Karlovy Vary – izlet v okolici Prage, Češka

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Karlovy Vary se v nemščini imenuje Karlsbad, v slovenščini pa pomeni Karlove toplice. Gre torej za termalni kraj, ki se nahaja na zahodu Češke, 130km zahodno od Prage. Karlovy Vary je poznan po termalni mineralni vodi, ki izvira v bližini mesta in je že iz časa srednjega veka veljal za prestižen kraj, kamor so višji sloji hodili na počitnice oz. razvajanje.

Karlovy Vary - pisane hiše ob reki

Karlovy Vary je lepo srednjeveško mesto na Češkem

Karlovy Vary – izlet iz Prage za en dan

Karlovy Vary je dovolj blizu Prage, da ga lahko obiščete kot enodnevni izlet iz Prage. Na blogu najdeš objavo Izleti v okolici Prage, kjer je predstavljenih še več možnosti za izlete iz češke prestolnice. Sedaj pa si poglejmo Karlovy Vary in njegovo zgodovino.

Čisto malo zgodovine

Mesto je zasnoval češki kralj Karl IV leta 1350, po katerem so Karlovy Vary tudi dobili ime. Dejansko je kralj Karl IV najprej ustanovil toplice v rokavu reke Tepla, šele nato je nastalo mesto. Največjo slavo je mesto poželo v 19. stoletju, ko so tam delovali priznani zdravniki, ki so objavljali zapise o zdravilnih učinkih vode v kraju  Karlovy Vary in tako pritegnili številne aristokrate. Po tem, ko so leta 1870 zgradili še železnico, je zdraviliški turizem tu res vzcvetel. Že od nekdaj so bili Karlovy Vary večinoma nemško govoreč kraj in tudi gostje so bili večinoma nemško govoreči. Po koncu druge svetovne vojne pa se je to spremenilo. Vsi Nemci oz. nemško govoreči prebivalci so bili izgnani iz Češkoslovaške in počasi se je začel trend obračati proti vzhodu. Danes je vedno več ruskih obiskovalcev.

izvir mineralne vode, Karlovy Vary

Izviri mineralne vode v Karlovy Vary že od nekdaj privabljajo turiste

Izlet v okolici Prage: kako do Karlovy Vary

Karlovy Vary so ravno dovolj blizu Prage, da so super ideja za enodnevni izlet iz Prage. Razdalja je približno 120km, kar je po čeških lokalnih cestah slabi 2h vožnje z avtomobilom (tako smo šli v Karlovy Vary mi). Kdor potuje z javnim prevozom, pa ima na izbiro avtobus (direktna povezava traja dobri 2h) ali železnice (direktni vlak vozi več kot 3h).

En dan je dovolj za ogled Karlovy Vary. Če pa bi želeli v toplice, se razvajati v prestižnih hotelih iz 19. stoletja, pa je seveda priporočljivo ostati kakšen dan več. Samo cene niso ravno najnižje. Za nas je enodnevni izlet v Karlovy Vary zadostoval. Ogledali smo si krasne meščanske hiše, vile, si nakupili tipičnih skodelic in popili kar nekaj mineralne vode.

Znamenitosti v Karlovy Vary

Termalna, mineralna voda

Prva in glavna znamenitost kraja Karlovy Vary je seveda termalna in mineralna voda. V mestu in okolici najdemo 13 termalnih izvirov in še 80 manjših, poleg tega pa je tudi reka Tepla topla (od tod tudi ime reki). Ne samo, da v okolici Karlovy Vary iz tal brizga topla termalna voda. Voda je tudi polna mineralov in ima zdravilne učinke. Že kralj Karl IV si je menda v tej zdravilni vodi pozdravil okužbo, kasneje pa je bilo pričevanj o zdravilnih učinkih vode iz teh krajev le še več.

otrok pije iz skodelice v obliki mačke

Požirek mineralne vode iz posebne skodelice

Za povprečnega obiskovalca (kot recimo jaz) je kraj Karlovy Vary zanimiv zaradi termalnih vrelcev, ki so javno dostopni večinoma znotraj stebrišč (kolonade po češko) v centru mesta. Voda je v različnih vrelcih različno topla/vroča. Od mlačnih 25°C pa vse do 73°C. Mineralna sestava vode je načeloma povsod enaka, okus pa je močno odvisen od temperature. Namreč, pri višji temperaturi se v vodi raztopi več mineralov in taka voda je bolj “kovinskega” okusa. Hladnejša voda pa ima bolj “normalen” okus.

PREBERI ŠE  Saška Švica - odbita pokrajina na vzhodu Nemčije

Posebne termalne skodelice

Da lahko to toplo mineralno vodo poskušamo, potrebujemo posebno skodelico, lázeňský pohárek. Gre za keramično skodelico, ki je oblikovana tako, da vodo natočimo v skodelico z vrha, pije pa se je iz ročaja. Na ta način naj bi se termalna voda na poti iz skodelice do naših ust že nekoliko ohladila. Torej, preden smo šli naokoli po mestu, smo si kupili to posebno skodelico, potem pa akcija! Iskanje mineralnih izvirov se je lahko začelo.

skodelice za termalno mineralno vodo, Karlovy Vary

Posebne skodelice za pitje termalne vode v Karlovy Vary

Vřídelní kolonáda (Hot Spring Colonnade) in gejzir Vřídla

Ok, sedaj, ko imamo skodelico in vemo vse o mineralni vodi v Karlovy Vary, pa je čas, da gremo na sprehod po mestu in poiskat vse te termalne izvire. Prva in verjetno najbolj popularna “kolonada” oz. stebrišče je Vřídelní kolonáda (v angleščini se imenuje Hot Spring Colonnade). In tukaj se nahaja tudi znameniti gejzir Vřídla, ki bruha kar 12m visoko in 72°C vročo vodo. Vřídla je tako najtoplejši izvir v Karlovy Vary in okolici.

Gejzir Vřídla

Gejzir Vřídla

To stebrišče je vizualno sicer najmanj zanimivo v mestu, a ravno omenjeni gejzir ga naredi vrednega obiska. Voda tukaj je tako vroča, da se je ne sme oz. ne da kar piti. Zato so pod gejzirjem tri posode (označene A, B in C), ki imajo vsaka nekoliko hladnejšo vodo. V posodi C ima voda okoli 30°C, kar je že čisto pitna temperatura. Moram pa poudariti, da ima voda precej železen okus, ampak ravno to naj bi jo naredilo zdravilno.

Tržní kolonáda (Marketplace colonnade)

Tržní kolonáda (trgovsko stebrišče) je veliko lepše od prejšnjega. Narejeno je iz izrezljanega lesa (menda je to švicarski stil) in stoji na mestu nekdanjih najstarejših toplic v Karlovy Vary. Posebnost tega stebrišča je eden izmed treh vrelcev: Karlov vrelec (Pramen Karla IV). To naj bi bil tisti vrelec, kjer se je kralj Karel IV prvič ustavil in okoli njega ustanovil prve toplice.

Marketplace colonnade

Marketplace colonnade ali trgovsko stebrišče v Karlovy Vary

Mlýnská kolonáda (Mill colonnade)

Mlýnská kolonáda (mlinsko stebrišče) je verjetno najlepše in tudi največje v mestu in zato tudi ni čudno, da je postalo kar prepoznavni znak mesta Karlovy Vary. Stebrišče je bilo zgrajeno v neo-renesančnem stilu s 124 korintskimi stebri in 12 kipi na strehi, ki predstavljajo mesece v letu. Pod svojo streho hrani kar 5 vrelcev z različnimi temperaturami in posledično tudi različnimi okusi vode.

Sadová kolonáda (Park colonnade)

Sadová kolonáda (vrtno stebrišče) je nahaja na robu parka Dvořak (Dvořákovy sady). To stebrišče je litoželezno in je bilo nekoč del znamenitega paviljona Blanenský, ki pa so ga v 60. letih porušili. Tako je ostalo samo še omenjeno stebrišče, ki pa je naravnost čarobno in res vredno sprehoda. Tam najdemo tri vrelce – najbolj zanimiv je verjetno Kačji izvir, kjer voda priteče skozi kačja usta.

Razgledišče Diana in oplatky

V mestu Karlovy Vary je še veliko lepih stvari. Zgoraj omenjena stebrišča so tiste glavne znamenitosti in tudi za nas glavni razlog in zabava v mestu. Vsekakor pa se splača sprehoditi skozi staro mestno jedro, občudovati arhitekturo mesta in se povzpeti na Vyhlidka Diana (razgledišče Diana). Tja gor smo šli s prav posebno vzpenjačo, ki je celotni izkušnji dodala še tisto piko na i. Priporočam!

Pa ko ste že v mestu, si zagotovo privoščite kakšne Karovarske oplatky. To je tipična sladica iz Karlovy Vary. Gre pa za neke vrste sendvič iz dveh izredno tankih vafljev, vmes pa je čokoladni ali pa sadni premaz. Vse je res, res, res tanko in v velikosti naše palačinke.

ženska s kapo na glavi pije iz skodelice v Karlovy Vary

Katarinin prvi požirek mineralne vode v Karlovy Vary

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena