Albanska riviera – turkizno morje na jugu Albanije

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Albanijo oblivata dve morji: Jadransko morje na severu in Jonsko morje na jugu. Meja med njima je pri mestu Vlorë. Tam je en manjši tunel, ki je ločnica med morjema. Na eni strani tunela so jadranske plaže – mivkaste in z menda umazano vodo, na drugi strani pa so jonske plaže s kamenčki in turkizno modro vodo. Res očitna razlika. Albanska Riviera se začne tam pri Vlorë in ponuja noro lepe plaže.

turkizno morje z belo peno na beli plaži

Turkizna plaža na jugu Albanije

Albanska Riviera

Problem je le, da so vse te lepše jonske plaže dokaj težko dostopne. Od Vlorë se cesta strmo dvigne na prelaz Llogara na višini 1043m. Še malo prej sva bila ob morju, na toplem soncu, čez pol ure, ko sva uspela prevoziti vse serpentine do vrha prelaza pa sva bila na 10°C manj, obkrožena s smrekami in borovci, morje pa sva videla samo še od daleč. 

Prelaz Llogara

Albanija seveda ne bi bila Albanija, če ne bi na vsakem koraku stal kakšen bunker. Tudi v teh hribih sva jih našla kar nekaj. V enega sva celo zlezla. Moram priznati, da so bili bunkerji res majhni in z ozkimi hodniki za dostop! Ne bi si želela skrivati tam notri in čakati na bombni napad!

bunker v albanskih gorah

Bunkerja pod prelazom Llogara

Sledil je še spust na drugo stran. Nič manj ovinkaste ceste! A vsaj dokaj sveže obnovljene, kar pomeni, da lukenj praktično ni (za razliko od cest skozi mesto Vlorë, ki imajo luknjo pri luknji!). Prijatelj Mohor nama je predlagal čudovito plažo, ob kateri naj bi gradili nov resort, ampak zaenkrat ni tam še nič, samo lepa plaža. V navigacijo sva nastavila koordinate in se odpeljala proti plaži. A naju je takoj ustavila in popisala vojaška policija. Ni nama bilo jasno, kaj je razlog za vse to, povedati pa tudi niso znali nič po angleško. Zato sva se peljala naprej dol do plaže. Tam pa so gradili na polno! Bagerji, buldožerji, žerjavi … kamioni so prihajali in odhajali … Noben se sicer ni zmenil za naju, a potem, ko se je dol pripeljala še policija, sva se odločila, da tu pač ne bova kampirala. In spet sva se peljala po ovinkih gori in doli, levo in desno … Dokler nisva prišla do vasice Himarë, kjer sva potem, ko sva počakala, da se čreda ovc in njihov pastir prav počasi sprehodijo čez cesto, le našla kamp za naslednji dve noči. 

Plaža Himarë

In začelo se je uživanje! Najprej ob lepem sončnem zahodu, naslednji dan pa sončenje na obali, hiter skok v kristalno čisto vodo, pa branje revije na sončku … In tako je dan minil. Rok je bil nad sončenjem malo preveč navdušen, za kar sedaj nosi posledice: hudo opečen hrbet! Ja, Bepanthol prodajajo tudi v Albaniji in opekline že usihajo.

Po zelo aktivnem prvem delu potovanja je lenarjenje na plaži prišlo kot natočeno. Plaže naju sicer niso pretirano navdušile v smislu lepih kamenčkov in urejenosti, morje s svojo barvo in bistrostjo pa nedvomno! Albanska riviera, še se vrneva!

turkizno morje z belo peno

Valovi na turkiznem morju

Komentiraj

2 komentarja

dejan 08/2016 - 18:40

Res Albanija je odlična za raziskovat smo se vrnili v nedeljo iz Sarandeja kjer smo bili 6 dni,res čisto morje prijazni ljudje skratka čudovito. Bili smo še v Butriniti prav tako smo se ustavili v Berati ampak najlepše plaže pa so v Ksamiliju noro kaka voda in ne samo mesto ampak okoliške plaže zares priporočam prav 😀

Odgovor
Katarina 08/2016 - 19:42

Super, da ste imeli tko fajno izkušnjo! 🙂
Ja, barva vode je res nora! Se je ne nagledaš 🙂

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena