Načrt potovanja: Jamajka

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Jamajka! Otok sonca in ožganih lic … in lepih plaž in številnih slapov, bi dodala midva. Glavni razlog za najin obisk Jamajke je bil oddih na plaži in ogled bioluminiscence, po potovanju pa lahko poveva, da naju je navdušila tudi odlična hrana.

Najino potovanje je trajalo približno 2 tedna med prvomajskimi prazniki, kar je ravno začetek deževne dobe na Jamajki. Ampak brez skrbi, vreme ni bilo nič kaj slabo; en dan dežja, sicer pa sončno in toplo. Kot vedno, sva si tudi tokrat najela avto, s seboj pa sva nesla še šotor in poskusila čim več kampirati – tak je pač najin način potovanja 🙂

Načrt potovanja Jamajka je pregled najinega potovanja po dnevih: kaj sva kateri dan počela, koliko sva prevozila, kje spala in koliko zapravila. Cene so napisane v evrih glede na tečaj, ki sva ga bila deležna. Sicer pa na Jamajki uporabljajo valuto jamajški dolar (1€ = 145 JMD) , sprejemajo pa tudi ameriške dolarje (1€ = 1,16 USD). Več o cenah na Jamajki pa lahko preberete v objavi Cene na Jamajki. Sedaj pa gremo na pot po Jamajki.

Veliko o Jamajki lahko izveste tudi v najinem online potopisu, ki ga najdete tule: VIDEO potopisno predavanje: Jamajka.

zemljevid potovanje jamajka - načrt potovanja Jamajka

Zemljevid najinega potovanja po Jamajki (klikni za povečavo)

Načrt potovanja: Jamajka

1. dan: iz Evrope do Toronta

Na dan odhoda najue je GoOpti že na vse zgodaj zjutraj pobral na železniški postaji v Ljubljani in krenili smo proti Benetkam. Tam je sledilo kar nekaj čakanja na letališču, nato pa let do Frankfurta in dalje do Toronta. V Kanado sva prispela pozno popoldan po lokalnem času. Na letališču naju je pričakal prijatelj Michael in skupaj smo šli na večerjo in na hiter ogled mesta.

Prenočišče: pri prijatelju v Torontu
Prevožena razdalja: 230km do Benetk z GoOpti in potem okoli 30km po Torontu

2. dan: iz Toronta na Jamajko

Zbudila sva se v deževen in hladen dan v Kanadi. S prijateljem smo šli še malo po mestu nato pa naju je zapeljal nazaj na letališče. Sledil je let do Jamajke, kjer sva pristala popoldan. Ko sva si uredila jamajško vizo, sva ugotovila, da se je najina prtljaga nekje na poti izgubila. Tako sva v zimskih oblekah odšla ven, v vroč Montego Bay, prevzela avto in se odpeljala do hostla na gričku.

Prenočišče: Cedar Ridge Lodge, 40 USD (32€) za sobo z lastno kopalnico
Prevožena razdalja: 10km

3. dan: Deach End Beach pri Montego Bayu

Ker sva imela na sebi le zimske obleke, sva šla najprej po nakupih in se opremila za toplo vreme na Jamajki. Ko sva imela kopalke, pa sva šla direktno na plažo Dead End Beach. Tam sva preživela večino dneva, uživala na soncu in v morju ter opazovala letala, ki so pristajala nad nama. Ker najina prtljaga še ni prispela, sva še en dan ostala v hostlu na gričku s čudovitim razgledom na Montego Bay.

Prenočišče: Cedar Ridge Lodge, Montego Bay
Prevožena razdalja: 0km

4. dan: Proti Ocho Rios

Zjutraj sva zamenjala najet avto, ker je bil prvoten v res slabem stanju, nato pa sva se odpeljala proti Ocho Rios. Pravzaprav sva najprej zapeljala do Irie Blue Hole, slapov v tropskem gozdu v bližini Ocho Rios. Slapovi so čudoviti, tolmuni odlični za plavanje in skakanje vanje, le vstopnina (10€ po osebi) in vodiči so precej dragi. Zvečer so nama končno pripeljali izgubljeno in najdeno prtljago. Tokrat v svojih kopalkah sva skočila še na Fisherman Beach v bližini hostla v Ocho Rios, večer pa preživela ob druženju s popotniki na terasi hostla.

PREBERI ŠE  Presenečenje na Jamajki: aligator in toplice Milk River

Prenočišče: Reggae Hostel Ocho Rios, 54€ za sobo z ventilatorjem (z Booking.com popustom sva na koncu plačala le 24€)
Prevožena razdalja: 130km

5. dan: James Bond Beach

Ker se še vedno nisva dodobra spočila, sva ta dan posvetila ležanju na plaži. Iz Ocho Rios sva se odpeljala do plaže James Bond Beach (vstopnina 5 USD) in tam preživela večino dneva. Uživala sva na plaži, ležala pod palmo, vmes pa se šla potapljat (snorklat) na bližnji koralni greben, za katerega lahko rečem, da je bil najlepši do sedaj. Popoldan sva se odpeljala skozi kraj Port Maria, kjer sva si privoščila zelo lokalno hrano in doživela pravi jamajški utrip, nato pa naprej do edinega kampa na Jamajki: Straweberry Fields Together.

Prenočišče: Strawberry Fields Together, 22€ za šotor in 2 osebi
Prevožena razdalja: 60km

6. dan: dolina reke Rio Grande in naprej do Blue Lagoon

Zjutraj naju je zbudil čudovit sončni vzhod, ki sva ga lahko opazovala kar iz šotora. Nato sva se na hitro skopala na plaži pred kampom in se odpeljala novim dogodivščinam naproti. Odločila sva se za izlet v dolino reke Rio Grande. Cesta je bila ovinkasta, ozka, na čase prepadna, ampak razgledi so odtehtali vse. Vozila sva se mimo številnih plantaž in nasadov raznoraznega tropskega sadja, sledila reki globoko v notranjost države in na koncu našla čudovit slap Best River Falls. Tudi ljudje tukaj so bili veliko bolj prijazni v primerjavi z domačini, ki sva jih srečevala do sedaj. Ker nisva našla prenočišča v gorah, sva se vrnila na obalo. Tam sva si pogledala Blue Lagoon – izvir sladke vode, ki se meša s slano in tvori turkizno do smaragdno barvo vode ter se zvečer šla kopat na menda eno najlepših plaž na Jamajki: Winniefred Beach. Plaža je lepa, pa še zastonj je, vendar pa ni kakšen presežek 😉 Zvečer je sledila še vožnja do prenočišča v Long Bay.

Prenočišče: Palm Bay Hostel, Long Bay, 8,2€ (10 USD) za kampiranje na njihovem posestvu

Prevožena razdalja: 110km

7. dan: najbolj vzhodna točka Jamajke: Morant Point

Long Bay nama je bil zelo všeč. Kraj je raj za surfanje na Jamajki in tudi vzdušje je temu primerno – sproščeno in veselo. Zato sva zjutraj malo poležala na plaži. Sicer ni bilo primerno za kopanje, ker je bilo preveč vetrovno in so bili valovi preveliki, vendar pa sva vseeni uživala ob razgledih. Sledila je vožnja do slapov Reach Falls in raziskovanje le-teh: plavanje v tolmunih, plezanje skozi skalnate luknje in sledenje reki navzgor. Popoldan sva se odpeljala do najbolj vzhodne točke Jamajke: Morant Point svetilnika, ki naju je zelo presenetil: pogledi na morje so bili sicer čudoviti, ampak plaža! Popolnoma prekrita s plastiko! Grozljiv pogled. Vzpon na svetilnik skupaj z oskrbnikom je razkril še več plastike, ki prekriva obalo daleč naokoli. Od tam sva se odpeljala na jug države, do Bull Bay-a, kjer sva prenočila.

Prenočišče: Jamnesia Surf Camp, Bull Bay, 11,6€ za kampiranje na njihovem posestvu

Prevožena razdalja: 110km

8. dan: glavno mesto Jamajke – Kingston

Za ta dan sva bila dogovorjena za srečanje z domačini v Kingstonu, ki jih poznava preko študentske organizacije IAESTE. Najprej smo imeli formalni del srečanja v njihovi pisarni, nato pa sva se z najmlajšim zaposlenim, ki je bil edini najinih let (vsi ostali so starejši, resni poslovneži), odpravila na ogled mesta. Peljal naju je v Dewon House na najboljši sladoled v mestu, nato smo si šli pogledati nekdanje piratsko mesto Port Royal, pa nazaj v mesto na pozno kosilo … v tem času pa so nam že zaprli muzej Boba Marleya. Nimaš kaj, pri Jamajčanih organizacija ni najbolj tekoča 🙂 Tako sva se popoldan vrnila v kamp Jamnesia in tam na plaži preživela večer.

PREBERI ŠE  Kako nastane jamajški rum (Appleton Rum Estate)

Prenočišče: Jamnesia Surf Camp, Bull Bay

Prevožena razdalja: 70km

9. dan: izlet na otoček Lime Cay

Že prejšnji dan sva se zanimala za izlet na otoček Lime Cay in ta dan sva ga uspela obiskati. Iz Port Royal so naju s čolnom zapeljali na neobljuden otok, ki je bil do sedaj nekaj najlepšega, kar sva doživela. Turkizno modra voda, spodaj lepe korale in plaža: bel pesek, par dreves za senco in samo par ljudi. To je to, raj na Zemlji. Popoldan sva se odpeljala do najine naslednje destinacije: Milk River, kjer sva si nadejala ogleda nekaterih jamajških živali. Dejansko pa je Milk River Hotel tudi neke vrste spa oz. toplice z izvirom mineralne vode. Presenečenje na Jamajki, bi lahko rekla, saj termalnih izvirov gotovo nisva pričakovala.

Prenočišče: Milk River Hotel & Spa, 20,3€ za kampiranje pred hotelom in uporabo njihovih termalnih bazenov

Prevožena razdalja: 130km

9. dan: iskanje morske krave v Canoe Wetlands

Zjutraj naju pred hotelom čakalo presenečenje: aligator, ki je prilezel iz bližnje reke! Naprej sva se še malo razvajala v toplih bazenčkih Milk River toplic, nato pa je sledila vožnja do Canoe Wetlands. Tam sva se z oskrbnikom podala na iskanje morskih krav v bližnji reki in na najino veliko zadovoljstvo, smo eno tudi videli! Vsa navdušena sva se odpeljala dalje, proti Treasure Beach. Cesta je bila v obupnem stanju, zato sva za 50km potrebovala kar 3,5h! Do Treasure Beach sva prišla v pravem tropskem ciklonu, ko je bilo večino cest že poplavljenih, ter večina hiš brez elektrike 🙂 Sledil je večer ob svečkah in klepetu z drugimi popotniki v hostlu.

Prenočišče: Shakespeare Cottage, Treasure Beach, 20,5€ za sobo.

Prevožena razdalja: 60km

10. dan: Treasure Beach

Imela sva umirjen dan na Treasure Beach. Zajtrk sva si privoščila v Smurf’s Cafe, ki strže odlično jamajško hrano, nato sva naredila daljši sprehod po plaži, od enega konca do drugega, sledil je počitek, nato spet sprehod, zvečer pa opazovanje čudovitega sončnega zahoda na plaži Frenchman’s Cove.

Prenočišče: Shakespeare Cottage, Treasure Beach

Prevožena razdalja: 0km

11. dan: Appleton Rum Estate

Po enem dnevu počitka, je bil spet čas za akcijo. Zjutraj sva se najprej odpeljala do Appleton Rum Estate in si tam ogledala proizvodnjo njihovega ruma, kateri je na koncu sledila še poskušina ☺ Na poti proti proti zahodu Jamajke, sva zavila skozi Bamboo Avenue – bambusov drevored, ki velja za eno najlepših cest na Jamajki. Naslednji postanek je bil Blue Hole Mineral Spring – po slikah na spletu sodeč kraška jama s čudovito modro barvo vode, v realnosti pa je to le ena majhna luknja s kalno vodo. Zvečer sva prispela v Negril in si poiskala prenočišče.

Prenočišče: T&T Guesthouse, West End, Negril, 12,8€ za kampiranje na njihovem posestvu

Prevožena razdalja: 160km

12. dan: Negril in njegove najlepše plaže

Spet je bil čas za uživanje na plaži in snorklanje. Dan sva začela na plaži Rhodes Hall Plantation, ki naju ni prepričala. Dalje sva se odpravila v Half Moon Bay, kjer je bila plaža lepša, pa tudi podvodni svet bogatejši. Popoldan pa sva se odpravila še na najbolj znano plažo v Negrilu: 7 mile beach, ki je sicer zelo turistična, ampak ima dobro vzdušje. Tam sva potem dočakala sončni zahod, nato pa se vrnila v kamp.

PREBERI ŠE  Ko se voda sveti - bioluminiscenca (Glistening Waters)

Prenočišče: T&T Guesthouse, West End, Negril

Prevožena razdalja: 50km

13. dan: Bioluminiscenca!

Najino potovanje na Jamajki se je bližalo koncu in ta dan sva imela zadnjo priložnost videti bioluminiscenco, zaradi katere sva v prvi vrsti prišla na Jamajko. Dan sva začela v Negrilu na plaži Xtabi, kjer sva spet lahko občudovala podvodni svet okoli klifov in v podvodnih jamah, nato pa sva se odpeljala do kraja Falmouth na severu Jamajke. Tam sva se zvečer udeležila organiziranega ogleda bioluminiscence. Stvar je sicer zelo turistična, ampak videti vodo, ki se živo modro zasveti, potem ko malo zamahaš z rokami … to je res nekaj neverjetnega.

Prenočišče: Rosella Room, Montego Bay, 35€ za sobo

Prevožena razdalja: 220km

14. dan: še zadnji dan v Montego Bayu in let do Toronta

To je to, konec potovanja. Zadnji dan na Jamajki sva preživela na najini najljubši plaži v Montego Bayu, na plaži Dead End Beach. Tik pted odhodom sva šla še po zadnjih nakupih in se založila z jamajškimi dobrotami za na pot (njihove pite – patty, tropsko sadje in čokoladno-kokosov namaz). Popoldan sva zapustila Jamajko in poletela v Toronto. Tam sva na letališču prevzela najet avto (dobila free upgrade iz Yarisa v velikega SUV!) in se odpeljala do Niagarskih slapov.

Prenočišče: HI Niagara Falls

Prevožena razdalja: 50km na Jamajki in 120km v Kanadi

15. dan: izlet do Niagarskih slapov med prestopom

Zbudila sva v hladni Kanadi, kjer so na najino presenečenje prva drevesa ravno cvetela (bilo je sredi maja!). Takoj zjutraj sva se podala na ogled Niagarskih slapov, ki so res fenomenalni. V bližini slapov je zanimiva še struga reke Niagara, kjer je z leti nastal manjši kanjon. Vozila sva se vzdolž reke in se ustavljala za fotografiranje in občudovanje spomladanske narave. V hostlu HI Niagara Falls sva dobila kupon za poskušino ledenega vina v znani vinski kleti Inniskillin v bližini in ga seveda izkoristila. Ledena vina so značilna, menda celo avtohtona za to regijo in odlična. Sledila je le še vožnja nazaj do letališča, kjer sva vrnila avto, nato pa poletela proti Evropi.

Prenočišče: na letalu

Prevožena razdalja: 130km

16. dan: povratek domov

Zjutraj sva pristala v Benetkah, kjer naju je potem pobral GoOpti in naju odpeljal domov.

Stroški potovanja na Jamajko

  • letalska karta Benetke – Montego Bay z daljšima prestopoma v Torontu naju je stala 540€ na osebo
  • Prevoz do Benetk in nazaj je bil načeloma 24€ v eno smer, vendar pa sva imela pri GoOpti nekaj dobropisa, zato sva plačala bistveno manj.
  • Najem avtomobila na Jamajki: 445€
  • Strošek bencina: 98€
  • Parkirnine in cestnine: 2,5€
  • Hrana: 184€
  • Prenočišča: 253€
  • Vstopnine: 120€
  • Ostalo: 25€
  • Prestop v Torontu in izlet do Niagarskih slapov naju je stal še dodatnih 120€

Skupaj naju je to potovanje prišlo 2340€, kar je 1170€ na osebo. Jamajka gotovo ni poceni destinacija. Dokler se ne premikaš veliko po otoku, se da kar nekaj privarčevati pri prevozih oz. najemu avtomobila, nastanitve pa so večinoma kar drage. Prav tako se zaračunavajo vstopnine za veliko naravnih atrakcij, npr. plaže, slapove in vse se začne pri 10 USD, redkokatera vstopnina je bila manj 🙂 Kaj nama je bilo na Jamajki najbolj všeč in česa sploh nisva marala, pa piše v objavi Najboljše in najslabše na Jamajki.

Tropska nevihta se pripravlja na Montego Bay Beach načrt potovanja jamajka

Tropska nevihta prihaja …

Več nasvetov za potovanje po Jamajki sva napisala v ločeni objavi: Popotniški nasveti za Jamajko, tu bi omenila samo to, da je še vedno večina turistov, ki pride na Jamajko, nastanjena v resortih. Pravih backpackerjev ni veliko, se pa tudi ta kultura vedno bolj vzpostavlja. Na splošno Jamajka slovi po lepih plažah in ta sloves je tudi pri nama upravičila. Plaže so res lepe, tropsko sadje pa odlično! Ko dodamo še bioluminiscenco, lahko rečeva, da je bilo potovanje na Jamajkokonec koncev super.

 

Komentiraj

Lahkih nog naokrog