povsod dovolj.

Sipina, peščena puščava v Savdski Arabiji.

Rok na sipini sredi ene manjše puščave v Savdski Arabiji

Medina – 2. najbolj sveto muslimansko mesto

Savdski Arabiji pravijo tudi zibelka islama, saj naj bi od tu izviral Mohamed in posledično tudi islamska vera. Za muslimane je najbolj sveto mesto Meka, ki se nahaja slabih 100km vzhodno od Džide (Jeddah). A v Meko turisti, ne-muslimani ne smemo. In za to res dobro poskrbijo. Stroge kontrole, obvozi daleč naokoli, da res ne prideš blizu. Je pa zato Medina, drugo najbolj sveto muslimansko mesto odprta za tuje obiskovalce. Zakaj je Medina tako pomembna za muslimane, se sprašujete. Ker je v mošeji Al-Masjid al-Nabawi (prerokova mošeja) pokopan sam prerok Mohamed.

osvetljen vrh minareta. Medina, Savdska Arabija

Medina je 2. najbolj sveto mesto za muslimane (takoj za Meko)

Prerokova mošeja oz. Masjih al Nabawi je ogromna mošeja v središču mesta, ki sprejme do 2 milijona romarjev, zgraditi jo je dal prav prerok Mohamed, kot rečeno, pa so ga kasneje v tej mošeji tudi pokopali. Za turista je dovoljen le ogled zunanjosti mošeje, v notranjost te ne spustijo. Tudi za ogled zunanjosti se je treba spodobno obleči. Jaz sem si že tekom enega izmed prejšnjih potovanj (v Abu Dabi) kupila abajo (muslimansko črno “haljo”) in sem jo uporabila za obisk te mošeje. Z dodatkom rute, s katero sem si pokrila lase. Rok pa je bil oblečen “normalno”; dolge hlače in majica s kratkimi rokavi. Ko sva potovala po Savdski Arabiji je bil ravno čas po bajramu, enem izmed večjih muslimanskih praznikov. In posledično je bilo tudi ljudi, romarjev ogromno. Vzdušje pred mošejo je bilo izredno živahno.

mošeja v Medini, Savdska Arabija

Ena izmed večjih mošej v Medini

Poleg te največje mošeje sva si ogledala še mošejo Quba, najstarejšo mošejo na svetu oz. prvo mošejo, ki jo je dal zgraditi Mohamed ter še nekaj “manjših” (napišem sicer manjših, a so bile vse po vrsti res ogromne za najine pojme) mošej.

Pred največjo in najpomembnejšo mošejo: Prerokova mošeja v Medini

AlUla: grobnice, kanjoni, skalnate strukture

AlUla je tisto, kar moraš v Savdski Arabiji res videti. Res, res, res videti. Ne hodit v Savdsko Arabijo, če ne mislite it do AlUle. Ker AlUla je pa tako lepa, tako nora, tako posebna, da kar ne morem prehvaliti. AlUla se nahaja na severozahodu Savdske Arabije, okoli 700km severno od Jeddah (Džide). Težko rečem, kaj je največja znamenitost AlUle, ker jih je toliko. Jih bom kar opisala v nadaljevanju.

Okolica AlUle je res nekaj posebnega: pesek, skalne strukture, kanjoni, oaze ...

AlUla je manjše mesto sredi nore pokrajine

 • Elephant Rock in okolica

AlUla je znana po večih stvareh. Ena izmed njih so raznorazne skalne strukture. Kamnina tu je namreč peščenjak, ki ga je voda tekom tisočletij (seveda s pomočjo vetra in peska, ki ga nosi s seboj) izoblikovala v res zanimive in nenavadne strukture. Bližnja in daljna okolica AlUle je polna teh nenavadnih skal – osamelcev, ki različne ljudi spominjajo na različne stvari (imamo recimo skalo v obliki opice – King Kong Rock, pa skalo v obliki roke – Hand Rock, v obliki slona – Elephant Rock in še številne druge) ter wadijev (suhih sotesk). Ne glede na to, kam se zapelješ v okolici AlUle, boš navdušen nad pokrajino.

Kavarna pred Elephant Rock

Pred Elephant Rock

Najin prvi ogled je bil prav Elephant Rock – skala, ki spominja na slona. Vstopnine ni, je pa ta znamenitost ograjena, tako da si jo lahko pogledaš le tekom odpiralnih časov (načeloma je to popoldan in zvečer). Pred Elephant Rock je manjša kavarna s prikupnimi mizicami in klopmi, ki so vkopane v pesek ter seveda razgledom na mogočno skalo. Več kot pol ure ne potrebuješ za ogled in fotografiranje te skale. Je pa res lepo in vredno postanka.

Elephant Rock, AlUla

Elephant Rock, AlUla

 • Maraya

Maraya je največja stavba, narejena iz ogledal, na svetu. V višino meri 40m, njena površina pa je 800 m2. Celotna fasada sicer kvadratne stavbe Maraya je iz ogledal. To pomeni, da se povsod vidi odsev teh norih kamnitih struktur. Najboljši čas za obisk Maraye je zvečer, okoli sončnega zahoda. Takrat so odsevi tako realni, da težko veš, kaj je resničen pogled in kaj odsev v tej stavbi.

Maraya - največja stavba iz ogledal na svetu

Maraya – največja stavba iz ogledal na svetu

Načeloma je Maraya koncertna dvorana z eno prestižno restavracijo v zgornjem nadstropju. Nahaja se malo izven mesta AlUla, v dolini Ashar (Ashar Valley), ki je še en tak kraj v okolici AlUle, kjer ti kar čeljust pade dol, toliko nenavadnih kamnitih struktur te obdaja. Težava je le, da je ta dolina zaprta. Vanjo lahko vstopiš le, če imaš rezervacijo v eni izmed restavracij, nastanitev oz. vstopnice za kakšen koncert v Marayi. Rezervacije za restavracije se načeloma opravi v aplikaciji MyTable in to je bil tudi najin plan. Pač, da greva na večerjo v eni izmed restavracij v dej prestižni dolini.

Maraya, AlUla: stavba iz ogledal sredi kanjona v Savdski Arabiji

Sprehod okoli Maraye

A so bile cene v restavracijah tako zelo visoke, da sva si premislila. Za najcenejšo rezervacijo mize bi morala v aplikaciji plačati okoli 100€ za dve osebi. Nisem bila prepričana, ali je to že cena večerje ali samo rezervacija. Kakorkoli, plačila v aplikaciji nisem izvedla, mi je pa vseeno pokazalo potrdilo o rezervaciji, ki je imelo stanje “pending payment” (čakam plačilo). Hitro sem naredila posnetek zaslona na telefonu, plačila pa seveda nisem izvedla. Rekla sva si, da greva poskusit s tem, ko sva prišla do vratarja in mu pokazala tisti posnetek zaslona. Datum in ura sta bila prava, le upala sva, da ne bo opazil, da rezervacija dejansko ni potrjena. A varnostnik na srečo ni bil pozoren in naju je spustil v dolino! Juhej! Kasneje sva izvedela, da v dolino vozijo tudi Shuttle Bus-i. Preverite v aplikaciji Experience AlUla, kjer so vozni redi in postaje teh avtobusov.

PREBERI ŠE  Nasveti za potovanje po Savdski Arabiji

Kakorkoli, če vam le uspe, si pojdite Marayo pogledat – najbolje, da okoli sončnega zahoda. Nepozabna izkušnja!

Maraya - top znamenitost Savdske Arabije. Stavba iz ogledal sredi soteske

Maraya – top znamenitost Savdske Arabije

 • Hegra (Mada’in Salih) – grobnice Nabetancev

AlUla je načeloma med turisti znana zaradi starodavnih grobnic Nabetancev – ljudstva, ki je zgradilo tudi Petro v Jordaniji. Za razliko od Petre, so grobnice tu v Savdski Arabiji malo bolj razpršene po večji površini, so različnih oblik in velikosti. Celotno območje arheološkega najdišča se imenuje Hegra oz. Mada’in Salih. Največja grobnica se imenuje Qaṣr al-Farīd. Ta je res impozantna, stoji samostojno, stran od vseh ostalih, pročelje oz. vhod v grobnico pa je izklesan v eno ogromno skalo, osamelca. Višina fasade meri kar 16m. Ostale grobnice so manjše, a podobno lepe. Ponekod lahko vidimo več grobnic v vrsti, eno poleg druge, spet drugod pa stojijo posamezne grobnice.

Hegra - največja nabetanska grobnica v Savdski Arabiji

Hegra – največja nabetanska grobnica v Savdski Arabiji

Trenutno se da arheološko najdišče Hegra obiskati le v sklopu vodenega izleta. Rezervacijo je potrebno opraviti vnaprej (vsaj kakšen dan, rajši več, saj je število mest omejeno) preko aplikacije Experience AlUla. Priporočava popoldanski termin, saj svetloba takrat najlepše pada na grobnice. Sredi dneva je navadno prevroče, zjutraj pa je pri tisti največji grobnici sonce tik za grobnico in si jo je posledično precej težko ogledati, kaj šele fotografirati.

Grobnica, vklesana v skalo. Hegra tour, AlUla

V sklopu Hegra tour lahko vidiš številne grobnice Nabetancev

Nama tura sicer ni bila preveč všeč. Bili smo res velika skupina (okoli 50 ljudi), tako da je bilo težko karkoli fotografirati oz. uživati v razgledu. A je vseeno tole “must see”, se splača malo potrpeti, da vidiš te grobnice. Izkopavanja tu so še v teku. Omeniti velja, da so se začela šele okoli 2000, prej je bilo to vse pozabljeno in izgubljeno pod puščavskim peskom. Sedaj pa tu aktivno izkopavajo in iščejo nove zanimive ostanke Nabetancev in še drugih ljudstev. Zato bo morda takrat, ko boste vi obiskali AlUlo, imeli že kakšno novo grobnico ali pa drugo zanimivo najdbo za pokazat.

 • Dadan in Jabal Ikmah – napisi v skalah in antično mesto

Poleg Hegre sta v okolici AlUle še dve pomembnejši arheološki najdišči: Dadan in Jabal Ikmah. Tudi to dvoje si lahko ogledaš le z organizirano, vodeno skupino, sta pa oba kraja združena v eno turo. Ni tako zanimiva kot tura na področje Hegra, zato lahko to gladko izpustite, če nimate dovolj časa (ali denarja). Midva sva se zadnji trenutek vseeno odločila za tole. Bilo je v redu. Dadan je mesto istoimenskega kraljestva, ki je tu vladalo pred Nabetanci, torej predvidoma med 6. in 3. stoletjem pr.Kr. Tekom ture dejansko nismo videli kaj dosti od mesta Dadan, le v daljavi smo si lahko pogledali nek vodnjak ter grobnice, vklesane v skalo oz. goro. Ena izmed grobnic ima nad vhodom izklesanega leva – to je največja znamenitost Dadana.

Grobnice nad mestom Dadan

Grobnice nad mestom Dadan

Jabal Ikmah pa je gora oz. zanimiv je kanjon pod goro, kjer najdemo najrazličnejše zapise, vklesane oz. izklesane v mehko skalo. Temu pravijo kar “največja knjižnica na prostem”, saj so zapisi v več kot 5 jezikih. Ne vem sicer, če je 5 različnih antičnih jezikov dovolj, da čačkam na skalah že rečeš knjižnica, a vseeno je zanimivo za videti.

Najboljši del te ture je bila delavnica arheoloških izkopavanj. Pred Dadanom so vsakemu od nas dali en peskovnik, v katerem je bila zakopana kakšna (umetna, plastična) kost ali pa deli posod. To smo morali potem najti, previdno izkopati in napisati poročilo. Malo otročje, a vseeno zanimivo.

Arheološka delavnica v sklopu Dadan tour, AlUla

Katarina arheologinja 🙂

 • Razgledna točka Harrat

Samo mesto AlUla je v dolini, naokoli pa so potem te raznorazni kanjoni, skale zanimivih oblik. Kamnina tu je načeloma peščenjak, ki ga voda in veter že tisočletja in tisočletja spira do današnjih nenavadnih oblik. Ampak še preden se je ta erozija začela, je tu čez tekla lava. Ja, v bližini je izbruhnil vulkan in lava je prekrila vso takrat ravno okolico. Dandanes so zato vrhovi gora oz. kanjonov čisto ravni in črni, spodnji deli, pečine pa so rjave in jih voda lahko spira ter oblikuje. Tik nad mestom AlUla se nahaja razgledna točka Harrat z restavracijo. In ta stoji na eni taki čisto ravni in črni gori ter ponuja čudovite razglede na AlUlo ter širšo okolico. Tudi razgledna točka je zelo lepo urejena z vkopanimi sedeži, prijetno osvetlitvijo … idealno za romantičen večer s pogledom na AlUlo.

Razgledna točka Harat nad AlUlo

Razgledna točka Harrat nad AlUlo

 • oaza AlUla in datljeve palme

Na obrobju mesta AlUla se nahaja tudi oaza AlUla. Gre za večji nasad datljevih palm. Kar nenavadno je videti toliko zelenja sredi sicer zelo puščavnate pokrajine. Sama oaza ni nič posebnega, a če se boste peljali mimo, se le ustavite in se malo razglejte naokoli oz. se sprehodite med datljevimi palmami.

Oaza med peskom in skalami

Oaza med peskom in skalami

 • stari center mesta AlUla

Stari center mesta AlUla je popolnoma obnovljen. Tako da realno sploh ni tako star, kot vas morda želijo prepričati. Jaz bi bolj rekla, da so mesto na novo postavili v starejšem slogu. Naju je rahlo spominjalo na stari del Dubaja, Bastakiya. Vse je zelo “šik”, instagramabilno, polno je nekih restavracij in lokalčkov, pa nekih muzejev, galerij, ulice so široke, urejene, čiste, v center mesta vozi brezplačen električni “vlakec” (nekaj podobnega golf-avtomobilčku) … vse je narejeno zelo za turiste, a nama se je zdelo nekako brez duše. Vseeno se splača sprehoditi skozi ta stari center mesta, da ga vidite, greste morda na eno večerjo (cene niso posebno nizke).

Razgled na AlUlo in okolico iz Harrat viewpoint

Razgled na stari center mesta AlUla in okolico

 • ostale skalne strukture

Okoli AlUle je polno zanimivih skalnih struktur. Nekatere imajo imena, recimo King Kong Rock spominja na opičji obraz, Hand Rock na dlan s tremi iztegnjenimi prsti, Face Rock na človeški obraz … veliko skal pa je samo noro zanimivih, razgledi po različnih soteskah so dih jemajoči … splača se kar malo zapeljati naokoli, zaviti kam dol z glavne ceste, malo po mivki (previdno, če nimate terenca!) in raziskovati. Najdejo se res noro lepi pogledi.

Rdeče morje

Savdska Arabija ima dostop do Rdečega morja na zahodni strani in Perzijskega zaliva na vzhodni. Rdeče morje je posebno lepo in vredno postanka. Verjetno ste že slišali, da se da v Egiptu potapljati in da so koralni grebeni tam eni najlepših. No, to isto Rdeče morje ima tudi Savdska Arabija in tudi tu so ene boljših destinacij za potapljanje. Vedeti je treba, da se Savdska Arabija šele počasi razvija v smislu turizma, zato je ponudbe relativno malo. Midva sva iskala kakšne “snorkelling” izlete, a nisva nič našla. Zato sva se odločila, da se zapeljeva v kraj, kjer naj bi bile najlepše plaže in najbolj turkizno morje – Umluj, približno 500km severno od Džide (Jeddah). Tam sva našla prekrasno peščeno plažo, dolgo plitvino, na koncu pa koralni greben. Zaplavala sva do tja in se potem cel dan tam potapljala (oz. snorklala).

plaža Umluj, Savdska Arabija

Plaža pri kraju Umluj, od koder se da it potapljat

Videla sva ogromno pisanih ribic, lepih koral, morske biče … Ker naj bi bil tok za koralnim grebenom precej močan, si nisva upala predaleč in sva bila pri plavanju zelo previdna. Zato sva morda videla kakšno žival manj. A vseeno, bilo je lepo in vsekakor vredno vožnje do sem.

Zadovoljna Katarina po skoraj eni uri med ribicami

Za kakšne prave potope ali pa še več akcije, pa bi morala res na organiziran izlet z ladjo. A so žal vse odpovedali, saj okoliške otoke privatizirajo in na njih gradijo luksuzne resorte. Je pa vseeno voda tu kristalno čista in plavanje je bilo pravi užitek.

Znamenitosti Savdske Arabije – zaključek

Tole so top znamenitosti Savdske Arabije oz. njenega severo-zahodnega dela. Toliko, kolikor sva si uspela v dobrem tednu potovanja pogledati. Savdska Arabija ima res zanimive in lepe znamenitosti, nekaterih res nisva pričakovala in so naju zelo pozitivno presenetile. Nama je bila gotovo najbolj všeč AlUla ter potapljanje v Rdečem morju.

V oazi, med datljevimi palmami

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena