Fatima – portugalsko romarsko središče

Fatima je bila še pred 100 leti le majhna, nepomembna vas; vse pa se je spremenilo, ko se je leta 1917 Marija večkrat prikazala trem pastirčkom: Lucii, Jacinti in Franciscu. Po številnih čudežih, ki so se potem tu dogajali, se je Fatima do danes razvila v svetovno znano romarsko središče.

Romarska cerkev v Fatimi

Najbolj znana je cerkev, bazilika “Naše gospe rožnega venca” ali  Nossa Senhora do Rosário de Fátima, ki je tudi najlepša. Zunanjost malo spominja na baziliko Sv. Petra v Rimu: sama cerkev je na sredini velike ploščadi, na obeh straneh pa so stebrišča, v rahlem loku, tako, da dajejo občutek, kot da objemajo ljudi, ki stojijo pred cerkvijo. Zunanja fasada je svetle, bele barve in cerkev daje tak nežen, ženstven občutek, prijeten … Notranjost cerkve krasi Marijin kip pred oltarjem, ki je narejen po opisu Marije, kot so jo videli pastirčki. 13. maja leta 1981, na dan, ko se katoliška cerkev spominja prvega Marijinega prikazanja v Fatimi, je bil izveden napad na papeža Janeza Pavla II. v Rimu. Kljub 4 strelom v srce in veliki izgubi krvi, je papež preživel. V zahvalo za to čudežno preživetje, je dal metek, ki ga je ranil, vgraditi v Marijino krono tu v Fatimi.

kip Fatimske Marije

Ker je bila ta cerkev kmalu premajhna za množice romarjev, ki so hodili v Fatimo, so leta 1953 zgradili še eno cerkev, cerkev Svete Trojice oz. Basílica da Santíssima Trindade. Ta je grajena v veliko bolj sodobnem stilu: okrogla z ravno streho in mozaiki slovenskega umetnika p. Ivana Rupnika! Kako prijetno presenečenje! In kakšna lepa stvaritev so te mozaiki!

Novejša cerkev je bolj sodobnih oblik
Mozaiki slovenskega umetnika p. Ivana Rupnika v novi cerkvi v Fatimi

V Fatimi sva bila le en dan, a vendar je bilo vredno. Vernik ali ne, Fatima je posvečen kraj, je kraj, ki te navda z mirom in te napolni z energijo. Kar težko nama jo je bilo zapustiti, a kaj, ko pa nova doživetja čakajo.

Kipi pastirčkov so povsod, tudi v sredini krožišča v Fatimi
Grobova Jacinte in Francisca, pastirčkov, ki sta bila med prvimi vidci
Marijinih prikazovanj v Fatimi

 

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!