Fatima – portugalsko romarsko središče

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Fatima je bila še pred 100 leti le majhna, nepomembna vas; vse pa se je spremenilo, ko se je leta 1917 Marija večkrat prikazala trem pastirčkom: Lucii, Jacinti in Franciscu. Po številnih čudežih, ki so se potem tu dogajali, se je Fatima do danes razvila v svetovno znano romarsko središče.

velik trg pred cerkvijo Marije rožnega venca v Fatimi

Romarska cerkev v Fatimi

Fatima – romarsko središče

Nossa Senhora do Rosário de Fátima

Najbolj znana je cerkev, bazilika “Naše gospe rožnega venca” ali  Nossa Senhora do Rosário de Fátima, ki je tudi najlepša. Zunanjost malo spominja na baziliko Sv. Petra v Vatikanu: sama cerkev je na sredini velike ploščadi, na obeh straneh pa so stebrišča, v rahlem loku, tako, da dajejo občutek, kot da objemajo ljudi, ki stojijo pred cerkvijo. Zunanja fasada je svetle, bele barve in cerkev daje tak nežen, ženstven občutek, prijeten …

Trije pastirčki: Lucia, Frančišek in Jacinta so upodobljeni povsod, tudi na krožišču

Notranjost cerkve krasi Marijin kip pred oltarjem, ki je narejen po opisu Marije, kot so jo videli pastirčki. 13. maja leta 1981, na dan, ko se katoliška cerkev spominja prvega Marijinega prikazanja v Fatimi, je bil izveden napad na papeža Janeza Pavla II. v Rimu. Kljub 4 strelom v srce in veliki izgubi krvi, je papež preživel. V zahvalo za to čudežno preživetje, je dal metek, ki ga je ranil, vgraditi v Marijino krono tu v Fatimi.

kip fatimske marije

kip Fatimske Marije, ki ima v kroni vgrajen metek

Basílica da Santíssima Trindade

Ker je bila bazilika kmalu premajhna za množice romarjev, ki so hodili v Fatimo, so leta 1953 zgradili še eno cerkev, cerkev Svete Trojice oz. Basílica da Santíssima Trindade. Ta je grajena v veliko bolj sodobnem stilu: okrogla z ravno streho in mozaiki slovenskega umetnika p. Ivana Rupnika. Kako prijetno presenečenje! In kakšna lepa stvaritev so te mozaiki.

V Fatimi sva bila le en dan, a vendar je bilo vredno. Vernik ali ne, Fatima je posvečen kraj, je kraj, ki te navda z mirom in te napolni z energijo. Kar težko nama jo je bilo zapustiti, a kaj, ko pa nova doživetja čakajo.

Komentiraj

1 Komentar

VIKA 06/2021 - 9:18

Na romanju iz Lizbone v Santiago de compostela sem se ustavila tudi v Fatimi.Do Fatime sem imela tisoč težav
bolečin in ne vem kaj še vse .Prvo noč v Fatimi sem spala blaženo celo noč ,vsa dolga pot do compostele je bila po Fatimi lažja.Ja nekaj je v Fatimi.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena