Celinska Grčija – potovanje v zgodovino

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Potovanje po celinski Grčiji nas popelje med najbolj znane ostanke stare grške civilizacije in je kot lekcija zgodovine v živo. Nama so ravno zato potovanja tako zelo všeč – ker se na zelo praktičen način veliko naučiva. Zato je verjetno logično, da nama je bilo potovanje v Grčijo tako všeč, saj sva v živo videla stvari, o katerih smo se v šoli pri zgodovini učili. Videla sva kraje, kjer so potekale bitke, mesta, ki stojijo že več tisoč let in templje, kjer so se dogajale pomembne stvari, ki nas zaznamujejo še danes. Veliko ljudi potuje v Grčijo samo na morski oddih, nama pa se zdi stavek: Grčija – potovanje v zgodovino odličen opis te države. Poleg čudovitih plaž ponuja ogromno zgodovine, ki bi jo bilo škoda prezreti. Spodaj so naštete točke, kjer priporočava, da se ustavite na svojem potovanju v zgodovino Grčije 🙂

akropola v atenah, grčija

Grčija je čudovita

Tule pa je najin načrt potovanja po celinski Grčiji z avtomobilom.

Kaj si pogledati v Grčiji – celinski del

Atene

Atene – današnje glavno mesto Grčije – so eno najstarejših mest na svetu. Največjo moč so dobile ravno v času Stare Grčije, ko so postale močna mesta državica in nekako jim je to pomembno vlogo uspelo obdržati še do danes.

Največja znamenitost Aten je seveda Akropola. Ruševine mnogih grških templjev na vzpetini nad mestom so res nekaj posebnega. Meni je bilo najbolj všeč videti Partenon, Atenin tempelj, saj je ta boginja že iz šolskih klopi meni najljubša grška boginja – pač, predstavlja modrost in pretkanost ;). Erehtej je sosednji tempelj in je znan po svojih kariatidah – stebrih v obliki ženskih figur. Pred leti je šel Rok sam v Atene na krajše izobraževanje in mi kot darilo prinesel miniaturo ene kariatide. Njegova razlaga je bila sledeča: “Tako kot kariatida tam prenaša vroče sonce in jo zato ves svet občuduje, tudi ti vztrajno prenašaš mene in moje muhe. In jaz te občudujem” 🙂  Oooo, kako lepo 🙂

atene grčija tempelj

Kariatide na templju Erehtej. Grčija – potovanje

Spodaj v mestu si je nadvse priporočljivo pogledati še Grški arheološki muzej ter stražo pred predsedniško palačo. Slednja je res nekaj posebnega! Dobro si poglejte obleke stražarjev ter njihove čevlje. Kot maškare oz. “Fashion suicide”, bi rekla moja najstniška sestrica 🙂 In kako korakajo ti našemljeni stražarji! Stegnjene noge dvignejo skoraj do nosu!

Stebrišče arheološkega muzeja v Atenah

Stebrišče arheološkega muzeja

Okolica Aten

Rok pa je bil v Atenah najbolj navdušen nad Pozejdonovim templjem, ki se nahaja nekoliko izven centra Aten, na robu polotoka in ima čudovit razgled. Predstavljajte si, da stojite na griču nad morjem. Za seboj imate starodavni tempelj, posvečen grškemu bogu morja, pred seboj pa modrino morja. Res lepo!

Pozejdonov tempelj ima čudovit pogled na morje. Grčija – potovanje

Maratonsko polje je kraj, kjer se je odvijala znana bitka na Maratonskem polju. Bojevali so se Atenci proti do takrat nepremagljivim Perzijcem in jih uspeli premagati. Po uspehu so v Atene poslali kurirja, ki je vseh 42km, kolikor je Maratonsko polje oddaljeno od Aten, pretekel, kralju povedal “Zmagali smo!”, nato pa na kraju umrl zaradi izčrpanosti. In tako se je razvil maratonski tek … Samo Maratonsko polje pa je pač samo polje, tam ni ničesar za videti, tako da lahko to mirno spustite 😉

PREBERI ŠE  Obvezna oprema za (divje) kampiranje

Delfi

Stari Grki so verjeli, da je mesto Delfi središče sveta. Določil ga je bog Zeus, ko je iskal središče svoje babice Gee. Poslal je dva orla, da preletita svet in kjer se bo njuna pot križala, tam bo sredina sveta. In poti orlov sta se križali prav nad krajem Delfi. Najbolj pa je kraj znan zaradi preročišča (oraklja) v Apolonovem templju ter svečenici Pitiji, ki je Apolonove “govore” oz. sporočila prevajala ljudem. Grki so verjeli, da je bog Apolon tukaj najprej ubil Pitona, zmaja, ki je varoval središče sveta. Ta zmaj je padel v razpoko v zemlji, od koder so se potem dvigovali hlapi. Svečenica Pitija je sedela na trinožniku nad to razpoko in bila zaradi hlapov v transu. Na ta način jo je imel Apolon v oblasti in je preko nje lahko govoril duhovnikom v templju, ki so potem njene besede sporočali naprej. Kaj je bilo dejansko v tistem dimu še ni znano, sumijo na plin eten ali pa so bili za trans krivi listi grma oleander, ki jih je menda Pitija rada žvečila 🙂

tempelj delfi grčija

Delfijski tempelj, kjer je sedela in prerokovala Pitija. Grčija – potovanje

Korint

Mesto Korint je bilo tudi nekoč mestna državica in ima tako kot Atene ohranjeno akropolo. Ampak bolj kot grški ostanki, je nama zanimiv Korintski prekop. Ta 6km dolg in 21m širok kanal, ki so ga zgradili pred malo več kot 100 leti, je bil namenjen povezovanju Egejskega in Jonskega morja. Z njegovim odprtjem se je pot ladij ob grški obali skrajšala kar za 400km! Žal pa je zaradi svoje širine prekop danes preozek za večino ladij, tiste, ki pa gredo skozi kanal, pa gredo (za moje pojme) na centimetre natančno! Najboljši razgled na kanal je z železniškega mostu. Tudi če ste prej mislili, da je teh 21m dovolj, boste ob spremljanju ladje, ki se pelje skozi prekop onemeli.

korintski prekop, grčija

Korintski prekop. Grčija – potovanje

Mikene

Mikene so bile še ena mestna država, ki je danes najbolj znana po ruševinah nekdanje palače oz utrdbe. Namreč, zgodovinarjem, arheologom in drugim strokovnjakom ni jasno, kako so tako velike in tako težke kamne, monolite, pripeljali do mikenske akropole in iz jih potem sestavili palačo. Legenda pravi, da so tu sodelovali kiklopi – mitološki velikani z enim očesom. Oni naj bi dvigovali in prenašali tudi 20 ton težke kamne in gradili utrdbo. Najbolj zanimiv pa je detajl nad enimi izmed vrat v tej palači: v kamen sta vklesani dve levinji, ki podpirata steber (ali pa se naslanjata nanj?). In zakaj sta ti dve levinji tako popularni? Z eno besedo: misterioznost! Nihče namreč ne zna razložiti, kaj naj bi ta simbol pomenil starim Grkom in kako so sploh dobili idejo, da bi upodobili levinji nad vrati.

mikene grčija

Najbolj prepoznaven del Miken: Levja vrata! Grčija – potovanje

Olimpija

Kot že ime samo pove, je to kraj, od koder izvirajo olimpijske igre in zato ni čudno, da je glavna znamenitost v mestu antični stadion. Zgodovinarji pravijo, da so bile prve olimpijske igre že okoli leta 700 pr.Kr. in so se odvijale vse dokler niso tega področja zavzeli Rimljani ter jih prepovedali (leta 394). Antične olimpijske igre so bile na čast bogu Zeusu, discipline v katerih so se takratni športniki pomerili pa so bile: rokoborba, met diska, dirka z vozovi, tek, skoki v dolžino. Od originalnega stadiona ni veliko ostalo, le velika ravnina ter nekaj obokov, ki so bili kot pot do prireditvenega prostora. Poleg stadiona si je vredno ogledati še bližnji Zeusov tempelj ter tempelj posvečen boginji Heri, saj velja za najstarejši grški tempelj.

Olimpijski stadion. Grčija – potovanje

Meteora

Samostani na visokih in gladkih gorah so nekoliko novejšega nastanka kot preostali kraj, ki jih opisujem tukaj. Graditi so jih namreč začeli šele v 10. stoletju. Takrat so bili ti samostani namenjeni asketskim menihom, ki so želeli živeti v osami in se posvečati molitvi in razmišljanju. Čeprav velika turistična znamenitost, so samostani še vedno prostor miru in odmika. In ne boste verjeli, še vedno deluje 6 samostanov, dva od teh sta namenjena ženskam, ostali pa so za moške menihe. Obiski turistov so sicer mogoči, vendar pa je zato potrebna primerna obleka (dolge hlače in majica, ki pokriva tudi ramena) ter seveda svetemu kraju primerno obnašanje. Poleg samih samostanov so naju navdušila predvsem čisto gladke skale, na katerih samostani stojijo. Dih jemajoči pogledi!

Meteora je zakon. Pazi te skale, strmino, razglede in duhovnost samostanov. Grčija – potovanje

BONUS: Porto Katsiki, Lefkada

Ko se človek nagleda vse te zgodovine, pa paše malo počitka. In ni boljšega oz lepšega kraja, kot pa plaža Porto Katsiki na otoku Lefkada. To ni več celinska Grčija, je pa ta otok s celino povezan z mostom in je zato dostop res enostaven. In pogled na plažo definitivno vreden dolge poti in prevoženih kilometrov. Naj slike povedo svoje 😉

plaža porto katsiki na lefkadi v večernem soncu
V večerni svetlobi
Rok, ki opazuje sončni zahod na plaži Porto Katsiki, Lefkada
Rok zna uživat
Plaža porto katsiki na lefkadi
Jutranja modrina
stopnice, ki vodijo na porto katsiki, plažo na lefkadi
Stopnice do najlepše plaže.

Grčija je bila nama super. Imajo tak umirjen, počasen tempo življenja, odlično hrano in pa ogromno stvari za videti! Tokrat sva se osredotočila le na starodavne kraje, prihodnjič pa jo mahneva na otoke ali pa se vzpneva na goro Olimp. Idej za po Grčiji je še veliko in komaj čakava, da se vrneva.

PREBERI ŠE  Ali je bil najem avta na Jamajki napaka?

Podroben potopis in še kakšno idejo za potovanje po Grčiji najdete na še enem slovenskem blogu Na off: Potovanje z avtodomom po Grčiji.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena