Poceni izlet v Pariz – kaj sva si pogledala in koliko naju je to stalo

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Izlet v Pariz je bil bolj ali manj spontana odločitev. Res je, da je bil Pariz planiran za leto 2015; rekla sva da greva enkrat do mojega rojstnega dne, torej preden bom stara 26 (pismo, to je že veliko!). V Parizu je namreč večina muzejev in še marsikatera druga znamenitost za mlade do 26. leta brezplačna. In seveda je treba to izkoristiti 😉

most čez reko Temzo in Eifflov stolp

Pariz je vedno dobra ideja

Januarja je imel Ryanair razprodajo letalskih kart, preko strani izletnadlani.si, pa sva izvedela še za en trik, kako dobiti karte še ceneje. Tako sva za povratno karto Treviso – Paris Beauvais plačala le 5€ na osebo!!!!! Noro, ane? Edini problem je, da je ta Beauvais od samega Pariza oddaljen kakšnih 80km in da je enosmerna avtobusna karta do Pariza 16€. Pa še to: avtobus ima postajališče na pariški obvoznici, sploh te ne pripelje v center. Tako sva za vožnjo z letališča do Pariza dala več kot pa za sam let do Pariza.

Izlet v Pariz – kaj sva si pogledala

V Parizu sva ostala 4 dni. Ker to ni bil prvi izlet v Pariz, sva izbrala stvari, ki jih še nisva videla. Poudarek je bil na obisku muzejev, ki sva jih imela zastonj. Potem pa sva dodala še nekatere arhitekturno zanimive stvari (Rok je pač arhitekt) ter seveda Eifflov stolp – pariška klasika. Spala sva v Slovenskem domu v Parizu, ki se je izkazal za najcenejšo možnost, čeprav lokacija ni ravno v centru. Ampak sva imela svojo mini sobico, kuhinjo pa sva si delila z ostalimi Slovenci v Parizu.

Muzeji v Parizu

Muzeji s slikami slikarja Moneta

Sem velika ljubiteljica slik francoskega impresionista Claude-ja Moneta, zato sva v prvi vrsti obiskala kar nekaj muzejev v Parizu, ki hranijo njegova dela. Več o tem sem pisala v ločeni objavi: V iskanju slik francoskega slikarja Moneta. Tu bom muzeje z Monetovimi slikami le naštela: Marmottan, Orangerie, Louvre, Orsay.

ženska v musezju Orangerie

Sanje uresničene: stala sem sredi ovalne dvorane z lokvanji v muzeju Orangerie

Louvre

Poleg tega sva si ogledala še druge muzeje, saj sva imela prost vstop. Izpostavila bi Louvre, kjer sva si ogledala slavno Mona Liso, ki pa naju ni posebno navdušila. Meni je bil bolj všeč Hamurabijev zakonik in pa številne druge slike in umetnine. Louvre je res impresiven muzej in obisk priporočava vsakemu obiskovalcu Pariza. Tudi če ste starejši od 26 let in nimate več brezplačne vstopnine 😉

skupina turistov pred sliko Mona Lisa v Louvre

Gneča pred Mona Liso v muzeju Luvre

Arhitekturne zanimivosti v Parizu

Institut arabskega sveta – Institut du Monde Arabe

Roka, kot arhitekta, so zanimale še druge stavbe, ki imajo posebno arhitekturno vrednost. Tako sva si pogledala še Institut arabskega sveta, ki ga je projektiral znani arhitekt Jean Nouvel. Stavba ima zanimivo fasado – majhne kovinske rozete se odpirajo ali zapirajo glede na količino svetlobe, ki jih obseva. Tehnično fasada povzema način zapiranja zaslonke pri fotoaparatu, likovno pa išče navezavo na arabske ornamente. Res zanimivo! Vstop je brezplačen in vreden obiska!

Francoska narodna knjižnica – Bibliotheque Nationale de France

Zanimiva je bila še Francoska narodna knjižnica s svojimi 4 stolpi v obliki odprtih knjig. V njih je arhiv knjižnice, sama knjižnica pa se nahaja pod temi stolpi in je kot nekakšen piedestal skladišču knjig.

Francoska narodna knjižnica

Francoska narodna knjižnica

Muzej Quai Branly – Musée du quai Branly – Jacques Chirac

Muzej Quai Branly je etnološki muzej, ki hrani obsežno zbirko predmetov, fotografij in zapisov prvotnih ljudstev iz Afrike, Azije, Oceanije in Amerike. Midva v muzej nisva šla, sva si ga pa pogledala od zunaj, saj naju je zanimala predvsem zgradba, v kateri muzej gostuje. Stavba stoji na nabrežju reke Sene, njena zunanja fasada pa je preraščena z bršljanom. Tako daje občutek parka, narave ob reki. Na strehi muzeja je terasa za obiskovalce, ki velja za največjo teraso v Parizu.

Musee du Quai Branly

Musee du Quai Branly

Center Pompidou – Centre Georges Pompidou

Center Pompidou je arhitekturno zelo zanimiv zaradi svoje zasnove. Vse inštalacije so namreč zunaj, vidne vsakemu obiskovalcu – gre za t.i. “inside-out” gradnjo. V osnovi so bile instalacije tudi barvno označene. Cevi za npr. vodo so zelene, elektrika je rumena, klima je modra, elementi požarne varnosti pa rdeči. Poleg zelo zanimive zgradbe je Center Pompidou tudi muzej sodobne umetnosti. Odvisno od okusa, nekomu bodo razstave zelo lepe in zanimive, drugemu pa čisto mimo 🙂

Center Pompidou

Center Pompidou

Tipične znamenitosti Pariza

Slavolok zmage – Arc de Triomphe

Najbolj mi je bil všeč Slavolok zmage. Do njega sva prišla bolj kot ne naključno. Po celodnevnem ogledu muzejev, sva bila že zelo izmučena. Prehodila sva najmanj 10km po muzejih! Ampak, ko sva stala pred Louvrom, je Slavolok zmage zgledal čisto blizu. Moja navigacija je sicer govorila drugače: 2,5km po Elizejskih poljanah, ampak tega rajši Roku nisem povedala. In sva šla peš … Rok se je jezil, da je lačen, utrujen, da sem spet nekaj izsilila … jaz sem bila tiho, z muko premikala razbolene noge, jedla čokolado in jo ponujala Roku, da bi še on dobil malo energije … tako sva prišla do gigantskega krožišča pred Slavolokom zmage.

slavolok zmage, pariz

Slavolok zmage v Parizu

»Ok, to je to, videla sva ga, greva na metro in nazaj v hostel,« je rekel Rok. Strinjala sem se, itak ne bova šla na vrh, ker ne bova plačevala drage vstopnine. In sva šla v podhod, da bi našla metro. Zavila sva v napačen podhod in se znašla pred vhodom v stopnišče, ki vodi na vrh Slavoloka. »Ah, falila sva! Greva nazaj!« vzklikneva. S kotičkom očesa sem videla tablo s cenikom: Young citizens of EU under 26 years …. Free

Pariz krožišče

Krožišče z 12 avenijami, na sredini je pa Slavolok zmage

»Hej, Rok! Zastonj vstopnino imava! A greva gor?« Seveda sva šla … kot da ne bi bila že tako dovolj utrujena od hoje, sva prehodila še tistih nešteto stopnic do vrha slavoloka. Ampak je bilo vredno. Razgled, da dol padeš! Krožišče, kjer se stika 12 avenij. Bilo je že temno, zato je bilo še toliko bolj zanimivo gledati te avenije: polovica avenije je bila obarvana rdeče zaradi avtomobilskih zadnjih luči, druga polovica pa belo zaradi sprednjih luči. In seveda razgled na osvetljen Eifflov stolp, ki je res veličasten.

moški in ženska in Eifflov stolp v ozadju

Razgled s Slavoloka zmage je bil res veličasten

Novi slavolok zmage – La Grande Arche

Kasneje sva si ogledala še “novi slavolok zmage” – La Grande Arche (La Defense). Gre pravzaprav za veliko votlo kocko na obrobju Pariza, ki pa naju ni preveč navdušila. Škoda dolge poti do tja po najinem mnenju.

PREBERI ŠE  Izlet v Colmar - pravljično francosko mesto

Eifflov stolp – Tour de Eiffel

Seveda sva si ogledala tudi Eifflov stolp, a se gor nisva vzpela, saj sva bila že enkrat prej. Seveda pa sva poskrbela za eno tipično pariško fotografijo izpod Eifflovega stolpa.

moški in ženska pod Eifflovim stolpom

Pariška klasika 🙂

Pokopališče Pere Lachaise

Zelo zanimivo je bilo slavno pariško pokopališče – Pere Lachaise. Nagrobniki tu so prava umetnost! Od raznoraznih slavnih oseb, vključno z Oscarjem Wildom. Vzemite si nekaj ur in se sprehodite skozi pokopališče. Midva sva bila tam na rahlo oblačen dan sredi zime, sama, družbo pa so nama delali le črni krokarji. Bilo je kar rahlo srhljivo 🙂

Bazilika Sacre Coeur (sveto srce Jezusovo)

To je verjetno najlepša cerkev v Parizu. Stoji na griču v predelu Montmartre in ponuja prekrasen razgled na Pariz. Bazilika Sacre Coeur je bila zgrajena konec 19. stoletja ampak v bizantinskem slogu. Za zgled si je arhitekt vzel Hagio Sofio v Carigradu (Istanbulu) ter cerkev sv. Marka v Benetkah. Navdušuje tako njena notranjost kot tudi zunanjost in seveda razgled.

Bazilika Sacre Coeur - bela kupola, bazilika v parizu

Bazilika Sacre Coeur na Montmartre v Parizu

4-dnevni izlet v Pariz – načrt potovanja za izlet v Pariz

1. dan:

Jutranja vožnja iz Ljubljane do Trevisa, nato let do Pariza (Paris Beauvais) ter vožnja z avtobusom do centra mesta. Peš sva se podala do prvega muzeja: Musee Marmottan. Po ogledu in malici sva jo spet peš mahnila naprej, do Eifflovega stolpa, nato mimo muzeja Quai Branly, ki ima predvsem zanimivo fasado, do Pompidou centra, dan pa sva zaključila v Arabskem institutu.

2. dan: 

Dan sva začela z ogledom Francoske narodne knjižnice, potem pa nadaljevala z muzeji: Louvre, Orsay in Orangerie. Zvečer sva se sprehodila še po Elizejskih poljanah do Slavoloka zmage in se vzpela nanj.

Musee d'Orsay v nekdanji železniški postaji

Musee d’Orsay v nekdanji železniški postaji

3. dan: 

Počasi so naju že bolele noge od vsega pešačenja po Parizu, zato sva ta dan uporabljala več metro. Najprej sva se odpeljala do Sainte Chapelle – čudovite gotske cerkvice. Vendar je bila že na vse zgodaj zjutraj tam taka vrsta, da sva se kar obrnila. Odpravila sva se dalje do cerkve Notre Dame. Ko sva se kakšno uro kasneje vrnila do Sainte Chapelle, je bila vrsta še daljša, zato sva idejo o ogledu le-te kar opustila. Odpeljala sva se dalje do pokopališča Pere Lachaise in se za nekaj ur ustavila tam. Popoldan sva namenila raziskovanju predela Montmartre. Cerkev Sacre Coeur je naravnost fascinantna, naključno izgubljanje v ozkih ulicah pa tudi zanimivo. Zvečer sva se odpeljala še v poslovno četrt, kjer stoji “novejši” slavolok zmage La Defense.

4. dan:

Zadnji dan sva imela v Parizu le nekaj ur za oglede, ostalo pa je bil le še transport. V jutranjih urah sva se sprehodila še ob Seni, prečila slavni most Pont des Arts, ki je poln t.i. ljubezenskih ključavnic. Malo sva še tavala po Parizu in poskusila uživati še zadnje trenutke v tem čudovitem mestu, potem pa sva se odpravila na avtobus do letališča in proti domu.

Izlet v Pariz – stroški (cene so za oba):

  • Letalska karta Treviso – Paris (Ryanair): 10€
  • Avtobus letališče – center Pariza – letališče: 63,6€
  • Nastanitev v Slovenskem domu za 3 noči v 2-posteljni sobi s skupno kopalnico: 90€
  • Vstopnina v Musee Marmottan: 26€
  • Metro (vse vozovnice skupaj): okoli 20€
  • Hrana: cca 40€
  • Ostalo:
PREBERI ŠE  Azurna obala in Provansa - znamenitosti, ki jih morate obiskati

Skupaj: 249,6€ ali 124,8€ na osebo za 4 dni Pariza.

Pariz je vedno dobra ideja

To so bile zame najboljše stvari v Parizu, ampak tudi ostali ogledi niso razočarali. Nasploh je bil izlet v Pariz super. Verjetno ste že vsi slišali za slavni stavek iz filma Casablanca: “Paris is always a good idea.” In res, izlet v Pariz je vedno super. Kljub temu, da sva bila že večkrat, se vedno najde še kakšna nova stvar za pogledat in doživet.

moški in ženska pod stekleno kupolo Louvre

Selfie pod stekleno piramido v Louvre

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena