Potopisna predavanja

by Katarina

Več kot potujeva, več imava za povedat 🙂 Na potopisnih predavanjih deliva svoje izkušnje s potovanj, hkrati pa se trudiva biti čim bolj informativna, tako z zgodovinskimi, političnimi, geografskimi podatki o državi, kot tudi z nasveti za potovanje v določen kraj. Potopisna predavanja začneva z zemljevidom prepotovane države, da si poslušalci lažje predstavljajo kam sploh gremo, zaključiva pa s pregledom financ: poveva, koliko sva zapravila za celo potovanje in koliko je stala vsaka stvar posebaj (npr. letalska karta, hrana na potovanju, nastanitve, strošek viz itd.)

Napovednik za potopisna predavanja:

15.12.2023 ob 20h, Sudan, Popotniški Snep – spletni potopis

29.1.2024 ob 18h, Sudan, Knjižnica Podčetrtek

31.1.2024 ob 18h, Sudan, Knjižnica Glinškova ploščad, Ljubljana

ženska na predstavitvi države Oman, potopisna predavanja

Potopisno predavanje po Omanu – foto Ivana Frajman

Aktualna potopisna predavanja:

Če bi naju radi poslušali, pa ne veste, katero predavanje bi bilo najbolj zanimivo, so tule na kratko predstavljene teme oz. destinacije, ki so trenutno na voljo.

Sudan

Verjetno večina ob besedi Sudan pomisli na Darfur in na nemir v tej severno-afriški državi. Redko kdo bi pomislil na potovanje v Sudan. Midva pa sva se za dva tedna odpravila na potovanje po Sudanu (in še malo po Egiptu). Navdušila naju je izjemna prijaznost in gostoljubnost domačinov. Poleg tega pa ima Sudan bistveno več piramid kot Egipt. Najbolj znane sudanske piramide so piramide Meroe, kjer je zelo verjetno, da si edini obiskovalec in imaš preko 100 piramid sam zase.

Na potopisu si bomo pogledali živahno prestolnico Kartum, kjer je sotočje Belega in Modrega Nila in kjer najdemo mošeje poleg krščanskih cerkva, moderne stolpnice poleg preprostih tržnic, na vsakem koraku pa se prodaja sudanski čaj. Sledila bo pot preko puščave do piramid. Najprej se ustavimo pri kompleksu piramid Meroe, nato pa gremo do Karime, kjer stoji še kakšnih 20 piramid, najbolj zanimive tam pa so poslikane egipčanske grobnice. Ob reki Nil bomo potovali proti severu v deželo Nubijcev, kjer najdemo čudovit egipčanski tempelj Soleb ter številne nasade boba in datljev.

Vabljeni na potopis, kjer bomo skupaj odkrili še nepoznano afriško državo Sudan.

potopis Sudan

Nepal

Kaj veste o Nepalu? Da ima najvišje gore na svetu, da je tam Mt. Everest in da ljudje hodijo tja na trekinge, alpinisti pa na odprave. To je pa navadno tudi vse, kar vemo. Na tokratnem potopisnem predavanju vam bosta Rok in Katarina, avtorja bloga Lahkih nog naokrog predstavila Nepal, ki je več kot le Himalaja. Preko fotografij in videov vas bosta popeljala skozi kaotičen promet Katmanduja do hindujskih in budističnih templjev, nato bomo šli v kraljevo mesto Gorkha in v džunglo. Ja, Nepal ima tudi džunglo, kjer živijo tigri, nosorogi, sloni, največ pa je gotovo pijavk! Seveda pa ne bo manjkal tudi treking okoli Annapurne, prekrasna jezera, ledeniki in razgledi na osem tisočake.

Mehika in Belize

Vabljeni, da z nama virtualno odpotujete v Mehiko in Belize. Na potopisnem predavanju bomo naredili dva velika kroga po Mehiki. Začeli bomo v glavnem mestu Ciudad de Mexico, nato pa se odpravili najprej na zahod, vse do kraja Tequila, kjer pridelujejo najbolj avtentično mehiško tekilo. Med potjo proti vzhodu se bomo šli kopat v prekrasne naravne termalne bazenčke, si pogledali nasade vanilije, nato pa se vzpeli na 6. najvišjo goro Mehike. V Oaxaci bomo podoživeli mehiški praznik Dia de los Muertos (dan mrtvih), nato pa odletimo še na Jukatan, kjer nas čaka drugi krog po Mehiki in skok čez mejo v precej drag Belize. Na Jukatanu si bomo skupaj pogledali številne majevske piramide, zaplavali v kraških jamah cenote in v turkizni laguni Bacalar. Belize pa nas bo pričakal s prekrasnim podvodnim življenjem ob 2. največjem koralnem grebenu na svetu. Srečali pa se bomo še z opicami kričači, aligatorji in številnimi pticami.
Ob vsem tem dodava še najine številne prigode iz Mehike in nasvete za potovanje.

potopisno predavanje Mehika

Romunija

Na kaj pomislite, ko slišite besedo Romunija? Na grofa Drakulo? Ali pa morda na Rome? Na potopisnem predavanju vam bova predstavila lepote Romunije. Skupaj bomo pohajkovali po čudovitih Karpatih, med vulkansko in ledeniško pokrajino, iskali (ali pa se skrivali) pred rjavimi medvedi, ki jih je v Romuniji res ogromno. Odpeljali se bomo tudi do Črnega morja ter šli na izlet po delti reke Donave, kjer poleg ogromno komarjev živijo še številne zanimive ptice. Dalje se bomo skupaj podali v še delujoči rudnik soli, si ogledali rimske in dačanske ostanke mest, za konec pa si pogledali še Donavo na njenem najožjem delu – Soteska Donave, ob meji s Srbijo.
Vabljeni na čudovito potovanje v relativno bližnje, a izredno zanimive kraje.

9 mesečno potovanje po Južni Ameriki (celota ali posamezna država)

Decembra 2018 sva se odločila, da je čas za eno konkretno potovanje. Pustila sva službi, se izselila iz stanovanja v Ljubljani in se podala na 9-mesečno potovanje po Južni Ameriki. Začela sva v Čilu, kjer sva kupila terenski avto, nato pa se z njim odpravila dogodivščinam na proti. Najprej sva se odpravila na jug, v Patagonijo, kjer sva občudovala ledenike, hodila na trekinge in se upirala močnemu vetru. Karneval sva pričakala v Rio de Janeiru, nato pa se še 40 dni potepala po vroči Braziliji. Po 4 mesecih potovanja sva se vrnila na sever Čila in skočila še na Velikonočni otok, nato pa nadaljevala pot proti severu. Sledil je obisk Altiplana, to je visokoležeče planote s čudovito naravo, ki se razteza od severa Argentine in Čila, preko Bolivije in vse do Peruja. Po enem mesecu redkega zraka in konstantni višini nad 3500m, sva se spustila najprej v amazonsko džunglo, nato pa na puščavnato obalo Peruja. V Ekvadorju sva dejansko prečkala ekvator, se najedla svežih banan in kakava, nato pa vstopila v divjo Kolumbijo. Ko sva prišla do severnega konca Južne Amerike, sva avto prodala in se odpravila še v Venezuelo. Kljub težki gospodarski krizi je država naravnost čudovita.

Na potopisnem predavanju bomo potovali po najrazličnejših pokrajinah, srečali nenavadne živali in prisluhnili številnim popotniškim prigodam.

Potopis lahko izvedeva kot predstavitev celotnega potovanja ali pa predstaviva posamezen del Južne Amerike. Na voljo so:

 • Patagonija (jug Čila in Argentine)

Patagonija je pokrajina na jugu Čila in Argentine. Pokrajina, ki jo zaznamujejo vulkani, ledeniki, lagune, visoke gore, močan veter, suha stepa, pingvini in številne druge živali. Je nekaj najlepšega in trdiva, da bi moral Patagonijo vsak videti vsaj enkrat v življenju.
Patagonijo sva obiskala v sklopu najinega 9-mesečnega potovanja po Južni Ameriki in se v tej prekrasni pokrajini zadržala kar 2 meseca. Na potopisnem predavanju si bomo natančno pogledali najino pot po Patagoniji. Od tistih bolj poznanih nacionalnih parkov pa do čisto odročnih in neznanih krajev tako v Čilu kot tudi Argentini. Priča bomo pumi, ki je lovila gvanaka v parku Torres del Paine, videli bomo, kako se lomi ledenik Perito Moreno, skupaj s pingvini se bomo nastavljali soncu, iskali orke in morske leve, pa seveda prehodili nemalo pohodniških poti po Patagoniji.

 • Brazilija s Paragvajem

Brazilija je največja država Južne Amerike. Stereotipno jo povezujemo z lepimi plažami in tropskim gozdom. A Brazilija je še veliko več. Ima zanimive gore, izredno globoke kanjone, visoke slapove, odlično tropsko sadje, čudovito arhitekturo, največjo hidroelektrarno na svetu …
Na potopisnem predavanju vam bova predstavila najinih 40 dni v Braziliji, ki sva jo obiskala v sklopu najinega 9-mesečnega potovanja po Južni Ameriki. Pogledali si bomo jug in osrednji del Brazilije ter se za nekaj minut prestavili na karneval v Rio de Janeiru. Za konec pa skočimo še v Paragvaj, kjer si bomo pogledali največjo hidroelektrarno na svetu!

 • Altiplano (Bolivija ter sever Čila in Argentine)

Altiplano je najbolj ekstremna in raznolika pokrajina Južne Amerike. Najdemo ga na severu Čila, severu Argentine in tekom celotne dolžine Bolivije. V prevodu pomeni “visoko planoto”, saj se dejansko celoten Altiplano nahaja nad 3000m nadmorske višine. Na Altiplanu se za vsakim vogalom pojavi nekaj norega, čudovitega, drugačnega. To so recimo slane lagune v puščavi Atacama, ki so tako goste, da lahko v njih lebdiš. Nedaleč najdemo čisto črno vulkansko pokrajino argentinske pune, potem pa so tam še barvne gore, visoki kaktusi, skalnata puščava … Bolivija pa ima biser Altiplana: največjo slano puščavo na svetu, Salar de Uyuni ter termalne vrelce, v katerih se da skuhati jajca.
Divja, neukročena, a čudovita pokrajina kar čaka, da jo raziščemo. Vabljeni na potopis, ki bo poln čudovitih fotografij in najinih zabavnih zgodb.

 • Peru in Ekvador

Peru in Ekvador sta izredno raznoliki državi Južne Amerike. V dveh mesecih potovanja po teh dveh državah sva videla praktično vse možne pokrajine. S čolnom sva plula po amazonski džungli in iskala jaguarja, bila nad 5000 m nadmorske višine, hodila po vulkanih in občudovala ledenike. Poleg tega sva se vozila po sipinah perujske puščave in v njej našla oazo, se kopala pod tropskimi slapovi in se sončila na peščeni plaži. Vse to sva začinila še z ogledom številnih izkopanin, kot npr. Machu Picchu, Choquequirao, Nazca ter izvedla nekaj fizikalnih poskusov, medtem ko sva stala direktno na ekvatorju.
Vabljeni na potopis o pisanem svetu Peruja in Ekvadorja.

 • Kolumbija in Venezuela

Kolumbija in Venezuela sta bili zadnji državi najinega 9-mesečnega potovanja po Južni Ameriki. Ko sva mislila, da sva videla že vse in naju nič več ne more presenetiti, pa sta naju ti dve državi čisto navdušili. V Kolumbiji sva si ogledala roza reko sredi savane, nekaj dni kasneje pa sva se že vozila skozi puščavo. Peljala sva se čez hribe in na drugi strani sva stala pod najvišjimi palmami na svetu in si ogledovala številne nasade kave, po kateri je Kolumbija poznana. Vožnja proti severu države naju je peljala mimo naravnih jacuzzi bazenčkov sredi rečne struge in do vulkana, ki bruha blato.
Vse, kar trenutno slišimo o Venezueli, je njihova gospodarska in politična kriza. A midva vam bova na potopisu pokazala, kako zelo lepa država je to. Ogledala sva si najvišji slap na svetu, ki se nahaja sredi venezuelske džungle, pa sipine, ki so otok povezale s celino, za nameček pa še čisto roza soline in čudovite karibske plaže.
Vabljeni na potopis, poln čudovitih fotografij in zanimivih prigod z najinega potovanja po Kolumbiji in Venezueli.

Čudovita Jamajka

Na Jamajko, rajski karibski otok sta se popotnika Katarina in Rok z bloga Lahkih nog naokrog podala iz nekoliko drugačnega razloga kot večina ostalih obiskovalcev. Povprečen turist pride na Jamajko zaradi lepih plaž in počitka na njih. Katarino in Roka pa je tja pritegnil bioluminiscenten plankton, ki se ponoči modro svetlika. Poleg planktona pa sta si na Jamajki ogledala še marsikaj. V 2 tednih sta raziskala celoten otok, številne plaže, ki upravičeno privabljajo množice obiskovalcev, plantaže, gore, reke, slapove, termalne izvire, si ogledala pridelavo sladkornega trsa in njegovo predelavo v rum ter se podala na safari po reki, kjer sta videla aligatorje in morske krave (eno kravo izmed dveh živih primerkov na Jamajki!). A tudi ta rajska destinacija ima nerešene težave, kar se odraža npr. v policijski uri v glavnem mestu. Vabljeni na potopisno predavanje o realni Jamajki.

par na sprehodu po sipini

Zadnja evropska diktatura – Belorusija in ogled Černobila

V vročem poletju sva šla raziskovat najbolj nepoznan košček Evrope – Belorusijo. Lahko bi ji rekli tudi evropska Severna Koreja ali pa zadnja evropska diktatura. To je edina država v Evropi za katero Slovenci potrebujemo vizo, prav tako je to država, kjer imajo totalitarni režim, kjer KGB še vedno deluje, kjer so ljudje stalno pod nadzorom, kjer na cesti ni nikjer videti nobenega berača, nobene smeti, vse hiške – še tako borne – pa so lično pobarvane. Zmotijo te le obcestni znaki za nevarnost radioaktivnega sevanja. Na zunaj zgleda vse odlično in lepo, ko pogledaš globlje, pa spoznaš, kakšna država je to! In postane te strah, kam si prišel.
Na potopisnem predavanju si bomo najprej ogledali Černobil oz. kar je od njega ostalo, potem pa se bomo podali v Belorusijo, ki je posledice te jedrske katastrofe najbolj občutila. Sprehodili se bomo po gozdovih z radioaktivnim mahom, šli do uporniških domačinov, ki živijo samooskrbno sredi te divjine, nato pa v glavno mesto, kjer vsi hvalijo njihovega voditelja, in kjer je vse bogastvo države. Dalje bomo šli na beloruske Maldive – najlepši kraj v državi, sproti pa si pogledali neštete sovjetske spomenike, rdeče zvezde in slavo borcem.

Oman: oaza sredi sprtega Arabskega polotoka

Spomladi sva se odpravila v edino mirno državo na Arabskem polotoku – Oman. Želela sva si nekam na toplo, doživela pa sva pravi vročinski val, saj je aprila tam že okoli 40°C!
Na potopisnem predavanju vas boca popeljala skozi čudovito omansko pokrajino: od lepih peščenih plaž, kjer ponoči želve ležejo jajca, preko visokih gora in globokih kanjonov, do posušenih rečnih strug in v mnogobarvne puščave, ki sva jih s terencem prevozila. Pogledali si bomo belo puščavo Sugar Dunes in največjo, oranžno puščavo Wahiba. Za konec pa se bomo spustili še pod morsko gladino, med koralne grebene, morske želve in pisane ribice.
In česa se je potrebno v Omanu bati? Ne, niso to strogi muslimanski zakoni, tudi divje živali ne, pa nalezljivih bolezni tudi ni, prav tako nobenega kriminala. Edina stvar, ki je v Omanu nevarna, je KLIMA! Zakaj, zveste na potopisnem predavanju 😉

Lahkih nog naokrog po Južni Afriki, Lesotu in Svaziju

Na potopisnem predavanju se bomo odpravili na jug Afrike, natančneje v Južnoafriško republiko, Lesoto in Svazi, na hitro pa bomo pokukali še v Bocvano in Namibijo. Z najetim terencem vas bova popeljala po vseh lepotah tega dela sveta: od puščave preko visokih gora do oceana, in potem nazaj od oceana preko kanjonov do savan. Spoznali bomo afriške divje živali, srečali najbolj prijazne in vedno nasmejane ljudi, se vzpeli na impozanten in tudi izredno zahteven vrh v Zmajevih gorah, se branili pred opicami in škorpijoni ter opazovali najlepše sončne zahode. Pot pa bomo zaključili v sproščenem Cape Townu, kjer v morju kraljujejo beli morski psi, zaledje pa je polno vinorodnih gričkov ter vinskih kleti z vrhunskim vinom.

Zimska Islandija z znanstveno razlago naravnih pojavov

Popotnika Katarina in Rok sva se tokrat odpravila raziskovat deželo ledu in ognja. Sredi zime sva se kopala v toplih vrelcih in potokih, pohajala po planotah nad največjim ledenikom v Evropi, hodila po vulkanskih kraterjih, se plazila pod čudovite slapove in odkrivala posebnosti islandske kulture. Predavanje o Islandiji je izlet v naravo, obarvano s tremi barvami: črna, bela in turkizna. Kot navdušena raziskovalka in naravoslovka pa vam bo Katarina med potopisnim predavanje razložila tudi, kako nastane severni sij, zakaj gejzir bruha in kako deluje elektrarna na termalno energijo.

Avstralija in Nova Zelandija

Avstralijo stereotipno povezujemo s kenguruji, koalami in rdečo puščavo. Kaj pa če vam poveva, da je Avstralija lahko tudi zelo zelena? In da ima prekrasne plaže in izredno zanimive živali? Na najinem potovanju po Avstraliji in Novi Zelandiji sva si pogledala zvezni državi New South Wales in Victorio, kjer sva videla najrazličnejše živali: kenguruje, koale, kljunaše, pingvine, svetleče se črve, emuje … Po približno 2 tednih Avstralije sva se odpravila še v Deželo dolgega belega oblaka (kot Novi Zelandiji pravijo Maori, njihovi staroselci). Nova Zelandija se od Avstralije precej razlikuje. Je veliko bolj deževna, še bolj zelena, Maore kot staroselce veliko bolj spoštujejo kot pa Avstralci Aboridžine, poleg tega pa je Nova Zelandija zgled EKO države, zgled ohranjanja narave.

Na Novi Zelandiji smo si pogledali ptiče kivije, jamo s svetlečimi črvi, šli na njen skrajni severni rt, kjer najdemo ocean, lepe plaže, zelene gozdove in peščene sipine. Nazaj proti jugu pa smo se odpravili na obisk v hobitsko vasico Hobitton, v smrdečo Rotoruo (kraj, poln termalnih, žveplenih izvirov) ter se vzpeli na “Goro Pogube” iz Gospodarja prstanov.

V zadnjih letih sva predavala v številnih velikih in manjših slovenskih knjižnicah, kulturnih domovih, kavarnah in na spletu:

   • Spletni potopisi preko Zooma ali Facebook Live
   • Mestna knjižnica Ljubljana: Knjižnica Otona Zupančiča,, Knjižnica dr. France Škerl, Knjižnica Prežihov Voranc Vič, Knjižnica Glinškova ploščad, Knjižnica Bežigrad, Knjižnica Horjul, Knjižnica Šiška, Knjižnica Dobrova, Knjižnica Rudnik
   • Ljudska knjižnica Metlika
   • Knjižnica Litija
   • Knjižnica Domžale
   • Krajevna knjižnica Daneta Zajca Moravče
   • Osrednja knjižnica Celje
   • Knjižnica Maksa Samsa Ilirska Bistrica
   • Knjižnica Franceta Balantiča, Kamnik
   • Knjižnica Komenda
   • Knjižnica Brežice
   • Krajevna knjižnica Žiri
   • Knjižnica Toneta Pretnarja Tržič
   • Knjižnica Medvode
   • Knjižnica Logatec
   • Knjižnica Šmarje pri Jelšah
   • Knjižnica Velenje
   • Knjižnica Miklova hiša, Ribnica
   • Kulturni dom Sveta Ana v Slovenskih Goricah
   • Kulturni dom Izola
   • Osnovna šola Tržiška Bistrica
   • Osnovna šola Preserje pri Radomljah
   • Šolski center Celje
   • Center mladih, Ajdovščina
   • KUD France Kotar, Trzin
   • Mladinski center Žalec
   • Mladinski center Krško
   • Center mladih Koper
   • Univerza za tretje življenjsko obdobje Trebnje
   • KUD Jurija Fleischmana
   • Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice
   • Gledališče Park, Murska Sobota
   • Hostel Pekarna, Maribor
   • STA cafe, Ljubljana
   • Kavarna SEM, Ljubljana
   • Break biljardnica in lokal, Kranj
   • Lokal Bunker, Murska Sobota
   • ŠOU v Ljubljani
   • Klub jeseniških študentov, Jesenice
   • Plezalni center Ljubljana
   • Gostilna Kresnik, Naklo
   • Lokal Pisarna, KMŠ, Maribor
   • Čajnica Peč, Slovenj Gradec
   • La Bodega Negra, Radlje ob Dravi
   • Hostel Tresor, Ljubljana
   • Hostel Celica, Ljubljana
   • KluBar, Kranj
   • DiaFest Shappa, Lepa Žoga, Ljubljana

Nasveti za potopisna predavanja

Za vse ostale, ki bi tudi radi pripravili svoje potopisno predavanje, sva napisala nasvete, ki jih lahko preberete v objavi spodaj:

Nasveti kako pripraviti potopisno predavanje

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena