S kolesom od Opatije do Lovrana

Sončen in topel vikend sva izkoristila za kratek izlet čez mejo – na Hrvaško. Pač po dolgi in mrzli zimi sva bila neučakana in sva želela morje videti čim prej. Da pa ne bi bil to samo navaden izlet, sva s seboj vzela še kolesa in se odpravila na kolesarjenje po Opatiji, natančneje, s kolesom sva šla iz Opatije do Lovrana.
V Opatijo sem si želela že od takrat, ko sem kupovala letalske karte za Ekvador. Kje je povezava med Ekvadorjem in Opatijo, se sprašujete? Ko sem se odpravljala v Ekvador, sem ravno dobila službo, kar je pomenilo minimalno število dni dopusta, 6 – če smo natančni. To je zadostovalo ravno za čas trajanja IAESTE konference, ki se je tisto leto odvijala v Quitu, glavnem mestu Ekvadorja. Po karte sem se šla v turistično agencijo Kompas, agentu povedala želeno destinacijo in trajanje potovanja, on pa me debelo pogleda: “Za en teden greš v Ekvador?! Ljudje grejo v Opatijo za dlje časa!” 🙂 In takrat sem prvič pogooglala Opatijo, ki me je navdušila.

Kolesarjenje po Opatiji

Najin kolesarski podvig ni bil naporen, nisva se vzpela na kakšen noro visok prelaz ali prekolesarila izjemno velike razdalje … bilo pa je ČUDOVITO! Toplo pomladno sonce, lepi razgledi in malo rekreacije …

Kolesarjenje ob morju, Opatija

Opatijo gotovo poznate vsi – to je turističen kraj v Istri, samo par kilometrov iz Reke. Lovran, cilj najinega kolesarjenja, pa je še manjša vasica približno 6km južno od Opatije. Povezuje ju Lungomare, z drugim imenom tudi Obalno šetalište Franz Josef I – s kamni tlakovana pot, ki vodi tik ob obali in ponuja čudovite razglede na morje ter otoka Krk in Cres v daljavi. Sedaj, spomladi, ko še ni veliko ljudi, se da to pot tudi prekolesariti, poleti pa je to striktno peš cona.

Tlakovana pot Lungomare je idealna za kolesarjenje

Kolesarjenje je res ležerno: nobenih hudih klancev, večinoma gre samo naravnost, tudi razdalja ni velika – le 6km, tako da imate vmes res veliko časa, da se ustavite, razgledate, nadihate morskega zraka, na začetku ali na koncu izleta pa si ogledate še Opatijo in njene znamenitosti. Idealno za aktiven enodnevni izlet!

Tunelčki na poti s čudovitimi pogledi

Nasveti za izlet v Opatijo

  • parkiranje v Opatiji – ob morju – je povsod plačljivo, če pa ste pripravljeni malo hoditi, pa pustite avto višje nad mestom, tam je brezplačni parkirni prostor lažje najti
  • da se izognete plačevanju hrvaške cestnine, zapustite hrvaško avtocesto na prvem izvozu (Rupa) – to je takoj za mejnim prehodom Jelšane in potem samo sledite cesti do Opatije
  • če nimate koles, lahko Lungomare obalno potko z lahkoto tudi prehodite.

Ko sva prekolesarila od Opatije do Lovrana in nazaj.

Morda niste vedeli, ampak Opatija je postala letovišče že v času Avstro-Ogrske, ko so se tja začeli umikati razni aristokrati in drugi pomembnejši člani takratne elite. Opatija jim je bila dovolj blizu, hkrati pa je bila dovolj mirna, da so se tu lahko spočili od napornega dunajskega življenja in uživali v lepotah morja.

Razgled iz Opatije proti Krku (brez Photoshopa!)
Ni ravno mivkasta plaža, ampak je pa noro lepo. In ta turkizna modra barva barja … oh!

Ogledi v Opatiji

Najbolj poznan hotel v Opatiji je Hotel Kvarner, ki je bil prvi hotel (zgrajen leta 1884) in je pomenil začetek turizma v kraju. Prav ta hotel je odprt še danes in predstavlja glavno znamenitost Opatije, saj je eden bolj ohranjenih avstro-ogrskih zgradb, ki jih je sicer po mestu ogromno.

Hotel Kvarner danes

Ogledati si je vredno še cerkev sv. Jakova, ki izvira že iz 14. stoletja – takrat je služila za sedež benediktinske opatije in po njej je tudi samo mesto – Opatija – dobilo ime. Do danes je bila cerkev večkrat prenovljena, tako da ni več kaj dosti sledov prvotne zgradbe. Ni pa zato nič manj lepa. Nasprotno! Cerkvica je res čudovita z lepim vrtom in razgledom na morje, notranjost pa je svetla in prostorna – vsaj občutek daje tak, saj je nad oltarjem velika apsida.

Notranjost cerkve sv. Jakova

Ikona Opatije pa je gotovo Deklica z galebom – manjši kip, ki stoji na skali nad morjem in ima za seboj zanimivo zgodbo.

Deklica z galebom

Bilo je leta 1891, ko je Opatija doživljala svoj razcvet z navalom avstro-ogrskih turistov. Med njimi je bil tudi grof Kasselstadt, ki je s svojo ženo nekega usodnega večera plul po morju. Ujela ju je nevihta in ladja je potonila nedaleč od obale. Njegova družina je v spomin na tragični dogodek dala postaviti kip Marije – Madona del Mare. Morje, veter, sonce in sol so načeli in uničili tudi ta kip in leta 1956 so ga umaknili, prenovili in postavili v muzej, na staro mesto pa postavili novo skulpturo – Deklico z galebom, ki jo lahko vidimo še danes.

Prvotni kip – Madona del Mare
 
Je napovedano lepo vreme za vikend? Hitro v Opatijo na dozo sonca in morskega zraka 😉
Katarina uživa na soncu, v ozadju mesto Reka
Ko sva prekolesarila od Opatije do Lovrana in nazaj, sva šla počivat v lokal Lido
Zaključek izleta! Aja, pa Adidaske so zakon 😉

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!