Viza za Sudan

Kako si urediti vizo za Sudan

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Po letih potovanj večinoma v Amerike, kjer Slovenci viz ne potrebujemo, sva že kar malo pozabila, kako stresno zna biti urejanje vse te birokracije. Ampak, tokrat bova potovala v Afriko, natančneje v Sudan in Egipt in obe državi zahtevata vizo za vstop v državo. Začnimo z bolj komplicirano državo – Sudanom. Torej, viza za Sudan – kako in kje jo dobiti, koliko stane in kateri dokumenti so potrebni.

viza za Sudan

viza za Sudan

Viza za Sudan

Dejstvo številka ena: Slovenci potrebujemo vizo za Sudan PRED prihodom v državo.

Dejstvo številka dve: vizo je treba urediti osebno na veleposlaništvu Sudana (na Dunaju).

Dejstvo številka tri: Potni list pa mora biti veljaven še 6 mesecevpo odhodu iz Sudana.

Dejstvo številka štiri: viza je veljavna dva meseca od izdaje, bivanje v Sudanu pa je omejeno na en mesec. To pomeni, da se ne prehitro zagnati v tole prijavo za vizo.

Kje se dobi vizo za Sudan?

Za Slovence je odgovorno veleposlaništvo Sudana na Dunaju. Nimajo spletne strani, email, ki sva ga našla na spletu, ne deluje, tako da nama ni preostala drugega, kot da sva jih klicala. Poskusila sva več telefonskih številk in odgovor sva dobila na tejle: +4317102343, email pa sva potem od njih dobila z naslova: consulate@sudanivienna.at.

Ko sva jih enkrat priklicala, so stvari stekle. Zelo prijazen gospod mi je povedal, katere dokumente morava predložiti prijavi za vizo, na email pa mi je poslal obrazec za vizo. Dogovorili smo se tudi, da potnih listov ne bova pošiljala, pač pa jih prineseva s seboj, ko se bova osebno oglasila na ambasadi. Obisk ambasade je obvezen, saj te čaka oddaja prstnih odtisov ter kratek intervju. Nič hujšega. Več pa opišem spodaj.

Obisk veleposlaništva Sudana na Dunaju

Veliko ljudi potuje v Sudan iz Egipta, zato je možnost, da si uredimo vizo tudi na sudanski ambasadi v Kairu. Vizo dobiš v enem dnevu, vendar je cena dvakrat višja kot na Dunaju. Midva se tega nisva poslužila, saj sva letela direktno v Sudan, dajem pa tule povezavo do enega bloga, kjer je ta postopek opisan: https://tom-spirit.com/en/how-to-get-sudan-visa-in-egypt/

Dokumentacija za prijavo – viza za Sudan

Po pošti (priporočena pošiljka) sva na ambasado poslala naslednje dokumente:

  • izpolnjen obrazec za vizo
  • kopija potnega lista
  • potrdilo o rezervaciji nastanitve
  • letalska karta
  • 2 fotografiji, ki morata biti enaki kot v potnem listu
  • neobvezno, ampak midva sva napisala še kratko spremno pismo, kdo sva, zakaj želiva potovati v Sudan in katere dokumente vsebuje pošiljka.

Omeniti velja, da booking.com in podobne spletne strani v Sudanu ne delujejo, tako da je treba nastanitev kontaktirati direktno in se dogovoriti za rezervacijo. Nedolgo nazaj je začel v Sudanu delovati Airbnb! Midva sva tako rezervirala občutno cenejše stanovanje (hoteli v Kartumu so redki in dragi). Če boste storili enako, poskrbite, da se na potrdilu rezervacije vidi naslov nastanitve ter kontakt: ime, priimek gostitelja, njegov telefon ter email. Samo potrdilo, ki ti ga izda Airbnb ni bilo dovolj!

Marsikatero drugo veleposlaništvo Sudana zahteva tudi povabilno pismo, Letter of invitation (LOI krajše). Na srečo tega na Dunaju niso zahtevali.

PREBERI ŠE  Kakšne so kaj cene v Patagoniji?

Potni list in v njem viza za Sudan

Čas za procesiranje prijave je 5 delovnih dni, vendar pokličite prej na veleposlaništvo in preverite, če lahko na vaš želeni datum pridete do njih. Da ne bodo slučajno ravno zaprti (to se je skoraj zgodilo nama – še dobro, da sem klicala) in da vas bodo pričakovali. Vize pa itak niso pripravili vnaprej 😅.

Cena sudanske vize je 70€, plača se v gotovini, brez računa 😀.

Naslov veleposlaništva je: Sudan embassy, Consular section, Reisnerstraße 29/5, 1030 Wien, Avstrija.

Obisk sudanskega veleposlaništva na Dunaju

Nisva vedela, kaj pričakovati, ko sva se peljala na Dunaj. V najboljšem primeru, bi prevzela vizo v recimo eni uri, potem pa šla malo po Dunaju. A temu ni bilo tako. Sudan je pač Afrika in tam vse traja malo dlje. Tako sva tudi midva cel dan preživela na Sudanskem veleposlaništvu.

Oddaja prstnih odtisov

Ko sva prišla, so naju sicer prijazno pozdravili, nama pokazali čakalnico (manjšo dnevno sobo) in povedali, da naj malo počakava. Po približno eni uri je prišel do naju gospod, s katerim sva bila prej tudi po telefonu v stiku. Prinesel je najina obrazca za vizo, kamor sva potem v pričo njega oddala prstne odtise. In potem sva spet čakala …

Oddaja prstnih odtisov - prijava za vizo za Sudan

Oddaja prstnih odtisov – zato sva morala na Dunaj!

Intervju

Čez približno eno uro in pol, naju je ta isti gospod prišel iskat in naju peljal k šefu. Mlajši gospodič, elegantno oblečen v veliki pisarni, za veliko mizo. Tu je bil intervju. Vprašal naju je, kakšen plan imava za potovanje, kje bova spala, kako to, da ne potujeva z agencijo, če veva, koliko stvari stanejo v Sudanu, če imava dovolj denarja za potovanje. Delovalo je kot sproščen pogovor. Predvsem je hotel vedeti, če sva pripravljena za potovanje, ki ni tako enostavno. V Sudanu so imeli nedavno državni udar, bankomati tujih kartic ne sprejemajo in je treba s seboj nesti gotovino – to je večkrat poudaril. Pa da morava vedeti, kje bova spala, pri kateri osebi – to je bilo zaradi zelo skope potrditve rezervacije s strani Airbnb.

Veliko čakanja vmes

In potem sva spet čakala … Po kakšne pol ure, naju je začelo skrbeti za avto, ki sva ga parkirala pred veleposlaništvom za cca eno uro. Rok je šel vprašat, kdaj bo viza nared. Odgovor je bil, da naj kar greva na kosilo, saj bo še malo trajalo.

Ok, sva šla na kosilo in se vrnila malo pred 14h, ko naj bi se veleposlaništvo zaprlo. Čeprav so nama zatrdili, da bodo delali vsaj do 16h. Ob 14h so bila vrata zaklenjena in na telefon se ni nihče več oglašal! Po nekaj minutnem trkanju in klicanju na vse možne telefone, je le nekdo prišel odpret.

Načakala pa sva se na Dunaju …

Končno dobila vizo!

In potem sva spet čakala … še približno eno uro. Mimo je prišel en zaposleni in komentiral: “Vidva pa že kar dolgo čakata.” Odgovorila sem mu: “Res je, ampak morava danes dobiti vizo. Prišla sva iz Slovenije in brez potnih listov ne moreva nazaj, ne moreva prečkati meje.” No, potem pa sva bila hitro poklicana v pisarno za izdajo vize. Dobila sva potne liste, na hitro preverila, da so podatki na vizi pravilni, plačala vsak 70€ in stvar je bila zaključena. Trajalo je točno cel delovni dan, da sva dobila vizo.

PREBERI ŠE  Popotniški nasveti za Sejšele

Viza za Sudan v potnem listu, ni pa to še konec

V Sudanu naju čaka še cel kup birokracije. Registracija na policiji, pridobitev dovoljenja za potovanje, pridobitev dovoljenja za fotografiranje … Bo še pestro. Ampak več o tem v kakšni drugi objavi.

Komentiraj

2 komentarja

Ugo 02/2023 - 20:15

Dobra sta.
Kako sploh vse zmoreta.

Odgovor
Katarina 02/2023 - 8:16

Hvala ❤️ Za pravi cilj se splača potruditi. In ni tako težko, vsaj nama se ne zdi.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena