Iskanje palčkov v Wrocławu

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Mesto Wrocław se lahko pohvali z zelo lepim glavnim trgom in nazivom Evropska prestolnica kulture v letu 2016. Vse lepo in prav, a nič od tega me ne pritegne dovolj, da bi se 3 ure vozila v natrpanem avtobusu do tja (trenutno živim v Krakovu, zato je Wrocław nekoliko bližje kot iz Ljubljane). Tisto, kar me je prepričalo, da je res vreden ogleda, pa so PALČKI! Iskanje palčkov v Wrocławu je izredno zabaven način za ogled Wrocława. Poleg tega pa ima Wrocław znamenitosti, ki so tudi vredne ogleda. Več o tem v drugem delu objave, sedaj pa pojdimo na lov za palčki v Wrocławu.

bakrena skulptura palčka, ki v eni roki drži srce

Wroclawski palček

Wrocław je mesto približno 300km severozahodno od Krakova. Včasih (do 2. svetovne vojne) je spadalo pod Nemčijo (od tod nemško ime Breslau), po vojni, pa so ga dodelili Poljski. Poslovenjeno mesto imenujemo oz. zapišemo kot Vroclav, vendar pa mi ta zapis ni najbližji, saj spremeni izgovorjavo. Namreč Wrocław se napiše s posebnim ł, ki je v poljščini izgovori kot w. Posledično se celo ime mesta Vroclav izgovori kot “vrocvav”.

Palčki v Wrocławu

V Wrocławu je polno majhnih skulptur palčkov, ki so postali že prava turistična atrakcija. Menda jih je dandanes že preko 300! Vse pa se je začelo leta 2001, ko so postavili prvega palčka v spomin “oranžni alternativi”, protikomunističnemu gibanju iz 80-tih let, ki je risalo grafite palčkov po mestu. Že ta prvi palček, imenovan Papa Krasnal ali oče palček je bil dobro sprejet med prebivalstvom, potem pa so s postavljanjem palčkov po mestu nadaljevali in tako jih danes najdemo skorajda na vsakem koraku. Svojega imajo mnogi hoteli, banke in ostale ustanove. Postavili so tudi palčka za skoraj vsak poklic in pa palčke kar tako …

Wrocław – palčki: Kako najti palčke?

Odkrito povedano, težko. So majhni  – le okoli 20cm in temne barve, tako da se kar dobro skrivajo. Zato je pomembno, da si vsak priskrbi zemljevid (na internetu, pri turističnih informacijah) ali aplikacijo, ki iskanje palčkov močno olajšajo. Druga pomembna stvar pa je, da so oči uprte v tla in preiščejo vsak meter pločnika, trgov, vsake toliko pa je treba pogledati tudi navzgor, saj je kakšen palček tudi npr. na drogu za zastavo ali okenski polici.

skulptura palčka na pločniku

Palčki so lahko kar na pločniku – pazi, da se ne spotakneš!

Iskanje palčkov je bilo je izredno zabavno in dan mi je čisto prehitro minil. Če bi želela najti vsaj polovico vseh palčkov, bi potrebovala vsaj 2 dni v Wrocławu.

Znamenitosti v Wrocławu (poleg palčkov)

Panorama Racławicka

Panorama Racławicka je približno 100m dolga in 15m visoka slika, ki prikazuje bitko poljske in ruske vojske pri vasi Racławice leta 1794. Posebaj za to sliko so postavili okroglo stavbo, v kateri so sliko lahko razstavili. Ko vstopiš v notranjost stavbe, se znajdeš sredi dogajanja, sredi bitke. Res je nor občutek! Že sama slika, panorama je okrog in okrog obiskovalcev. Potem pa so jo še malo ukrivili, da so ustvarili malo 3D občutka. Pred sliko pa so postavili sceno (nadaljevanje slike z drevesi, zemljo, raznimi predmeti iz tistega časa), da gledalca res posrka v dogajanje. Res priporočam ogled!

Glavni trg ali Rynek

Glavni trg v Wrocławu je izredno barvita zbirka renesančnih hiš in je nekako simbol mesta Wrocław. Daleč naokoli slovi Wrocław kot mesto z najlepšim starim centrom. To je sicer stvar okusa, a center v Wrocławu je meni lepši kot npr. v Varšavi, Krakov pa je gotovo najlepši 🙂

pisane srednjeveške stavke, stisnjene ena ob drugo. Rynek v Wroclawu

Glavni trg v Wrocławu

Otoki na reki Odri

Skozi Wrocław teče reka Odra, ki ima sredi svoje struge tudi nekaj otokov. Otoki kot tudi obrežje Odre so zelo lepo urejeni, prijetni za poletno posedanje. Na otoku Trumski pa se nahaja tudi izredno lepa pozno gotska Marijina cerkev (Koščioł Najšwieteszej Maryi Panny na Piasku).

 

PREBERI ŠE  Srh vzbujajoči Auschwitz - ali je res?

Sama sem imela v Wrocławu le 5 ur časa in bilo je premalo Iskanje palčkov je tako zabavno, da kar nisem želela zaključiti, čeprav se je čas odhoda mojega avtobusa nevarno bližal. “Samo še tega palčka poiščem, pa tale je tudi na poti …” sem si govorila in na koncu zadnje 2km do avtobusne postaje pretekla, da sem ujela avtobus! Priznam, sem pač malo otročja 🙂 A kaj, ko je pa vsak palček tako zanimiv!

ženska ob kipu palčka v Vroclavu

Midva z atom palčkom 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena