Kartum – prestolnica Sudana in kaj sva počela tam

Znamenitosti Kartuma

by Katarina

Kartum je glavno mesto Sudana in je bilo najino izhodišče za potovanje po Sudanu. Če naju kaj poznate, veste, da nama mesta niso preveč všeč in da sva veliko rajši v naravi. Tako sva tudi v Kartumu nameravala preživeti minimalno časa. No, pa sva tam ostala cela dva dni oz. 3 noči. Kaj sva si v tem času pogledala, kaj doživela v Kartumu, pa preberi spodaj.

polmesec na kupoli mošeje

Mošeja v Kartumu

Znamenitosti Kartuma

V prvi vrsti sva morala v Kartumu urediti nekaj birokracije (preberi tule, kakšna saga je bila to). Namreč, ni dovolj, da za potovanje v Sudan potrebuješ vizo. Ne, ko prideš v Sudan, se moraš še registrirati in pridobiti dovoljenje za potovanje. Zato sva se najprej posvetila temu, šele nato ogledom mesta. Ampak, urejanje birokracije je opisano v ločeni objavi, tako da tule preskočimo na ta lepši del Kartuma – znamenitosti Kartuma.

Kartum, glavno mesto Sudana

Kartum, glavno mesto Sudana

Čaj ob Nilu

Ni ravno znamenitost, ampak je pa nekaj najboljšega v Kartumu. Vsak večer v Kartumu sva šla v enega izmed “beach club-ov” (ne tega razumeti v pravem pomenu besede; ti beach clubi so pač manjše gostilnice ob reki), si tam privoščila tipičen sudanski čaj in opazovala, kako se dan poslavlja. Sedeti ob reki Nil, ki je že tako mogočna in posebna, ima nek čar, opazovati sončni zahod, se umirjati stran od prometa in gneče … to je bilo nekaj najboljšega v Kartumu.

most čez reko Nil ob sončnem zahodu

Čaj ob Nilu v času sončnega zahoda

Vsakič sva ta “beach club” obiskala z domačini, tako da žal imen ne vem povedati, ampak načeloma jih ni težko najti. Večinoma se nahajajo ob Nile Street (cesta, ki vodi ob Nilu) in so ob Modrem Nilu. Tule recimo: 15.602771, 32.587849 pa še tam gor in dol ob Nilu.

Debelušasta Burj Khalifa oz. Corinthia hotel

Cornthia hotel je dobil vzdevek debelušasta Burj Khalifa. Burj Khalifa je sicer najvišja stavba na svetu, ki stoji v Dubaju. Tale debelušasta verzija v Kartumu je precej nižja in nekoliko širša. Sicer pa je menda to hotel, ki ga je dal zgraditi Gadafi. 5-zvezdični hotel, kamor greste lahko na prestižno večerjo, ali pa samo na sprehod malo naokoli.

Mošeje Al Noor, Nilian , Al Kabir ter katoliška katedrala sv. Mateja

Sudan je muslimanska država in seveda so mošeje na vsakem koraku. Izpostavila bi tri mošeje in dejstvo, da sva v centru Kartuma opazila tudi katoliško cerkev, po mestu pa je tudi več pravoslavnih (koptskih cerkva). Glede na to, da je 97% Sudancev muslimanov, seveda nisva pričakovala, da bova videla karkoli drugega kot mošeje. Ampak prebivalci današnjega Južnega Sudana so večinsko kristjani (katoličani) in menda so te cerkve postavili za njih. Katedrala sv. Mateja (katoliška cerkev) je izredno lepa, z velikim rozetnim oknom, ki gleda proti glavni prometni cesti.

Ok, sedaj pa k mošejam. Mošeja Al Noor spominja na Modro mošejo v Istanbulu. Gre za precej veliko mošejo, s špičastimi, tipičnimi turškimi/otomanskimi minareti ter kupolo. Vstop za ženske je dovoljen le v manjšo žensko molilnico, moški pa grejo lahko v glavni prostor, ki je čudovito okrašen. Sama mošeja je tudi zelo lepo osvetljena, zato je obisk zvečer idealen. Edino za varnost je treba malo popaziti.

mošeja Al Noor

mošeja Al Noor

Mošeja Nilian je zbudila Rokovo pozornost, saj je arhitekturno zanimiva. Zgrajena je bila v 60. letih prejšnjega stoletja – torej je relativno nova. Njena posebnost pa je oblika in konstrukcija. Od zunaj je meni na prvi pogled zgledala kot lupina kakšnega sadeža (morda ananasa?). V bistvu pa je čez obodne stebre poveznjena kupola, s pomočjo oblike kupole pa je arhitekt na pameten način ustvaril potrebno statično višino za premoščanje celotnega prostora molilnice. Tako mošeja nima nobenega stebra v sredini, prostor pa je odprt in zračen. Tako iz notranjosti kot tudi izpred te mošeje je čudovit razgled na center Kartuma.

Mošeja Nilian, Kartum

Mošeja Nilian, Kartum

Zelo lepa se nama je zdela tudi mošeja Al Kabir (Grand mosque) v centru mesta. Spet čisto drug slog: opečnata gradnja, polna detajlov, dekoracij – kot neke vrste gotika. Vendar jo trenutno prenavljajo, zato je bil ogled možen le od zunaj.

Al Kabir mošeja, Kartum

Al Kabir mošeja

Omdurman souq (tržnica)

Omdurman je severni del Kartuma, tisto, kar leži severno od sotočja Modrega in Belega Nila, ter na zahod od “novega” Nila. In tržnica v Omdurmanu je največja v državi. Obiskala sva jo skupaj z domačinom. Sama bi se verjetno v številnih ulicah in uličicah izgubila 🙂 Prodaja pa se vse možno: sadje, zelenjava, rokodelski izdelki, tudi izdelki iz kačje, krokodilje kože … pa seveda čisto vsakdanje stvari. Tržnica je kaotična, umazana in polna ljudi. Sama se tja verjetno ne bi odpravila.

Datlji na tržnici v Omdurmanu

Datlji na tržnici v Omdurmanu

Sotočje Belega in Modrega Nila

Ko sva brala kaj o Kartumu, je bilo kot top znamenitost Kartuma vedno omenjeno sotočje Belega in Modrega Nila. Sva šla pogledat, ampak več kot za videt se nama pa tudi ni zdelo. Morda, če bi šla s čolnom po reki … menda se vidi, kako se reki (ne)mešata, saj je ena reka bolj rjava, druga pa bolj modra in še nekaj časa tečeta vzporedno. Midva sva si sotočje pogledala z mostu nad njimi in je bilo pač ok. Nič posebnega.

Sotočje Belega in Modrega Nila

Sotočje Belega in Modrega Nila

Nasveti za Kartum

Sedaj pa še nekaj nasvetov za Kartum, saj je kar veliko in kaotično mesto to in je gotovo lažje, če greste tja bolje pripravljeni.

PREBERI ŠE  Nubijska vasica Abri in egipčanski tempelj Soleb

Prevoz po mestu

Po Kartumu vozi vse možno. Od luksuznih avtomobilov, do razpadajočih rikš. Midva sva se prevažala večinoma s taksiji in rikšami. Domačini so nama za taksije priporočili aplikacijo Tirhal. To je tako kot Uber. Aplikacija ti za izbrano destinacijo pokaže taksi (ali rikšo) ter ceno za ta prevoz. Možno je preko aplikacije tudi rezervirati taksi, a plačilo je še vedno le v gotovini. Midva sva poskusila rezervirati prevoz, a je vedno trajalo nenormalno dolgo, da je taksi prišel. Zato sva aplikacijo uporabljala kot osnovo za ceno prevoza, taksije pa sva vedno ustavila kar na ulici. Brez problemov.

Turista v riški, Kartum

V rikši v Kartumu

Nastanitev

Sudana ni na booking.com ali podobnih spletnih straneh za iskanje prenočišč. Dejansko moraš hotel najti v googlu ali pa npr. v vodiču in jih kontaktirati direktno za rezervacijo. Vendar pa so po večini hoteli kar precej dragi. V zadnjem letu se je stanje malo izboljšalo, saj se je Sudan pojavil na “radarju” AirBnb. Tako lahko za relativno ugodno ceno najdemo kakšno nastanitev. Midva sva rezervirala Asalam Studios (blizu letališča). Cena je bila okoli 30€ na noč, stanje pa …no stanovanje ni bilo ravno čisto, vse je bilo umazano, tople vode ni bilo … Pač za preživet je bilo, je bilo pa malo drago.

V Kartumu je menda zelo aktiven tudi Couchsurfing, vendar midva nisva imela sreče, da bi dobila kakšnega gostitelja preko tega. Najin znanec iz Kartuma tudi oddaja stanovanja, tako da lahko preverite tudi pri njemu. Ime mu je Bakrii, njegova telefonska (pišite mu preko Whatsappa) pa je +249920267009. Lokacija je v Omdurmanu (SZ del Kartuma), blizu največje tržnice in avtobusne postaje.

Hrana

Na splošno hrana v Sudanu ni nek presežek. Ampak v Kartumu se da kar dobro jesti. Midva sva na tem področju popolnoma zaupala najinim sudanskim znancem in so naju oni usmerili, kam iti jest (oz. so šli z nama). V Omdurmanu smo šli v Syrian House, kjer dobiš falafel na sto in en način. Je kot neke vrste McDonald’s samo, da strežejo falafel. Nekoliko boljša, bolj sveža pa je bila restavracija Abo Shouq, kjer so fantje jedli odličen “šiš-kebab”. Povsod po mestu imajo tudi “stojnice” s sudanskim čajem, ful – tipično sudansko fižolovo juho pa se dobi ob večerih v sicer bolj zanikrno-izgledajočih restavracijah.

Varnost

Ko pride do Sudana, seveda najprej pomislimo na varnost. V Kartumu je to sploh pomembno, saj menda pogosto prihaja do protestov. V času najinega bivanja v Kartumu protestov ni bilo, ali pa jih nisva videla. Najin AirBnb je bil vzhodno od letališča, obiskala pa sva skoraj vse predele Kartuma. Načeloma zvečer nisva hodila sama naokoli – vedno z najinimi znanci, za prevoze pa sva vedno uporabljala taksi.

minaret, Kartum, Sudan

Minaret

Sudanec Mitwakil in njegova prijaznost

Za konec pa še pripoved o neizmerni sudanski prijaznosti. Ko sva na najinem Instagramu objavila, da greva v Sudan, se je javila ena sledilka in nama povedala, da je bila nekaj časa v Sudanu in nama lahko da kontakt od domačina Mitwakila. Rok mu je pisal preko Whatsappa – samo da ga nekaj vprašava. Mitwakil pa je odgovoril: “Če sta prijatelja z Niko, potem sta tudi moja prijatelja!” In od trenutka, ko sva prišla v Sudan, je skrbel za naju in nama pomagal res na vsakem koraku. Take prijaznosti še nisva doživela, pa sva že veliko potovala!

Z najinimi sudanskimi prijatelji, Mitwakil je na sredini

Eno izmed vprašanj za Mitwakila je bilo, kako priti ob polnoči z letališča do najine nastanitve. Pa je rekel: “Ne skrbita, jaz vaju pridem iskat” In tako naju je čakal ob polnoči na letališču, nama pomagal zamenjat denar, nama pomagal urediti sim kartico, naju odpeljal do nastanitve in nama dal še celo vrečo hrane – v smislu, da bosta imela za zajtrk! Waw! Kakšna prijaznost do popolnih tujcev!

PREBERI ŠE  Prečkanje meje Sudan - Egipt po kopnem

Naslednji dan nama je cel čas pomagal pri urejanju birokracije (več piše tule). Potem zvečer naju je spet prišel iskat do najine nastanitve in naju odpeljal najprej v en “beach club” na čaj z razgledom na Nil ob sončnem zahodu, potem smo naredili krajši ogled mesta z avtomobilom in na koncu smo šli na večerjo. Seveda ni dovolil, da bi midva plačala karkoli. Na koncu druženja naju je odpeljal do najinega stanovanja.

Sudanec pije čaj ob reki Nil

Čaj ob reki Nil.

Naslednji dan je bil zaseden in nama je poslal svojega prijatelja, da naju je vozil naokoli po mestu, nama razkazal Omdurman, naju spet peljal na kosilo in zvečer v beach club ter naju potem odložil pred stanovanjem.

Mitkwakilov prijatelj Bakri, ki naju je peljal po Omdurmanu

Zadnji dan, ko sva odhajala, je Mitwakil prišel po naju že ob 5h zjutraj in naju odpeljal na avtobusno postajo, nama pomagal poiskati pravi avtobus, se dogovoril s šoferjem, da naju odloži pri piramidah Meroe in se potem tekom dneva dogovoril z drugim šoferjem avtobusa, da naju je pri piramidah pobral.

Kakšna prijaznost! Nevsiljivo, ne narejeno, preprosto iskreno. Hvaležna sva mu do neba in nazaj za vse, kar nama je pomagal, nama olajšal potovanje po Sudanu in ga naredil še veliko bolj posebnega.

zeleni plastični stoli

Čakajoč Godot-a 🙂 Tole so stoli za čajčkanje ob Nilu

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena