Krakov – kaj JA in kaj NE (nasveti za obisk Krakova)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Po treh mesecih bivanja v Krakovu lahko rečem, da sem videla veliko, da mi je mesto postalo domače, da sem se navadila na Poljake in se naučila celo malo poljščine (ki je za moje pojme eden težjih jezikov!). Če sem bila lani po 2 tednih tukaj nad mestom čisto navdušena, lahko ob svojem tokratnem odhodu strnem svoja malo bolj realna opažanja v nekaj točk, kaj obiskovalcu priporočam in česa ne. Še vedno pa trdim, da je Krakov čudovito mesto. Tole so moji nasveti za obisk Krakova, upam, da vam pridejo prav 🙂

grad Krakov obsijan z večerno svetlobo

Ikona mesta Krakov: grad Wawel

PREBERI ŠE  Krakov - moj nekdanji dom in moje najljubše stvari v Krakovu

NE priporočam, da si v enem dnevu ogledate Auschwitz, krakovski geto in Schindlerjevo tovarno. Res je, da so vse te stvari zelo zanimive, poučne, vredne ogleda, a vse v enem dnevu je emocionalno prevelika obremenitev.

železniški tiri vodijo do vhoda v Auschwitz

Auschwitz – kraj grozot

Poletna osvežitev

PRIPOROČAM, da si vzamete čas in greste plavat v Kraken Zakrzówek, potopljen kamnolom. Ali pa se sprehodite po gozdu okoli tega jezera. Ta kraj mi je všeč zaradi večih stvari: eno je gotovo razgled na mesto Krakov z vrha klifa, drugo je pač narava, hoja po gozdu, če imaš “srečo” lahko srečaš kakšno divjo svinjo (ja, prav ste prebrali, jaz sem srečala divjo svinjo!) ali pa veverico – bolj prijetno srečanje, priznam. Tretja stvar je sadno drevje, ki raste tam – greš na sprehod in si malico nabereš sproti: jabolka, ringloji, maline, robide … četrti razlog pa je možnost plavanja v topli in čisti vodi. In to sredi Krakova! Super za ohladitev v poletnih dneh.

potopljen kamnolom se je spremenil v jezero. Na vodi odsev oblakov

Čudoviti večeri nad jezerom Zakrzówek

Poljaki …

NE priporočam, da si osornost Poljakov jemljete k srcu. Zame je bil to pravi kulturni šok.

Ena prigoda: malo izgubljena sem iskala zdravstveni dom … vprašam naključno mimoidočo gospo (seveda po angleško), če mi zna pomagat in ji pokažem naslov, ki sem ga iskala. Ona pa se gladko obrne in odkoraka stran. Naslednjih 5 minut sem pobirala čeljust s pločnika, tako šokirana sem bila. Ko se mi je to zgodilo že n-tič, sem samo še skomignila z rameni in se počasi naučila, da se moram v Krakovu pač sama znajti.

Tudi v trgovini na blagajni ni nič boljše. Navajena sem, da se prodajalki malo nasmehnem, mogoče izmenjam kakšno besedo … Tukaj poskusim enako: po poljsko rečem dober dan (dzień dobry) … nič … mrk pogled … ok … plačam … hitro začnem pospravljat svoje stvari, še ne spakiram, ko že skenira izdelke naslednjega kupca … Nimaš kaj, taki so Poljaki.

Saj, ko jih bolje spoznaš, postanejo bolj prijazni in se ti tudi kdaj nasmehnejo 🙂 Ko pa popijejo malo vodke, pa njihova prijaznost ne pozna meja ?

Za malico ali večerjo

PRIPOROČAM počitek in malico v Bezogródek food truck park. Hrano prodajajo v različno oblikovanih tovornjakih ali drugih vozilih, vzdušje tam pa je izredno prijetno, sproščeno, lahko bi rekli celo hipstersko 🙂 Rok pravi, da je to idealen kraj za zmenke 😉

food truck park v Krakovu. Zelenica, po kateri so postavljeni ležalniki in naslanjači, ljudje pa tam klepetajo in jedo hrano iz food truckov

Food truck park v Krakovu

Cerkve v Krakovu – preveč jih je

NE priporočam, da si poskušate ogledat vse cerkve v Krakovu, ker jih je preprosto preveč. Rekla bi, da so na 500m razdalje in to vseh sort, stare, nove, načičkane, minimalistične … Meni osebno hitro vse postanejo podobne. Tiste starejše so vse na enak način lepe, novejše, tiste iz 20. stoletja pa so meni vse čudne. Res, tu na Poljskem je ogromno novejših cerkva, a so vse malo “faljene”. Edina izjema sta dve cerkvi v predelu Łagiewniki. No, in pa vredno si je pogledati srednjeveško cerkev na glavnem trgu Kościół Mariacki, ki ima čudovit lesen oltar.

rdeča baročna cerkev na mestnem trgu v Krakovu

Kościół Mariacki na glavnem trgu v Krakowu

Dve cerkvi, ki pa jih vseeno morate obiskati

PRIPOROČAM obisk dveh cerkva v predelu Łagiewniki: Sanktuarium Bożego Miłosierdzia (Svetišče božjega usmiljenja) in Sanktuarium Świętego Jana Pawła II (Svetišče svetega Janeza Pavla II). Prva je povezana s poljsko svetnico Faustyno Kowalsko, cerkev je velika, okrogla in minimalistično okrašena. Najbolj impresiven je lesen strop. Poleg cerkve pa je zvonik, na katerega se da brezplačno povzpeti in si ogledati Krakov od zgoraj. Druga cerkev je posvečena nekdanjemu papežu Janezu Pavlu II, od zunaj zgleda kot kakšna italijanska cerkev, notri pa jo krasijo mozaiki slovenskega umetnika p. Marka Ivana Rupnika. ČUDOVITO!

prostorna bela cerkev z lesenim stropom. Moderna cerkev

Minimalistična notranjost cerkve božjega usmiljenja

mozaik p. Ivana Rupnika, ki prikazuje zadnjo večerjo

Poleg cerkve je muzej posvečen Janezu Pavlu II … midva sva namesto razstave gledala mavrico

Rolanje po Krakovu

NE priporočam rolanja po Krakovu. Jaz sem si seveda s seboj prinesla rolerje, da sem lahko hitro in poceni hodila na faks. A vsak dan sem se bala, da se bom na poti polomila. Tla pač niso narejena za tako majhna koleščka, kot jih imajo rolerji. Večinoma so pločniki tlakovani, potem je pa samo odvisno, kakšni so tlakovci, koliko so stari, koliko so se že premaknili in kakšne luknje so nastale med njimi ter koliko trave že raste med njimi … Aja, pa da ne omenim, da se vrsta tlakovcev spreminja na vsakih nekaj metrov: od velikih in zelo gladkih, do granitnih kock, ki me vsako jutro poskušajo ubiti 🙂

Večerno dogajanje v Krakovu

PRIPOROČAM, da si zvečer privoščite pijačo ali večerjo v predelu Kazimierz. To je bilo nekdanje judovsko mesto, danes pa je to središče dogajanja ob večerih z lokali, restavracijami kar na ulicah, povsod polno ljudi, pogosto se najde živo glasbo … Cene pa itak niso visoke, vsaj v primerjavi z Ljubljano ne.

ženska drži v roki polovico bagete, prekrite s topljenim sirom

Poljska zapiekanka na Plac Nowy

Za zaključek lahko rečem, da je Krakov res lepo mesto, sploh stari del (Stare miesto) je res nekaj posebnega. Pa tudi izletov v okolico je veliko na izbiro, tako da je človek lahko tukaj tudi en teden, pa ne vidi vsega.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena