Mestni vodnik: Budimpešta, Madžarska

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Budimpešta, je glavno mesto naše vzhodne sosede Madžarske. Bila je tudi druga prestolnica Avstro-Ogrske in je zato tudi nekoliko podobna Dunaju. Pa vendar je Budimpešta posebna. Poleg lepih avstro-ogrskih stavb, lahko opazimo tudi še ostanke turške okupacije, pa ostanke komunističnega režima in seveda neko čisto posebno, madžarsko vzdušje. Izlet v Budimpešto je idealen vikend izlet iz Slovenije, saj je ravno prav oddaljena, da se že počutimo, da smo nekam šli, hkrati pa je dovolj blizu, da ne izgubimo preveč časa na poti. No, pa si sedaj poglejmo najin mestni vodnik: Budimpešta. Kako do tja, kako po mestu, in kaj si v Budimpešti pogledati.

madžarski parlament ponoči

Ikona Budimpešte: parlament

Mestni vodnik: Budimpešta

Kako do Budimpešte?

Budimpešta je od Ljubljane oddaljena približno 450km, kar nanese dobre 4h vožnje z avtomobilom. Za naju je to najlažji oz. najbolj priročen način potovanja do Budimpešte. Komur ni do vožnje, pa se lahko posluži avtobusov. Trenutno iz Ljubljane (in Maribora) do Budimpešte vozita Flixbus in Nomago avtobusi. Nekoliko bolj počasna ali bolj doživeta je tudi vlak iz Ljubljane/Celja/Hodoša. Iz Benetk (Treviso) imamo tudi direktne lete do Budimpešte z Ryanairom.

moški in ženska v avtomobilu

Midva sva šla v Budimpešto vedno kar z avtom

Kako po Budimpešti? (javni prevoz v Budimpešti)

Javni prevoz v Budimpešti obsega avtobuse, tramvaje, podzemno in “trole” (avtobuse, ki so priklopljeni na elektriko tako kot tramvaji). Za iskanje najboljših povezav, sva midva uporabljala kar GoogleMaps in se kar dobro znašla. Vozovnice se lahko kupi na postajah, v kioskih ali pa tudi pri šoferjih, vendar so v tem primeru dražje. Če nameravate veliko uporabljati javni prevoz, ali pa ste večja skupina, se splača kupit komplet 10 vozovnic, saj je cena 3000 HUF (8,9€), posamezna vozovnica pa bi vas stala 350 HUF (približno 1€). Plačilo na avtomatih je možno s kartico ali gotovino. Pri vozniku pa lahko plačate le z gotovino.

Izmed metroje je treba poudariti starinski metro, linija 1. Če ne drugega, se splača z njim peljati že zaradi izkušnje same.

tramvaj

Tramvaji in podzemna v Budimpešti so najbolj priročen način transporta po mestu

Kje spati? (prenočišča v Budimpešti)

Center mesta je seveda najbolj priročen del mesta za prenočišče. Večina hostlov in hotelov je na vzhodni strani reke Donave, to je v predelu Pešta. Saj res, ali ste vedeli, da je Budimpešta sestavljena iz Bude in Pešte? Buda je tisti del mesta, ki leži zahodno od Donave, Pešta pa je na njeni vzhodni strani.

Ponudbe za prenočišča je veliko, obstaja ogromno AirBnb stanovanj (za popust v višini 15€, klikni sem), pa tudi veliko hostlov in hotelov. Midva lahko priporočiva hostel Maverick City Lodge, drugače pa sva vedno spala pri domačinih (couchsurfing).

Kaj in kje jesti v Budimpešti?

O hrani v Budimpešti sva že napisala celo objavo: Gurmanski vikend v Budimpešti. Kliknite na povezavo in si preberite 😉 Tule pa bom le na kratko napisala nekaj o hrani: definitivno je treba poskusiti madžarski guylas, ki ni čisto nič podoben našemu golažu. Potem pa so tu seveda še raznorazne (pikantne) klobase, krompir, zelje, paprika … Od sladic je nama izredno všeč madžarski “dimnik”, chimney cake po angleško ali kürtőskalács (kurtoškolač). Recept zanj najdete tule: madžarska sladica Kürtőskalács.

Od bralke sva izvedela tudi za zelo nenavadno kavarno Rengeteg RomKafe. Kavarna na prvi pogled izgleda kot neka podzemna shramba starih igrač, strežejo pa najboljšo vročo čokolado! Dejansko nimajo menija, ampak sam poveš, kakšno vročo čokolado želiš. Belo, mlečno, grenko – kako grenko oz koliko sladko, s kakšnim priokusom … vse določiš sam! Izredno zanimiv koncept in seveda odlična vroča čokolada!

vroča čokolada s kokosom in malinami v Rengeteg RomKafe

Verjetno najboljša vroča čokolada v Rengeteg RomKafe

Kaj si pogledati v Budimpešti? Znamenitosti Budimpešte

Budimpešta morda ni ravno London ali Pariz, ima pa veliko zanimivih stvari, ki bodo gotovo navdušile vse vrste popotnikov.

PREBERI ŠE  Podaljšan vikend izlet - Blatno jezero, Madžarska

Parlament

Madžarski parlament je ikona mesta in seveda vreden ogleda. Možno si ga je ogledati tudi od znotraj v sklopu vodene ture, vsekakor pa priporočava, da se odpravite na nasprotni breg Donave in se naužijete mogočnosti in lepote parlamenta od tam.

Grad (Budavári Palota)

Budimski grad (ja, tako se imenuje grad na Buda strani Budimpešte) je za naju najlepši del Budimpešte – čeprav morda zveni klišejsko in turistično. Ampak tja gor se vedno rada vračava. Fisherman’s Bastion je razgledna ploščad s prikupnimi neogotskimi stolpiči, ki so jo zgradili ob tisoči obletnici madžarske države, je kot iz pravljice. Pa tako zelo čisto je vse, urejeno, vzdrževano. Naravnost čudovito. V bližini je še cerkev sv. Matije (Mátyás-templom), ki rahlo spominja na cerkev sv. Štefana na Dunaju, le da je tudi ta (vsaj meni) veliko lepša, bolje vzdrževana.

Pod gradom se lahko sprehodimo tudi skozi “labirint” oz. razne tunele. Uporabljali so jih že Turki v 16. stoletju, kasneje pa so služili kot zatočišče tudi tekom druge svetovne vojne. Če gre verjeti govoricam, pa so v teh tunelih imeli zaprtega tudi nikogar drugega kot pa grofa Drakulo!

Mostovi preko Donave

Budimpešta je znana tudi po svojih številnih mostovih preko reke Donave. Za najlepšega gotovo velja Verižni most (Chain Bridge ali Széchenyi Lánchíd), sledijo pa mu Most svobode (Liberty Bridge ali Szabadság híd) in Elizabetin most (Erzsébet híd). Če boste Budimpešto obiskali v času poletja (oz toplejših mesecev), je izlet z ladjico po Donavi super ideja. Tako si boste lahko ogledali vse mostove pa tudi Budimpešto s čisto drugačne perspektive.

verižni most v Budimpešti

Za najlepšega velja Verižni most

Trg herojev (Hősök tere)

Trg herojev predstavlja najpomembnejše madžarske voditelje in je za Budimpešto to, kar so Brandenburška vrata za Berlin. Obvezen ogled, če ste v Budimpešti.

trg herojev, budimpešta

Trg herojev

Bazilika sv. Štefana (Szent István-bazilika)

Vsako mesto ima neko glavno, najlepšo, najbogatejšo cerkev (ali mošejo ali tempelj, odvisno na katerem koncu sveta smo). V Budimpešti je to bazilika sv. Štefana. Izjemo lepa in mogočna cerkev. Stopite notri vsaj za minuto in si oglejte dekoracije. Vredno postanka.

cerkev sv. Štefana, Budimpešta

Notranjost cerkve sv. Štefana

Margaretin otok (Margit-sziget)

Če boste Budimpešto obiskali v toplejših mesecih, je skok na Margaretin otok odlična izbira. Otok sredi Donave je pravzaprav en velik park, kjer se da sprehajati, ali pa najeti kolo oz kakšno drugo nenavadno prevozno sredstvo. Na otoku imajo tudi toplice, starodavne ruševine, razgledni stolp, predvsem pa veliko parkov in fontan. Bistvo je, da je Margaretin otok neke vrste zelena oaza, obdana z vodo in kot taka odlična ohladitev v vročih poletnih dneh ali pa je to lahko umik iz mestnega vrveža.

Toplice

Budimpešta je znana po številnih toplicah, termalnih bazenih in wellness centrih. Najbolj popularne so Szechenyi, najlepše Gellert, najbolj avtentične pa menda Rudas. Vsak naj izbere, kaj mu najbolj ustreza. Več o toplicah v Budimpešti in na Madžarskem pa lahko prebereš v objavi: Izlet na Madžarsko – v iskanju termalnih bazenov.

Naj bo enodnevni izlet, vikend oddih ali pa celo daljše potovanje, Budimpešta je izredno zanimiva in jo vsakemu priporočava. Upava, da vam je najin mestni vodnik: Budimpešta koristili, če pa ima kdo še kakšen nasvet, pa bova z veseljem dodala v prispevek.

Komentiraj

2 komentarja

Metka 10/2022 - 8:46

Zivjo

sem samska s 14 letno hcerko in sva se odlicili, da bi radi zaceli malo potovati. Tako sva sli z agencijo Kompas ta vikend v Budimpesto. Zelo sem bila razocarana nad tem.kaj lahko vudis v Budimpesti in kaj so nam pokazali. Ocitno bom.morala iti v lastni reziji..vendar kako se to lotiti? Ali obstaja v slo kaksen klub, kjer bi se lahko nasli ljudje z pidovnimi interesi in sli skupaj na potovanje ..npr. samska mama, s podobno starim otrokom, 5 dni Budimpeste, obiskati vse lepe stvari…od zgodovinskih his do akvariuma in zivalsjega vrta ipd…Prosim za nasvet kako se vsega lotiti. Hvala.

Odgovor
Katarina 11/2022 - 13:41

Živjo,
takih klubov žal ne poznam. Obstaja pa na Facebooku skupina Popontniški zmenki, kjer si lahko najdeš sopotnika (zmenki so samo v imenu skupine, sicer pa gre res samo za iskanje sopotnikov).
Drugače pa, kako se lotiti načrtovanja potovanja: brskaš, bereš, iščeš informacije o destinaciji, ki te zanima. Ko imaš vse zbrano, pa narediš plan, kdaj bi si kaj pogledal 😉
Srečno pot!

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena