Načrt potovanja Severna Argentina in Paragvaj

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Argentina je čudovita država v Južni Ameriki, najina najljubša pravzaparav. Narava tam je izredno raznolika, ljudje so prijazni, cene so relativno ugodne … ni da ni. Midva rada potujeva malo drugače in ne slediva tistim tipičnim, ustaljenim potem. Zato je tudi tale načrt potovanja – Argentina in Paragvaj netipičen, a nič manj zanimiv. V treh tednih boste videli najbolj raznolik del Argentine: energični Buenos Aires, slapove Iguazu, močvirnati park Ibera z izredno biotsko raznovrstnostjo in zanimivimi živalmi, na koncu pa boste obiskali še severozahod Argentine, kjer je narava čisto podivjala. Pisani hribi, slane puščave, visoke gore, lagune, soteske … preprosto noro!

Načrt potovanja argentina paragvaj

Načrt potovanja po Argentini in Paragvaju

Midva sva Argentino prepotovala v sklopu najinega polletnega potovanja po Južni Ameriki, zato najine poti ne morete ponoviti v celoti. Tukaj pa predstavljava najin najljubši del Argentine. To potovanje lahko izvedete z najetim avtomobilom (priporočava 4×4, ker sva vključila nekaj odročnih lokacij), ali pa z javnim prevozom in uporabo agencij za organizirane izlete. No, pa začnimo sedaj potovanje po Argentini. Načrt potovanja Argentina in Paragvaj, prihajamo!

Bolj na dolgo in široko pripovedujeva o tem delu Južne Amerike tudi v potopisih o Altiplanu in Braziliji ter Paragvaju. Najdete jih tule: VIDEO potopisno predavanje: Bolivija, sever Argentine in sever Čila ter VIDEO potopisno predavanje: Brazilija in Paragvaj.

Načrt potovanja severna Argentina in Paragvaj

1. dan: prihod v Buenos Aires

Let Evropa – Buenos Aires

2. dan: ogled mesta Buenos Aires

Čas za prilagajanje časovni razliki in počasno odkrivanje Buenos Airesa. Polejte si predel Recoleta z znanim pokopališčem in finimi meščanskimi stavbami, ter se sprehodite ob obali predela Puerto Madero.

Prenočišče: Buenos Aires

3. dan: še en dan za Buenos Aires

Ogled predela San Telmo in La Boca. Če imate srečo in ste v Buenos Airesu med vikendom, lahko v San Telmu vidite ulične plesalce tanga. V nasprotnem primeru pa si lahko rezervirate večerno predstavo tanga z večerjo.

Prenočišče: Buenos Aires

4. dan: let do slapov Iguazu

Letite na sever Argentine, do Puerto Iguazu. Takoj po pristanku se odpravite v nacionalni park Iguazu in si ogledate te čudovite slapove.

Prevožena razdalja: 30km

Prenočišče: Puerto Iguazu

5. dan: ogled slapov Iguaçu z brazilske strani

Zjutraj prečkate mejo v Brazilijo in si slapove pogledate še z brazilske strani. Ker je nacionalni park na tej strani bistveno manjši, boste z ogledom zaključili v nekaj urah. Popoldan torej že lahko prečkate mejo v Paragvaj.

PREBERI ŠE  4x4 avantura: argentinska puna od Tolar Grande do Salar de Pocitos

Prevožena razdalja: 40km

Prenočišče: Cuidad del Este

6. dan: ogled hidroelektrarne ITAIPU v Paragvaju

V Paragvaju se udeležite tehničnega ogleda največje hidroelektrarne na svetu: Itaipu. (ogled morate rezervirati vnaprej!) Preostanek dneva pa preživite v Ciudad del Este, kjer lahko zelo poceni nakupite elektroniko (telefoni, fotoaparati so res ugodni, verjemite).

Prevožena razdalja: 50km

Prenočišče: Cuidad del Este

7. dan: kako nastane čaj yerba mate

Odpeljete se na jug Paragvaja do kraja Bella Vista, kjer si poglejte pridelavo tipičnega južnoameriškega čaja mate. Priporočava tovarno Selecta, ki ima dobro organizirane oglede.

Prevožena razdalja: 240km

Prenočišče: Bella Vista

8. dan: ruševine jezuitskih misijonov v Paragvaju

Nadaljujte pot proti jugu Paragvaja, a le do ruševin jezuitskih misijonov. To so čudovite ruševine cerkva, obrtniških delavnic, itd. Bonus pa je zelo poceni vstopnina in malo obiskovalcev. Nama so bile res všeč. Prvi dan si oglejte ruševine Trinidad, ostalo pa pustite za naslednji dan.

Prevožena razdalja: 20km

Prenočišče: Trinidad

9. dan: drugi dan za jezuitske misijone v Paragvaju

Oglejte si še ene ruševine (Jesus de Tavarangue) in večerni show v jezuitskih ruševinah.

Prevožena razdalja: 20km

Prenočišče: Trinidad

9. dan: pot v park Ibera v Argentini

Zapeljite se čez mejo nazaj v Argentino do parka Ibera. Priporočava, da izberete vstop pri Portal Cambyreta. Utaborite se v brezplačnem kampu in samo uživajte v razgledih.

Prevožena razdalja: 200km

Prenočišče: Portal Cambyreta

10. dan: park Ibera, močvirje s kapibarami in aligatorji

Park Ibera: sprehodi, opazovanje živali, safari z avtomobilom. Narava tukaj je čudovita in vas bo gotovo očarala.

Prenočišče: Portal Cambyreta

11. dan: dolga pot do Salte

Vožnja do Salte. Dolg dan in veliko vožnje. Računajte kar cel dan za ta premik. Opcija je tudi let iz krajev Posadas ali Corrientes do Salte, vendar pa ni direktnih povezav, tako da bo tudi pot z letalom dolga.

Prevožena razdalja: 1200km

Prenočišče: Salta

12. dan: ogled mesta Salta

Raziskovanje Salte in ogled muzeja Museum of High Altitude Arhceology ter okušanje odličnih empanad.

Prenočišče: Salta

13. dan: Quebrada de Cafayate

Izlet do Cafayate, kjer se peljete skozi čudovito sotesko Quebrada de Cafayate. Na koncu poti pa si privoščite pokušino visokogorskega vina.

Prevožena razdalja: 200km

Prenočišče: Cafayate

14. dan: nacionalni park Los Cordones

Povratek v Salto preko Ruta 40 in nacionalnega parka Los Cordones. Ruta 40 tukaj ni asfaltirana, zato bo 4×4 ato prišel prav.

Prevožena razdalja: 320km

Prenočišče: Salta

15. dan: Salinas Grandes

Izlet na sever od Salte, do Salinas Grandes in nato povratek v Purmamarco. Salinas Grandes vas bodo navdušile s svojo belino in kristalizacijskimi bazenčki, ki ponujajo popoln odsev neba.

Prevožena razdalja: 290km

Prenočišče: Purmamarca

16. dan: Purmamarca in Humahuaca – barvne gore

Purmamarca: srečali se boste s prvimi barvnimi hribi, nato pa se premaknete do Humahuarce, kjer greste ogled pisanih hribov v Humahuaci. Ti so še veliko bolj impresivni kot tisti v Purmamarci.

Prevožena razdalja: 100km

Prenočišče: Humahuaca

17. dan: povratek v Buenos Aires

Povratek v Salto in let do Buenos Airesa.

Prevožena razdalja: 220km

Prenočišče: Buenos Aires

18. dan: izlet iz Buenos Airesa v Urugvaj

Ker ste Buenos Aires že videli, greste lahko na izlet v katero izmed okoliških mest: predlagava arhitekturno zanimivo La Plato ali pa izlet z ladjico čez v Urugvaj do Colonie del Sacramento.

Prenočišče: Buenos Aires

19. dan: povratek domov

Žal je že čas za povratek domov. Vkrcate se na letalo in odletite v smeri Evrope.

PREBERI ŠE  4. mesec na potovanju – najboljše, najslabše in česa sva se naučila

 

Možnosti podaljšanja

Če imate več časa, priporočava iz Salte let do El Calafate v Patagoniji in še nekaj dni tam pred odhodom domov. V Patagoniji si lahko pogledate ledenik Perito Moreno in greste na kakšen trekeing v El Chalten. Načrt potovanja po Patagoniji je tule: Patagonija – plan potovanja, uporabite tisti del, ki vam odgovarja.

Stroški potovanja po Argentini

Najino potovanje po Argentini je bilo del daljšega potovanja po Južni Ameriki, zato najini stroški niso najbolj reprezentativni. Ampak okvirno je takole:

Argentina je ugodna destinacija, prav tako Paragvaj. Notranji leti bodo večji strošek tega potovanja (okoli 100€, malo odvisno od kakšne akcije). Cena hrane v trgovinah je podobna našim – midva sva si večino časa sama kuhala, zato najbolj poznava te cene. Restavracije so cenejše kot pri nas za 15€ na osebo se boste res konkretno najedli in zraven še kaj popili. Empanade, ki se jih dobi v vsaki pekarni pa so seveda veliko cenejše (okoli 0,5€ na kos). Bencin je bil v času najinega obiska pod 1€ na liter, vstopnin pa ima Argentina zelo malo in še tiste, ki je treba plačati, so poceni. V Paragvaju so vse cene še nižje.

Če torej povzamem, Argentina in Paragvaj bosta poceni destinaciji. Največ vas bodo prišle letalske karte in najem avtomobila.

par z avtom pred vulkanom carachi

Argentina ima prekrasno pokrajino

Uživajte v Argentini, če imate radi meso, si privoščite odlične steak-e in pojdite na parillo (meso na žaru), v Buenos Airesu se razvajajte z odličnimi sladoledi, v Salti pa z empanadami – imajo tudi vegetariajnske 😉

Komentiraj

Lahkih nog naokrog