Najlepši kraji v južni Nemčiji

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Jug Nemčije je pogosto spregledan del Evrope. Enostavno nam je preblizu, da bi mu posvetili dovolj pozornosti. Ampak, dejansko deželi Bavarska in Baden-Württemberg skrivata mnoge lepote, ki so vredne obiska. Tule je zbirka najinih ljubih kotičkov in tole so najlepši kraji v južni Nemčiji.

Nemčija – najlepši kraji njenega juga

1.) Chiemsee

Če prihajamo iz Slovenije, je prva lepa točka jezero Chiemsee, približno 90km pred Münchnom. Jezeru pravijo tudi Bavarsko morje, saj je največja površina vode na Bavarskem. Znan je predvsem po otoku Herreninsel (moški otok). Ime je otok dobil po nekdanjem moškem samostanu, ki je deloval na otoku, danes pa je znan po palači Herrenchiemsee, ki jo je dal zgraditi malo nori bavarski kralj Ludvik II- Želel je imeti svoj Versailles, razkožno palačo in vrt poln simetrije, na idilični lokaciji … izbral si je otok na jezeru Chiemsee, ki je res čudovit. A žal Ludvik svojega dvorca nikoli ni zares uporabil, saj je umrl, še preden je bil le-ta končan. Sosednji otok se imenuje Fraueninsel (ženski otok). Na njem stoji še delujoči samostan. Ogled otoka je možen, vendar ni toliko za videti kot je Herreninsel.

ljudje na čolnu, jezero Chiemsee

Z ladjico po jezeru Chiemsee

fontana pred palačo herrenchiemseeinsel

Okoli dvorca je vse do potankosti urejeno: gredice, potke, fontane … ni da ni

Pomembne informacije: na Herreninsel se pride z ladjico. Vstop je mogoč na večih krajih: Gstadt, Prien ali Bernau. Cena povratne vožnje je od 6,1€ do 8,5€, odvisno od mesta vstopa. Vstopnina za v dvorec pa znaša 11€ za odrasle, otroci do 18 let pa imajo zastonj. Plačilo z gotovino!

2.) München

München je prestolnica Bavarske in kot tako, velemesto ponuja marsikaj. Nama je bil najbolj všeč Olympiapark, ki je zeleni ostanek poletnih olimpijskih iger leta 1972. V centru mesta je čudovita stolnica in mestna hiša s številnimi gotskimi elementi in detajli, nekoliko izven strogega centra pa sta še muzeja BMW Welt (muzej razvoja BMW avtomobilov) in Tehnični in naravoslovni muzej (s polnim imenom: Das Deutsche Museum von Meisterwerken der Naturwissenschaft und Technik). Poleg tega pa München slovi po številnih festivalih – praktično vsak mesec se nekaj dogaja: jeseni je najbolj popularen Oktoberfest, spomladi pa njegova alternativa Starkbierfest, ki sva se ga udeležila nedavno.

mestna hiša München

Mestna hiša v Münchnu je polna drobnih detajlov na fasadi. Stopi bliže in poglej, kaj vse najdeš 😉

Pomembne informacije: Oktoberfest poteka 4 tedne v septembru in se navadno zaključi prvi vikend v oktobru. Starbierfest poteka 4 tedne med postom, najpogosteje je to marca. Vstopnina za BMW Welt je 10€, za Tehniški muzej pa 12€.

3.) Dachau

Dachau je bilo prvo nemško koncentracijsko taborišče, kjer je bilo zaprtih tudi veliko Slovencev. Današnja rekonstrukcija oz. ostanki taborišča se nahajajo približno 20km iz centra Münchna. Kaj na vam povem o tem grozljivem kraju? Pravzaprav, nimam besed … Mene je ogled Dachaua izredno pretresel. Ko sem videla, v kakšnih nečloveških pogojih so tamkajšnji jetniki živeli, kako jim je bilo odvzeto vse dostojanstvo, kako tam jetnik ni bil nič vreden … vse to me je zelo potrlo. Vseeno ogled priporočam vsakomur.

Koncentracijsko taborišče Dachau

Koncentracijsko taborišče Dachau …

Pomembne informacije: vstop je brezplačen. Izposoja avdio-vodiča stane 4€, v kolikor pa se želite udeležiti vodenega ogleda, je cena 3,5€. Vstop je dovoljen za otroke nad 14 let.

PREBERI ŠE  Recept: Stollen (sadni, božični kruh) - Nemčija

4.) Augsburg

Augsburg je mesto približno 80km severozahodno od Münchna in je znano predvsem po prvem socialnem naselju na svetu. Naselje Fuggerei je bilo zgrajeno že v 16.stoletju, a stoji še danes. Ime Fuggerei je dobilo po svojem ustanovitelju Jakubu Fugger-ju, ki je bil takratni mestni veljak, bogataš. Fuggerei je ograjeno naselje, ki ga sestavlja več majhnih 1-nadstropnih hiš; imajo tudi svoj trg, šolo in cerkev, med 2. svetovno vojno pa so dobili tudi bunker. Vsa stanovanja – ne glede na to, ali so v pritličju ali v nadstropju, so velika 60m2. Danes samo eno stanovanje ni zasedeno, saj je preurejeno v muzej, vsa ostala pa imajo svoje najemnike. Ampak, do stanovanj v Fuggerei ni prišel kar vsak. Tole so pravila, ki jih je moral posameznik izpolniti, da mu je bilo dodeljeno stanovanje – in ta pravila veljajo še danes:

  • Prosilec za stanovanje mora že vsaj 2 leti živeti v Augsburgu.
  • Prosilec mora biti katoliške vere, brez kredita, a z dokazili, da spada med socialno ogrožene.
  • Najemnina je stala 1 guld na leto, kar je danes ekvivalentno 0,88€ na leto. In ljudje, ki živijo v Fuggerei, ne plačujejo nič več in nič manj kot 0,88€ letne najemnine. Del najemnine pa se plača na drugačen način: s tremi dnevnimi molitvami ter sodelovanjem v skupnosti. Npr. kot vrtnar, nočni čuvaj ipd.
  • Vrata v naselje se zaprejo vsak večer ob 22h. Kdor zamudi, mora nočnemu čuvaju plačati 0,5€ oz., če pride po polnoči, je cena za vstop 1€.

Hecno, kajne? In zanimivo tudi! Zato ogled definitivno priporočava.

naselje fuggerei v augsburgu

Ulica v naselju Fuggerei – najlepši kraji v južni Nemčiji

Pomembne informacije: vstopnina v muzejsko stanovanje in bunker znaša 4€. Ker ljudje še danes živijo v naselju, je potrebno spoštovati njihovo zasebnost, ko se sprehajamo po ulicah.

5.) Rothenburg ob der Tauber

230km severno od Münchna se nahaja najbolj romantično mesto v Nemčiji: Rothenburg. Velja pa tudi za najbolje ohranjeno srednjeveško mesto v Evropi. In potrdiva lahko, da je res čudovito mesto. Staro jedro je kot iz pravljice. Mnoge srednjeveške hiše imajo še originalne lesene konstrukcije, druge pa so samo izredno lepo in stilsko obnovljene. Majhnost mesta doda k domačnosti in prijetnemu vzdušju, če pa mesto obiščemo v lepem in sončnem vremenu, pa je sploh čudovito. Ko boste v Rothenburgu, ne pozabite poskusiti njihove tipične sladice “snežne kepe”, po nemško Schneeball.

Rothenburg - center srednjeveškega mesta

Rothenburg je najboljše ohranjeno srednjeveško mesto

snežne kepe, sladica iz Rothenburg ob der Tauber

Snežne kepe se odlično priležejo med sprehodom po Rothenburgu

6.) Ulm

Ulm je še eno tipično nemško srednjeveško mesto v deželi Baden Württemberg, 160km zahodno od Münchna. Je Einsteinovo rojstno mesto in je kraj z najvišjo cerkvijo v Evropi. Več o Ulmu pa v ločeni objavi: Predbožični Ulm.

ulm, katedrala z najvisjim zvonikom na svetu

Ulmu dominira gotska katedrala, imenovana Münster

7.) Stuttgart

Rok je v Stuttgartu nekaj časa živel in delal, zato ima to mesto za naju poseben pomen. Stuttgart ima v Nemčiji zanimiv sloves: je med bolj onesnaženimi mesti. Nahaja se namreč v kotlini, ljudje pa se povsod vozijo z avtomobili. Javni prevoz je urejen tako kot v ostalih nemških mestih, torej je odličen, ampak v Stuttgartu so ljudje radi “komot” in tako je avtomobilov res polno. In posledično je pozimi tu problem z onesnaženostjo zraka kar pogost pojav. Naj pa omenim, da je v Stuttgartu tudi izredno veliko zelo dobrih avtomobilov, tistih res prestižnih oz. športnih znamk, o katerih pri nas samo sanjamo 🙂 No, če na ulicah ne uspete videti dovolj jeklenih konjičkov, pa sta v Stuttgartu še dva muzeja, kjer si jih boste gotovo lahko ogledali: Mercedez-Benz Museum in Porsche Museum.

dvorec stuttgart

Stuttgart ima poleg veliko avtomobilov tudi veliko lepih dvorcev

Pomembne informacije: Vstopnina za Mercedez-Benz Museum znaša 10€, za Porsche Museum pa 8€.

PREBERI ŠE  Berlin - moj drugi dom

8.) Bodensko jezero

Bodensko jezero leži na meji med Nemčijo, Avstrijo in Švico, vendar ga večina pripada Nemčiji. V okolici jezera je res ogromno stvari za početi in lahko samo tam preživimo cel teden. Midva bi izpostavila le dve stvari: koliščarsko naselje v kraju Unteruhldingen in otok Mainau. Slednji je raj za ljubitelje rož, saj je cel otok en sam velik vrt. Zanimiva je zgodba, kako je vrt na otoku nastal: zgodba pravi, da je se nek švedski princ zaljubil v preprosto nemško punco, brez kraljevskega stanu. Princ se je odločil odpovedati svojemu nazivu, svojemu prestolonasledstvu, zato da bi lahko bil z njo. Švedski kralj in njegov oče mu je ponudil, da si lahko grad postavita tudi na Bodenskem jezeru. In tako se je princ preselil na otok Mainau ter svoje življenje posvetil ustvarjanju čudovitega vrta, ki je na ogled še danes.

metulji na pomaranči, hiša metuljev Mainau

Metulji v Schmetterlinghaus na otoku Mainau – najlepši kraji v južni Nemčiji

Naselje koliščarjev Pfahlbauten Unteruhldingen se nahaja v istoimenskem kraju (Unteruhldingen) in je rekonstrukcija arheoloških najdb iz kamene ter bronaste dobe. Čeprav nisva ljubitelja takih stvari, pa je bilo koliščarsko naselje presenetljivo zanimivo 🙂

Koliščarsko naselje na Bodenskem jezeru

Koliščarsko naselje na Bodenskem jezeru

Pomembne informacije: na otok Mainau se pride z ladjico iz krajev Meersburg, Unteruldingen oz. po kopnem iz Konstanz-a. Od parkirišča na robu otoka vozi avtobus do dvorca za 1,5€ po osebi. Vstopnica za ogled palače, Palmenhaus (rastlinjaka) in Schmeterlinghaus (hiše metuljev) stane 21€ v poletju in 10€ pozimi (ko ni toliko cvetja). Vstopnina za muzej koliščarjev pa znaša 10€.

9.) Grad Neuschwanstein

Najlepše sem prihranila za konec 😉 Grad Neuschwanstein je pravljični grad, ki ga je pred približno 100 leti dal zgraditi bavarski kralj Ludvik II, isti kralj kot je dal zgraditi tudi dvorec Herrenchiemsee na jezeru Chiemsee. Grad je postavljen na visoko skalo, tako da na eni strani gleda na bavarsko ravnino, na drugi strani, takoj za gradom pa se vzpenjajo visoke bavarske Alpe. Res idilična lokacija, kot je idiličen tudi grad. A žal je Ludvik II umrl, preden je bil grad dokončan in tako ni mogel uživati njegovih lepot. Jih pa zato lahko sedaj občudujemo mi.

grad neuschwanstein

Najlepša stvar v južni Nemčiji: grad Neuschwanstein

V bližini je še en grad – Hochenschwangau ter jezero Alpsee – oboje vredno sprehoda.

Pomembne informacije: vstopnice za ogled gradu je splača kupiti preko spleta. In to čim prej! Na sami lokaciji namreč dostikrat ni več prostih mest na vodeni turi. Primer: midva sva bila tam marca, torej izven sezone, pa je bilo ob najinem prihodu (0b 10h zjutraj) prostih le še nekaj mest za ogled ob 14:30! Cena ogleda gradu je 13€. Od parkirišča do gradu vozi avtobus po ceni 2,6€ za povratno vožnjo. Če greste peš, pot traja približno 30 minut.

 

Toliko juga Nemčije sva uspela videti do sedaj. Ostaja verjetno še marsikaj lepega in vrednega ogleda, tako da se gotovo še vrneva.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena