Izlet po hrvaški Istri

Čarobne vasice, slapovi, hribi in seveda morje

by Katarina

Hrvaško verjetno večinoma povezujemo z morjem in poletnimi počitnicami. Ampak vam poveva, da se tudi v notranjosti Hrvaške najde marsikaj zanimivega. Že večkrat sva se ob kakšni gneči na meji zapeljala malo naokoli in tako šla mimo čudovitih vasic. Ali pa eno poletje, že kar dolgo nazaj, ko sva šla za cel teden na morje v Novigrad. In seveda nama je bilo po 2 dneh dolgčas in sva začela delati izlete križem kražem po hrvaški Istri. Nazadnje pa sva se pretekli vikend (aprila 2022) spet odpravila na izlet po Istri. Hrvaška Istra ponuja kar nekaj zanimivosti in lepot. Morje, seveda. Pa tudi gore, slapove, prekrasna mesteca, tartufe, plezališča in celo puščavo! Greste z nama na izlet po hrvaški Istri? Naj vam predstaviva najlepše kotičke tega dela Hrvaške.

istrska vasica na hribu - izlet po hrvaški istri

Čudovite vasice v hrvaški Istri

Izlet po hrvaški Istri – najlepši kotički

Nacionalni park Učka

Nacionalni park Učka se nahaja v bližini Reke oz. Opatije in je hkrati najvišji del Istrskega polotoka. Najvišji vrh v nacionalnem parku Učka se imenuje Vojak in je visok 1400m. In to je bil tudi prvi cilj najinega izleta po hrvaški Istri. Na Vojak se lahko vzpnemo s severne ali južne strani. Midva sva izbrala južno. Izhodišče je Mala Učka – čisto majhna vasica s par hišami. Od tam pa je približno 1h lahkotne hoje do vrha. Nič težkega ali nevarnega. Razgledi pa so čudoviti. Že s poti, na vrhu pa sploh. Z razglednega stolpa se odpre 360° razgled, kjer lahko vidimo celotno Istro, vse do rta Kamenjak. Pa Reko spodaj, otoke Krk, Cres in Lošinj. Del Gorskega Kotarja in Velebita se tudi vidi. Proti severu pa vidimo celotne slovenske Alpe, pa še Dolomite! Res nor razgled!

razgled na Istro z Vojaka (Nacionalni park Učka)

Razgled z najvišjega vrha Istre: Vojak, 1400m

Vela Draga

Vela Draga je danes neke vrste kanjon in priljubljeno plezališče. Včasih pa naj bi bila to jama, ki se je kasneje udrla in tako je nastala Vela Draga, kot jo poznamo danes. Skozi kanjon vodi pešpot, vse naokoli pa je ogromno plezališč. Najbolj zanimiva stvar Vele Drage so posamezni kamniti stolpi, ki so visoki tudi 90m! Zanimivo za sprehod ali pa za plezanje ;).

Stolp v Velik Dragi

Stolp v Velik Dragi – izlet po Hrvaški Istri

Slap Sopot (dva slapova z enakim imenom)

V Hrvaški Istri sta dva slapova z enakim imenom. En slap Sopot se nahaja blizu Pazina, v vasici Floričići, drugi pa je v bližini Buzeta, v vasi Strana. Ogledala sva si oba. Najprej slap Sopot blizu Pazina. Nekateri trdijo, da je ta slap tudi najvišji slap v Istri, saj je visok 25m. Spet drugi pa bodo rekli, da je tisti drugi slap Sopot višji, saj ima okoli 30m – kadar ima kaj vode, seveda! Ok, pa če se vrnemo k prvemu slapu Sopot, tistemu v bližini Pazina. Slap pada pod kamnitim mostom v okrogel tolmun spodaj, kjer je voda kristalno čista in turkizno-zelena. Od daleč zgleda voda malo “sumljiva”, ko pa prideš blizu, pa vidiš, da je res čista. Poleti se menda da v tem tolmunu kopati, a midva sva slap obiskala aprila, ko je bilo čisto premrzlo za kaj takega. Slap si lahko ogledamo ali zgoraj z mostu, ali pa se po potki spustimo dol do tolmuna in si ga pogledamo še od spodaj. Midva imava vedno rada oba pogleda, saj le tako začutiš moč in veličino slapu (ali pa česa drugega).

Slap Sopot v bližini Pazina

Slap Sopot v bližini Pazina

Drugi slap Sopot včasih imenujejo tudi Copot. Ta se nahaja v bližini Buzeta in je dostopen iz dveh strani. Iz vasi Strana se da priti pod slap, iz vasi Brgad pa nad slap. V obeh primerih je približno 10 minut hoje po ravnem do samega slapu. Tu se večkrat zgodi, da je slap suh, brez vode. Kar je malo žalostno za obiskovalce slapu, a veselo za tiste, ki hodijo plezat po skalah v okolici slapu. Posebnost tega slapu Sopot je ta, da voda teče skozi luknjo, potem pa pada približno 30m globoko. Ko sva bila midva tam je bil slap žal suh, oz je padalo dol le nekaj kapljic.

Kotli

Kotli je vasica nekje sredi Istre, znana pa je po tolmunčkih, ki jih je reka Mirna naredila v neposredni bližini vasice. Nekateri temu pravijo celo “hrvaške Pamukkale”, čeprav mislim, da to ni preveč posrečena primerjava. Gre za sicer zelo lepo stvaritev narave, kjer je turkizno-zelena reka v bela apnenčasta tla izdolbla “kotle”, kotanje oz. tolmunčke. Eni so večji, drugi manjši, na koncu je še manjši slap in poleti seveda možnost kopanja. Aprila sva midva le sedela in opazovala tok reke skozi te “kotle”.

Kotli - naravni bazenčki v Istri

Kotli – naravni bazenčki v Istri

Istarska pustinja

Ali ste vedeli, da ima Istra tudi puščavo? Ne? Tudi midva ne. Je pa tako, da gre tudi v tem primeru za pesniško pretiravanje. V Istri najdemo veliko laporja – sive, zrnate kamnine. Kadar ga malo več pogleda ven, dejansko vse skupaj deluje kot neke vrste puščava. Tla so namreč rahlo valovita, popolnoma brez rastja, v sivi barvi … Takih manjših “puščav” se da videti veliko kar ob cesti, ko se vozimo po notranjosti Istre (in izven avtoceste). Največja pa je Istarska pustinja blizu vasi Šterna, relativno blizu slovenske meje. Vredno ogleda, če se peljete tam mimo proti morju 😉

lapor - puščava v Istri

“puščava” v Istri

Istrske vasice: Motovun, Grožnjan, Hum …

Notranjost Istre (kot tudi obala, ampak o tem kasneje) je polna čudovitih malih vasic. Večinoma vse stojijo na vrhu kakšnega griča, so polne kamnitih uličic in stavb ter obzidane. Najbolj poznano je verjetno mesto Motovun zaradi svojega filmskega festivala in tartufov. Grožnjan je pravi lepotec – malo manj oblegan, a po najinem mnenju še nekoliko lepši. Hum se lahko pohvali kot najmanjše mesto (na svetu?). Ko sva se vozila po notranjosti Istre, sva vedno izbirala stranske ceste in se tako peljala mimo oz. skozi res veliko prikupnih vasic. Včasih se paše zapeljati malo izven glavne ceste in samo opazovati. Res čudoviti razgledi se odpirajo v Istri.

Opatija

Sedaj pa se premaknimo na obalo Istre, ki je tudi polna lepih mestec. Zanimivo pa se le-ta precej razlikujejo od vasi v notranjosti. Opatija je postala obmorsko letovišče že v času Avstro-Ogrske, ko so se tja začeli umikati razni aristokrati in drugi pomembnejši člani takratne elite. Opatija jim je bila dovolj blizu, hkrati pa je bila dovolj mirna, da so se tu lahko spočili od napornega dunajskega življenja in uživali v lepotah morja. In takrat je Opatija zacvetela. Danes se tako Opatija lahko pohvali s prelepo avstrijsko arhitekturo in 19. stoletja in takim malo prefinjenim vzdušjem. Midva sva se pred leti odpravila na kolesarjenje od Opatije do Lovrana, o čemer lahko prebereš tule.

kip deklica z galebom nad morjem. Opatija

Deklica z galebom

Novigrad

Novigrad je tako “najino” obmorsko mesto. Sicer nisva ravno pogosto na dopustu na Hrvaškem, ampak kadar pa greva, greva pa navadno za kakšen vikend v Novigrad. Najrajši leživa pod borovci v Pineti, ob večerih pa greva na sprehod v staro mestno jedro Novigrada. Nič ekstra posebnega, ampak ravno prav prijetno. Po najinem mnenju so si mesta v Istri precej podobna. Novigrad, Umag, Rovinj, Poreč … vsak je malo drugačen, a vsi so si podobni. Lepi, da ne bo pomote, ampak podobni.

ulica z dežniki. Novigrad, izlet po hrvaški istri

Center Novigrada ima take instagramabilne dežnike za senco nad ulicami

Pula

Pula je hrvaško ime, slovensko pa se temu mestu reče Pulj. Čeprav mislim, da kar vsi po vrsti uporabljamo hrvaško različico imena. Pula je največje mesto v Istri, znana pa je predvsem zaradi svojih rimskih izkopanin. Vsi smo verjetno že slišali za rimski amfiteater v Puli. Tudi za naju je bila to prva in glavna znamenitost Pule, ki sva si jo pogledala. Arena, kot je amfiteater poimenovan, spada med šest največjih ohranjenih rimskih amfiteatrov po svetu in res se lahko primerja s Kolosejem v Rimu ali pa El Jemom v Tuniziji. Pred leti, ko smo bili v bližini na morju z družino, smo v Areni v Puli poslušali koncert slavnega italijanskega pevca Luciana Pavarottija. Bilo je nepozabno ❤️

Arena v Puli - izlet v hrvaško Istro

Arena v Puli – izlet v hrvaško Istro

Tudi sicer ima Pula še kar nekaj rimskih ostankov, vrednih ogleda. To so Forum, Slavolok Sergii, Avgustov tempelj, Herkulova vrata in še mnoge druge.

PREBERI ŠE  Pohodniški izlet Velebit in Gorski Kotar

Rt Kamenjak

Rt Kamenjak velja za najjužnejšo točko Istre, znan pa je predvsem po svojih klifih in morskih jamah. Vožnja po rtu Kamenjak zna biti kar zanimiva, polno je prašnih makadamskih cest, pokrajina naokoli pa je izjemno suha (vsaj v poletnih mesecih). Ampak, ko pa prideš na cilj, s klifa skočiš v kristalno modro vodo in potem raziskuješ jame, je vse trud poplačan.

Rt kamenjak - izlet po hrvaški istri

Rt Kamenjak je znan po svojih klifih in jamah

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena