Alberobello in slavne trulli-hiške

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Alberobello je manjše mesto na jugu Italije, ki slovi po posebnem načinu gradnje hiš. Tamkajšnje hiše so tradicionalno grajene iz kamenja – od temeljev do strehe, vse so samo manjši ali večji kamni, zloženi v okroglo hišo s špičasto streho. Stene so bele, strehe pa sive. Že ena sama taka hiška je noro lepa, če pa si sedaj predstavljate celo mesto v tem stilu, pa mi lahko verjamete, da je to eden najlepših krajev v Italiji.

ulica v Alberobello

Čudovito mesto Alberobello (Alberobello – trulli hiške)

Alberobello in slavne hiše trulli

Zgodovina Alberobella

Ampak, kako se je vse skupaj začelo, od kod izvira ideja take gradnje? Jah, preprosto povedano: človeška iznajdljivost 😉 Pisalo se je 14. stoletje, ko so ljudje začeli naseljevati področje današnjega Alberobella. V okolici je ogromno ploščatega kamenja in iz tega so si prvotni prebivalci začeli delati nekakšna zavetja pred vetrom in soncem: kamne so zložili najprej kakšen meter v višino, potem pa jih postopoma zlagali vedno bolj skupaj, da je nastala okrogla zašiljena streha. Take lope še danes vidimo po poljih, med nasadi oljk v širši okolici Alberobella. Ampak prava zgodba se še ne začne tukaj.

travnik v Apuliji s starodavnim trullijem

Apulijska pokrajina in zelo tradicionalen trullo (glej čisto desno ob električnem drogu) 🙂

Kako so nastali trulli?

Kmalu se je način gradnje teh hišk razširil ter izpopolnil in ljudje so si začeli graditi stanovanjske hiše v tem stilu. Tudi te so bile kamnite z zašiljenimi strehami in poimenovali so jih trulli (oz. trullo – ednina). Ampak, kdor je imel hišo, je moral plačati davek. In tu se je pokazala iznajdljivost prebivalcev: hiške trulli so gradili brez malte! Tako je bilo kamenje le naloženo eden na drugega in, če si izmaknil pravi “zidak”, se je celotna hiša sesula sama vase. Že veste, kam pelje ta zgodba? Tik preden je prišel pobiralec davkov, so ljudje izmaknili tisti “čudežni” zidak in hiša se je podrla. Če pa ni hiše, pa tudi davka ni bilo treba plačati! Pametni so bili ti Italijani 🙂

strehe v Alberobello

Tipična gradnja trulli-streh

tipična ulica v Alberobello

Najbolj znane trulli-hiške v Alberobellu

Kasneje (v 18. stoletju) so seveda tudi to stvar uredili in naselju Alberobello podelili mestne pravice. Od takrat so trulli obstali sezidani, saj ni bilo več smisla, da bi jih rušili. Zidake so med seboj začeli lepiti z malto, prej navadne okrogle hiške pa so se razširile in dobile prizidke. Tipičen trullo iz tistega časa ima sprednji, okrogli del, ki je bil bivanjski ter zadnji del hiše, to je novi prizidek, ki je bil obrnjen na vrt ter je služil kot prostor za živino. Kmalu so zgradili tudi prvi dvonadstropni trullo, ki se danes imenuje Trullo Sovrano in je predstavljal višek razkošja v tem kraju. Seveda pa kraj ne more biti brez sakralnega objekta in tako so nedavno (pred 90 leti) zgradili še cerkev v stilu trulli-jev.

pogled na Alberobello od zgoraj

Do danes je iz tistih zavetij pred soncem in vetrom nastalo celo naselje trulli-hišk

Alberobello danes

Danes je Alberobello čudovito, skoraj pravljično mesto, kjer se počutiš, kot da si prišel v svet škratkov. A, žal je Alberobello tudi zelo turističen kraj. Za obiskovalce so na voljo trulli-hoteli, trulli-restavracije, trulli-bari, trulli-trgovine … pač, vse kar si lahko zamisliš v trulli-obliki 🙂 Pa to še niti ni tako napačno. Žalostno je, da je večina trulli hišk v starem delu mesta sedaj spremenjenih v trgovine z raznorazno šaro, spredaj imajo vse svoje izdelke predstavljene in tako  praktično trulli-hišk sploh ne vidiš, pač pa le prodajalne. Druga stvar, zaradi katere vse te trgovine sploh uspevajo, pa so trume turistov, ki dnevno pridejo v Alberobello. Da bi se izognila največji gneči, sva se tja odpravila pozimi. Pa še vseeno je bilo turistov in prodajalcev spominkov veliko. Pomaga, če greš na sprehod med trulli-ji čim bolj zgodaj zjutraj, ko so trgovinice še zaprte. Na ta način sva videla vsaj nekaj hišk in prazne ulice.

Kje videti hiške trulli?

Vseh trulli-hišk je v Alberobellu okoli 1500! Večinoma se nahajajo v dveh mestnih četrtih: Rione Monti ter Aia Piccola, nekaj malega pa jih je tudi v novejšem delu mesta. Rione Monti je četrt, ki ima največ trulli-jev (1300) in je najbolj ikoničen del mesta, ter posledično najbolj obiskan. Tu vidiš res same čudovite trulli-hiške. Ena poleg druge, ogromno ozkih uličic za sprehode in če imaš srečo te prodajalci iz trulli-prodajaln povabijo na svojo teraso, ali pa na ogled trulli-ja v notranjosti, seveda pa ti pri tem poskušajo prodati svojo robo. Naju so prepričali, da sva šla na eno tako razgledno teraso, kjer sva poleg pogleda na trulli-je videla tudi razstavljeno spodnje perilo 😀

PREBERI ŠE  Rolanje po Rimu: da ali ne?

Druga četrt, Aia Piccola pa ima trulli-jev manj, ampak v nekaterih trullijih ljudje še vedno živijo, kar daje tej četrti veliko bolj pristen vtis. Sploh recimo, ko sva videla, kako so pred eno hiško moški popravljali razpoke v fasadi, pred drugo je gospa (ob glasnem predvajanju televizijskega programa iz svoje jedilnice) čistila prag … Kot v katerikoli vasi, le da so tukaj hiške prav pravljično oblikovane.

dvorišče med trulliji v Alberobello

Vtihotapila sva se na eno dvorišče v stanovanjskem delu trulli-jev

Mislim, da ni treba posebno poudarjati, da nama je bila slednja četrt ljubša 🙂

Komentiraj

1 Komentar

Majda 06/2021 - 9:17

Super

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena