Mestni vodnik: Berlin, Nemčija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Berlin je glavno mesto Nemčije in za naju predstavlja ideal Evrope. Je veliko, odprto, multikulturno mesto, hkrati pa je ohranilo svoj značaj, ima veliko (krute) zgodovine in nemško kulturo. Je mesto, kjer se za vsakega najde nekaj. Odlično urejen mestni prevoz, veliko možnosti nakupovanja, muzejev kolikor želiš in kakršne želiš, nore zabave, zeleni parki, sodobna arhitektura in ogromno zgodovine … to je samo nekaj berlinskih značilnosti. Ker je bil Berlin nekaj časa tudi moj dom, ga lahko predstavim še bolj natančno in da bo odkrivanje Berlina lažje, sva pripravila najin mestni vodnik Berlin!

mestnik vodnik berlin, brandenburška vrata

Ikona Berlina: Brandenburška vrata

Kako do Berlina?

Trenutno je verjetno najbolj ugodna varianta potovanje z letalom. Iz Ljubljane ima EasyJet direktne lete do Berlina, iz Trevisa pa leti Ryanair in iz Zagreba Eurowings.

Možnost je potovati tudi z vlakom ali avtobusom (FlixBus) preko Münchna. Avtobus vas bo verjetno odložil na ZOB (Zentraler Omnibusbahnhof), ki ni ravno v centru mesta, glavna železniška postaja, kamor vas pripelje vlak, pa je največja železniška postaja v Evropi. Pazi to, nahaja se v treh nadstropjih!

hbf berlin, glavna železniška postaja Belrin

Največja evropska železniška postaja se nahaja v Berlinu

Seveda pa se da iti v Berlin tudi z avtom. Razdalja Ljubljana – Berlin je približno 900km, na poti pa imamo ves čas avtocesto. Nemške avtoceste nimajo omejitve, torej je hitrost potovanja odvisna od sposobnosti vašega avtomobila – in pa seveda zastojev okoli velikih mest. V najboljšem primeru smo bili v Berlinu v 8-ih urah (nočna vožnja), v najslabšem pa smo potrebovali več kot 12h. Z vlakom ali avtobusom je čas potovanja okoli 12h.

Kako po Berlinu?

Berlinčani bodo potožili, da je njihov javni promet obupen, ampak za naše razmere je odličen. Vozni redi so fiksni, zamude redke, linij javnega prometa pa toliko, da pokrivajo res celo mesto. Za turista so najbolj priročni vlaki S-Bahn in podzemna železnica U-Bahn. Avtobusi in tramvaji pa vozijo povsod vmes, kjer vlaki ne, samo sheme linj so bolj konfuzne in jih je težje osvojiti. Vozovnica za eno vožnjo stane 2,8€ in je veljavna za neomejeno število prestopov v obdobju 2h. Kupi se jo lahko v kioskih ali pa na avtomatih, ki so na praktično vseh postajah S-Bahna in U-Bahna. Pomembno: vozovnico je treba pred vstopom na vlak validirati v zato namenjenih avtomatih.

vodič berlin, s bahn berlin

S-Bahn je po najinem mnenju super točen in efektiven za prevoze po Berlinu

Več informacij o prevozu po Berlinu najdete na uradni spletni strani BVG, kjer je tudi “Journey planner”, ki ti pove, kako priti od točke A do točke B in kakšno karto kupiti.

Kje spati?

Berlin je mesto s približno 3 milijoni prebivalcev, zato je tudi Couchsurfing skupnost ogromna. Kdor je navdušen nad tem načinom prenočevanja, tukaj verjetno ne bo težko dobil gostitelja. Prav tako je tudi ponudbe stanovanj na portalu AirBnb ogromno. Pa tudi sicer turističnih namestitev ne manjka, tako da bo gotovo vsak našel nekaj zase. Za žurerje priporočam predel Friedrichshain; Neukölln je bolj geto turška četrt, zato morda ni najboljša izbira, vse ostalo pa je ok. Vsekakor se splača izbrati nastanitev blizu postaje S-Bahn ali U-Bahna.

PREBERI ŠE  Predbožični Ulm (božični sejmi v okolici Ulma)

Kaj in kje jesti?

Najbolj tipična berlinska jed je Currywurst – klobasa s posebno curry omako, zraven pa se po navadi dobi pečen krompirček. Stojnic s Currywurstom je po centru mesta polno in nisva še jedla slabe klobase. Nemci imajo tudi zelo radi pekovske izdelke, zato so pekarne praktično na vsakem koraku. Zagotovo se splača poskusiti nemško presto ali pa njihove krofe, ki jim pravijo Berliner. Moja najljubša pekarna je BackFactory, kjer so preste najboljše.

berlin currywurst

Le kaj ima Katarina v rokah? Currywurst!

Hrana v restavracijah je nekoliko dražja kot pri nas, a ne veliko. Imajo pa od hitre prehrane, do raznoraznih etničnih restavracij do tistih najbolj prestižnih. Meni osebno je bila najbolj zanimiva pa tudi daleč najbolj avtentična berlinska restavracija je Zille-Stube, ki se nahaja v bližini Alexanderplatza. Tam lahko poskusite tipično nemško oz. berlinsko hrano, npr. v kisu vložena kuhana jajca.

Zelo poceni so tudi študentske menze. Tudi če niste študentje v Berlinu, je hrana tam poceni in za moje pojme kar okusna. Več informacij o lokacijah in cenah menz najdete na spletni strani StudierendenWerk. Kdor pa si hrano rajši pripravlja sam, pa je izbira trgovin v Berlinu ogromna. Najcenejši so Aldi, Lidl in Pennymarkt, potem pa so tu še Edeka, Spar in Kaiser’s.

Kaj si pogledati v Berlinu?

Stvari, vrednih ogleda je v Berlinu OGROMNO! Najboljše je, da greste za začetek na Free Walking Tour. Na tipičnem sprehodu po mestu vas bo vodič peljal od Brandenburških vrat pa do Alexanderplatza ter vam vmes pokazal najpomembnejše znamenitosti, med drugim tudi spomenik Holokavstu, kraj, kjer je stal Hitlerjev bunker, dve zelo lepi cerkvi Französischer Dom in Deutscher Dom in še marsikaj v okolici.

Nemški parlament
spomenik holokavstu, berlin
Spomenik Holokavstu
Berliner Dom, berlinska katedrala
Berlinska katedrala
Berlinski Fernsehturm - najdražji in najvišji razgled v Berlinu

Poleg tega pa so moje najljubše stvari v Berlinu še:

Obisk parlamenta Reichstag

Najbolj zanimiva je klet, kjer imajo še grafite in napise, ki so jih pustili ruski vojaki po zavzetju Reichstaga. Obisk pa je poseben tudi zaradi steklene kupole, od koder je lep razgled na mesto, pod seboj pa boste lahko opazovali nemške poslance na parlamentarni seji. Ogled parlamenta je brezplačen, le prijaviti se je treba vnaprej. Povezava do spletne strani, kjer prijavo opravite je tukaj.

reichstag kupola, berlin vodič

Pogled na nemški parlament. Ideja te kupole je bila, da bi lahko nemško ljudstvo spremljalo dogajanje v parlamentu, ampak dejansko ga večinoma “spremljajo” le turisti

East Side Gallery

To je približno 1km še ohranjenega berlinskega zidu. Ostal je tak, kot je bil – porisan z grafiti. Sprehod ob zidu ti da občutek, kakšno je bilo življenje v razdeljenem mestu in kaj so si ljudje mislili o takratni politiki.

east side gallery
Začetek East Side Gallery
Grafiti na ostanku berlinskega zidu
Berlinski zid je padel le nekaj dni po mojem rojstvu. Datum je napisan tudi na tablici tega trabanta.
east side gallery, berlinski zid
Del berlinskega zidu v sklopu East Side Gallery

Check Point Charlie

To je bila nekoč mejna kontrolna točka med vzhodnim in zahodnim Berlinom. Po mojem mnenju je obisk muzeja vreden vstopnine, saj se da videti, kako je bil zid zgrajen in na kakšne načine so ljudje poskušali pobegniti. Če vas zanima ta tematika, priporočam tudi ogled muzeja DDR Museum (muzej Vzhodne Nemčije).

bernauer strasse, vojak ki beži in berlina

V muzeju na Check Point Charlie-ju so predstavljene vse zgodbe, kako so ljudje poskušali zbežati preko berlinskega zidu

Filološka knjižnica na FU

Izmed arhitekturno zanimivih sodobnih stavb je bila nama najbolj všeč filološka knjižnica na univerzi Freie Universität. Vstop je prost med njihovim delavnikom, vzdušje pa zelo motivirajoče za učenje.

filološka knjižnica berlin

Filološki knjižnici rečejo tudi “možgani” … menda ima oblika knjižnice nekaj podobnosti

Najboljši razgled na mesto

Razgled na Berlin je najlepši s Fernsehturma na Alexanderplatzu, vendar tudi najdražji. Dobre alternative so hotel Park Inn, prav tako na Alexanderplatzu, kupola berlinske katedrale – Berliner Dom ali pa Panoramapunkt na Potsdamer Platzu.

panorama Berlina

Razgled s Panoramapunkt na Potsdamer Platzu. Spodaj je berlinska filharmonija (oranžna stavba)

Nakupovanje v Berlinu

Kar se tiče nakupovanja, je v Berlinu znan sobotni bolšji sejem v Mauerparku, pa tudi po drugih trgih in parkih imajo pogoste vikend bolšjake. Za bolj prestižno nakupovanje pa je tam KaDeWe (krajše za Kaufhaus des Westens). To je bila največja veleblagovnica v času razdeljene Nemčije in je berlinska verzija angleškega Harrod’s-a.

nakupovalni center kadewe, bwelin

Nakupovalna hiša KaDeWe

Teufelsberg

Za pravi pobeg v naravo priporočam vzpon na najvišji berlinski vrh: Teufelsberg, ki je visok le 120m, narejen pa iz berlinskih ruševin, ki so jih na ta kup zvozili po drugi svetovni vojni. Morda malo manj travmatičen prostor za poletno uživanje na soncu pa je Wannsee – jezero na obrobju Berlina.

kupola na teufelsberg, berlin

V megli Teufelsberg ne ponuja ravno razgleda, je pa sprehod tja gor vseeno zanimiv, saj lahko ob poti najdeš še kose berlinskih ruševin

Meni je Berlin res ljubo in posebno mesto in verjamem, da bo v Berlinu prav vsak užival, ne glede na vreme in letni čas. Malo se že spogledujem s podaljšanimi vikendi in morebitnimi prazniki, da bi jih izkoristila za ponoven obisk “mojega” najljubšega mesta.

PREBERI ŠE  Izlet v Nemčijo, Avstrijo in Švico

Izleti v okolici Berlina

Če boste v Berlinu dlje časa, se odpravite še na kakšen izlet v okolico. Možnosti za bližnje in daljne izlete iz Berlina najdete v ločeni objavi: Izleti v okolici Berlina.

 

Malo bolj osebno o Berlinu pa sem pisala v objavi Berlin, moj drugi dom … če koga zanima 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena