Top znamenitosti Tunizije ali kaj si v Tuniziji pogledati?

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Marsikdo Tunizijo enači z “All inclusive” resorti, počitnicami, morjem … v glavnem dopustom v pravem pomenu besede. Ampak, poveva vam, da je v Tuniziji marsikaj za videti tudi izven hotelskih kompleksov. Zakaj se torej splača v Tunizijo na potovanje? Kaj je tisto, kar se da videti? Tule je najin izbor, tule so top znamenitosti Tunizije po najinem mnenju.

moški in ženska v puščavi Sahara, Tunizija

“Kepanje” s peskom v puščavi Sahara

Najlepše znamenitosti Tunizije

1.) El Jem amfiteater

Amfiteater El Jem je med največjimi (ohranjenimi) rimskimi amfiteatri na svetu. Prvi in največji je seveda Kolosej v Rimu, potem pa različne knjige in spletne strani navajajo različne velikosti ostalih amfiteatrov. Kakorkoli, El Jem je velik, zelo velik in precej dobro ohranjen amfiteater, edini tak primerek v Afriki. Najboljši čas za ogled amfiteatra pa je zgodaj zjutraj ali pozno popoldan, ko sonce nežno sije skozi številne oboke.

El Jem, top znamenitosti Tunizija

El Jem amfiteater

2.) Sahara

Puščava Sahara je verjetno prva stvar, na katero pomislite, če vam nekdo reče “potovanje v Tunizijo”. Kako tudi ne, ko pa Sahara prekriva skorajda polovico države. Možnosti za obisk puščave v Tuniziji je veliko. Najbolj pogosto se turisti odpravijo iz kraja Douz na kameljem hrbtu čez nekaj sipin na ogled sončnega zahoda ali vzhoda. Obstajajo pa tudi daljše ture, globlje v puščavo (s terencem ali kamelo). Doživetje Sahare je res nekaj posebnega in nepozabnega. Sploh pa v času sončnega zahoda, ko sonce oranžno barva že tako oranžne sipine.

ženska opazuje sončni zahod v Sahari, Tunizija

Top znamenitosti Tunizije: puščava Sahara

3.) Sidi Bou Said

Sidi Bou Said je predel glavnega mesta Tunis. Znan je po belih hišah in modrih vratih, oknih, balkonih … Številni pravijo, da jih spominja na Santorini. Midva ne veva, ker še nisva bila na Santoriniju 🙂 Kaj pravite, a je kaj podobno? Kakorkoli, Sidi Bou Said je čudovita četrt, precej bolj čista in precej manj kaotična kot preostanek Tunisa. Ponuja lepe razglede na morje, številne kavarne, kjer lahko ob kozarcu sveže stisnjenega pomarančnega soka (ali pa kave, metinega čaja …) uživate poglede in se grejete na soncu. Obisk Sidi Bou Saida je odličen za prvi ali zadnji dan vašega potovanja po Tuniziji, saj je praktično v glavnem mestu (torej blizu letališča), hkrati pa vam bo sprehod vzel le kakšno uro.

ulica v Sidi Bou Said

Top znamenitosti Tunizije: Sidi Bou Said, modro mesto

4.) Podzemne hiše v Matmati

V gorovju Matmata, nekje na sredini Tunizije, so si tamkajšnji prebivalci uredili zelo zanimive hiše – podzemne hiše! Namreč, ta del Tunizije je že tako zelo suh, da v gorah dreves skorajda ni. To pa pomeni, da ni nikakršne sence ali zavetrja. Pa tudi zemlja je precej ilovnata in posledično slaba za poljedelstvo. Ampak, je pa ena dobra lastnost te zemlje: ilovnata zemlja je zelo dober izolator, hkrati pa se jo da kar lepo in z lahkoto oblikovat. In tako so si ljudje skopali hiše pod zemljo.

podzemna hiša Matmata

Top znamenitosti Tunizije: podzemne hiše v Matmati

Zasnova je precej zanimiva: Vhod v hišo je skozi neke vrste tunel, ki nas pripelje na odprto okroglo dvorišče. Iz tega dvorišča pa so potem vhodi v posamezne sobe podzemne hiše. Kuhalo se je navadno na sredini, na odprtem, spalo pa se je v hladnih in senčnih sobah, skopanih v ilovnato zemljo. Nekateri, a redki ljudje še danes živijo v teh hišah. V večini primerov pa so to samo še njihove dnevne rezidence, kjer sprejemajo turiste.

tunel v podzemno hišo Matmata

Vhod v podzemne hiše v Matmati

Za naju je bilo to res nekaj posebnega, nekaj novega in definitivno zanimivega. Vstopnine ni oz. je v obliki napitnine, domačini pa obiskovalce postrežejo tudi z njihovim tipičnimi prigrizki. Midva sva tam poskusila arabski kruh, domač med in olivno olje. Manjkal pa seveda ni metin čaj.

5.) Gorska oaza Chebika

Preden se pokrajina v Tuniziji spremeni v puščavo, so tam še zadnji zametki gorovja Atlas. Kdor je že bil v Maroku, si je gotovo ogledal kakšno izmed gorskih oaz (midva sva bila v soteski Todra) – no, tudi oaze tukaj v Tuniziji so podobne. Suhe, skalnate gore, ki delujejo popolnoma negostoljubno. Ampak tam na sredini pa od nekod priteče potoček, ki potem v ozkem pasu napaja dateljnove palme in tisti delček pokrajine spremeni v zeleno oazo. Tik ob alžirski meji je oaz kar nekaj, Chebika pa velja za najlepšo.

gorska oaza Chebika, Tunizija

Gorska oaza Chebika

 

PREBERI ŠE  Safari v lastni režiji: veliko (ne)koristnih nasvetov

Tole so najini predlogi, kaj si pogledati v Tuniziji. Lepih stvari je seveda še več, ampak tele so res posebne in to je tisto, zakaj se splača na potovanje v Tunizijo. Načrt potovanja po Tuniziji pa najdete na blogu tukaj: Načrt potovanja 8 dni v Tuniziji.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena