Adršpach – nori hribi na Češkem

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Adršpach je področje na skrajnem severu Češke, tik ob meji s Poljsko. Gre za majhen kraj, tam nekje v hribih, precej odmaknjen od vsega. A zakaj je potem sploh zanimiv? Zato, ker so tam ene nenavadne, totalno nore skale! Češka je znana po peščenjaku, mehki kamnini, ki jo voda in veter lahko zelo dobro oblikujeta. Tako dobro, da so nastali več deset metrov visoki stebri, ki so danes ena glavnih znamenitosti Češke. Nora pokrajina, nenavadne oblike, visoki stebri … tile hribi na Češkem so zares nekaj posebnega. Vam povem nekaj več o Adršpachu in tamkajšnjih skalah v nadaljevanju.

Adršpach - peščenjakove gore na Češkem

Adršpach – nori hribi na severu Češke

Adršpach – peščenjakove skale

Kje sploh je Adršpach in kako do tja?

Adršpach se nahaja na severu Češke, le nekaj kilometrov stran od poljske meje. Najbližje večje mesto na Češkem je Hradec Kralove, ki ga verjetno nihče ne pozna :). Zato dam rajši primerjavo s Prago. Adršpach se nahaja približno 180km SV od Prage in 110km južno od Vroclava na Poljskem.

peš pot po Adršpachu

Pešpot po Adršpachu je zelo lepo urejena

Adršpach je precej odročen kraj, saj je nekje sredi gora, daleč od večjih mest, pa tudi manjših vasic ni veliko naokoli. Posledično je najlažje dostopen z lastnim prevozom. A kljub svoji odročnosti, je Adršpach izredno popularna turistična destinacija za češke in poljske turiste, zato je v poletnih mesecih težko najti parkirišče. Vsa parkirišča so plačljiva (in niso poceni), pa še hitro se zapolnijo. Dobra možnost za obisk Adršpacha je tudi vlak, ki pelje direktno skozi vas Adršpach, postaja pa je tik ob teh nenavadnih peščenjakovih skalah.

Peščenjakova skala Sugar Loaf v Aderšpach-u

Tale skala se imenuje “Sugar loaf”

Adršpach – kaj je tam za videti?

Adršpach je torej skupina peščenjakovih stebrov, stolpov oz. “gora”. Najvišji stolp v Adršpachu je visok kar 50m. Predstavljaj si hojo po kakšnem velemestu, kjer se nad teboj dvigujejo nebotičniki. Dober primer za to je New York ali pa Dubaj. Hodiš tam spodaj in počutiš se majhnega in morda kar malo utesnjenega med temi nebotičniki, je tako? No, sedaj pa poskusimo nebotičnike zamenjati z visokimi skalami. Noro, kajne?

Adršpach - peščenjakovi hribi na Češkem: ženska, ki hodi med peščenjakovimi stolpi v Adršpachu

Sprehod med izredno visokimi peščenjakovimi stebri

Izpostavim lahko nekaj skal, ki so nama bile še posebno všeč. Prvi tak res “waw” trenutek je bil pogled na Gotska vrata – to so dejanska vrata, postavljena v ožino med dve visoki skali. Naju so spominjala na vhod v Morio (v Gospodarju prstanov), dejansko pa so tu snemali Narnijo! Za vrati naju je pot peljala skozi izredno ozek prehod med še višjimi skalami. Morda se sprašujete od kod oz. zakaj so tam ta vrata. Zgrajena so bila že v 19. stoletju in že takrat so tukaj pobirali vstopnino za ogled Adršpach-skih skal.

gotska vrata, vhod v Adršpach, skalno mesto, Češka

Gotska vrata v Adršpach

Naslednja taka nora stvar v Adršpachu je bila panorama. Najvišja točka na pešpoti, kjer se odpre razgled na številne peščenjakove skale. Prej sva skale oz. stolpe ves čas gledala od spodaj, tokrat pa sva bila nekje na polovici njihove višine. Potem sta zanimiva za pogledat še “ljubimca”, dve skali, ki se stikata, kot da bi si dajali poljubček, pa “župan in županja” – spet dve skali, ki sta v obliki človeških postav. Najbolj “adrenalinski” del pa je prehod med dvema skalama, ki je širok le 50cm. Jap, prav ste prebrali! 50cm v širino in priznam, je kar precej ozko to! Ampak sva se zbasala skozi 🙂

Sprehod med Adršpach-skimi skalami

Vse skupaj je zelo urejeno in ograjeno. Za ogled teh skal je potrebno plačati vstopnino (cena okoli 7€ v času najinega obiska), potem pa dobiš zemljevid in kratek opis poti ter skal – v smislu na koga ali kaj naj bi določena skala spominjala. Cel krog okoli oz. skozi Adršpach je dolg okoli 7km, pot pa traja 2-3h. Predvsem zato, ker je veliko postankov in možnosti za fotografijo. Midva sva hodila 2,5h. Hoja je ves čas praktično po ravnem, le vmes kje se je treba povzpeti po kakšnih stopnicah, ampak ni nič napornega 😉 Predvsem je izredno lepo in zanimivo, zato sva midva hodila tako počasi.

Peščenjakovi hribi na Češkem, Mayor and his wife, Adršpach

Peščenjakovi hribi na Češkem – podoba župana in županje 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena