O nama

Sva Katarina in Rok Hočevar – dva posebneža, ki sva si doma namesto televizorja zamislila ogromen, na roke narisan zemljevid sveta. »Zemljevid nama je inspiracija, svet pa destinacija,« je bil stavek, ki nama ni dal miru po 2-dnevnem risanju in barvanju tega zemljevida. Od takrat naprej ves čas razmišljava, kateri nepoznan košček našega planeta bi še obiskala. Nedavno sva se odpravila na daljše, kar 9-mesečno potovanje po Južni Ameriki, sedaj pa sva nazaj v Sloveniji in spet potujeva na “običajen” način.

Marec 2015. Ko sva končala z risanjem najinega zemljevida. Danes je že več rdeče barve 😉

 

Lahkih nog naokrog je povzetek vseh najinih dogodivščin širom sveta. Je zbirka nasvetov, ki jih lahko na podlagi najinih izkušenj deliva z drugimi. Je tudi skupek zemljevidov, na katerih zelo natančno oriševa najino potovanje po določeni državi z namenom, da olajšava planiranje potovanj prihodnjim popotnikom. Verjameva tudi, da za potovanja ni treba biti bogataš, le znajti se je treba. Zato se trudiva, da so najina potovanja čim bolj poceni, da lahko s privarčevanim denarjev potujeva dlje in večkrat. Na blog zapiševa tudi vse stroške potovanja, da si lahko drugi predstavljajo, koliko določena destinacija stane.

Lago Albano, Lahkih nog naokrog

Za povratno avtobusno vozovnico Benetke-Rim sva odštela točno 2€ po osebi

Poleg zemljevidov imava rada predvsem naravo: plezava po hribih, hodiva po dolinah, občudujeva slapove, lepe razglede, fotografirava sončne vzhode in zahode, najrajši pa opazujeva živali v njihovem naravnem okolju … Če se le da na potovanjih (divje) kampirava. To nama omogoča maksimalen stik z naravo. Zelo pogosto potujeva z avtomobilom, saj nama daje to največ svobode pri raziskovanju novega kraja. Ne gre pa zanemariti tudi poskušanja lokalne hrane. Iz vsakega potovanja prineseva domov recept za njihovo tipično hrano in jo potem doma še sama pripraviva. Iščeva manj poznane oz. manj obljudene kraje, saj nama je všeč, da si jih lahko ogledava v miru in jih tako bolj v polnosti doživiva.

Katarina

Katarina je po poklicu kemik, doktorat pa ima s področja biokemije in molekularne biologije – verjetno sedaj razumete od kod tako velika ljubezen do narave in živali. Ona je tudi avtor skoraj vseh zapisov na tem blogu. Najrajši piše o najinih smešnih prigodah, recimo, kako sva lovila šotor po puščavi v Omanu ali pa kako sva se prestrašila koale. Vedno pa je tudi polna raznoraznih nasvetov, s katerimi želi drugim olajšati potovanje.

Katarina z novim prijateljčkom 🙂

Rok

Rok je arhitekt in fotograf, zato na blogu skrbi za noro lepe fotke (z vsakim potovanjem nastajajo lepše!). Obvlada tudi vse oblikovalske programe: Adobe ___ (vstavi poljubno besedo) – Rok to zna! Zato ni čudno, da za lep in funkcionalen izgled najinega bloga skrbi on.

 

moški za mizo v restavraciji edlandleni, svazi

Lačen Rok v restavraciji eDlandleni

 

Če bi naju radi spoznali kot posameznika, izvedeli, kaj se nama plete po glavi in kaj imava rada, preberite še naslednjih 10 vprašanj:

Zakaj rad/a potuješ?

Katarina: Oh, razlogov je tisoče! Da vidim lepe stvari, uživam v čudoviti naravi, da se spočijem od vsega hitenja doma. Noro mi je, ko na potovanjih na svoje lastne oči vidim stvari, o katerih sem se v šoli učila. In pa zaradi vseh nepredvidenih, ampak lepih stvari, ki se zgodijo, ko nehaš planirat, ko se prepustiš toku potovanja.

Rok: Ker se na potovanju otresem vse navlake, ki jo svet pusti na meni. To, pa še žena gre na potovanje – valda grem zraven 🙂

Great Ocean Road: 12 Apostoles

Avstralija naju vedno znova navduši

Najljubše mesto, država?

Katarina: Za mesto bi rekla, da je kar Sydney, čeprav mi je tudi Berlin zelo blizu. Samo Berlin nima morja … Država pa Oman. Brez pomisleka. Občutek popolne varnosti, nevsiljivost domačinov in ultimativna svoboda gibanja in prenočevanja na najlepših kotičkih omanskih puščav, plaž ali hribov je nekaj neprekosljivega.

Rok: V Sloveniji Izola, drugače pa Melbourne, Avstralija. Prva zato, ker je čisto podcenjena, druga pa zaradi svoje hipsterske scene 🙂

Česa se na potovanjih najbolj bojiš?

Katarina: da bova po moji krivdi zamudila letalo, oz., da naju bom zvlekla v kakšno nevarno situacijo. Jaz sem namreč tista, ki vedno teži: Greva še tja, pa tisto bi si še pogledala …

Rok: Da bova po Katarinini krivdi zamudila letalo 🙂

Kam bi odpotoval/a, če ne bi bilo ovir?

Katarina: vsak teden imam kakšno drugo idejo. Trenutno me vleče na Antarktiko ali pa na Sokotro, pa spet bi šla v Avstralijo in na eno daljše potovanje po Tihem oceanu – obiskat vse tiste otočke, za katere marsikdo sploh ne ve, da obstajajo (Fidži, Mikronezija, Vanuatu, Samoa itd.)

Rok: S podmornico na podvodni safari

razgled v Toskani. Moški in ženska pred tipično toskansko pokrajino

Toskana

Ena tvoja dobra in ena slaba lastnost?

Katarina: Dobra: da res veliko govorim 🙂 Slaba: da pišem nenormalno dolge stavke s tisoč podredij in čisto preveč vejicami.

Rok: Ogromno idej, le redko katero izvedem.

Najljubši fast food in najljubši cocktail?

Katarina: Joj, nisem ravno ljubitelj fast fooda. A čokolada šteje? Ok, mogoče havajska pica, tista z ananasom! Cocktail pa definitivno Cosmopolitan.

Rok: McCountry v McDonald’s-u, ampak looooong time no see 🙂 Cocktail pa B52.

Vulkanska aktivnost, mraz, leden veter, smrad po žveplu … vse to je Islandija

Najljubši slovenski naglas?

Katarina: Kranjski! Tisti polglasniki, ki jih samo Kranjčani znajo izgovorit so tako smešni!

Rok: Primorski. Ker me vedno spravi v dobro voljo ko mi na prevozih kdo napiše če gre lahko z mano do “wajdušne” 🙂

Najljubša risanka/film?

Katarina: Definitivno Iskanje malega Nema. Sledi pa Harry Potter (vsi deli razen zadnjih dveh) in Pirati s Karibov … Rok, a greva na Karibe? 🙂 Pa francoska komedija Intouchables je noro dobra. Joj, pa indijski film 3 idioti je tudi super!

Rok: Film Boter 1. “I’m gonna make him an offer he can’t refuse…” haha

Kateri posterji so krasili tvojo sobo, ko si bil/a najstnik/najstnica?

Katarina: Imela sem jih toliko, da so prekrivali čisto vse stene plus še vse omare in vrata! Najpogostejše osebe na plakatih: Orlando Bloom, Emma Watson in Johnney Depp.

Rok: Nisem imel posterjev, vsaj ne na steni. V predalu sem mogoče shranil kakšnega.

Če bi bil/a lahko žival – katera bi bil/a?

Katarina: mačka! Samo ne vem še, katera. Vse so elegantne, a hkrati divje in malo nevarne živali. Gepardi so čudoviti, ali pa bi bila kar najina Liza, kadar lepo spi poleg kamina.

Rok: Snežni leopard. Živel bi v gorah in imel mir 🙂

klopca ljubezni nad Bledom. Moški in ženska sedita na klopci z izrezljanim srcem

Klopca ljubezni na Veliki Osojnici

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena