Sladko-kisel Porto

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Porto je drugo največje portugalsko mesto in leži ob ustju reke Duero ter Atlantskem oceanu. Znano je po odličnem vinu, portovcu in lepi portugalski arhitekturi. O Portu imava deljena mnenja. Roku je bil izredno všeč, meni pa sploh ne.

mesto Porto ob reki Duero

Pogled s predela Gaia na staro mesto Porto

Najini spomini na Porto

Porto po Katarinino

Jaz sem si zapomnila smrad na ribji tržnici, od smoga vso črno avtobusno postajo, gledanje bikoborbe med kosilom pri couchsurferjih, umazane ulice, polne pasjih in mačjih iztrebkov, mrtvega goloba, ki ga je jedla mačka … ja, kot v kakšnih srhljivki! Ok, priznam lepo je bilo v predelu Gaia, ki je bolj zelen in ponuja razgled na stari del Porta in znameniti most čez reko Duero, Ponte Louis I.

dvonadstropni most Ponte Luis I. čez reko Duero

Most Ponte Luis I čez reko Duero

Tam sva si sredi dneva želela privoščit ohladitve, zato sva šla v kavarno in si naročila Ice coffee. In kaj sem dobila?! Espresso in kozarec ledu!! 🙂 Očitno je ledena kava pri njih nekaj drugega…

ženska s kavo in kozarcem ledu

Ko v Portu naročiš ledeno kavo 🙂

Porto po Rokovo

Roku pa je bila všeč arhitekturni ambient mesta, predvsem njegova razvejanost po naravnem in strmem terenu ter močna prisotnost morja v mestu. Na Rokovo pobudo sva si ogledala nekaj arhitekturnih del, npr. sodobno oblikovano koncertno dvorano Casa da Musica, delo nizozemskega arhitekta Rem Koolhaasa, in vrtove Kristalne palače (Jardins do Palácio de Cristal), ki jih je oblikoval nek nemški arhitekt v 19. stoletju. Ogledala sva si tudi nekaj del svetovno znanega portugalskega arhitekta Alvara Size.  Roku je bila najbolj všeč njihova fakulteta za arhitekturo. Seveda pa nisva izpustila slavne katedrale v Portu, ki deluje kot utrdba ter prekrasne cerkve sv. Ildefonsa s keramičnimi ploščicami kot poslikavo.

mogočna kamnita katedrala v stilu romanike v Portu

Katedrala v Portu

baročna cerkev z belo-modrimi keramičnimi ploščicami kot poslikavo

Cerkev sv. Ildefonsa v Portu

Ko je postalo vroče sva se skupaj z najinima gostiteljema odpeljala še do obale Atlantika, natančneje do bazenov Leça da Palmeira, drugega dela Alvara Size.  To so umetno narejeni bazenčki, ki lovijo vodo z oceana in ponujajo mirno namakanje v slani vodi – kar sicer v Atlantiku zaradi valov ni mogoče. Izjemno je predvsem razmerje med naravnimi skalami in grajenim, kar daje kopališču poseben ambient.

Bazen s turkizno vodo med skalami ob Atlantiku

Leça de Palmeira – bazenčki ob Atlantiku

Arhitekturno pojasnilo o Fakulteti za arhitekturo v Portu

Kompleks stavb arhitekturne falultete je postavljen v nagnjen teren, kar mu daje možnost razvejanosti skupnih prostorov. Arhitekt je namenoma pozabil na glavno fasadno objekta in kompelks razdelil v več stavb, ki se skrivajo znotraj gozda. Na jugu se tako fakulteta med svojimi štirimi stolpi odpira proti reki, na severu pa se z dolgo nižjo stavbo zapira proč od prometnice. Na ta način je arhitekt ustvaril atrij za skupne dogodke, kar je za družabno življenje študentov izjemnega pomena.

fakulteta za arhitekturo Porto

Fakulteta za arhitekturo, Porto
vir slike: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/3c/6c/fc/3c6cfcb50136169fbfdd7c582526ac13.jpg

Vinska klet Croft, Porto

Najboljše v Portu pa je bilo gotovo sprehajanje po vinskih kleteh, kjer pridelujejo in hranijo znano vino portovec. Gostitelja sta nama povedala, katera klet ponuja brezplačne oglede in degustacijo: vinska klet Croft. Eno uro smo hodili po podzemnih tunelih, gledali postopek pridelave vina, raznorazne sode, v katerih hranijo vino in izvedeli, da na okus vina vpliva ne samo les, iz katerega je sod narejen, ampak tudi oblika soda! Ker sva imela že tako pretežka kovčka, nisva kupila nič vina za sabo. Upava, da se bova še kdaj vrnila in morda takrat uspeva prinesti kakšno buteljko portovca v Slovenijo.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena