Načrt potovanja: Romunija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Romunija je država na Balkanskem polotoku, ki se lahko pohvali z nazivom “zadnja divjina Evrope”. Namreč Romunija ima res veliko gora, hribov, gozdov, močvirij, ki so polna najrazličnejših živali. Poleg prekrasne in bogate narave ima Romunija tudi pestro zgodovino, tam najdemo številne gradove, utrdbe, srednjeveška mesta pa tudi prazgodovinske ostanke. Naju je Romunija pritegnila zaradi prekrasnih gora in medvedov 🙂

Potovanje v Romunijo sva izvedla konec junija. Tja sva se odpeljala s svojim avtomobilom, ves čas kampirala in potovala oz. si ogledovala predvsem naravo. Romunija ponuja res ogromno in z lahkoto bi bila tam cel mesec pa še ne videla vsega, ampak midva sva se osredotočila samo na tiste stvari, ki so nama bile res posebne oz. zanimive.

Najinih top 10 znamenitosti Romunije najdeš tule: TOP znamenitosti Romunije

Nasvete za potovanje po Romuniji pa tule: Popotniški nasveti za Romunijo

zemljevid Romunija, načrt potovanja Romunija

Zemljevid oz. načrt potovanja v Romunijo (klikni za povečavo)

Načrt potovanja: Romunija (potovanje v Romunijo)

1. dan: vožnja do Romunije

Odhod na potovanje! Končno :)Od doma sva štartala nenormalno zgodaj zjutraj, saj sva imela pred seboj približno 14h vožnje. Iz Ljubljane sva se peljala proti Prekmurju, na Madžarsko, mimo Blatnega jezera (kjer sva si naredila zajtrk), mimo Budimpešte, potem pa v smeri Debrecena. Najin osnovni plan je bil, da se ta dan pripeljeva do samostana Voronet na skrajnem SV Romunije. Ampak nama je zdravje nekaj nagajalo in sva vožnjo skrajšala in se rajši odpeljala le do kraja Cluj-Napoca in tam prenočila.

Prevoženi kilometri: 950km

Prenočišče: Camping Colina, Cluj-Napoca

žebljički v zemljevidu sveta
Najino naslednje potovanje bo v Romunijo!
Imava e-book o Romuniji. Ali ga bo čas prebrat? Najbrž ne 🙂

2. dan: Ogled nacionalnega parka Cheile Bicazului-Hășmaș (Soteska Bicaz)

Iz Cluj-Napoce sva se odpeljala na vse zgodaj zjutraj proti kraju Gheorgheni, kjer sva bila dogovorjena za srečanje z najinimi prijatelji in bivšimi couchsurferji. Vožnja je bila slikovita skozi številne romunske vasice in gričevnato pokrajino. Skupaj s prijatelji smo se potem odpeljali dalje do nacionalnega parka Cheile Bicazului-Hasmas, kjer smo si najprej ogledali Rdeče jezero (Lacul Rosu), nato pa se sprehodili skozi fascinantno sotesko Bicaz. Slabo vreme nam je onemogočilo malo več pohodništva, zato smo se vrnili v Gheorgheni in si pogledali še to mesto, ki je posebno zaradi svojega gradu. Gheorgheni je namreč v madžarskem predelu Romunije. Madžari so tu že od srednjega veka in vedno so bili to obrtniki, delavci, ne pa premožni ljudje ali graščaki. Edino kraj Gheorgheni ima madžarski grad.

Prevoženi kilometri: 500km

Prenočišče: pri prijateljih, Gheorgheni

Mogočna gora Oltar nad sotesko Bicaz, Romunija top znamenitosti
Mogočna gora Oltar nad sotesko Bicaz
križ na hribu, spodaj mesto Gheorgheni, ROmunija
Pogled na mesto Gheorgheni
Grad v mestu Gheorgheni
Grad v mestu Gheorgheni

3. dan: Jezero Svete Ane in medvedi

Zjutraj sva se poslovila od gostiteljev v Gheorgheniju in se odpeljala proti jugu, do jezera Svete Ane (Lacul Sfanta Ana). Najprej sva se sprehodila do samega jezera Svete Ane, ki je edino vulkansko jezero v vzhodni Evropi, potem sva šla še na ogled zaščitenega močvirja Mohos, zvečer pa v bližnjo opazovalnico iskat/gledat medvede. Prekrasen dan v romunskih Karpatih.

PREBERI ŠE  Načrt potovanja: celinska Grčija z avtomobilom

Prevoženi kilometri: 115km

Prenočišče: Kamp pri Jezeru Svete Ane (Zonă noapte Lac Sfânta Ana)

jezero zelene barve z zelenimi smrekami v ozadju
Vulkansko jezero Svete Ane (Lacul Sfanta Ana)
Črna, šotna jezera s popolnim odsevom dreves
Črna, šotna jezera
Medved - najina največja želja v Romuniji

4. dan: grad Bran, Brašev, Kanjon 7 lestev

Pester dan je bil tole. Začelo se je z vožnjo proti jugu, mimo mesta Brašov in do največje romunske turistične atrakcije: gradu Bran (a.k.a. grad grofa Drakule). Po ogledu gradu sva se peljala skozi Brašov, šla po nekaj nujnih nakupih in pa na sprehod po mestu. Popoldan pa sva se šla hladit v Kanjon 7 lestev – gre za plezanje po lestvah ob slapovih v kanjonu. Dan sva zaključila v kraju Busteni, ki je izhodišče za obisk naravnega parka Bucegi.

Prevoženi kilometri: 190km

Prenočišče: Camping Aviator, Busteni

grad Bran, grad grofa Drakule
Pogled na grad Bran z razgledne točke
pogled na grajski stolp in notranje dvorišče. grad Bran, romunija
Pogled na notranje dvorišče gradu Bran
ženska pleza po lestvi v kanjonu. Kanjon 7 lestev, Romunija potovanje
Kanjon 7 lestev - dobesedno!
črna gotska katedrala v mestu Brasov, Romunija
Črna katedrala je nekako ikona mesta Brašov

5. dan: pohodništvo v naravnem parku Bucegi, grad Peles in vožnja do obale

Zbudila sva se na vse zgodaj zjutraj in se odpravila v naravni park Bucegi. Prvotni plan je bil, da greva iz kraja Busteni z gondolo v gorstvo Bucegi, ampak so imeli ravno remont in gondola ni vozila. Odločila sva se, da se odpeljeva na drugo stran v Pestera in od tam z gondolo gor. Ampak tudi ta gondola ni delovala – nameravala sva peš gor, ampak potem sva na poti našla še en odcep in se pripeljala do super izhodišča: 45.383919, 25.475017. Od tam sva šla potem peš do kamnitih struktur Babele in Sfinga, do vrha Omu pa nisva prišla zaradi močnega vetra.

Kasneje sva se odpeljala še do prelepega jezera Bolboci, do gradu Peles, potem pa proti obali Črnega morja. Zvečer sva se že vkampirala v kampu v Tulcei, ki je izhodišče za Delto Donave.

Prevoženi kilometri: 450km

Prenočišče: Delta camp, Tulcea

ženska pohodnica, gorstvo bucegi, v ozadju so kamnite strukture Babele, Romunija
Pohodništvo nama je vedno prva izbira na potovanjih
moški in ženska pred Sfingo - kamnito strukturo, Bucegi, Romunija
A ne, da je tale Sfinga malo strašljiva?
Grad Peles, Romunija
Grad Peles, Romunija

6. dan: Delta Donave

Kar brez rezervacije sva se podala v pristanišče v Tulcei in se tam začela zanimati za izlet v delto Donave, ki sva ga tudi hitro dobila. To največje mokrišče v Evropi naju je naravnost navdušilo. Številni kanali, jezera, lokvanji, čaplje, galebi, pelikani … uživala sva v vseh teh pogledih. Po povratku nazaj bi seveda pasal počitek, ampak midva morava vedno nekam šibat 🙂 Tako sva se kar takoj podala dalje, na ogled utrdbe Enisala ter rimskih izkopanin na rtu Dolosman in Histria. Dan sva zaključila s kopanjem v Črnem morju v turističnem središču v Romuniji: Mamaia.

Prevoženi kilometri: 170km

Prenočišče: Camping GPM, Mamaia

lokvanji na jezeru, delta donave
Delta Donave
siva čaplja v močvirju, delta donave
Čaplja caplja po vodi 🙂
žitno polje z makom
Prekrasna pokrajina je tudi v zaledju delte Donave

7. dan: vožnja nazaj do gora

Jutranje kopanje v Črnem morju, potem pa vožnja čez “pol Romunije”. V Bukarešti sva naredila krajši postanek za kosilo in nekaj nakupov, najin cilj pa je bil rudnik soli Ocnele Mari ter samostan Cozia v dolini reke Olt. Samostan naju je res navdušil, prav tako tudi prekrasna dolina, zato sva se odločila, da kar prenočiva tam in si rudnik ogledava naslednji dan.

Prevoženi kilometri: 470km

Prenočišče: Camping Manistera Turnu, Călimănești

Postanek v Bukarešti - našla sva slovensko zastavo!
romunska hrana
Romunska hrana oz. najina malica
Samostan Cozia top znamenitosti Romunija
Samostan Cozia, top znamenitosti Romunije
Samostan Turnu, Romunija
Samostan Turnu

8. dan: rudnik soli, kanjon Banitei in pot do parka Retezat

Zjutraj sva se najprej še malo zapeljala po dolini reke Olt, potem pa si kot prva gosta tisti dan ogledala rudnik soli Ocnele Mari, ki je danes spremenjen v športni center (v rudniku lahko igramo košarko, mini golf, nogomet, namizni tenis itd). Sledila je vožnja po ovinkastih cestah v globine romunskih gora. Pogledala sva si kanjon Banitei ter se sprehodila po njem, potem pa nadaljevala mučno (beri slabo cesto) pot do kampa v parku Retezat.

PREBERI ŠE  Pregled potovanja Španija in Portugalska

Prevoženi kilometri: 300km

Prenočišče: Poiana Pelegii, park Retezat

Rudnik soli
Rudnik soli
Kanjon Banitei, Romunija
Kanjon Banitei
Jez Gura Apelor - dostop do parka Retezat
Jez Gura Apelor - dostop do parka Retezat

9. dan: čudoviti park Retezat

Dan sva začela v parku Retezat, ki nama je bil nekaj najlepšega v Romuniji. Najin cilj je bilo jezero Bacura, nato krožna pot okoli preostalih ledeniških jezer in vzpon na goro Judele. Prišla sva tik pod goro, potem pa nisva mogla nadaljevati zaradi snega poti. Vseeno, razgledi v parku Retezat so bili prekrasni, jezera tako lepe turkizne barve, pobočja gora roza zaradi cvetenja rododendrona, pa še skupino gamsov sva videla. Vse to je poplačalo ves trud in napor vožnje po slabi cesti. Popoldan sva se vrnila v dolino in se zapeljala do rimskih ostankov Sarmizegetusa, nato do zapuščenih term Baile Herculane in dan zaključila ob reki Donavi na meji s Srbijo.

Prevoženi kilometri: 460km

Prenočišče: Camping Mala, blizu kraja Orsova

Ledeniško jezero. Nacionalni park Retezat - treking v Romuniji
Najlepše jezero na poti. Nacionalni park Retezat - treking v Romuniji
Nacionalni park Retezat, Romunija - najlepši trekingi v Romuniji
Nacionalni park Retezat, Romunija - najlepši trekingi v Romuniji
zapuščene toplice v Romuniji
Baile Herculane - Herkulove toplice, zapuščene.

10. dan: soteska Donave

Cel dan sva posvetila raziskovanju soteske reke Donave. Na tem mestu je namreč Donava najožja, okoli nje pa se dvigujejo visoki hribi. Poleg tega pa je tu tudi kar nekaj zanimive zgodovine. Najprej sva si pogledala romunsko stran: obraz Decebala – romunskega voditelja v času Rimljanov, Tri Kule, se vzpela na razgledni hrib Ciucaru Mare, oglede pa zaključila pri hidroelektrarni Iron Gate 1, kjer sva tudi prečkala mejo in vstopila v Srbijo. S prestopom meje sva pridobila eno uro. Vozila sva se ob reki Donavi in izkoristila vsako razgledno točko ter občudovala razglede na Donavo in njeno sotesko. Ogledala sva si še arheološko najdišče Lepenski Vir, trdnjavo Golubac, zvečer pa sva se ohladila v Srebrnem jezeru in tako perfektno zaključila vroč dan.

Prevoženi kilometri: 260km

Prenočišče: Camping Aniva, Veliko Gradište

Decebal, skulptura nad reko Donavo, soteska donave, Romunija
Decebalov obraz v skali nad Donavo, Romunija
moški in ženska na razglednem hribu nad reko - soteska donave
Soteska Donave na meji med Srbijo in Romunijo
Trdnjava Golubac, Džerdap, soteska Donave
Trdnjava Golubac, Džerdap, soteska Donave

11. dan: pot domov

Ta dan sva imela pred seboj samo še pot domov. Od Srebrnega jezera sva se peljala mimo Beograda, Zagreba do Ljubljane.

Prevoženi kilometri: 650km

moški in ženska pred šotorom

Kampiranje v Romuniji je bilo enostavno. Kampov je veliko in tudi ugodni so

Prvotno sva potovanje v Romunijo načrtovala za malo več časa, ampak sva ga zaradi razmer doma (bolezen) za par dni skrajšala. Kar bi si res želela še ogledati, je bil samostan Voronet ter dacijske ostanke Sarmizegetusa Regia. Izpustiti sva morala tudi slavno cesto Transfagarašan, saj je bila v juniju še zaprta zaradi snega. Ampak, kot pravijo, vedno mora ostati še kaj za naslednjič 😉 V Romuniji sva zelo uživala. Država je varna, dobro razvita, ponuja pa res ogromno možnosti za uživanje v naravi, kar je nama najpomembnejše.

ženska sedi na travniku med rumenimi rožicami. Bucegi, Romunija

Še ena med rožicami. Lepo je bilo. Bucegi, Romunija

Stroški za potovanje po Romuniji

Vse skupaj sva za potovanje po Romuniji dala 894€. Spodaj so nekoliko bolj razdelani stroški – vsi stroški so za obe osebi

Prevoz: 354€ (cestnine 43€, bencin 307€ in stroški parkiranja 4€)

Hrana: 124€ (večinoma sva si kuhala sama, občasno pa sva si privoščila tudi kakšno kosilo ali malico)

Prenočišča: 90€ (ves čas sva kampirala oz. eno noč sva prespala pri znancih)

PREBERI ŠE  Načrt potovanja: Ciper (severni in južni)

Vstopnine: 195€ (najdražji je bil izlet v Delto Donave – 40€ po osebi)

Ostalo: 131€ (PCR test, ki ga na koncu nisva potrebovala)

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena