Mestni vodnik: London

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

V seriji mestnih vodnikov predstavljava britansko prestolnico London. London je velemesto, multikulturno mesto, znano po kislem vremenu, angleškem dežju in številnih zelenih parkih, zanimivih pubih in angleški kraljevi družini. Za naju je bil prvi obisk Londona tudi najino prvo samostojno potovanje, potem pa sva se še nekajkrat vrnila. Nazadnje sem bila v tam prejšnji vikend, ko sem tja na izlet v London peljala svojo najmlajšo sestrico. Potovanje v London je vedno zanimivo, ne glede na to, kolikokrat sem ga že obiskala. Vedno se najde kaj novega.

Torej, vse, kar morate vedeti o Londonu je zbrano spodaj, v mestnem vodniku po Londonu.

Punca, ki gleda proti Tower Bridge v Londonu

Luškani Tower Bridge

Kako do Londona?

Enostavno. Z Londonom imamo toliko povezav, da res ne bo težko izbrati. Iz ljubljanskega letališča tja letita EasyJet in WizzAir, poleg tega pa je London povezan tudi z vsemi okoliškimi letališči. Na izbiro so tako nizkocenovci, npr. Ryanair, kot tudi “full cost” letalske družbe, kot npr. British Airlines.

Bolj pomembno je vprašanje, kako z letališča do centra Londona. Večina nizkocenovcev leti na bolj oddaljena letališča, kot so Luton, Stansted in Gatwick. Z vsakega je 1,5 – 2h vožnje z avtobusom, oz. približno pol manj z vlakom. Če so letalske karte do Londona lahko smešno poceni, pa je ta prevoz z letališča do mesta lahko zelo drag. Avtobusi, če jih plačamo na licu mesta stanejo okoli 14-17£, vlak pa tudi približno toliko. V vsakem primeru se prevoz z letališča do Londona splača rezervirati vnaprej. Po najinih izkušnjah je najcenejši avtobus EasyBus. Najnižja cena je bila 1,98£ za prevoz Stansted- London King’s Cross. Prednost tega avtobusa je tudi, da lahko karto koristiš 1h pred rezerviranim odhodom in 1h po njem. Torej, če ima letalo malo zamude, si brez skrbi, saj se lahko vkrcaš tudi na naslednji avtobus – če je dovolj prostora, seveda.

pogled skozi okno letala EasyJet proti Londonu

Najenostavneje je v London leteti z EasyJetom ali WizzAirom iz Ljubljane

Kako po Londonu? Mestni prevoz London

Če se le da, midva rada po mestih pešačiva, ampak London je tako zelo velik, da bi bilo hoje enostavno preveč. Javni prevoz v Londonu je odličen, na vsakem vogalu je praktično neko prevozno sredstvo in po mestu se da potovati (relativno) hitro in enostavno.

Double decker avtobus v Londonu

Doubledecker-ji so najcenejši način javnega prevoza po Londonu. No, pa še posebno doživetje se je peljati v prvi vrsti zgornjega nadstropja 🙂

V Londonu imajo avtobuse (Bus), podzemno (Tube), nadzemne vlake (Overground), tramvaje (Tram), DLR železnico (avtomatsko, brez šoferja), rečne avtobuse (River bus) in železnico (Rail). Avtobusi in tramvaji so najcenejši, saj je cena za 90-minutno vozovnico (ob uporabi Oyster card) 1,5£, podzemna in nadzemna železnica pa za isto časovno obdobje staneta 2,4£. Ta cena velja za potovanja znotraj cone 1 in 2, to sta coni z večino turističnih atrakcij in znamenitosti. Za potovanja med drugimi conami so cene višje.

Za turista je verjetno najlažje osvojiti zemljevid oz. shemo linij podzemne. Za uporabo avtobusov, ki imajo ogromno linij in ogromno postaj, pa priporočava odlično aplikacijo Citymapper. No, to aplikacijo priporočava v vsakem primeru, ker je res odlična in te pripelje kamorkoli po Londonu.

Podzemna železnica in peron v Londonu

Šiba! Podzemna železnica ali Tube v Londonu

Način plačevanja:

Naslednja stvar, ki jo je treba vedeti glede javnega prevoza v Londonu, je način plačevanja. Če imate brezstično bančno ali kreditno kartico (Maestro, MasterCard, Visa), je stvar čisto enostavna! Ob vstopu na avtobus/podzemno, kartico prislonite na čitalec in s tem plačate prevoz. Ob izstopu iz podzemne, se spet registrirate, prislonite isto kartico na čitalec in tako vam sistem preračuna, koliko vas je prevožena razdalja stala. V primeru avtobusov in tramvajev se je potrebno registrirati le ob vstopu. Previdni morate biti le, da ne skenirate več kartic naenkrat! Zato ne priporočava, da se čitalca dotaknete s celo denarnico, pač pa vzemite kartico ven.

PREBERI ŠE  Izlet v Gibraltar - vzpon na Rock of Gibraltar in boj z opicami

Naslednja možnost plačevanja prevoza po Londonu je Oyster card – nekaj podobnega kot ljubljanska Urbana. Oyster card je kartica, ki jo v Londonu kupite za 5£ v kakšni trafiki ali pa na določenih postajah podzemne. Nanjo potem naložite nekaj denarja in jo uporabljate tako, kot sem prej opisala za brezstično bančno kartico – torej se z njo registrirate ob vstopu in izstopu s podzemne. Obstaja Visitor Oyster in “navaden” Oyster. Prvega se v Londonu ne dobi, pač pa ga je treba kupiti pred prihodom v kakšni turistični agenciji ali naročiti preko spleta. Navaden Oyster pa lahko kupite v Londonu in ga po zaključku potovanja tudi vrnete.

visitor oyster card je uporabna tudi na podzemni železnici (tube) v Londonu

Visitor Oyster Card. Gor sva dali popust in “tamala” se je vozila pol ceneje po Londonu.

Obstajajo tudi “pass”-i, to so npr.dnevne, tedenske karte, ki si jih naložite na Oyster card ter navadne papirnate karte, ki jih kupite za posamezni vožnjo. Slednje so bistveno dražje kot pa plačevanje prevoza z Oyster oz. brezstično plačilno kartico.

London za otroke – mestni prevoz

Do 11. leta se otroci vozijo brezplačno, od 11 do vključno 15 pa imajo 50% popust. Da se le-tega aktivira, morate imeti Oyster card in iti z njo in otrokom do uslužbenca TfL (Transport for London), ki naj bi bili na vseh večjih postajah podzemne). Uslužbenca prosite, da vam popust naloži na kartico. Ko najdete uslužbenca, je stvar urejena v parih minutah. Najti ga … pa zna trajati, saj nimajo pisarne, pač pa se malo sprehajajo naokoli po postaji.

Otrok sedi v prvi vrsti double deckerja, London

Z otrokom oz. najstnico v London – prevoz je bil zanjo 50% cenejši.

Kje spati v Londonu?

Najboljše je izbrati nastanitev v centru mesta, saj so tako vse stvari na dosegu roke, čeprav tudi to še ne pomeni, da boste lahko povsod pešačili – tako velik je London. Ponudbe Airbnb stanovanj je ogromno, prav tako je tudi veliko ljudi, ki na Couchsurfingu ponujajo prenočišče. Vendar pa se je treba zavedati, da je tudi povpraševanja veliko in zato je pametno poceni prenočišče oz. kavč rezervirati čim prej.

Od hostlov sva preiskusila dva zelo poceni hostla London Waterloo Hostel in enega blizu Vicotrie, ki ga ne bi ravno priporočala. Nazadnje sem bivala v hostlu iz verige Hosteling International: YHA St.Pancras. Bil je nekoliko dražji, vendar bolj urejen, varen, predvsem pa čisto blizu železniške postaje King’s Cross, St. Pancras in London Euston, kar je bilo ključnega pomena zaradi poznega prihoda na to postajo v Londonu.

V Londonu je tudi slovenski dom, ki so nama ga priporočili bralci. Če koga zanima, lahko kontaktira odgovornega, Stanislava Cikaneka, ki deluje kot slovenski duhovnik v Londonu. Njegov email: cikanek@skm-london.org.uk

Barbican v Londonu

Couchsurfing se splača. Najina gostitelja živita v tejle arhitekturno in zgodovinsko zanimivi zgradbi – Barbican.

Kaj in kje jesti?

Angleži pravijo, da tipične hrane nimajo, saj so vse dobili oz. prinesli od drugod. Tako v mestu najdemo ogromno italijanskih, indijskih, kitajskih in drugih etničnih restavracij. Veliko je tudi manjših pekarn oz. kafičev, ki strežejo sendviče in pekovske izdelke. Primer: Pret a Manger, Bread Ahead in podobne. Seveda pa ne manjka stojnic s fish and chips.

Po odlični hrani je zelo znan tudi Borough Market, kjer so stojnice z veliko različne, organske hrane. Za tisto tipično angleško hrano pa bo treba ali na podeželje ali pa v pub. Ob nedeljah namreč v pubih strežejo tipično angleško kosilo imenovano Sunday roast, med tednom pa se tudi da dobiti kakšno bolj angleško jed. V London City-u sem našla English Restaurant, ki streže tipično angleško hrano, kot je fish and chips ter raznorazne “pudinge”, ki to niso. Angleži rečejo puding različnim stvarem, npr black pudding je krvavica, bread and butter pudding ter toffee pudding pa sta sladici – kot nek biskvit.

kozarec praženih in karameliziranih arašidov

Tipičen londonski prigrizek so praženi in karamelizirani arašidi

Kaj si pogledati v Londonu?

London je tako veliko in turistično mesto, da neke znanosti iz tega, kaj se splača pogledati, niti ne morem delati.

PREBERI ŠE  Londonski muzeji - katere se splača obiskati?

Glavne turistične znamenitosti Londona

To so zvonik Big Ben, britanski parlament Houses of Parliament, Westiminister Abbey, kjer kronajo angleške kralje in kraljeva rezidenca Buckingham Palace. Potem je tu še vrteče se kolo London Eye, utrdba Tower of London, ki hrani kraljeve dragulje, katedrala Sv. Pavla ter most Tower Bridge.

Muzeji v Londonu

London ima tudi veliko zanimivih muzejev, ki so v večini brezplačni. British Museum ima največ arheoloških izkopanin z vsega sveta, Museum of Science je zanimiv za odrasle, medtem ko bo Natural History Museum bolj zanimiv za otroke, saj je zelo interaktiven. Muzej voščenih lutk Madame Tussaud’s pa verjetno navduši vsakogar, vendar je kar precej drag, vrste pred vhodom pa pogosto dolge. Več o muzejih, ki sva jih obiskala, ko sva bila v Londonu prvič, sem napisala v objavi: Londonski muzeji.

Vhodna avla natural history museum v Londonu

Prirodoslovni muzej v Londonu je zanimiv tako od zunaj (stavba je nekdanja palača) kot seveda tudi od znotraj.

Londonski parki

Nama so bili v Londonu všeč tudi številni parki, ki so prava zelena oaza, poleg tega pa so polni živali. Najpogostejše so race, gosi in veverice, videla pa sva tudi lisico ter jelenjad. Parki, ki bi jih priporočila za obisk so Greenwich Park, Richmond Park ter Hyde Park.

Zelenica s katedralo Sv. Pavla v ozadju

V času kosila oz. malice se londonski parki napolnijo, ljudje se posedejo po zelenici, s seboj si prinesejo malico in uživajo v prijetnem vzdušju.

Mjuzikli v Londonu

London je znan tudi po West End muziklih. Ogled predstave načeloma ni poceni, razen če naletiš ravno vikend, ko se odvija West End Live, ko so predstave na prostem in vse brezplačne 🙂 Od videnih, mi je bil najbolj všeč Levji kralj (Disney’s Lion King), vendar je to stvar okusa. Vsekakor pa posebno doživetje.

Prizorišče West End Live, predstava Disney's Lion King

Izpolnila se mi je dolgoletna želja – videla sem mjuzikal Levji kralj!

Harry Potter v Londonu

Marsikoga v London pripelje tudi navdušenje nad knjigami o čarovniku Harry Potterju in v zvezi s temi zgodbami in filmi je v Londonu kar nekaj atrakcij, zanimivih za ogled. A, več o tem v ločeni objavi: London za oboževalce Harry Potterja.

Katarina poskuša priti na peron 9 3/4 na postaji King's Cross v Londonu

Kao tečem skozi zid na peron 9 3/4. Neuspešno, seveda 🙂

 

Nekaj najinih vtisov o Londonu si lahko preberete tudi v objavi: Najboljše in najslabše iz Londona. Sicer pa priporočava, da si za ogled tega fenomenalnega mesta vzamete dovolj časa, saj ponuja res ogromno, hkrati pa se pripravite tudi na to, da je v mestu vedno veliko ljudi, domačinov in turistov, zato je gneča na bolj popularnih krajih nekaj čisto normalnega.

 

Komentiraj

4 komentarji

Natasa 07/2019 - 9:54

Jaz bi omenila še možnost nočitev v Slovenskem domu, ima 14 ležišč, £23 v deljenih spalnicah, £30 v dvojni sobi, vključen samopostrežni zajtrk. Naslov 62 Offley Road, sw9, najbližja postaja Oval.
Kontakt: župnik Stane, +44 207 735 6655
cikanek@skm-london.org.uk

Odgovor
lahkihnognaokrog 07/2019 - 21:35

Aha, bova dodala. Nisva sicer sama preverila tega, ampak lahko dopiševa. Hvala.

Odgovor
Igor 11/2019 - 21:11

Pozdrav!
Zanima me kako najceneje od letališča stansted do ilford lane za 4 osebe! Zelo bom hvaležen za nasvet

Odgovor
lahkihnognaokrog 11/2019 - 13:39

Poglejte easybus. Z njim do kakšne večje avtobusne postaje v Londonu, od tam pa naprej z vlakom ali avtobusom. Google maps ima drugače tudi možnost izračuna poti z javnim prevozom. Preverite še to, zna biti zelo koristno.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena