Maroko ali Tunizija – katero državo izbrati za potovanje in počitnice?

by Katarina

Maroko in Tunizija sta dve severnoafriški državi, ki sta si v marsičem zelo podobni, a ju obiskovalci dojemamo zelo različno. Maroko je večinoma destinacija za potovanje, za aktivni turizem; medtem ko je Tunizija bolj destinacija za počitnice, za ležanje na plaži. Pa vendar, bi lahko bilo obratno? Za vas sva pripravila primerjavo Maroko ali Tunizija – katero državo izbrati, katera ponuja večjo raznolikost, kakšne so cene in kaj se da v posamezni državi videti.

moški in ženska na slani puščavi v Tuniziji, Chot El Jerid

Chot El Jerid, slana puščava v Tuniziji

Povedati morava, da sva Maroko in Tunizijo obiskala tekom dveh različnih potovanj, zato je možno, da bo najina primerjava subjektivna. Kakorkoli, poskusila bova primerjati najbolj očitne in najpomembnejše stvari in hkrati ostati kar se da objektivna. Če je še kdo od vas potoval po obeh državah, pa vas vabiva, da na koncu dodate še svoje mnenje.

skupina popotnikov v soteski Todra Gorge

Maroko je bilo najino prvo malo bolj avanturistično potovanje. Skupinska fotografija z Doro, Nejcem in Petrom, najino družbo v Maroku.

Maroko ali Tunizija – podobnosti

Začnimo najprej s podobnostmi med Marokom in Tunizijo.

  • obe državi ležita v Severni Afriki
  • uradna jezika sta francoščina in arabščina, angleško govorijo le redki (večinoma zaposleni v turizmu)
  • večinsko prebivalstvo so Arabci, prvotni prebivalci pa so Berberi
  • prevladujoča vera je islam, kar se odraža tudi na kulturi, načinu oblačenja
  • vozniki na cesti so norci
  • obe državi imata morje, gore in puščavo Saharo
  • obe državi sta relativno poceni (če se znaš dobro pogajat 😉 )
  • Nakupovanje na tržnicah, barantanje, sveže iztisnjen pomarančni sok, dateljni, začimbe, metin čaj … to se najde v obeh državah

Maroko ali Tunizija – razlike

Kljub temu, da sta si državi načeloma zelo podobni, pa so med njima tudi številne razlike, ki sva jih opisala spodaj.

Pokrajina

Čeprav sem zgoraj napisala, da imata obe državi morje, gore in puščavo, pa se vse te tri stvari precej razlikujejo.

1. Morje

Maroko ima tako Sredozemsko morje kot tudi Atlantski ocean, medtem ko ima Tunizija le Sredozemsko morje. Atlantik v Maroku je precej hladen, vetroven in navadno tudi valovit, kar je odlično za surfanje in malo slabše za kopanje, plavanje. Sredozemskega morja ima Maroko manj, hkrati pa tisti del države ni pretirano turistično razvit. Tunizijsko Sredozemsko morje ponuja peščene plaže in toplo vodo, tudi nekaj podvodnega življenja, kar je idealno za tiste, ki si želijo namakanja v morju. Na področju plaž Tunizija zmaga.

2. Hribi

Obe državi imata gorovje Atlas. Atlas se v Maroku začne in je tam precej visok, v Tuniziji pa so le še zadnji zametkih teh gora. Posledično so hribi tam precej nižji in po najinem mnenju manj impresivni kot pa maroški. Da si boste lažje predstavljali: najvišja tunizijska gora je visoka približno 1500m, najvišja maroška gora pa 4100m. Poleg tega ima Maroko Visoki Atlas (to so te najvišje gore), potem pa še Srednji in Nizki Atlas. Vse to so gore, vendar so si med seboj precej različne. Od zasneženih vrhov, pa do z gozdom (polnim opic) preraščenih pobočij. Možnosti za kakšen treking ali pa samo uživanje v razgledih na gore je v Maroku veliko več. Maroko je torej zmagovalec kar se tiče gora.

3. Puščava

Poglejmo še Saharo. Maroko ima le en majhen košček tiste “prave” Sahare – tiste, kjer se oranžne sipine vijejo do koder seže pogled. Nasprotno pa je v Tuniziji skoraj polovica države prekrita s peščeno Saharo. V primeru Sahare zmaga Tunizija. Vendar pa boste v obeh državah lahko doživeli sončni vzhod/zahod v puščavi in razgled na sipine. V obeh državah greste tudi lahko jahati kamele, komur je to v veselje.

4. Ostala pokrajina

Maroko ima še zelo zanimive kanjone, vetrne strukture, kamnito puščavo, gorske oaze in najvišje slapove v Severni Afriki – Cascades d’Ouzoud. Tunizija ima tudi nekaj kanjonov in oaz, vendar velikosti niso niti približno primerljive s tistimi v Maroku. Ima pa Tunizija eno drugo posebnost: slano jezero. Slano jezero Chott el Jerid je pravzaprav uvod v Saharo in je gotovo nekaj posebnega.

Če povzamem, nama se je zdelo, da ima Maroko bolj dramatično in raznoliko pokrajino. Tunizija ima več ravnine in neskončnih nasadov oljk, ki se potem prelijejo v sipine Sahare.

PREBERI ŠE  Počitek od potovanja: Mabibi beach

Zgodovinski ostanki

Na področju antičnih izkopanin, Tunizija gotovo zmaga. Tunizija je bila pomemben del antičnega sveta. Tu je stala slovita Kartagina – Feničanska Kartagina, od koder je Hanibal s sloni šel v Rim. Potem kasneje, ko so jo zavzeli Rimljani, pa je bilo to pomembno rimsko pristanišče. Tudi v notranjosti države najdemo številne rimske ostanke. Izpostaviti morava amfiteater El Jem, ki je po lepoti zelo primerljiv Koloseju v Rimu. Tudi Turki so pustili svoj pečat v Tuniziji. Njihovi mozaiki so shranjeni v muzeju Bardo v Tunisu (glavnem mestu).

Kaj pa ima Maroko? Nič zares posebnega. Imajo sicer nekaj rimskih ostankov, vendar nič impresivnega. V Maroku je več zgodovine iz časa razvoja islama. V mestu Fes najdemo staro islamsko šolo Medresa, impresivne pa so tudi njihove medine (obzidani deli starega mesta) ter minareta v Rabatu in Marrakechu, ki sta delo slavnega mavrskega arhitekta.

Težko izbereva zmagovalca te kategorije, ker je res odvisno, kaj koga zanima. Za navdušence nad rimskimi izkopaninami bo Tunizija prava destinacija, za navdušence nad islamsko umetnostjo ali arhitekturo pa Maroko.

Filmske lokacije

Obe državi se lahko pohvalita s svojo atraktivnostjo za snemanje filmov. Tunizijo vsi povezujejo s franšizo Vojna zvezd (Star Wars). Lokacij, kjer so snemali Star Wars je v Tuniziji kar nekaj, najbolj poznana pa je vasica Mos Espa med sipinami v Sahari, potem pa so tu še številne druge lokacije (npr. podzmene hiše v gorovju Matmata).

Star Wars scena Tunizija

Filmska vasica Mos Espa v tunizijski puščavi

V Maroku so večino filmov posneli v Ouarzazate. To je kraj tik pod Visokim Atlasom in na robu Sahare, krasi pa ga čudovita kasba (tradicionalna hiša iz blata), imenovana Ait Benhaddou Kasbah. Tu so snemali Mumijo (The Mummy), Lavrenca Arabskega (The Lawrence of Arabia), serijo Jezus iz Nazareta, Gladiatorja, Black Hawk Down (Sestreljeni črni jastreb) in še številne druge (med drugim tudi nekaj prizorov za Vojno zvezd). Druga ikonična lokacija za snemanje filma pa je bilo mesto Casablanca za istoimenski romantični film.

filmska vas v Maroku

Filmska vasica Ouarzazate v Maroku

Po najinem mnenju so filmske lokacije v Maroku lepše ohranjene kot v Tuniziji. Če pa ste strasten navdušenec nad Vojno zvezd, potem pa se nimamo kaj pogovarjat 🙂 V Tunizijo bo treba.

Kultura

Maroko in Tunizija sta obe muslimanski državi. Vendar pa sta daleč (tako po kilometrih kot tudi po mentaliteti) od npr. Savdske Arabije. V obeh državah se ženske popotnice lahko počutijo sprejete in dobrodošle. Pametno je – tako za ženske kot tudi za moške, da spoštujete njihovo kulturo in se oblečete tako, da imate pokrita ramena in kolena. Kakšna naglavna ruta pa za vsakodnevne oglede in potovanje po državah ni potrebna. Le za vstop v mošejo so nekoliko bolj striktni in je treba imeti dolga pokrivala ter ruto na glavi. V Tuniziji so kar se tiče pravic za ženske še veliko bolj liberalni. Ženske se lahko same sprehajajo, potujejo naokoli, smejo se poročiti s komerkoli želijo (ni treba, da je mož musliman), način oblačenja je čisto stvar okusa vsake ženske posebaj … Kar se tiče pravic za ženske, Tunizija gotovo zmaga.

Dostopnost

V Maroko letijo številni nizkocenovci, tako da so lahko letalske karte smešno poceni. Po drugi strani pa Tunizija še nima povezav z npr. Ryanairom ali EasyJetom. Praviloma so torej letalske karte do Tunizije dražje, vendar pa cene niso tako visoke. Najceneje kar sva midva videla, je bilo 140€ za povratno karto. Obe državi sta dostopni tudi z avtomobilom. No, avto bo treba dat na trajekt, ampak, če želite po državah potovat s svojim avtom, to ni nemogoče. Do Maroka je pot po kopnem precej daljša (treba je vse do juga Španije), je pa potem pot s trajektom krajša. Najbolj pogosta linija je Tarifa – Tangier. Za pot do Tunizije pa je treba z avtom do Italije, npr do Genove, Salerna ali Chitavecchie, od tam pa na nekoliko daljšo vožnjo do Tunisa.

toyota landcruiser na sipini, Sahara

S terencem po Sahari – najine sanje

Maroko ima ugodnejše letalske povezave s Slovenijo oz. njeno okolico. Tunizija pa postaja popularna za potovanje z avtomobilom. 

PREBERI ŠE  Soteska Pitseng Gorge z lesotskimi otroki

Turizem

Obe državi, Tunizija in Maroko sta že kar dobro turistično razviti. Vendar je tu ena pomembna razlika. Tunizija ima ogromno, res ogromno turističnih naselij. Hotelski kompleksi se razprostirajo praktično po celotni obali te države. Turizem tam res cveti in je izredno pomemben del tunizijskega gospodarstva. Nasprotno pa je v Maroku tega zelo malo.

V Tuniziji je masovni turizem načeloma skoncentriran na obalo, v notranjosti pa ni nič bolj, kvečjemu manj turistična kot pa Maroko. Kar se tiče izletov npr. v Saharo ali pa do oaz, slapov in podobnega (kar je treba iti v organizirani skupini), imata obe državi veliko ponudbe in precej konkurenčne cene.

v saharo na kameljem hrbtu

V Saharo na kameljem hrbtu v času sončnega zahoda. Tako turo se dobi tako v Maroku kot tudi v Tuniziji

V turistično obleganih krajih se povsod najdejo precej sitni in vsiljivi prodajalci vsega mogočega. Po drugi strani pa se da v obeh državah, če se le odpravimo nekoliko izven uhojenih poti, najti še zelo pristne kraje, ki se jih turizem še ni dotaknil.

prodajalec v Tuniziji

Nektari ti poskušajo prodati čisto vse. Tudi nagačeno kačo ali pa zaračunati nekaj evrov za božanje puščavske lisice

Zaključek – Maroko ali Tunizija, kaj si misliva midva?

Maroko naju je navdušil s svojo raznolikostjo, saj ima visoke gore, nenavadne kanjone, puščavo, čudovite slapove, zanimive živali (opice!), morje … Pa tudi mesta so se nama zdela zelo pristna. Ozke ulice, obokani prehodi, številni minareti, smrad zaradi pridelave usnja in mamljiv vonj svežega pomarančnega soka in metinega čaja. Skupek vsega tega nama je bil res všeč.

Tudi Tunizija ima veliko od zgoraj naštetih stvari, npr. sveže stisnjen pomarančni sok, dateljne, metin čaj, puščavo … in je zanimiva kot popotniška destinacija. Obala države je že zelo turistična, notranjost pa je precej podobna izkušnji iz Maroka.

Katera država je potem boljša? Težka bo. Odvisno od želja posameznega popotnika. Tako Tunizija kot Maroko ponujata ogromno lepega in sta vredni obiska. Nama je Maroko vseeno bližje, verjetno zaradi bolj razgibane narave. Ali pa zato, ker sva bila najprej v Maroku in šele nato v Tuniziji.

Par pod palmo v Sahari

Prizor, ki nama bo ostal v večnem spominu. Prvi pogled na Saharo v Maroku

Kaj pa mislite vi? Katera destinacija vam je bila bolj všeč? Napišite v komentar.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena