Načrt potovanja – Oman

Oman je čudovita država na Arabskem polotoku, ki naju je pritegnila s svojo zanimivo in raznoliko naravo, možnostjo divjega kampiranja in zanimivimi plezalnimi smermi. V Oman sva potovala konec meseca aprila in začetek maja za 10 dni. Že doma sva vedela, da bova na potovanju divje kampirala, zato sva najela terensko vozilo (Toyota LandCruiser) – da sva lahko prišla do najboljših lokacij za prenočevanje, s seboj pa prinesla šotor in vso potrebno kamping opremo. Načrt potovanja predstavlja najin izlet po dnevih, s povezavami do objav na blogu o posameznih zanimivostih in vključuje prevožene kilometre ter stroške – cene so zapisane v evrih, po tečaju, ki sva ga bila deležna, kar je približno 1 OR (omanski rial) = 2,5€.

Te zanima, kaj nama je bilo v Omanu najbolj všeč? Preberi tole objavo: Zaljubljena v Oman

Nasveti za ženske na potovanju po Omanu najdeš na Ženska v Oman, nasveti za divje kampiranje pa so tule: povezava.

nacrt potovanja oman

Zemljevid Omana z vrisano nanjino potjo (klikni za povečavo)

potovanje z avtomobilom po Omanu

približan zemljevid in najine poti po Omanu (klikni za povečavo)

1. dan:

Zgodnje jutranji odhod iz Ljubljane in vožnja do Zagreba. Sledil je let do Istanbula, kjer sva imela 6-urni postanek, ki sva ga izkoristila za krajši ogled mesta. Zvečer je sledil drugi let – proti Omanu. Letalska karta s Turkish Airlines Zagreb – Muscat – Zagreb naju je stala 317€ po osebi. Prevoz do Zagreba so nama nudili Katarinini starši (taxi oči Boris po domače:))

2. dan:

Prihod v Oman v zgodnjih jutranjih urah. Vizo sva si uredila ob prihodu na letališče, nato pa kar v letališki stavbi počakala do 6h zjutraj, da so po naju prišli iz rent-a-car agencije. Ko sva prevzela avto, sva se najprej odpeljala na ogled glavnega mesta Omana, Muškata, popoldne pa se odpravila proti jugu. Plaža Ash Sheikh je odlična za opazovanje pisanih ribic, plaža Al Seifa pa je bila zanimiva zaradi raznolikosti ljudi, ki so se tam kopali.
Prevoženi kilometri: 70km
Prenočišče: plaža Al Seifa
Mirna in neobljudena plaža Ash Sheikh
plaža Oman terenski avto obstal v mivki
Ko so na plaži Al Seifa reševali zakopane avtomobile
divje kampiranje na plaži v Omanu
Zvečer sva imela plažo čisto zase.

3.dan:

Zaradi vročega sonca sva vstala že pred sončnim vzhodom in se odpravila plezat v Wadi Daykah. Ko naju je tudi od tam pregnala vročina, sva šla še na ogled Wadi Daykah Dam – največjega jeza v Omanu, nato pa se lotila iskanja naravnih skulptur – puščavskih gob v bližini in jih tudi uspešno locirala. Popoldne sva šla hodit v Wadi Shab (vstopnina 2,5€ po osebi), zvečer pa sva prispela do kraja Ras Al Hadd in imela srečo, da sva videla kar dve morski želvi na tamkajšnji plaži (vstopnina 2,5€ po osebi).
Prevoženi kilometri: 300km
Prenočišče: plaža Ras Al Hadd (koordinate: 22.530134, 59.763759)

4. dan:

Vožnja proti jugu: od Ras Al Hadd sva šla najprej še do drugega želvjega opazovališča Ras Al Jinz, v kraju Al Ashkharah je šel Rok k brivcu, nato pa sva si na tamkajšnji idilični plaži privoščila kosilo in opoldanski počitek. Sledila je spet vožnja, tokrat ob robu puščave Wahiba. Cilj je bila ribiška vasica Al Khaluf oz. bližnje bele sipine. Tam sva se zvečer družila z Beduini, predvsem pa uživala v tej čudoviti puščavi.
Prevoženi kilometri: 460km
Prenočišče: bele sipine v bližini Al Khaluf (koordinate: 20°33’45”N, 58°01’33”E)

5. dan:

Poslovila sva se od idiličnih belih sipin in šla iskat flaminge na plažo Falam beach. Popoldan sva se odpeljala po zahodnem robu puščave Wahiba do vasi Al Wasil in nato zavila v to oranžno puščavo, med sipine, kjer sva tudi prenočila.
Prevoženi kilometri: 320km
Prenočišče: puščava Wahiba (koordinate: 22.470038, 58.743408)

6. dan:

Čas za ohladitev. Iz puščave Wahiba sva se odpeljala proti goram in se dvignila na Jebel Akhdar, ki sva ga potem večino dneva raziskovala. Cesta na Jebel Akhdar je prevozna le s 4×4 avtomobilom (policisti preverjajo, če imaš primeren avto), ampak čudoviti razgledi in znosna temperatura, so vredni napora.
Prevoženi kilometri: 230km
Prenočišče: zgornja planota Jebel Akhdarja (koordinate: 23.117619, 57.598830)
gora jebel akhdar oman
Proti hribom!
nasadi vrtnic in mošeja, jebel akhdar oman
Jebel Akhdar slovi po nasadih vrtnic - te grme so ravno to jutro obrali
šotor na jebel akhdar
Magična noč na zgornji planoti Jebel Akhdar-ja

7. dan:

Spust z Jebel Akhdarja nazaj v dolino, ogled trdnjave v kraju Bakhla (vstopnina 1,25€ po osebi), nato pa vožnja do Jebel Shams, najvišjega vrha v Omanu. Od tam se odpira nor razgled na Wadi Ghul, ki mu pravijo tudi Veliki kanjon Arabije (Grand Canyon of Arabia). Na tej cesti ne preverjajo avtomobilov, zato se teoretično lahko gor peljete tudi z navadnim, 2-pogoncem. Je pa na cesta izredno strma in na delih tudi makadamska, zato previdno!. Zvečer sva se spustila nazaj v dolino in prespala malo izven vasi Al Hamra.
Prevoženi kilometri: 190km
Prenočišče: ob cesti, blizu vasi Al Hamra (koordinate: 23°5’27″N, 57°19’58″E)

8. dan:

Vožnja po eni najbolj razglednih, ampak tudi najbolj strmih cest – spet prevozna le s 4×4! Prečila sva gorovje Al Hajar od vasi Al Hamra mimo Bilat Sayt in vasi Hatt do ceste Nakhal-Rustaq, kjer sva se vrnila v “civilizacijo”, na asfaltirano cesto. Vozila sva se po noro strmih in ozkih cestah, mimo čudovitih, a suhih vadijev in visokih gora. Ustavila sva se pri Little Snake Canyon in ga raziskala, nato pa se odpravila proti vasici Hadash. Popoldanska ploha nama je preprečila plezanje v plezališču Hadash, zato sva se odločila prespati v bližini in poskusiti srečo naslednji dan.
Prevoženi kilometri: 110km
Prenočišče: pred vasjo Hadash

9. dan:

Jutranje plezanje v top plezališču Hadash, nato premik do naslednjega plezališča Wadi Kubrah (ali Secret Canyon). Popoldne sva se odpeljala do plaže Al Sawadi beach, kjer sva preživela preostanek dneva ob kopanju, nabiranju školjk in opazovanjem domačinov. Na tej plaži sva tudi prenočila.
Prevoženi kilometri: 130km
Prenočišče: plaža Al Sawadi

10. dan:

Na vse zgodaj zjutraj sva se podala na sprehod do trdnjave Al Sawadi, ki je le ob oseki dosegljiva peš, po kopnem. Nato sva se odpravila nazaj proti jugu: v mestu Barka sva se ustavila v tovarni omanske halve (tipične omanske sladice), nato pa se mimo Muškata odpeljala do plaže Bandar Jissah, kjer sva se želela preizkusiti v DWS plezanju (plezanje po skalah nad morjem, brez vrvi) in se  potapljati. Trenutno tam gradijo nov resort, zato je plaža zaprta za javnost. Najbližja javna plaža je bila Yitti beach, kjer sva potem preživela dan ob potapljanju in sončenju, tovrstno plezanje pa bo prišlo na vrsto kdaj drugič.
Prevoženi kilometri: 150km
Prenočišče: plaža Yitti beach
trdnjava Al Sawadi, oman
Trdnjava Sawadi je dosegljiva le ob jutranji oseki
osliček v omanu
Na plaži Jitti nama je družbo delal tale osliček
koralni greben oman
Prve pisane ribice v Omanu sva našla ob plaži Jitti

11. dan:

Zjutraj sva se vrnila v Muškat, ter si v marini Almouj (znani tudi kot The Wave) uredila potapljaški izlet (oz. snorklanje) na otočke Daymaniat preko agencije Omanta Scuba Diving Academy (cena 65€ po osebi). Dan sva preživela med čudovitimi ribicami in želvami na koralnih grebenih okoli teh otočkov. Zvečer sva se v Muškatu dobila še z znancem, Omancem Alijem na večerji, nato pa vrnila avto in šla na letališče.
Prevoženi kilometri: 80km
Prenočišče: na letališču oz. kasneje na letalu

12. dan:

Nočni let iz Muškata do Istanbula, kjer sva imela tokrat kar 12h postanka. Izkoristila sva ga za ogled glavnih znamenitosti Istanbula. Popoldan sva poletela nazaj proti Zagrebu, od tam pa je sledila še vožnja do Ljubljane – tudi tokrat so po naju prišli Katarinini starši.

STROŠKI

(če ne piše drugače, so stroški za oba skupaj)
– spanje: 0€, ves čas sva divje kampirala
– hrana: 82,86€ (kuhala sva si sama, vštet je tudi nakup plinske bombice za gorilnik)
– bencin: 120,98€ za 2300km (povprečna cena bencina je bila 0,45€/L)
– najem avtomobila pri agenciji Al Maskry: 479,55€ (kar je bilo 20 OR na dan in vključenih 2000km), doplačilo za dodatne kilometre: 46,36€. Skupaj torej: 525,91€
– vstopnine: 141,07€ (od tega 130€ izlet na otočje Daymaniat)
– ostalo (sim kartica, spominki za domov …): 30€
viza: 15€ po osebi
– letalske karte: 316,7€ na osebo

Priznati je treba, da Oman ni poceni destinacija. Njihova valuta, omanski rial (OR), je zelo močna, saj je 1 rial enako 2,5€! Tako so nastanitve zelo drage – začne se pri 80€ na noč za sobo, hrana pa je tudi nekoliko dražja kot pri nas, saj jo večino uvažajo. Npr. meso v supermarketu je bilo iz Avstralije in Nove Zelandije, sadje je večinoma iz Indije, Tajske, eksotično sadje kot na primer borovnice 😃 iz ZDA, največ izdelkov pa pride iz sosednje Saudske Arabije. Edino kar je v Omanu poceni, je bencin! In pa možnost divjega kampiranja, ki sva jo midva z veseljem izkoristila.

nacrt potovanja, oman, omanski denar rial

Bankovec za 5 rialov in obvezna slika sultana – Načrt potovanja – Oman

Ampak kot vedno, kdor se znajde, baranta za ceno avtomobila, se je pripravljen odreči luksuzu, lahko tudi v Omanu zelo poceni potuje. Midva sva tako dala približno 780€ na osebo za 10-dnevno potovanje po Omanu ter približno 20€ na osebo za ogled Istanbula na poti.

Bistveno pa je, da sva v Omanu noro uživala! 😍

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
NE ZAMUDI NOVE OBJAVE
ENKRAT NA TEDEN BOŠ DOBIL OBVESTILCE O NOVIH OBJAVAH
Pošlji
Izpišeš se lahko kadarkoli.
close-link