Kam na izlet po Sloveniji – n+1 ideja za izlet po Sloveniji

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ko ne potujeva po tujih državah, se vedno znova rada odpraviva na izlet po Sloveniji. Večinoma delava enodnevne izlete, vsake toliko pa se odpraviva kam tudi za več dni. Na blogu najdete že veliko posameznih predlogov za izlete, tukaj pa bova naredila izbor najboljših in jih sproti dopolnjevala. Torej, ideje za izlete po Sloveniji so …

Kam na izlet po Sloveniji? Ideje za izlet po Sloveniji

Najine ideje za izlet po Sloveniji bova poskusila nanizati v smiselnem geografskem zaporedju. Začeli bomo na Gorenjski, potem pa naredili en tak krog po Sloveniji in zaključili v Prekmurju. No, pa gremo na pot. Ideje za izlet po Sloveniji, čakajo.

1.) Pokljuka

Pokljuka je ena najinih najljubših destinacij v Sloveniji. Tja ne greva na oglede, tja greva v naravo, da se nadihava svežega zraka in se naužijeva lepot smrekovih gozdov ter razgledov na gore. Ena izmed lepših in lažjih pohodniških poti je na Zajamnike – luštno planšarsko planino. Za bolj resne pohodnike, pa je Pokljuka odlično izhodišče za naskok višjih gora.

PREBERI ŠE  Planina Zajamniki - lahka pohodniška pot na Pokljuki
Planina Zajamniki ob sončnem zahodu

Planina Zajamniki ob sončnem zahodu

2.) Bled

Tole bo morda zvenelo malo klišejsko – Bled seveda vsi poznamo in izlet na Bled ni nič več posebnega. Ampak, če pa vstanete dovolj zgodaj zjutraj in se vzpnete na Malo Osojnico, pa lahko doživite Bled v prav posebni, čarobni luči. Lahko greste na sprehod okoli jezera, ali pa se zapeljete še do bližnjega Blejskega vintgarja. Nedaleč od Bleda se nahaja tudi jezero Kreda, ki je zaradi usedlin krede prav posebne turkizne barve. Sedaj pa je Bled že postal zanimiv, kajne? 😉

PREBERI ŠE  Kje je najlepši razgled na Bled?
Mala Osojnica nad Bledom

Nor sončni vzhod nad Blejskim jezerom

3.) Bohinj

Bohinjsko jezero je največje (stalno) jezero v Sloveniji in presenetljivo ni tako zelo obiskano kot Blejsko. Pa vendar je večje in lepše – bolj naravno. Če greste na izlet v Bohinj, lahko naredite krog okoli jezera – zelo lahka pohodniška pot, ves čas gre po ravnem, traja pa približno 3h. Iz Bohinja se lahko odpravite tudi na krajši izlet na katero izmed okoliških planin (npr. ) ali pa do slavnega slapu Savica, kjer pa sedaj že pobirajo vstopnino.

Ena tipična iz Bohinja 🙂

4.) Kolesarjenje v Kranjski Gori

Za tiste, ki ste radi bolj aktivni, ampak vseeno ne preveč, priporočava kolesarjenje od Mojstrane do Rateč. Kolesarska pot poteka po trasi nekdanje ozkotirne železnice, kar pomeni, da nima nobenega prehudega vzpona, ves čas je lepo asfaltirana, pelje pa skozi res čudovito pokrajino. Za malo več aktivnosti in še kakšen lepši razgled, lahko naredite nekaj krajših stranskih poti. Npr. iz Kranjske Gore do jezera Jasna ali pa iz Rateč do Planice in še naprej v Tamar – samo za tiste bolj športne!

PREBERI ŠE  Kolesarska pot Kranjska Gora - po trasi nekdanje železnice
ženska na kolesu se pelje skozi zeleno pokrajino proti Planici. Ob strani kozolec, v ozadju gore

Kolesarska pot Kranjska Gora – Planica

5.) Poljanska dolina

Kje pa to sploh je, marsikdo vpraša. Poljanska dolina se nahaja med Škofjo Loko in Žirmi, ob reki Sori. Turistično še dokaj nepoznana, ampak prelepa pokrajina. Zelena polja, gozdovi, hribčki s cerkvicami in čudovitimi razgledi. Gora Blegoš je ponos Poljancev – z razlogom. Kratek vzpon poplačajo čudoviti razgledi na vse slovenske gore, od Julijskih Alp pa do Kamniško – Savinjskih. Skozi Poljansko dolino je bila zgrajena tudi obrambna linija – Rupnikova linija bunkerjev v času pred 2. svetovno vojno. Ostanki bunkerjev so vidni v številnih vaseh po Poljanski dolini – recimo tudi na Blegošu ga najdete ali pa na Žirovskem vrhu. En bunker pa se da tudi obiskati. To je bunker na Golem vrhu.

PREBERI ŠE  Poljanska dolina - izlet: bunkerji, rudnik urana, zelena pokrajina
bunker žirovski vrh

Naključni bunker na Žirovskem vrhu

6.) Posočje, dolina reke Soče, Severna Primorska

En super izlet (priporočava večdnevnega) je v Posočje in Severno Primorsko. Vršič je izziv za kolesarje kot tudi marsikaterega voznika, razgledi pa fenomenalni, potem pa imamo tam še izvir reke Soče, Korita Soče, številne slapove (slap Parabola pri Logu pod Mangartom, slap Kozjak, slap Boka …), številne možnosti adrenalinskih športov (rafting, kanjoning, zip line …) in ostanke Soške fronte. Izlet v Posočje je eden lepših v Sloveniji.

PREBERI ŠE  Izlet v Posočje in Severno Primorsko (Bovec, Log pod Mangartom, slap Boka, korita Soče)
korita soče - izlet v posočje

Ob izteku korit Soče

7.) Goriška Brda

Če sledimo reki Soči iz Bovca proti jugu, pridemo so Solkana, kjer je slavni Solkanski most. Tam pa potem zavijemo proti zahodu in znajdemo se v prijetni, na pogled rahlo italijanski pokrajini. Goriška Brda so gričevnata, polna vinogradov in nasadov sadnega drevja, vsak hribček, vsaka vas ima svojo cerkev z zanimivo zgodovino, vmes pa se najde še kakšen dvorec, pa tudi slap in naravni most. Idealno za spomladanski izlet.

PREBERI ŠE  Goriška Brda - izlet v deželo češenj in vina
moški in ženska sedita pod drevesom in gledata v daljavo

Razgledi v Goriških Brdih so povsod čudoviti

8.) Idrija in okolica

Idrija je verjetno vsakemu Slovencu poznana kot mesto rudnika živega srebra in mesto idrijske čipke. Vse to in še veliko več se da videti v Idriji. Rudnik živega srebra se da obiskati in videti od znotraj (kjer smo videli prav kapljice živega srebra!), v okolici Idrije pa je še veliko stavb, ki so bile prav tako povezane z rudnikom. Na obrobju mesta najdemo kamšt (vodno črpalko za črpanje vode iz rudnika), višje v Krajinskem parku Zgornja Idrijca se da videti klavže (zapornice na reki za splavljanje lesa), Idrijski lauf (ostanek železnice), v samem mestu Idrija pa je tudi grad, ki je nastal prav zaradi rudnika. V njem so namreč imeli skladišče živega srebra. Tudi čipka je prisotna povsod. Od razstave v muzeju, številnih klekljarskih delavnic in prodajaln čipke, pa do prehodov za pešce, ki so iz čipke ter tortice s čipko.

PREBERI ŠE  Izlet v Idrijo: med čipke, žlikrofe in zgodovino rudarstva
oblika slovenije iz idrijske čipke

Slovenija iz čipke

9.) Vipavska dolina

Vipavski dolini pravijo tudi slovenska Toskana. Prijetna klima, starodavni dvorci, gradovi in cerkve res malo spominjajo na Toskano. Potem pa je tu še Gora – vzpetina nad Vipavsko dolino, kamor vodi slovenska cesta smrti, gor pa najdemo zanimive kraške pojave (škraplje, Otliško okno) in čudovite razglede na dolino spodaj. Vredno obiska.

PREBERI ŠE  Vipavska dolina - najlepši kotički in znamenitosti
sonce sije skozi Otliško okno

Otliško okno ob sončnem zahodu

10.) Klasična Notranjska

En tak tipičen turističen izlet v Sloveniji je izlet na Notranjsko. Najprej se odpeljemo do ikoničnega Predjamskega gradu, potem pa lahko obiščemo ali Postojnsko jamo ali pa Škocjanske jame, za bolj avanturistične pa definitivno priporočava Križno jamo. Vse tri so zelo lepe in zanimive, vsaka po svoje. Nedaleč od Postojne se nahaja še krajinski park Rakov Škocjan, poln kraških pojavov in izredno zanimiv za sprehode. Če ostane še kaj časa, pa se zapeljite še do Cerkniškega jezera – če ga boste ob vašem obisku našli, seveda. Nama je bilo čolnarjenje po jezeru prečudovito. No, Notranjska ponuja še marsikaj, preverite več v objavi na blogu:

PREBERI ŠE  Izlet na Notranjsko - jame, gradovi, jezera in medvedi
ženska v jami Tkalca, Rakov Škocjan

Tkalca jama, Rakov Škocjan

11.) Kraški rob

Kjer se stikata Kras in Istra, tam je nastal Kraški rob – dolga linija pečin, ki se raztezajo vse od Italije (nad Trstom) pa do Hrvaške na jugu. Midva sva Kraški rob prehodila in potrdiva lahko, da je bila to eden boljših izletov oz. trekingov po Sloveniji. Razgledi so fenomenalni, pokrajina pa tudi. Sploh čisto na koncu, ko sva prišla do  Velega Badina, kar nisva mogla verjeti, da je to res Slovenija. Čudovito!

PREBERI ŠE  Pohod po Kraškem robu - od Socerba do Sočerge
Kraški rob

Hoja po Kraškem robu

12.) S kolesom ob Slovenski obali

Slovenska obala meri le 42km in verjetno jo vsak zelo dobro pozna. Ampak, ali ste vedeli, da je tudi na tem delu Slovenije nekoč potekala ozkotirna železnica, ki je povezovala Trst s Hrvaško Istro. Tudi po trasi te železnice je danes urejena kolesarska pot. Malo rekreacija (kolesarjenja), veliko čudovitih razgledov, pa še kakšno znamenitost lahko sproti vidimo. Midva sva se nekajkrat odcepila od glavne trase in si tako pogledala Izolo, Piran in Sečoveljske soline, kopat pa sva se šla na Debeli Rtič.

PREBERI ŠE  Kolesarjenje ob slovenskem morju - po trasi železnice Parenzana

S kolesom ob morju

13.) Pekel pri Borovnici

Pekel pri Borovnici je prijetna soteska v bližini Ljubljane. Sestavljena je iz petih slapov, ob katerih se lahko vzpnemo vse do vrha. Poleti Pekel pri Borovnici ponuja prijetno ohladitev, možnost pohodništva in plezanja ter kopanja v tolmunčkih pod slapovi.

PREBERI ŠE  Ohladitev v poletni vročini: Pekel pri Borovnici
tretji slap Pekel v Borovnici

Pekel ali raj? Številni slapovi so prav pravljični

14.) Iški vintgar

V bližini Ljubljane je še ena lepa soteska – Iški vintgar. Idealen za poletno ohladitev ob potočku, lahko se podate na nekoliko daljši sprehod oz. pohod ob reki Iški do njenega sotočja s potočkom Zala. Za bolj aktivne pa je v Iškem vintgarju tudi plezališče.

iški vintgar

Iški vintgar

15.) Ribnica in okolica

Ribnica verjetno ni ravno prva ideja za izlet, kajne? Pa vendar je tako zelo zanimiva. Midva sva Ribnico obiskala predvsem zaradi suhe robe – v Rokodelskem centru sva si ogledala, kako suho robo izdelujejo in seveda nekaj kosov tudi nakupila. Potem pa sva si ogledala še Ribniški grad, izvir Ribnice, Plečnikovo delo – zvonik v Ribnici … same zanimive in res lepe stvari!

PREBERI ŠE  Ribnica, kjer je suha roba doma (izlet v Ribnico in okolico)

V Ribnici sva si ogledala delavnico suhe robe

16.) Kočevsko

Če razmišljate o dopustu v Sloveniji, je Kočevsko gotovo dobra izbira. Gozdovi Kočevja ponujajo številne pohodniške poti in seveda veliko živali. V bližini so še čudovita jezera, starodavni gradovi in skrivnosti iz časa Jugoslavije. Od Baze 20, grobišč povojnih pobojev, do bunkerja Škrilj, ki je še danes na vojaškem (zaprtem) območju, a odprt za najavljene obiskovalce. Naju je Kočevsko čisto navdušilo s svojo zeleno naravo in zanimivo zgodovino. Gotovo se še vrneva.

PREBERI ŠE  Kočevsko - izlet v naravo in zgodovino
ženska sloni na ograji in gleda na jezero - Reško jezero

Narava na Kočevskem je res čudovita

17.) Bela krajina

Belo krajino večinoma poznamo po reki Kolpi. Ampak Bela krajina je veliko več kot nekdanji Schengenfest 🙂 Izlet v Belo krajino lahko pomeni, da boste videli črno človeško ribico, da se boste sprehajali med meter in pol visoko praprotjo, da boste sedeli na antičnih kamnih svetišča mitreja ali pa da boste občudovali modrino izvira Krupe.

PREBERI ŠE  Bela krajina - izlet presenečenja
moški skače v vodo s pomočjo gugalnice. kopališče Benetič pri Vinici

Kopališče Benetič, skok v Kolpo

18.) Dolenjska

Dolenjska zavzema precej velik del Slovenije, ampak tista najbolj tipična Dolenjska je ob reki Krki. Ker je regija res velika, je tudi možnost za izlete, aktivnosti in oglede ogromno. Dolenjsko zagotovo zaznamujejo gradovi. Vsi poznamo grad Otočec, potem pa so tam še številni drugi, manj poznani gradovi. Recimo grad Žužemberk, grad Hmeljnik in Hudičev turn. Na reki Krki se da veslati oz. čolnariti, da se plavati, ob Krki pa najdemo tudi toplice. Vsem so poznane Čateške toplice, imamo pa tudi Šmarješke, Dolenjske, Kljunove toplice (te slednje so  najstarejše toplice v Sloveniji) ter Klevevška toplica (ki je popolnoma naravna in omogoča kopanje v toplem bazenčku ob reki). Omeniti velja še Fontano cvička, čudovito mesto Novo mesto ter deželo kozolcev v Šentrupertu. Dolenjska je vredna večdnevnega obiska!

PREBERI ŠE  Izlet na Dolenjsko: cviček, grički, gradovi in kozolci
zelen travnik in grad žužemberk v ozadju

Grad Žužemberk s plaže ob Krki

19.) Kostanjevica na Krki

Če iščete idejo za romantičen izlet, pa ne želite na Bled, potem predlagava Kostanjevico na Krki. Staro mesto je zgrajeno na otoku sredi reke Krke in je res čarobno. V Kostanjevici se da tudi najeti čoln, s katerim se lahko podate malo po reki. V bližini pa je še kar nekaj zanimivosti: Galerija Božidarja Jakca – izredno zanimiva, kartuzija Pleterje – obisk možen samo za moške ter Krakovski gozd – močvirnati gozd s termalnim izvirom.

PREBERI ŠE  Kostanjevica na Krki - znamenitosti in izleti v okolici
dolg hodnik samostana oz. galerije Božidar Jakac

Čudovita Galerija Božidar Jakac

20.) Kozjansko

Kozjansko ali Kozjanski park se nahaja na skrajnem vzhodu Slovenije, tik ob reki Sotli (ki je tudi mejna reka s Hrvaško) ter med Brežicami in Podčetrtkom. Kozjansko se lahko pohvali s številnimi gradovi (grad Podsreda, grad Pišece, samostan Olimje), s prelepo naravo (zeleni grički, prekriti z vinogradi ter gozdovi), zanimivimi repnicami – podzemnimi shrambami ter nama najbolj zanimiva stvar: ptiči čebelarji! To so izredno pisani ptički, ki priletijo iz juga Afrike na Kozjansko in si tu naredijo gnezda.

PREBERI ŠE  Kozjansko - gričevnata pokrajina na vzhodu Slovenije
pisan ptič na suhi veji, ptič čebelar, kozjansko

Prelepi, pisani ptički čebelarji

21.) Posavje

Posavje je del Slovenije okoli reke Save od Zidanega mostu pa do meje s Hrvaško v bližini Brežic. Tukaj je Sava že izredno široka in vodnata, teče pa po ravnici. Okoliški grički pa so pogosto posejani z vinogradi. Posavje se lahko pohvali s številnimi gradovi, npr. grad Mokrice, grad Brežice, grad Rajhenburg (Brestanica), grad Sevnica. V bližini Krškega sva našla izredno lepe slapove, nad Brežicami pa se dvigujejo hribi s prekrasnim gozdom. Pa da ne omenjam pestre zgodovine tega območja. Nama je bil to eden bolj zanimivih izletov po Sloveniji.

PREBERI ŠE  Izlet v Posavje - kje sploh je to in kaj je tam za videti
Grad Rajhenburg nad reko Savo

Grad Rajhenburg

22.) Zasavje

Zasavje je predel Slovenije nekje med Litijo in Zidanim Mostom. Osrčje Zasavja pa so nekdanja rudarska mesta Zagorje ob Savi, Trbovlje in Hrastnik. Kogar zanima zgodovina rudarjenja, življenje rudarjev in kaj je od premogovnikov ostalo, naj si pogleda muzej premogovništva v Zagorju in virtualni muzej 4. dritl v Trbovljah. Za navdušence nad odbitimi stvarmi pa je Trboveljski dimnik gotovo pravi naslov. Dimnik sedaj že zaprte Termoelektrarne Trbovlje je s svojimi 360m najvišji dimnik v Evropi in tudi najvišja stavba v Sloveniji, višji je celo od Eifflovega stolpa!

PREBERI ŠE  Izlet v Zasavje: najvišji dimnik v Evropi, premogovniki, hribi ...

Trboveljski dimnik je bil gotovo vrhunec izleta v Zasavje!

23.) Kamniška Bistrica in Velika planina

Za lažji sprehod v naravi priporočava izlet na Veliko planino. Če imate vsaj malo kondicije, se nanjo vzpnite peš – hoja na Veliko planino je enostavna in ob čudovitih razgledih na gore, Ljubljansko kotlino in pastirske staje prav prijetna. Če pa imate rajši slapove in soteske, pa priporočava prav tako kratek sprehod po dolini Kamniške Bistrice: do slapu Orglice ali soteske Predaselj. Sploh slednja je pravo presenečenje.

PREBERI ŠE  Kamniška Bistrica - izlet v prekrasno naravo
planšarska koča na Veliki planini

Obnovljena planšarska koča na Veliki planini

24.) Logarska dolina in Solčavsko

Solčavsko je skupno ime za tri ledeniške doline: Logarsko dolino, Robanov kot in Matkov kot ter za vse gore v okolici – tako Kamniško-Savinjske Alpe kot tudi Karavanke. In povem vam, ti kraji so naravnost čudoviti. Kakšni razgledi, kakšna polja, gozdovi, samotne kmetije s posebno in zanimivo arhitekturo. Najbolj poznani kotički so Logarska dolina, slap Rinka, jama Potočka zijalka, ne pozabite pa tudi na Solčavsko panoramsko cesto ter Robanov kot.

PREBERI ŠE  Solčavsko: Logarska dolina, Matkov kot in Robanov kot - ideja za aktiven izlet po Sloveniji
PREBERI ŠE  Matkov Škaf - naravni fenomen na Solčavskem
par, ki sedi na travniku ob cesti v Logarsko dolino

Na vhodu v Logarsko dolino

25.) Pohorje

Najbolj vzhodni deli Alp so na Pohorju, ki naju rahlo spominja na Pokljuko. Gre za planoto, preraščeno s skrivnostnim smrekovim gozdom, polnim pohodniških poti in lepih razgledov. Izmed številnih možnih izletov po Pohorju bi izpostavila Lovrenška jezera, ki so res nekaj posebnega. Črna jezera se nahajajo na neke vrsti jasi, ki je preraščena z nizkimi borovci. Lepe lesene potke, ki so speljane med jezeri pa celotno stvar naredijo izredno fotogenično.

PREBERI ŠE  Lovrenška jezera - biser Pohorja
lovrenška jezera

Lovrenška jezera so biser Pohorja

26.) Koroška

Koroška je še ena taka odročna regija, za katero pogosto kar pozabimo, da jo imamo. Tisti, ki Koroško poznajo, se bodo gotovo spomnili na Peco, Kralja Matjaža in rudnik Mežica. Danes zaprt rudnik svinca si lahko ogledate peš, s kolesi ali s kajaki, Kralja Matjaža lahko vidite kot odtis v pobočju Pece ali pa obiščete njegovo votlino.  V Dravogradu se lahko vrnete v čas 2. svetovne vojne in si pogledate nemške zapore, v Ravnah na Koroškem pa si poglejte malo umetnosti: Forma Viva. Seveda je Koroška polna raznoraznih pohodniških poti npr. sprehodi po krajinskem parku Topla, vzpon na Uršljo goro, po soteski … in še kaj bi se našlo.

PREBERI ŠE  Odkrivava Slovenijo: izlet na Koroško
obris Kralja Matjaža v gori

Vidiš kralja Matjaža?

27.) Prekmurje

Včasih zelo nepoznana regija Slovenije pa v zadnjih letih močno pridobiva na prepoznavnosti. Ravno zato, ker je tako daleč, tako drugačna je tako zelo zanimiva. V Prekmurju se lahko naučite delati prekmursko gibanico, poskusite bograč, se kopate v številnih toplicah, si ogledate Mlin na Muri ter se naužijete lepot Goričkega. Vzemite si vsaj 2 dni časa za raziskovanje Prekmurja.

PREBERI ŠE  Izlet v Prekmurje - od Murske Sobote do Lendave
PREBERI ŠE  Goričko, od kod lepote tvoje?
pogled skozi cvetoče drevje na okroglo leseno cerkev

Idilično Goričko: okrogla kapelica Rotunda

Tole so trenutno najini predlogi za izlete po Sloveniji. Ko bova naredila še kakšnega, ga dopiševa, hkrati pa lahko tudi vi v komentarjih podate še svoje predloge.

Komentiraj

1 Komentar

Melita 07/2020 - 22:40

Obisk pomurja ter pot ob Muri:
Konjišče
Dom penine ( klet pod Slapom, pod Rimskim kolesom in pod Skalo)
Negovski grad
Sikaloo Zoo, Boračeva
Terme Banovci

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena