Ogled medvedov v naravi – Romunija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Verjetno že veste, da imava zelo rada živali. Kadar se le da, na potovanjih opazujeva živali v njihovem naravnem okolju, vsekakor pa sva proti ujetništvu ali izkoriščanju živali. Tako pred vsakim novim potovanjem pogledava tudi, katere zanimive živali živijo tam in kje se jih da videti v naravi. Romunija je znana po velikem številu medvedov, ki živijo v Karpatih. Toda, kje medveda videti v naravi na varen način? Povprašala sem znanko iz Romunije, ki mi je povedala, kje je ogled medvedov v naravi mogoč in skoraj garantiran. To je v naravnem parku Mohoš – okolica jezera Svete Ane (Lacul Sfânta Ana) in močvirja Mohoš (Tinovul Mohoș). To sta dve vulkanski jezeri na razdalji približno 2km na vrhu nekdanjega vulkana. Že sama pokrajina je lepa in zanimiva za obisk, prisotnost medvedov in možnost ogleda medvedov v naravi pa stvar naredi direkt za naju.

rjavi medved

Rjavi medved v Romuniji

Ogled medvedov

Opazovanje medvedov iz opazovalnice

Res sva si želela videti medveda, zato sva po priporočilu domačinke rezervirala ogled medvedov iz opazovalnice. Opazovalnica je v bližini jezera svete Ane, dostopna pa je samo v spremstvu “Medvepásztor”-ja. To je v prevodu medvedjega pastirja 😀 Ogled se je začnel ob 18.30, ko smo se zbrali na parkirišču. Naročili so nam, da moramo utišati telefone in vse ostale naprave, ki bi lahko oddajale zvoke. Potem pa smo se v vrsti, eden za drugim v tišini odpravili približno 5 minut peš skozi gozd do opazovalnice. Tiho smo se spravili v opazovalnico in še predno sva se usedla na svoje mesto, sva že zagledala medvede!

Medved prihaja proti opazovalnici. medved na travniku

Medved prihaja proti opazovalnici

O, waw! Roka sem cukala za rokav: »Rok, medved, medved je!« No, dejansko sta bila dva medveda. Medvedka, ki je bila res ogromna in temno rjava ter mladiček, ki je bil malo manj ogromen in svetlejšega, rjavega kožuha. Kakšnih 20 minut smo ju lahko opazovali, kako sta iskala hrano (medvedji »pastirji« jim vržejo malo koruze, da jih tako zamotijo oz. dlje časa obdržijo pred opazovalnico). Nato je prišel še tretji medved. Še en ogromen, temno rjav medved. A ta ni ostal dolgo, malo je povohljal naokoli, potem pa ga je nekaj prestrašilo in je stekel stran. Mali medvedek je v bližini našel še nekaj vode in se prav nonšalantno napil, da mu je teklo iz gobca, potem pa sta oba z mamo odhlačala v gozd. Še malo smo sedeli in prišel je še en medved. Morda je bil isti mladič, kot smo ga že videli, ali pa kakšen nov. Ampak prav lepo počasi se je sprehodil na jaso, malo povohljal okoli, potem pa odkorakal nazaj v gozd.

medvedka z mladičem na travniku

Medvedka in njen mladiček na paši

Bilo je super doživetje. Sicer bi si želela, kakšnega človeškega opazovalca manj (skupina se nama je zdela kar velika in niso bili ravno najbolj tiho), ampak medvede sva pa videla na res blizu. Moja največja želja kar se tiče potovanja po Romuniji je bila uresničena!

Opazovanje medvedov v naravi

Pravijo, da če kampiraš v kampu ob jezerih Svete Ane in Mohoš, boš medveda skoraj gotovo videl v naravi. Posledično je celoten kamp ograjen s približno 2m visoko električno ograjo, ki omogoča miren spanec obiskovalcem. Poleg tega pa imajo rangerji, ki so nastanjeni poleg kampa, tudi izurjene pse. Eden je za signalizacijo – kuža, ki prvi zazna prisotnost medveda in začne lajati, potem pa imajo še dva psa, ki medvede preganjata. Nihče si namreč ne želi medveda, ki bi se preveč razvadil in postal stalni gost v okolici kampa.

opazovanje medvedov v naravi, Romunija

Kaj praviš? Da mi ne daš svoje hrane?! 🙂

Proti večeru, ko so vsi dnevni obiskovalci jezer odšli in je začel padati mrak, sva ostala sama. Edina gosta v kampu za to noč. Bilo je kar malo strašljivo, a saj imava ograjo okoli, bo že dobro, sva si mislila. Ravno sva si kuhala večerjo, ko so psi začeli lajati, hkrati pa sva slišala tudi glasove rangerjev. Kaj se je zgodilo?

PREBERI ŠE  Popotniški nasveti - Romunija

Medved seveda! Medvedka je prišla pred kamp! Ranger je spustil tistedva psa, ki sta se hitro pognala za medvedko in jo pregnala v gozd. Vprašat sva šla rangerja, zakaj to delajo, zakaj preganjajo medvede. A ne bi bilo super, da bi gostje lahko redno videvali medvede pred kampom?

rjavi medved na travniku

Ogled medvedov v naravi je v Romuniji precej enostaven – medvedi pridejo tudi do kampov!

Pa nama je razložil, da so medvedi v Romuniji velik problem. Ker jih je preveč in so preblizu naselij. In ker medvedi niso izbirčni, jim je vsa hrana dobra. Najboljša je tista, ki jo z lahkoto dobijo. To pa je v okolici naselij (ali kampov). Tega pa si seveda nihče ne želi. Bliže, ko so medvedi, več je nevarnosti za kakšno srečanje s človekom in tudi napad. Povedal nama je, da je v bližnjem kraju Baile Tușnad “vojno stanje”. Skoraj vsak večer medvedi lomastijo po naselju in nedavno se je zgodilo, da je medved nekoga napadel in ta oseba je še vedno v kritičnem stanju. Odstrel medvedov v Romuniji ni dovoljen oz. populacija ni tako regulirana kot pri nas. Medvedi se množijo in se preveč navajajo na človeka. Tak medved ni več pravi medved. Na nek način je navajen naselij in človeka, a še vedno je to divja žival in nepredvidljiva tudi za kakšen napad. Zato imajo rangerji pse okoli kampa, da medveda preženejo, še preden pride do kakšne hrane. Ranger pravi, da je tak pregon s psi dober za medveda in za pse. Psa sta celo noč potem zunaj in se “zlaufata” po gozdu ter od kampa pridno odženeta medvede, medved pa se tako navadi, da tam ni prijetno, da ni dobrodošel.

rjavi medved - opazovanje medvedov v naravi, Romunija

Opazovanje medvedov v naravi – Romunija.

Naravni park Mohoș

Naravni park Mohoș zajema vulkansko jezero Svete Ane (Lacul Sfanta Ana po romunsko) in bivše vulkansko jezero, danes močvirje Mohoș (izgovorjava Mohoš). Obe jezeri sta v kraterjih ugaslega vulkana Ciomatu Mare v vzhodnih Karpatih v Romuniji. Park je dostopen z avtom po sicer precej slabi asfaltirani cesti. Od mesta Brašov je oddaljen 80km ali slabi 2h vožnje in je idealen za odmik od vročine v mestih.

Jezero Svete Ane (Lacul Sfanta Ana)

Jezero Svete Ane je menda edino vulkansko jezero v vzhodni in osrednji Evropi, kar je že svojevrstna posebnost. Poleg medvedov se sem splača priti tudi zaradi jezera samega. Okolica je res lepa, gosto zelenje, smreke, ki prijetno dišijo in jezero v nekdanjem vulkanskem kraterju. Od kampa oz. parkirišča je do jezera približno 1km oz. 15 minut hoje po klancu navzdol. Teoretično lahko že na tej poti vidimo medveda, čeprav čez dan, ko je tam veliko obiskovalcev, to ni zelo verjetno.

jezero zelene barve z zelenimi smrekami v ozadju

Vulkansko jezero Svete Ane (Lacul Sfanta Ana)

Močvirje Mohoș (Tinovul Mohoș)

Na drugi strani kampa je še eno jezero – če temu lahko tako rečemo. Včasih sta bili jezeri sv. Ane in Mohoș »twin lakes«, dvojni jezeri, vulkanskega izvora. Jezero sv. Ane se polni le s padavinami, jezero Mohoș pa te »sreče« nekako nima in se počasi suši. Ostalo je samo še močvirje, nekaj čisto črnih jezer (naju so spomnila na Lovrenška jezera) in pa izredno zanimivo rastje. Ogled jezera Mohoș je možen samo z vodičem. Skupina se zbere ob določeni uri tekom dneva (v najinem primeru je bilo ob 15 čez, npr. 15.15, 16.15, 17.15 itd). Najin vodič je govoril samo romunsko, tako da sva bolj malo razumela, ampak sva pa dovolj videla. Nama je bil ta kraj res všeč. Tako poseben, tako drugačen je bil. Močvirnata tla, mahovi, mesojede rastline (!), suha drevesa, nizko grmovje in vmes kakšno čisto črno jezero. Prelepo!

Nasveti za ogled medveda v naravi

  • Vsekakor priporočava kampiranje v “Bear camp”, kampu v naravnem parku Mohoș. Kamp je čudovit, v prelepi naravi, možnost, da vidite (ali pa vsaj slišite) medveda je velika, hkrati pa ste v kampu varni. Cena je bila 75 romunskih levov (cca 15€) za dve osebi v šotoru, kar ni veliko.
  • Tu okoli je res veliko medvedov, zato sprehajanje zvečer ali zgodaj zjutraj ni ravno priporočljivo.
  • Priporočljivo je, da imate »bear spray« – sprej za odganjanje medvedov. Za vsak slučaj, če kje srečate kakšnega ne ravno prijaznega medvedka. Dobi se jih pri nas v lovskih trgovinah, pa tudi v Romuniji, le da so tam dražji. Tudi midva imava enega, če bi ga kdo potreboval. Najdeš ga tule.
  • Ogled medveda iz opazovalnice je organizirana zadeva, kjer je potrebna predhodna prijava. Tole je spletna stran, kjer izpolnite obrazec in se prijavite. Vodiči oz. medvedji pastirji govorijo romunsko, madžarsko in tudi angleško, tako da komunikacija ne bi smela biti problem.
  • Ogled medveda iz opazovalnice je varen in, če vprašate rangerje, tudi edini pametni način opazovanja medvedov. Veliko boljše je, da obiskovalci takole iz varnega zavetja opazovalnice vidijo medveda, kot pa da sami »rinejo« v gozd in se izpostavljajo nevarnosti.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena