Trije manj poznani češki gradovi: Lednice, Žleby in Letovice

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Češka je znana po številnih zelo lepo ohranjenih gradovih, ki so eden lepši od drugega. Največ teh gradov je na relaciji Praga – Češke Budjovice, midva pa bi vam tokrat rada predstavila 3 češke gradove na drugi strani države. So prav tako lepi, romantični in imajo zanimivo zgodovino, le malo manj poznani so in zato seveda nama bolj zanimivi. Gradovi Češke so večinoma v notranjosti podobni našim gradovom, npr. gradu Snežniku, kar se tiče eksponatov, po zunanjosti pa je vsak nekaj čisto posebnega in zanimivega. Češki gradovi, ki jih predstavljava tukaj so grad Letovice, grad Lednice in grad  Žleby.

češki grad lednice ob sončnem zahodu

Grad Letovice ob sončnem zahodu

Grad Letovice (Zamek Letovice)

Grad Letovice ponosno stoji na griču nad istoimenskim mestom Letovice, 45km severno od Brna. Sprva za ta grad sploh nisva vedela, ko pa sva se peljala mimo, pa se je tako lepo svetil v zahajajočem soncu, da sva se v trenutku odločila in se ustavila. Grad je ravno sveže renoviran in zato še toliko lepši. Notranjost je dokaj podobna kot povsod drugje: starinski predmeti, urejenih je nekaj sob, izobešene so razne lovske trofeje, za animacijo pa so uredili tudi mučilnico, kjer predstavljajo srednjeveške načine mučenja. Vstopnina v grad je 200 KČ (približno 8€). Za tiste z debelejšo denarnico so v gradu uredili tudi dva prestižna apartmaja, kjer lahko za 5000 KČ oz. 200€ na noč obiskovalci prenočijo. Ker sva bila tam v času sončnega zahoda, naju najbolj navdušil seveda razgled z grajskega dvorišča.

Grad Lednice v soju večerne svetlobe

Grad Lednice v soju večerne svetlobe

Grad Lednice (Zamek Lednice)

Grad Lednice se nahaja na ravnini tik ob avstrijski meji. Od Dunaja je oddaljen približno 100km, od Brna pa je 60km južno. Ta grad stoji na ravnini in je med domačini izredno priljubljen – je tipična nedeljska izletniška točka. Ne moreva se poenotiti, ali je grad lep in romantičen, ali je načičkan. Jaz pravim, da je to tisti pravi grad. Tak, o katerem poslušamo v pravljicah, kjer živijo princese in princi in kjer je vse lepo in čudovito. Rok pa pravi, da je preveč načičkan za njegov okus. Ta grad je bil do konca 2. svetovne vojne v lasti Liechtensteinske kraljeve družine in je bil presežek svojega časa po lepoti, arhitekturi in seveda bogastvu. Po oz. že med vojno pa je utrpel veliko škode, saj je kraljeva družina številne kose pohištva in dekorja odnesla z gradu. Vseeno pa je tudi danes v gradu še marsikaj za videti.

najlepši češki gradovi: grad lednice z urejenim vrtom in rastlinjakom

Načičkan grad lednice in v piko urejen vrt

Kogar ne zanima kraljevo bogastvo, pa se lahko sprehodi skozi simetrično in natančno urejene vrtove, ki rahlo spominjajo na Versailles, le nekoliko manjši so. Poleg tega so lastniki gradu dali postaviti še rastlinjak s številnimi eksotičnimi rastlinami, ki so na ogled še danes. Najbolj hecna stvar na vrtu pred gradom Lednice pa je minaret. Ja, prav ste prebrali, na dvorišču češkega gradu stoji minaret. Brez mošeje, samo minaret. Razlog, zakaj s ga dali postaviti ni čisto jasen, najverjetneje pa zato, ker so si ga pač lahko privoščili. In tako tam stoji še danes in je v posmeh ali pa navdih kraljevi družini.

grad lednice je načičkan grad liechtensteinske družine

Panorama gradu Lednice

Vstopnina za grad je razdeljena na 3 dele glede na 3 nadstropja, ki jih lahko tekom vodene ture obiščeš. Vsaka stane 150 KČ (6€), izbereš jih toliko, kolikor ti jih je zanimivih. Vstop v minaret je 40KČ (1€), vstop v rastlinjak pa 60 KČ (2,5€). Edino vrtovi so brezplačni.

PREBERI ŠE  Vila Tugendhat v Brnu

Zamek Žleby

Grad Žleby je bil za naju najlepši češki grad. Nahaja se v bližini Kutne Hore (20km), Prage (100km), od Brna pa je oddaljen kar 140km. Tole je pa eden lepših gradov. Velik, ponosen in zelo lepo ohranjen grad v stilu romantike stoji na manjšem gričku. Nekoč je bil v lasti Auerspergov, danes pa je v njem obširna zbirka orožja in pohištva iz njihovih časov.  Na voljo so tri različne vodene ture po gradu in vsaka pokaže en del stavbe. Cene so od 150 KČ do 240 KČ (6€ – 9€). Zelo lepa in prijetna je tudi okolica gradu z velikim parkom, urejenimi potkami in senco za poležavanje na travi. Več o gradu pa naj povedo slike:

stolp gradu Žleby
Romantični stolpički
štirioglati stolp grad žleby, češki gradovi
Štirioglati stolp
kip bika
Detajl pročelja: bik.
okrogel, kamnit stolp na gradu žleby
Najstarejši izmed stolpov gradu Žleby
ženska se sprehaja po parku okoli gradu Žleby

Skozi park do gradu Žleby

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena