Dolina Chochołowska – idiličen sprehod v poljskih Tatrah

by Katarina

Dolina Chochołowska (izgovorjava Hohovovska) je najdaljša in največja dolina na poljski strani gorovja Tatre, ki se sicer razteza po slovaško-poljski meji. Dolina Chochołowska rahlo spominja na naš Tamar. Torej, gre za dolino pod visokimi gorami, skoznjo pa je speljana prijetna pohodniška pot, ki gre večinoma po ravnem. Na koncu doline nas čaka planinska koča in možnost okrepčila, hkrati pa je to lahko tudi izhodišče za nadaljnje vzpone v Tatre.

zasnežen potok. dolina Chochołowska, Poljska

Pot po dolini Chochołowski gre ves čas ob potočku

Dolina Chochołowska – sprehod pod Tatrami

Kot sem že omenila, naju je dolina Chochołowska zelo spominjala na Tamar. Tako po priljubljenosti med sprehajalci, kot tudi po okolici in lahkotnosti poti. Torej, če se znajdete na jugu Poljske in si želite prijetnega sprehoda z razgledi na gore, hkrati pa še malo kulturnih znamenitosti (tipične poljske lesene hišice), potem bo dolina Chochołowska idealna za vas.

pastirske koče v zasneženi pokrajini. Dolina Chocholowska

Dolina Chocholowska – malo pa spominja na Tamar. No, ali pa na Zajamnike s temi kočami

Izhodišče za dolino Chochołowsko

Izhodišče za pohod po dolini Chochołowski je kraj Witow. Nahaja se približno 10km zahodno od Zakopan oz. 110km južno od Krakova. Na koncu vasi Witow je na voljo več plačljivih parkirišč (prinesite gotovino, poljske zlote!), kjer parkirate avto, potem pa lahko nadaljujete peš ali pa najamete kočijo. Konjskih vpreg je na izhodišču res veliko, tako da, komur se ne ljubi hoditi, je tudi to opcija. Cilj sprehoda je Polana Chochołowska na koncu doline, slabih 8km stran.

Pot po dolini Chochołowski

Od parkirišča pa do koče v dolini Chochołowski je približno 7,5km, kar je za 2h – 2,5h hoje. Takoj za parkiriščem v kraju Witow se pobira vstopnino za dolino Chochołowsko, ki znaša 6 PLN (približno 1,5€). Plačilo je možno le v zlotih, zato prinesite gotovino. Potem pa se vsaj prvih nekaj sto metrov poti vrstijo trgovinice, ki prodajajo najrazličnejše domače izdelke. Poljske Tatre so znane predvsem po njihovem ovčjem siru, imenovanem Oscypek. Nama je ta sir eden ljubših in ga gotovo priporočava. Normalna cena je okoli 10 zlotov za kos sira. Midva sva ga sicer kupila v centru Zakopan, seveda pa si ga lahko privoščite tudi ob poti. Sploh, če vam ga še popečejo, potem je to lahko odlična malica 😉

stojnica, prodajalna sira

Poljski sir!

Torej, če se vrnemo na pot po dolini Chochołowski. Midva sva tu hodila pozimi, ko je bila celotna pokrajina prekrita s snegom in je dajala vtis prave zimske pravljice. Pot je bila snežena, vendar steptana. Sicer pa je cesta po dolini Chochołowski večinoma asfaltirana, le zadnji del je še makadamski, a je za avtomobilski promet načeloma zaprt.

zimska idila, dolina Chochołowska

Lahkotna pot, dolina Chochołowska

Večina poti se hodi po ravnem, oz. se res zložno dvigujemo. Le na koncu, zadnjih nekaj metrov imamo en vzpon. Na celotnih poti, torej v skoraj 8km naredimo le za 200m višinske razlike.

Najboljši čas za obisk doline Chochołowske

Vsi Poljaki vam bodo povedali, da je najboljši čas tista 2 tedna v aprilu, ko je celotna dolina prekrita z žafrani. To je gotovo dober čas in pogledi so prekrasni, seveda pa je temu primerna tudi gneča. Izven tega obdobja pa so vsi letni časi primerni za izlet. Poleti, ko je vse zeleno, je itak prekrasno, pozimi pa dolina postane prava zimska pravljica. Ker je cesta po dolini asfaltirana oz. makadamska, a zelo dobro steptana, je sprehod možno opraviti tudi v vlažnejših delih leta. Omeniti velja, da lahko po dolini tudi kolesarite.

lesena koča v zasneženi pokrajini, ki prodaja pečen sir

Okrepčilo na koncu poti

Vas Chochołow – tradicionalne hiše, ki jih morate videti

Že tekom sprehoda po dolini Chochołowski se da videti številne tradicionalne gorske hiše, še več pa smo jih mi videli že na poti. Namreč, ko smo se peljali iz Krakova proti Witowu, smo šli mimo vasi Chochołow, ki je pravi muzej na proste. Lesena hiša pri leseni hiši. Noro, moraš se ustaviti in si jih pogledati.

lesena hiša v poljskih Tatrah

Tipična poljska “goralska” gradnja

Za poljske Tatre je značilna posebna lesena gradnja, ki si jo lahko najboljše ogledamo ravno v vasi Chochołow. Že samo sprehod ali vožnja po glavni cesti skozi vas vas bo navdušila, saj se na obeh straneh nahajajo res zanimive lesene hiše, imenovane góralskie chaty (visokogorske koče). Celotne hiše so narejene iz lesa. Stene so iz debelih hlodov, zatesnjene pa so z oblanci, stisnjenimi v neke vrste vrvico (temu rečejo lesena volna). Streha je bila prekrita s skodlami, pa tudi celotna notranjost je bila iz lesa. Vsa oprema, vse pohištvo, vsi pripomočki, vse je bilo leseno. Na podlagi te tradicionalne gradnje se je v 20. stoletju razvil Zakopanski arhitekturni slog – to so nekoliko imenitnejše vile za premožnejše ljudi v Zakopanah in okolici, ki posnemajo tradicionalno gradnjo ter ji dodajajo balkončke, okna, pročelja … Dandanes so take vile v Zakopanah in okolici pogosto hoteli ali penzioni in to je dober način, kako vsaj približno doživite poljsko “goralsko” vzdušje.

lesene brune in vmes lesena volna

Izolacija oz. tesnilo med lesenimi brunami: lesena volna

Da torej zaključim: če se boste kaj potepali po Poljski, toplo priporočava, da nekaj dni preživite v Tatrah, se sprehodite po dolini Chochołowski in si ogledate njihove tradicionalne hiše. Nama je bilo zelo všeč 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena