Prestop v Abu Dabi-ju – kaj si pogledati?

Kaj si pogledati med prestopom v Abu Dabi-ju?

by Katarina

Abu Dabi (oz. po angleško se napiše Abu Dhabi) je glavno mesto Združenih arabskih emiratov (ZAE). Večina ljudi si vzame en dan za ogled Abu Dabija, preostanek svojega časa v ZAE pa preživijo v Dubaju, ki je načeloma bolj zanimivo in živahno mesto. Za naju je bil Abu Dabi le postanek na poti proti Aziji. Prvič sva v Abu Dabiju prestopala že leta 2014, ko sva potovala v Vietnam. Takrat sva imela prestop ponoči in sva ostala rajši na letališču. Letos, ko sva potovala v Nepal, sva imela spet prestop ponoči, ampak sva se odločila, da vseeno izkoristiva čas in si pogledava Abu Dabi. Kaj si pogledati v Abu Dabiju med prestopom, pa povem v nadaljevanju.

Mošeja šejka Zayeda, Abu Dabi, Sheikh Zayed Grand Mosque, nočna fotografija

Mošeja šejka Zayeda, Abu Dabi (Sheikh Zayed Grand Mosque)

Prestop v Abu Dabi-ju

Če imamo v Abu Dabiju daljši prestop – 6h ali več, se že splača zapustiti letališče in si pogledati mesto. Seveda odvisno od dela dneva, ko imamo prestop med leti v Abu Dabiju. Abu Dabi je sicer glavno mesto ZAE, vendar je relativno majhno mesto (ali pa ima samo zelo učinkovit promet, saj razdalje niti niso tako majhne) in s taksiji se da hitro ter enostavno potovati naokoli.

Vstop v ZAE

Slovenci za vstop v ZAE ne potrebujemo vize. Dovolj je potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev.

Koliko časa potrebujem za ogled mesta Abu Dabi?

Po najinem mnenju je 6-7h že dovolj, da se ti splača ven iz letališča. Tule je najina časovnica:

  • 1h sva potrebovala, da sva prišla iz letala do izhoda iz letališča. To je vključevalo izkrcanje iz letala, pregled potnih listov, pregled Covid potrdil, čas za preoblačenje (v bolj poletne obleke).
  • 30 minut vožnje do centra mesta in še enkrat toliko za nazaj. Promet v Abu Dabiju je večinoma kar lepo pretočen in se kakšnih blaznih zastojev ni za bati.
  • 1,5h prej želiš biti nazaj na letališču. Letališče Abu Dabi je relativno majhno in precej pretočno, tako da 1,5h pred letom čisto zadostuje, tudi 1h prej bi bilo še v redu.

Koliko časa za ogled Abu Dabija? Kolikor, ti ga pač ostane 😉. Za ogled Velike mošeje je dobro imeti približno 1-2h, za ogled samega “centra” (okoli Corniche) je 1h dovolj, če pa želiš še v kakšen muzej ali zabaviščni park (tega v Abu Dabiju ne manjka), pa si lahko v Abu Dabiju tudi več dni.

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi

Sheikh Zayed Grand Mosque Abu Dhabi

Prevoz po Abu Dabiju

Abu Dabi je mesto, narejeno za avtomobile. Javni prevoz sicer obstaja, ampak ni tako razvit, kot bi si želeli. Če imate dovolj časa, potem bo potovanje z javnim prevozom gotovo najugodnejši način prevoza po Abu Dabiju. V koliko pa imate časa manj, pa se je najlažje premikati kar s taksiji. Abi Dhabi Taxi – torej “navadni” taksiji so najcenejša opcija. Uber in Cabify sicer obstajata, ampak sta dražja. Vsi navadni taksiji imajo taksimeter ter možnost plačila s kartico. Stvar je res enostavna in tudi taksijev je povsod dovolj. Če ga ne najdete, prosite najbližjega varnostnika (varnostniki so v Abu Dabiju praktično pred vsako stavbo), da vam ga pokliče.

PREBERI ŠE  Nasveti za obisk Dubaja

13-urni prestop v Abu Dabi-ju čez noč

Čas najinega prestopa v Abu Dabi-ju ni bil ravno idealen. Prvi večer sva v Abu Dabi prispela malo čez 19h. Odhod pa sva imela okoli 9h naslednje jutro. Veliko časa, ki pa ga je težko smiselno izkoristiti. Dnevi so septembra že kratki in ni bilo za računati, da bi mesto videla po dnevni svetlobi. A vseeno: greva ven, sva se odločila, kaj bova pa 13h počela na letališču?

Nočna fotografija - mošeja Abu Dabi, ženska dolgi črni obleki hodi pred stebriščem

Tudi ponoči je Abu Dabi lahko čudovit

Velika mošeja šejka Zayeda (Sheikh Zayed Grand Mosque)

Tole je glavna znamenitost Abu Dabi-ja. Velika mošeja šejka Zayeda (po angleško Sheikh Zayed Grand Mosque) je največja mošeja na svetu. Njena površina meri okoli 12 hektarov, pohvali se lahko tudi 3. največjim lestencem na svetu (narejen je iz Swarovski kristalov in ima premer 10m) ter največjo preprogo na svetu, ki je v moški (glavni) molilnici. Preproga je iz Irana in tehta okoli 35 ton, delalo pa jo je okoli 1300 tkalcev. Predvsem pa je mošeja izredno lepa in fotogenična.

Na srečo je mošeja odprta do 22h, tako da sva pred letališčem vzela taksi, ki naju je odpeljal direktno do mošeje, kjer sva imela približno 1,5h za ogled, preden so jo zaprli. Za vstop si mora ženska obleči abajo (tipično arabsko obleko). Menda jih ob vhodu izposojajo, jaz pa sem si jo v bližnji trgovini kar kupila.

ženska v abayi, moški v normalnih oblekah pred mošejo v abu dabiju. Mošeja Abu Dhabi

Katarina v abayi, Rok pa v “navadnih” oblekah pred mošejo v Abu Dabiju

Po številnih stopnicah, podzemnih hodnikih, mimo trgovinic, varnostnikov, ki so pregledovali potrdilo o cepljenju … sva na koncu le prišla do mošeje. In takoj naju je očarala! Waw! Res je lepa! Toliko fotogeničnih elementov. Oboki, stebri, cvetlični motivi, kupole, minareti … ni da ni! Na vsakem koraku lahko narediš ogromno fotografij. Časa za ogled sva imela le približno 1h, kar je dovolj, da sva videla vse, bi pa z lahkoto ostala še dlje, saj je res toliko stvari, toliko detajlov, ki jih lahko občuduješ.

Po ogledu sva se odpravila v hotel v bližini, kjer sva prenočila, naslednji dan pa sva se ob sončnem vzhodu vrnila do mošeje.

Trg Wahat Al Karama

Za sončni vzhod sva izbrala trg nasproti mošeje. Kljub izredno zgodnji uri (malo čez 5h zjutraj), so bili tam varnostniki, ki so preverjali potrdilo o cepljenju ter primernost ženskih oblek. Še dobro, da sem si prejšjni dan kupila abajo! Brez nje namreč ne bi mogla naprej, izposojevalnice pa tudi niso imeli.

Trg je bil zgrajen z razgledom na mošejo v mislih. V sredini je manjši bazen z vodo, ki ponuja odlične pogoje za fotografijo. Tokrat sva imela spet približno eno uro časa. Samo sedela sva tam in opazovala, kako sonce vzhaja in počasi barva bele stene mošeje. Bilo je prijetno, mirno in še ne prevroče (se je pa ozračje kar hitro segrevalo).

Prekrasna mošeja Sheikh Zayed Grand Mosque

Prekrasna mošeja Sheikh Zayed Grand Mosque

9-urni prestop v Abu Dabi-ju ponoči

Nazajgrede sva imela “le” 9h v Abu Dabiju, ampak spet smo pristali zvečer okoli 19h, kar je pomenilo, da je bilo zunaj že temno. Glavno znamenitost Abu Dabi-ja (mošejo) sva že videla, tokrat pa sva si šla pogledati še nekaj malenkosti.

Louvre Abu Dhabi

Louvre Abu Dhabi je muzej umetnosti v Abu Dabiju. Za vstop v muzej sva bila prepozna (zapirajo ob 18h), sva si ga pa lahko pogledala od zunaj, kar je bilo tudi zanimivo. Muzej ima namreč zelo zanimivo, lepo kupolo, ki je ponoči lepo osvetljena. Sam muzej stoji tik ob morju, malo odmaknjen od prometa … Organizirajo tudi izlete s kajakom okoli Louvre muzeja, vendar se za to nisva odločila. Je pa menda tudi lepo 😉

par sedi pred kupolo nad vodo, Louvre Abu Dhabi

Louvre Abu Dhabi

Corniche

Corniche ali sprehajališče ob morju je bila najina naslednja destinacija. V zelo lepem spominu sva imela Corcniche iz Dohe (v Katarju), kjer sva se sprehajala ob morju in opazovala megalomanske stolpnice. Tu v Abu Dabi-ju pa to sprehajališče ni tako zelo dobro umeščeno. Razgled se nama ni zdel nič posebnega. Je bila pa plaža toliko bolj lepa. Mogoče je bilo nekaj na tem, da sva prišla iz Nepala in se vračala v Evropo, v jesen in mraz. Kakorkoli, tam na plaži sva res uživala. Nežno je pihljal veter, bilo je ravno prav toplo, hodila sva po mivki, pod palmami, poslušala valovenje morja in vonjala tisti tipičen morski zrak. Kar ostala bi tam na plaži :).

ženska na plaži - sedi na stolu pod palmo. Corniche Abu Dhabi

Corniche v Abu Dabiju

Emirates Palace – najdražji hotel na svetu

Za konec sva se sprehodila še do najdražjega hotela na svetu. Najdražji je v smislu stroškov gradnje, ne cene nočitev. Čeprav tudi ta ni ravno ugodna. Vstop v hotel je brezplačen in možen za vsakega obiskovalca. Moški naj bi imeli dolge hlače in zaprte čevlje, za ženske pa posebnih pravil oblačenja nisva videla. Vprašala sem, če si moram nadeti abajo, pa mi je varnostnik pri vhodu samo odkimal in povedal, da sem čisto v redu oblečena (prepotena majica s kratkimi rokavi, krilo do kolen in superge 🙂 ).

moški in ženska sedita za klubsko mizico v Emirates palace

V najdražjem hotelu na svetu – Emirates palace

Vstop je možen v osrednjo avlo, ki je ogromna! Arhitekturno gre za mešanico arabskega sloga z modernističnimi elementi. Zlato, kupole, simetrija, minimalizem … vse je noro, waw in oh-in-sploh. “A bi šla kaj popit ali pa pojest v njihovo kavarno?” sva pomislila. Ampak, ko sva videla, da je najcenejša tortica 70€ – govorim o kosu torte, ne celi torti! – sva se premislila 🙂 .

Strop, kupola v Emirates palace

Strop, kupola v Emirates palace

Prestop v Abu Dabiju – če ostaneš na letališču

Ta najin drugi prestop je bil sicer krajši, ampak sva imela zato tudi odhod naslednjega letala sredi noči. Tako sva del prestopa preživela v mestu (za vse zgoraj opisane oglede sva potrebovala približno 4h), potem pa se okoli polnoči vrnila na letališče in preostanek prestopa prečakala tam. Kaj torej početi na letališču Abu Dabi, če imaš daljši prestop čez noč? Včasih sva si poiskala kakšen miren kotiček, čepke v ušesa in poskusila zaspati. Sedaj pa imava Diner’s kartico, s katero lahko brezplačno vstopava v letališke salone. In tako sva tudi v Abu Dabiju šla v letališki salon (launge), tam dobila (brezplačno) samopotstrežno večerjo, nato pa poiskala čim bolj udoben in miren kotiček v salonu in malo zadremala. Ni bilo tako prijetno, kot spanje v pravi postelji, je bilo pa vsekakor boljše kot na terminalu.

maske v Abu Dabiju

ZAE so še zelo dolgo imeli obvezne maske

Stroški prestopa v Abu Dabiju

Vsi ogledi v Abu Dabiju so bili zastonj, jedla in pila nisva nič, saj sva šla na letališču v letališki salon in izkoristila brezplačno hrano in pijačo. Edini strošek v Abu Dabiju je bil torej prevoz in ena nočitev.

PREBERI ŠE  Znamenitosti Dubaja - kaj si pogledati v 2 dneh?

Vsi taksi prevozi po Abu Dabiju so naju stali 94€ (2x od letališča v mesto in nazaj ter nekaj prevozov po samem mestu). Nočitev v Holiday Inn-u pa je bila 55€. Tile prevozi so se sešteli v kar precejšen znesek, priznam. Z javnim transportom bi bilo ceneje, a tudi počasneje.

mošeja šejka zayeda v Abu Dabiju je top znamenitost Abu Dabija. Idealna za ogled, ko imamo prestop v Abu Dabiju.

Prestop v Abu Dabiju sva izkoristila za ogled mošeje šejka Zayeda

Se splača na pogledati Abu Dabi med prestopom?

Če vprašate naju, je odgovor vedno JA! Midva imava rada ali kratke prestope, da ne izgubljava veliko časa na poti, ali pa dolge, da jih lahko izkoristiva za ogled mesta. Abu Dabi je tako mesto, ki ga verjetno sama po sebi ne bi šla pogledat. Je pa vseeno zelo lepo, čisto in ne preveliko mesto, da je idealno za raziskovanje med prestopom.

Ženska pred mošejo šejka Zayeda, Abu Dabi

Abu Dabi je super za ogled med prestopom. Ravno prav znamenitosti, da ni preveč in da se splača ven iz letališča

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena